Dodaj do ulubionych

Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos...

IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 23:21
Popieram! także nie zagłosuje na PO! Ludzie podpisujcie się!
Obserwuj wątek
    • Gość: x Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... IP: 195.11.60.* 28.02.13, 00:05
      Bandyckie państwo, bolszewickie metody.
      Może by ktoś wreszcie zainteresował się, czy ustawa śmieciowa uchwalona przez ignorantów i nierobów z Wiejskiej jest zgodna z Konstytucją?
      Powierzchnia mieszkania nie ma żadnego związku z ilością wytwarzanych śmieci i dopuszczenie takiej metody naliczania opłat jest rażąco niesprawiedliwe.
    • Gość: Józek Bąk Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 00:30
      "Razem z żoną "od zawsze" głosowaliśmy na Platformę Obywatelską (przedtem na Unię Wolności), ale zmuszony jestem oświadczyć, że jeżeli przejdzie w głosowaniu w Gdańsku metoda "powierzchniowa", to oddamy nasze głosy choćby na SLD. Do tego samego będziemy namawiać nasze rodziny, a także znajomych.

Nie sądzę, aby premier Tusk (na którego tak czy owak głosować będziemy w 2015 r.)"

Typowe LEMINGI (choć wiekowe) , które jeszcze nie do końca się obudziły z letargu, ale są na dobrej drodze. Zawsze wierne partii, ale jak ma ich teraz uderzyć po kieszeni to zaczynają myśleć, że coś tu w rzeczywistości nie gra i ktoś chce ich zrobić w ch..a.
      No ale jeszcze chcą trwać przy "swoich", na Donka zagłosują, przynajmniej na razie tak mówią , bo jak jeszcze bardziej dostaną po kieszeniach to otrzeźwieją i całkiem się obudzą (z ręką w nocniku).

Na Donka nie głosujcie, za Smoleńsk się z nim policzą.
    • Gość: Optymistka Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... IP: *.singnet.com.sg 28.02.13, 00:49
      Absolutnie popieram! Tez nie zaglosuje na PO jak radni przeglosuja metode powierzchniowa. Mieszkam w Oliwie sama w domu o pow. 128 m kw. Postanowilam dom sprzedac co dzisiaj nie jest proste. Do tego czasu bede placic za smieci jak duza rodzina? "To ludzie produkuja smieci a nie metry kwadratowe"!
    • Gość: ciągłem samolot Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 01:09
      Ludzie, nie widzicie, że to nie żadna "opłata" za wywóz śmieci?
      To nowy podatek katastralny (skoro liczony od m.kw.) wprowadzony tylnymi drzwiami. Nie ma on nic wspólnego z rzeczywistymi koszami wywozu śmieci (a więc kosztem wywozu 1 pojemnika ze śmieciami).
    • Gość: Wuj Dobra Rada Głosował na UW a potem na PO a teraz dziwi się :-) IP: *.net.stream.pl 28.02.13, 01:10
      zabrakło jeszcze deklaracji, że od początku prenumerował gw
    • Gość: Gda Tyle szumu o kilka złotych więcej miesięcznie ale. IP: *.chelmnet.pl 28.02.13, 07:20
      Tyle szumu o kilka złotych więcej miesięcznie ale gdy podnoszono niepsrawiedliwie i nie w zgodzie z konstytucją państwa czynsz w lokalach komunalnych to pozostali mieszkańcy wieszali psy na tych z "komunałek" dali sie uwieźć Lisikiemu i szczekali jak on. A teraz? Płacz lament!? Sami rozzuchwaliliście obecną władzę!

Dlaczego nikt nie stawił się w obronie tych mieszkańców? I nie pitolcie że macie kredyty itp.

Uderzcie się w pierś.... A redaktorów prosimy o powrót do tematu podwyżek komunalnych. Ten temat ciągle żyje w sercach ludzi
      • szarkama53 Re: Tyle szumu o kilka złotych więcej miesięcznie 28.02.13, 08:49
        @Gda
        Bardzo slusznie! Popieram!
    • maximus9044 Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... 28.02.13, 08:04
      Popieram wypowiedź zawartą w liście do Lisickiego. To my obywatele Gdańska daliśmy panu możliwość pracy w magistracie i godnych zarobków,my też w następnych wyborach damy panu i podobnym kopa. Ale znając układy rządzące w polskiej polityce tacy jak pan i panu podobni zawsze spadają na 4 łapy i kolesie uwłaszczeni na majątku państwa zawsze przygarną cwaniaka który jest bezwzględny,teraz dla obywateli,a później dla pracowników.
    • Gość: zbig Re: Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagł IP: *.chelmnet.pl 28.02.13, 08:08
      Także popieram! Nie zagłosuje na PO
    • Gość: hsw Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 08:44
      Ja również zagłosuję przeciwko ekipie PO. I nie dlatego, że mnie opłata dobije.
      Ale dlatego, że są bezmyślnymi, pozbawionymi rozumu bufonami.
    • Gość: No i dobrze Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 09:29
      nie głosujcie. Przyjdzie Pis i każdy dostanie mieszkanie komunalne gratis, a przy nim bezpłatny parking, ceny prądu i gazu spadną o połowę, pensje wzrosną o połowę, przejazd komunikacją miejską będzie w ramach zapomogi po 10 groszy, a każdy menel dostanie przydziałowy litr spirytusu na tydzień.
    • jurekzoliwy Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... 28.02.13, 09:40
      Projekt rozliczania "powierzchniowego" jest wynikiem szczególnej arogancji i ignorancji.
      Ja, na przykład, ściśle przestrzegam zasad segregowania odpadków, a tych pozostałych śmieci wyrzucam jedno małe wiaderko raz na tydzień. Zajmuję mieszkanie własnościowe o pow. 40 m.
      Sąsiedzi zamieszkujący w 3 osoby mieszkanie 35 m wynoszą codziennie duże wiadro odpadków (nie segregowanych). Dlaczego ja mam płacić za ich śmieci?
    • Gość: antigama Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 10:05
      Popieram wnioski z powyższego listu, jak również te zamieszczone w artykule red. Sandeckiego. Też zagłosuję przeciwko ekipie PO i namawiać będę do tego innych.
      Chciałabym się również dowiedzieć na czym polegają aktualne obowiązki urzędników JUŻ zatrudnionycj do obsługi jeszcze nie wprowadzonej regulacji śmieciowej.
    • hydrograf Mogą robić co chcą, bo i tak zagłosujecie na PO 28.02.13, 10:07
      Możecie się odgrażać, że na nich nie zagłosujecie... Ale gdy przyjdzie do wyborów i tak oni zwyciężą. Adamowicz, Lisicki o tym wiedzą i dla tego mają głęboko w (...) poważaniu wasze listy, komentarze i odgrażanie się...

Przecież nie zagłosujecie na PiS - nie dołączycie do ludzi ogarniętych szaleństwem i nienawiścią... Których jedynym zadaniem (w nieformalnej koalicji POPiS) jest straszenie was...

Nie zagłosujecie na SLD - bo jesteście tak uwarunkowani (jak psy Pawłowa) na "postkomunę", że choćby zakazali byłym członkom PZPR (których pełno w PO i PiS) zbliżać się do siebie - dla was to zawsze będą "komuchy"...

Tak więc darujcie sobie te dąsy. I tak z kartką wyborczą w zębach zagłosujecie na PO.
      Ja to wiem, oni to wiedzą i wy to wiecie...
      • Gość: Ezil Re: Mogą robić co chcą, bo i tak zagłosujecie na IP: 213.192.80.* 28.02.13, 10:22
        To samo pomyślałem. 15 lat plucia na rządy Adamowicza - a największe poparcie uzyskuje on tam, gdzie ma najwięcej krytykantów.
        Ciekawy przypadek dla psychiatrów, te wyborcze dewiacje.
      • Gość: waldess Re: Mogą robić co chcą, bo i tak zagłosujecie na IP: 87.204.173.* 28.02.13, 11:13
        Nie masz racji, w tej chwili w Radzie miasta jest chyba 1 osoba z SLD. Dużo nie zdziałamy, ale jeżeli np. do Rady wejdzie jeszcze 5 radnych z SLD to 5 obecnych z PO wyleci. Warto im to uświadomić.
        Oprócz tego jest jeszcze PSL z którego nie ma chyba nikogo w Radzie.
    • hektor51 Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... 28.02.13, 10:10
      R. Milner - bezczelny lobbysta we własnej sprawie!
    • Gość: gdy w GDYNI nie ma PO, tylko samorzadnośc proPIS IP: *.play-internet.pl 28.02.13, 10:22
      WŁAŚNIE W GDYNI NIE RZADZI PO, TYLKO CWANIAKI, które o ile pamietam maja ciagoty proPISowskie, jesli juz

wiec nie upolityczniajmy tego wszystkiego - to bezczelność RANYCH, z jakiegokolwiek ugrupowania są, nie partii politycznych

to koalicja cwanych złodziei, którzy stanowią prawo tak, by to IM było wygodnie (skok opłat w gdyni jest powyzej 40m2 ale do 80m2, powyzej podwyzka jest SYMBOLICZNA)
    • Gość: człowiek Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... IP: *.dynamic.mm.pl 28.02.13, 11:27
      Czy ktoś będzie głosował czy nie, jakie to ma znaczenie? Ja również nie jestem za "metodą powierzchniową" ani za "metodą od zużycia wody" bo to z produkcją śmieci nie ma nic wspólnego, ale pisanie listów we własnym imieniu osoby tak zasłużonej dla ojczyzny jest żenujące. I to ciągłe powoływanie się na biednych emerytów, biednych starszych ludzi ...., ręce opadają. Ja społeczeństwa nie dzieliłabym na młodych i oczywiście bogatych oraz starszych i oczywiście biednych, bo tak nie jest. Są ludzie młodzi i bez pracy, są i ciężko chorzy a też są starsi z emeryturą "niczego sobie" i zdrowi dorabiający do emerytury. Dla podatków powinniśmy być wszyscy równi. A jeżeli już ktoś zabiera się za protest to powinien to robić w imieniu co najmniej WIĘKSZOŚCI.
    • Gość: Stefan77 Nie zagłosuję na PO, bo .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.13, 11:46
      Mam pracować jako dziadek do 67 roku i chcą aby moje dziecko wcześniej poszło do szkoły, która nie jest do tego przygotowana.
    • rozumnik1 Pisałem, powtórzę. 28.02.13, 12:13
      To nie jest opłata za śmieci. To podatek.
      .A nasi urzędnicy "wizytowali" zagraniczne systemy.Kiwali głowami...

Obserwowałem system w dobrej gminie niemieckiej. Są pojemniki na każdy rodzaj odpadów.
      1. Odpady "mokre".dodawane osady z oczyszczalni ścieków,szamba są zlewane do kompostników -uzyskują metan.Jest turbina,która produkuje prąd do sieci energetycznej (obsługa polega na reagowaniu na sygnał o potrzebie zmiany wsadu). Pozostałość jest granulowana i sprzedawana w sklepach ogrodniczych.
      2. Papier jest prasowany w bele i do papierni wysyłany.
      3. Szmaty i ubrania osobny pojemnik-prasowany i sprzedawany do gremplowania.
      4. Szkło-białe i kolorowe osobno i do huty wysyłane.
      5. Plastiki-przerabiane na granulat.Sprawdziłem co wykonują z granulatu dla gmin-lampy uliczne,płotki,znaki,słupki,bariery drogowe.
      6.Metale-Wiadomo-prasa i do huty.
      7.Baterie i inne chemikalia osobno.Wysyłane do spec. utylizacji.
      Co pozostaje? Pozostają pieluchy i kości z jedzonego mięsa. Opracowano technologię utylizacji pieluch-są prasowane i jako celuloza wysyłane do papierni.Kości są mielone.Dodam w tym miejscu,że zabroniona jest sprzedaż produktów w opakowaniach mieszanych-n.p. foliowany papier.

Jak to działa od strony mieszkańca?
      Stoją pojemniki w miastach i miasteczkach i w większych wsiach. Zabierają (jak mają oczywiście) wyjeżdżając z domu-do pracy,szkoły,po zakupy.Każdy otrzymał pojemniki do segregacji w domu.Posegregowane odpady wysypuje z worków do pojemników.Same worki oczywiście do pojemnika z plastikami.Na odpady niesklasyfikowane-jak wspomniane kości,nietypowe rzeczy(jakieś zabawki mieszane)kupuje w gminie worki specjalne(biodegr.) z adresem swoim nadrukowanym od ręki na worku! Za 10 worków np. o poj.40 litrów płaci 2 euro.Wystarcza to w rodzinie na rok! To są wszystkie śmieci w gospodarstwie domowym.Gmina je utylizuje.Jak wspomniałem-kości mieli,zabawki(plastik mieszany)-mieli i oddziela od metali.
      Dzieci od przedszkola są nauczone segregacji.Robią to z ochotą,pouczają dorosłych,dbają z zapałem.Nad pojemnikami są wszędzie kamery.Nikt nie wrzuca byle jak.Worki ze "śmieciami"(oznaczone indyw. adresem)są okresowo na taśmie sprawdzane.Kary za niestosowanie się do systemu są wysokie.Ostrzeżenie,prośba do mieszkańca,aby przyszedł na darmowe doszkolenie.Jak oszukuje,jest niechlujny-pierwsza kara 100 euro,druga 400 euro,trzecia to sąd.Nie ma przymusu segregacji.Można wrzucać do swojego osobnego pojemnika.Wtedy opłata za mały pojemnik wynosi minimum 70 euro co tydzień latem,co 2 tygodnie zimą.

Koszt śmieci ROCZNIE dla mieszkańca-to te 2 euro za 10 worków.Jak ktoś ma potrzebę-dokupi 10 w okienku za 2 euro ( na miejscu nadruk adresu).Gmina i mieszkańcy nie mają od wprowadzenia systemu śmieci.Nie ma wysypiska! 180.000 mieszkańców-wszyscy zadowoleni.
      Sprawdziłem bilans gminy.1 kierownik całości.16-tu kierowców.Pełnią tez nadzór! 33osoby w rejonie utylizacji ,przeładunku,zakładu produkcji metanu-prądu,recyklingu.Gmina wspomaga zakład w obsłudze księgowej i rozliczeń-1 osoba.50 osób rzetelnie pracuje,świetnie zarabia na "śmieciach". Bardzo zadowoleni i dumni mieszkańcy.I na koniec bilans finansowy podany w okólniku gminnym.Dochód w 2010 r.:
      1.770.000 euro.

Mówi to panu coś p. urzędniku? Trzeba chcieć pracować.A myślenie? No cóż...

Wiecie jak to się odbędzie w Gdańsku ?-Deklarujemy w.g. ustawy,czy będziemy segregować śmieci,czy nie.Gremialnie wszyscy zadeklarujemy oczywiście segregację.Następnie wszystko,oprócz "mokrego" na wysypisko razem.I tu nastąpi katastrofa finansowa-"setki tysięcy euro miesięcznie". Ale najgorsza to katastrofa mentalności.Katastrofa tej głupiutkiej ustawy.Katastrofa systemu.I dalej 87% odpadów na składowiskach.I biadolenie nad kosztami.Wyliczanie nam obciążeń-82.800.000zł(ok. 20 ml. euro) rocznie! Wpuszczenie mieszkańców w "konsultacje" p.t. "jak chcecie płacić ?" Chcemy z ochotą gotówką,chcemy kartą,byle dużo,byle szybko. Bez gadania.
      Mordęga w tym urzędzie okropna.No klękajcie narody.Czemuś Polaku biedny, boś...
    • Gość: CrVdG zwykły, mały czlowieczek, w dodatku - szantazysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 15:53
      "Nie zagłosuję na PO - czyli na złość mamie odmrożę sobie uszy"
      Głosuj pan na PiS, a idąc pańskim tokiem myślenia - ja zagłosuję na PO i będę do tego namawiał znajomych. Pozostanie mieć tylko nadzieję, że pańscy znajomi są mądrzejsi od Pana - tzn będą mieli gdzieś koniunkturalistów, dla których podjęcie trudnych (ale koniecznych) dycyzji to wielki problem. I chwała Lisickiemu, że się tego nie boi.
    • Gość: jaasia Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagłos... IP: *.chelmnet.pl 28.02.13, 17:50
      I oczywiście przegłosowali od m2 -dyscyplina partyjna obowiązuje na wszystkich szczeblach.
      Najciekawsze jest to,że wg Lisickiego 30% mieszkańców(chyba gospodarstw,bo dotychczas płaciło się od takiej jednostki) w ogóle nie płaciło za wywóz śmieci.Bezkarnie przez lata uprawiali ten proceder,a władza w mieście nie potrafiła lub nie chciała tego zlikwidować.
      Może sama tak robiła .Ta 1/3 przez lata zaoszczędziła tyle,że teraz może płacić.
      I to ciekawe,że kto będzie miał 100m2 zapłaci 66 zł,a ten z 200 tylko o 5 zł więcej.
      Mieszkańcy z domami poza tym będą mieli zysk z tego,że mogą segregować śmieci,bo kubły postawią za płotem i nikt nic tam im nie wrzuci.Natomiast w osiedlach z blokami śmietniki są ogólnodostępne i nie wiadomo kto co tam wrzuca.
      Nie jest także tajemnicą to,że mieszkańcy domków podrzucali śmieci do osiedlowych śmietników.I tak będzie tera,bo nikt pod oknem nie będzie przez tydzień trzymał gnijących odpadów.
      Faktycznie ten system jest dla biednych.
      • Gość: ............ Re: Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagł IP: 62.61.32.* 28.02.13, 18:19
        "Bezkarnie przez lata uprawiali ten proceder,a władza w mieście nie potrafiła lub nie chciała tego zlikwidować."

Właśnie obecna reforma ma to zmienić. Od lipca wszystkie odpady komunalne będą należeć do gminy, dotychczas każdy robił co chciał, bo nie było przymusu podpisywania umowy na wywóz. Stąd nasze lasy wyglądają jak wyglądają.
        • Gość: jaasia Re: Jak przejdzie metoda powierzchniowa, nie zagł IP: *.chelmnet.pl 28.02.13, 19:54
          Lasy dalej będą wyglądały tak jak wyglądają i reforma tego nie zmieni.
          W lasach widać było:lodówki,tapczany,gruz,wanny itp i dalej tam będą wywożone,ponieważ tego rodzaju śmieci we wprowadzonej opłacie nie ma. owszem były worki ze śmieciami komunalnymi,ale prawdopodobnie wyrzucone prze posiadaczy domków letniskowych,którym po weekendzie nie chciało się wieźć śmierdzących śmieci w samochodach.
          mam działkę w ROD i zawsze wywożę odpadki do śmietnika koło domu,a odpadki mokre kompostuję,ale niestety widzę że wzdłuż drogi często leżą worki pełne śmieci.
          Tam przydałyby się obowiązkowo kupowane plastikowe worki na odpady.Śmietniki nie bardzo mają sens ,bo odpadki rozwlekane będą przez zwierzęta i wywalane przez "przeszukiwaczy" śmietników.A tak w wyznaczonym dniu każdy w określonym dniu niesie w wyznaczone miejsce worek i zostawia.Takie rozwiązanie widziałam w Belgii w osiedlu domków jednorodzinnych. W środę rano przy krawężniku przed każdym domem stał worek z logo firmy obsługującej ten rejon i świetnie zdawało egzamin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka