Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim?

IP: *.gdynia.ids.pl 11.03.02, 11:53
Nieraz spotkałem się z opiniami, że jest to "niemiecka" gazeta- a zatem (w
przekonaniu niektórych) "zła". Inni mówią, że żle, że połączyli się z Wieczorem
Wybrzeża. Niektórzy posuwają się do tego, że nazywają DB gów***, a
sprzedających tę gazetę w Niedzielę pod Koścołami ludzi wyzywają (nieraz bardzo
niewyszukanie)i obrzucają błotem (prawie dosłownie).
Co Wy o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • zoppoter Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? 11.03.02, 12:05
      Gość portalu: kello napisał(a):

> Nieraz spotkałem się z opiniami, że jest to "niemiecka" gazeta- a zatem (w
      > przekonaniu niektórych) "zła".

To dosyć powszechne, zdaje się, że wydawca ma siedzibę w Niemczech. Tyle, że ton artykułów w DB jest
      wyraźnie polsko-katolicko-narodowy. A to oznacza, że wiedza tych, którzy krzyczą że to niemiecka gazeta,
      ogranicza się do tej "niemieckości".

> Inni mówią, że żle, że połączyli się z Wieczorem
      >
      A co tu dobrego albo złego...?

> Niektórzy posuwają się do tego, że nazywają DB gów***, a
      > sprzedających tę gazetę w Niedzielę pod Koścołami ludzi wyzywają (nieraz bardzo
      > niewyszukanie)i obrzucają błotem (prawie dosłownie).

Takie mamy społeczeństwo...

> Co Wy o tym sądzicie?

Gazeta jak gazeta. Nie czytuję jej z uwagi na ten troche nacjonalistyczny wydźwięk. Za to Jujka w piątki jest
      niezastąpiony...
      • Gość: Krzysiek Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? IP: 192.168.2.* 11.03.02, 18:46
        DB:
        - jako gazetę lokalną oceniam na mocną czwórkę z plusem.
        - jako opiniotwórczą - na tróję.

Wkładka pt. WW - nie podejmuję się oceny - ("Na żywo2"?, "Życie na gorąco2"?,
        co tam jeszcze z tej półki? - żenada).
        Aż szkoda DB, zwłaszcza tych, co polecieli z redakcji z okazji przyłączenia
        (czy raczej anschlussu;-).
        Cóż, twarde prawa ekonomii.

Wydźwięku "nacjonalistycznego" jakoś w DB nie dojrzałem, choć może za rzadko do
        niego zaglądam (ostatnio raz na 1-2 tygodnie, kiedyś "nawet" 2 x w tygodniu;-).
        Czy mogę prosić o przykłady?
        • Gość: ARTUR Fajna gazeta. IP: 212.244.184.* 12.03.02, 08:53
          Ma najlepszy dodatek sportowy. I nie jest to jakiś postkomunistyczny
          szmatławiec jak Głos Wybrzeża
        • zoppoter Przykłady... 12.03.02, 09:29
          ...Nie jestem w stanie z pamięci podac przykładów. To raczej ogólne wrażenie przy czytaniu komentarzy
          redakcyjnych. Zresztą wcale nie twierdzę, że wszystkich.
    • petelka Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? 12.03.02, 09:32
      DB kupuję głównie w piątki (głównie dla Rejsów i kochanego Jujki), czasami
      doadatkowo przejrzę jakiś numer w środku tygodnia. Uważam, że jako gazeta
      lokalna jest niezła, tak gdzieś na "czwórkę". O WW nie będę się wypowiadać - bo
      naprawdę nie ma o czym.
      • Gość: bogdan Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? IP: *.proxy.aol.com 12.03.02, 10:49
        czy ma strone www?Znalazlem Glos W ybrzeza na necie ale mysle ze strona jest
        slaba.
        • petelka Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? 12.03.02, 12:59
          Gość portalu: bogdan napisał(a):

> czy ma strone www?

Szukałam kiedyś ich strony, ale bez efektu. A więc raczej nie ma (?)
          Pozdrowienia
          • zoppoter Ich strona intenetowa 12.03.02, 13:07
            Dziennik ma cos wspólnego ze stronami "naszemiasto". To chyba strona tego wydawnictwa, dotyczy kilku
            lokalnych gazet w Polsce.
            • petelka Re: masz rację 12.03.02, 13:16
              zoppoter napisał(a):

> Dziennik ma cos wspólnego ze stronami "naszemiasto". To chyba strona tego wydaw
              > nictwa, dotyczy kilku
              > lokalnych gazet w Polsce.

Masz rację. Zajrzałam i podaję adres już bezpośrednio do gazety
              www.dziennikbaltycki.pl/

• Gość: 7631195 całkiem w porządku IP: *.shell.nl 12.03.02, 10:48
      Nie czytam regularnie, za to kiedy jestem w Gdyni kupuję codziennie. Na tej
      podstawie uważam że DB jest dobrze redagowany, żywy, ciekawy, dobrze
      poinformowany i ma świetne strony ogłoszeniowe. No i najważniejsze, odmiennie
      niż konkurencja traktuje czytelników jak dorosłych ludzi.

Publicystyka mogłaby być lepsza.

Połączenie z WW - fatalna pomyłka.
    • Gość: luby tylko DB IP: 212.244.167.* 13.03.02, 09:57
      owszem, ma swoje minusy, ale w Trojmiescie jest bezkonkurencyjny. Glos sie
      zeszmacil, Wyborcza to wiadomo co, a darmówki tylko udają prawdziwe gazety
    • Gość: anonimus Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? IP: 62.233.169.* 13.03.02, 17:10
      strona DB z wiadomościami:
      gdańsk.naszemiasto.pl
      ogłoszenia:
      gratka.pl
      Co do wpływu Niemców (Passauer Neue Presse)na texty - mogę zaprzeczyć -
      spójżcie na texty związane z hiermarketami. Naczelnym jest Kaszub.
      Problemem DB jest spora rotacja pracowników, naprawde słabe zarobki - w
      związku z tym frustracje.
      Jak każda gazeta w Polsce ( a może i na świecie) ma swoje przekonania
      polityczne - tu Płażyński, Tusk, Gocłowski.
      • Gość: Rafał P. Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? IP: *.amg.gda.pl 23.04.02, 00:04
        E, przecież to raczej zwykły brukowiec. Zwłaszcza po dołączeniu Wieczoru
        Wybrzeża. Ostatnio spodobał mi się artykuł w "Wyborczej" na temat pewnej
        dziennikarki z "Dziennika Bałtyckiego" - Jolanty G.-A. Często pisała o zdrowiu.
        Znana z tego, że pisała "na zamówienie". Teraz ma jakiś proces o defraudację
        100 000 USD. Napisali, że była konkubiną słynnego Jamrożego. Coś mi się wydaje,
        że dziennikarze potrafią pisać też szczerze o swoim środowisku.
        • malina510 Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? 23.04.02, 09:26
          Gość portalu: Rafał P. napisał(a):

> E, przecież to raczej zwykły brukowiec. (...)
          Ostatnio spodobał mi się artykuł w "Wyborczej" na temat pewnej
          > dziennikarki z "Dziennika Bałtyckiego" - Jolanty G.-A. Często pisała o zdrowiu.
          >
          > Znana z tego, że pisała "na zamówienie". Teraz ma jakiś proces o defraudację
          > 100 000 USD. Napisali, że była konkubiną słynnego Jamrożego. (...)

Znam Jolkę i uważam, że to świństwo, jak się ją teraz przedstawia. Jej zawód nie
          ma najmniejszego znaczenia w tej sprawie - to raz. Po drugie - to nie Jolka ma
          proces - jest świadkiem w sprawie Jamrożego, który jak się zdaje, chciał ją
          nieźle wypuścić. Po trzecie - nie wierzę, by pisała teksty "na zamówienie". Nie
          szarpałaby się teraz, tylko wyjechałaby na Majorkę, z dala od tego szamba, które
          tak wdzięcznie wokół niej budują różne ludki. To, że była związana z J. jest jej
          sprawą, zdaje się, że dośc bolesną.
          Jolka - trzymaj się!
          • kasia_57 Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? 26.04.02, 16:43
            Też znam Panią Jolę, ,i mam nadzieję, że jest ponad to wszystko. Jej sprawa -
            ta osobista i nikomu nic do tego. Kto z kim, za ile i ewentualnie jak często -
            to takie u nas typowe. Takie małomiasteczkowe. Zawiść do ostatnich granic
            posunięta.
            Obrzydliwe.
            POzostaje mi dodać - Jolka - trzymaj się!!!
            • Gość: RafałP. Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? IP: *.amg.gda.pl 26.04.02, 20:05
              > Też znam Panią Jolę, ,i mam nadzieję, że jest ponad to wszystko. Jej sprawa -
              > ta osobista i nikomu nic do tego.

To bardzo ciekawe, ale widze, ze padla od wlasnej broni. Swiat jest bardzo maly.
              A Trojmiasto jeszcze mniejsze.
          • Gość: R.Pisar Re: Co sądzicie o Jolancie G.A..? IP: *.amg.gda.pl 26.04.02, 20:00
            > Po trzecie - nie wierzę, by pisała teksty "na zamówienie". Nie
            > szarpałaby się teraz, tylko wyjechałaby na Majorkę, z dala od tego szamba,

No, niestety nie moze uciec. Przeciez musi sie wypowiedziec w sparwie tej kasy,
            co zniknela. I ona na prawde byla "dyspozycyjna", jesli chodzi o teksty. Wierz mi.

> tak wdzięcznie wokół niej budują różne ludki.

Oj, sama tez potrafila od wielu lat budowac rozne szamba. Byla w tym bardzo
            dobra. Ale Trojmiasto jest bardzo male - i ktos w koncu sie odegral. Nie znasz
            sprawy?

Pozdrawiam - i bez urazy :)

Rafal Pisarski, PG
            • Gość: robek Re: Co sądzicie o Jolancie G.A..? IP: *.prasabalt.gda.pl 29.04.02, 11:49

> Oj, sama tez potrafila od wielu lat budowac rozne szamba. Byla w tym bardzo
              > dobra. Ale Trojmiasto jest bardzo male - i ktos w koncu sie odegral. Nie znasz
              > sprawy?

Jakies urazy osobiste wyciagamy publicznie?
              Powiem tak, w DB pracuja prawdziwe gnidy, ale kopany jest oczywiscie ten, kto z
              roznych powodow ma mniej sily sie bronic. Jesli jasno wyrazilem. Czyli jak to
              mowia na pochyle drzewo...
      • zoppoter Re: Co sądzicie o Dzienniku Bałtyckim? 23.04.02, 12:48

> Problemem DB jest spora rotacja pracowników, naprawde słabe zarobki - w
        > związku z tym frustracje.
        > Jak każda gazeta w Polsce ( a może i na świecie) ma swoje przekonania
        > polityczne - tu Płażyński, Tusk, Gocłowski.

Szczerze mówiąc, to nie bardzo mi się kojarzą poglądy Tuska z poglądami DB...
    • Gość: robek Brakuje Ducha IP: *.gratka.pl / *.prasabalt.gda.pl 26.04.02, 16:36
      > Nieraz spotkałem się z opiniami,

Jesli mowimy o tym co na papierze. No jest to chała nieprzecietna. Gazeta jest zle
      redagowana. Czasami robi wrazenie, ze jest przygotowywana przez kretynow.
      Chetnie bym cos zacytowal i jak tylko znajde przyklad...
      No i jest to gazeta kompletnie bez wlasnego zdania. Po sprawie Alganowa
      rozpaczliwie probuje byc wszedzie neutralna i wychodzi bezbarwne mydlo.
      Ale najgorsza sprawa to sa teksty, czesto tak pokickane, ze nie wiadomo o co
      chodzi. Albo po prostu pisane o niczym. Wyglada na to, ze brakuje im fachowcow
      albo "ducha".
      Do tego ten okropny wyglad - ramka w ramce z ramka w srodku. I to wszystko
      jeszcze w ramce.
      No i to nieszczesne polaczenie z WW. Kompletna pomylka, jesli WW byl do
      przejecia, to trzeba bylo to zupelnie inaczej przeprowadzic. Jak? - a takie
      konsultacje kosztuja majatek.
      Aha DB znam, bo dostaje go sluzbowo, jak bym nie dostawal to w zyciu bym nie
      czytal. Poza Jujka i felietonami Dominiaka oczywiscie.
      • otryt Re: Brakuje Ducha 29.04.02, 15:44
        Już dawno nie czytam dziennika. Zgadzam się ze wszystkim co pisze robek. Gazeta
        stara się zaspokoić nie tylko wszystkie opcje polityczne czytelników, ale
        również schlebia czytelnikom, którzy nie mają wielkich wymagań intelektualnych.
        Rejsy i Jujka to za mało żeby ją kupować w piątek. Poza tym jest to inna
        odmiana Anonsów( nie obrażając Anonsów, które cenię za ilość ogłoszeń).DB
        wyznaje zasadę : panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek. Dla mnie jest to
        niestrawne. Może mogą ją czytać ludzie , którzy nie mają żadnych poglądów.
        Zresztą w tym kierunku idą także inne gazety i np radiowa Trójka. Tym sposobem
        nie złapią nowych czytelników lub słuchaczy, lecz stracą dotychczasowych.

Pozdrawiam
        Otryt
        • Gość: robek Re: Brakuje Ducha IP: *.prasabalt.gda.pl 30.04.02, 08:26
          Teraz sobie pomyslalem, ze to jest jednak brak wsparcia ze strony fachowcow, to
          jest beznadziejnie dyletanckie pisemko. Do tego skierowane do dyletantow. A
          wiadomo,ze jest stara zasada, ze zeby pisc dla dyletantow trzeba byc super
          fachowcem, a zaden fachowiec w Dzinniku sie nie utrzyma. ZAraz go banda gląbow
          u wladzy wykosi.Reszta to widzi i zalamuje sie, a jaka gazete moga zrobic
          zniecheceni ludzie?
      • tommyboy Re: Brakuje Ducha 30.04.02, 16:49
        Gość portalu: robek napisał(a):

No jest to chała nieprzecietna. Gazeta jest
        > zle
        > redagowana. Czasami robi wrazenie, ze jest przygotowywana przez kretynow.
        > Chetnie bym cos zacytowal i jak tylko znajde przyklad...
        > No i jest to gazeta kompletnie bez wlasnego zdania. Po sprawie Alganowa
        > rozpaczliwie probuje byc wszedzie neutralna i wychodzi bezbarwne mydlo.
        > Ale najgorsza sprawa to sa teksty, czesto tak pokickane, ze nie wiadomo o co
        > chodzi. Albo po prostu pisane o niczym. Wyglada na to, ze brakuje im fachowcow
        > albo "ducha".
        > Do tego ten okropny wyglad - ramka w ramce z ramka w srodku. I to wszystko
        > jeszcze w ramce.
        > No i to nieszczesne polaczenie z WW. Kompletna pomylka, jesli WW byl do
        > przejecia, to trzeba bylo to zupelnie inaczej przeprowadzic. Jak? - a takie
        > konsultacje kosztuja majatek.
        > Aha DB znam, bo dostaje go sluzbowo, jak bym nie dostawal to w zyciu bym nie
        > czytal. Poza Jujka i felietonami Dominiaka oczywiscie.

1. Gazeta nie jest redagowana przez fachowców ponieważ za te pieniądze fachowca
        sie nie zatrudni. Pressauer oszczędza jak może.
        2. Gazeta nie ma zdania ponieważ zabroniony jest jakikolwiek komentarz
        odredaktorski.
        3. Jest to gazeta dla przecietniaka raczej z podstawowym niż wyższym
        wykształceniem. Teksty bardzo często są poprawiane by ten przecietniak je
        zrozumiał. Zabronione są "trudne" słowa. Jak sie piąty raz rozpieprza to potem
        wychodzą dziwolągi.
        4. Makieta ( ramki, wytłuszczenia itp.) jest narzucona odgórnie z Pressauer i
        dziennikarze nie maja nic do gadania.
        5. Połączenie z WW: Wieczór od dłużdzego czasu trwał w agonii. Pędzej czy
        później zostanie zlikwidowany (właściwie już jest). A pamiętam zapenienia
        szefostwa o tym, że tak sie nie stanie. Hehehe. i tak nikt nie wierzył.

Widze robek, że robisz w gratce - większość zespołu wywodzi sie z DB - nieładnie
        na własne gniazdo kalać...

• Gość: Misiek Re: Brakuje Ducha IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 00:30
          Uważam że gazeta jest słaba! Szczególnie jej dodatki lokalne! Niestety wchodzi
          w lokalne koligacje nie jest „głosem sumienia” ale jedynie tubą wyborczą i
          narzędziem utrzymania władzy w regionie ( szczególnie obserwuję dodatek w
          Człuchowie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka