to_man Re: Wielki konkurs na opis Wejherowa. 20.10.04, 09:24 Podbijam wątek, żeby nie uleciał. Historia by nam nie wybaczyła, gdyby nasze ukryte talenty miały dalej pozostać w cieniu. No i jak wielki konkurs to i nagrody nie mniejsze, nieprawdaż fundatorko? Może ich ujawnienie byłoby inspiracją do przemyśleń? A za drugie miejsce kawa i spacer z fundatorką musi być koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wielki konkurs na opis Wejherowa. 20.10.04, 11:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=169&w=10265922&v=2&s=0 Hehehe - a po ślonsku może być? Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: Wielki konkurs na opis Wejherowa. 20.10.04, 13:08 Litości, to ma być do czytania. No ale niech się wypowie fundatorka. Nie chcę jej niczego sugerować. Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Vika, proszę o zajęcie stanowiska 20.10.04, 23:10 w sprawie sugestii Bronka. Uważam, że wszyscy powinni być traktowani jednakowo a z tego co czytałem, jemu dobrze, a nawet lepiej wychodzi (ha, ha - pisanie) także po polsku. Tylko wprowadź jakieś ograniczenia ilościowo objętościowe. Niech się skondensuje. Tyle moich uwag wewtemtemacie Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: Wielki konkurs na opis Wejherowa. 20.10.04, 23:11 tzn. nie chcem ale muszem Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 21.10.04, 15:54 Jestem polkrwi hanyska rodem z katowic!!! BRONUS!!!! BUZIIIIIII:-) Twoj slaski jezyk jest piekny! moze ktos by sie pokusil o napisanie historii Wejherowa po kaszubsku?! Slazacy dbaja o soj dialekt a kaszubi go prawie zatracili:-( jest przeciez rownie piekny jak slaski czy goralski lub podlaski albo gdzinoiegdzie uzywany jeszcze jezyk Bojkow albo Lemkow z Bieszczad... Ludzie, przeciez mamy szanse stworzyc cos czego jeszcze nie bylo, bo Kaszuby zaludniane byly kilkakrotnie roznymi grupami etnicznymi. Napiszcie w rdzennym jezyku Kaszubow, napiszcie w jezykach przodkow, ktorzy tu przybyli... Wiecie...zaimponowali mi Austriacy ( mieszkalam wsrod nich wiele lat i to na wsi). Oni bardzo dbaja o kulture wlasnego regionu i nie zapominaja o najmniejszych szczegolach tradycji i historii.na tej podstawie prezentuja przybyszom roznorodnosc austriackiej kultury, jezyka i folkloru, ktore potrafia byc rozne w nawet blisko polozonych miejscowosciach. Szacunek do tradycji i folkloru tworza historie w jej przyjemniejszej postaci niz wojny, krwawe daty i wielcy wodzowie... Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 21.10.04, 21:46 Ogólnie masz rację, wielość jest piękna. Ale w przypadku Bronka to solidarność krwi. A ja też chciałbym przeczytać. Niemniej Twój konkurs, Twoje zasady. Tylko dlaczego tak skwapliwie migasz się od powiedzenia czegoś o nagrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 21.10.04, 21:54 A osobista chwala i zaszczyt bycia wielkim to malo! a aplauz publicznosci to sie nie liczy? A w ogole to zycie towarzyskie kwitnie a Ty tu siedzisz?!;-)Ide sie pobujac jak tak:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 21.10.04, 22:46 Ale pamiętaj wrócić. mamy tu obowiązki Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 21.10.04, 23:34 Dziynki Jo tyż "tyndyncje" do Bronka mom Dyć Wejherowo se trocha znom Co roku przeca tam piwo pija Jak na urlopie se ździybo żyja. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 21.10.04, 23:37 Kurde - gwinta żech se gruchnoł I "k" z "ździybko" tref mi buchnoł. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 21.10.04, 23:38 "Z" zaś "z gwinta" wyleciało Golna jeszcze roz - bo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 21.10.04, 23:40 No - terozki równo leci Szczyńściym niy czytajom dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 21.10.04, 23:43 to ja już tak staro wyglądam? Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 22.10.04, 00:14 Narcyz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 22.10.04, 00:15 Też niezły kwiatek Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 22.10.04, 00:20 A! - Jak kwiotki To do ciotki Wypija kielonek szworty Bo łon jest nojwiyncy worty. Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 22.10.04, 00:22 to na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 22.10.04, 00:26 Jasie urzniesz, gizdzie zatracony to giry z zyci powyrywom!:-) Poeta jestes to nie chlej tyle bo haharem zostaniesz! Odpowiedz Link Zgłoś
astria1 Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 22.10.04, 00:40 Ło a z tej storny to Ja ciotkinie znałąm :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: z jakiej 22.10.04, 00:52 Zazdrosnicy ? Etam...a przystojny ten pan co ma przekazywac? Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: z jakiej 22.10.04, 00:55 a ja mam to wiedzieć niby skąd? Ale oni wszyscy tacy bo ... Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: z jakiej 22.10.04, 00:59 ...wiadomo...zawsze mialam dobry gust!Wysportowani sa:-) I wykonuja taaaaaki piekny zawod...moglabym spiewac peany na ich czesc...Ale nie moge...kazales sprawe zalatwic krotko to musze szanowac twoje nerwY i sie prowadzic przyzwoicie, zwlaszcza w takiej delikatnej kwestii...inaczej leze!... Odpowiedz Link Zgłoś
to_man picuś 22.10.04, 01:07 coś przesadzasz. teraz jestem bezbronny. jak Ci pokazałem to źródło to teraz i bez mojej pomocy dałabyś sobie radę. Ale cenię Twoją wierność. Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: picuś 22.10.04, 01:13 To sie liczy!:-) a teraz to pojde spac. musze bo rano wczesnie wstaje. A wieczorkiem Ci napisze co i jak.Buziak w czulko dobranockowy i nie denerwuj sie nie takie pokusy potrafie zwalczyc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rikas7773 Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 31.10.04, 23:55 tak przy okazji kaszubskiu to nie jest dialekt tylko jezyk bo podobnie jak polski ma swoja gramatyke. slaski czy czy tez inne to sa dialekty. niestety musze przyznac, ze wogole nie kumam kaszubskiego. jak ktos cos mowi to nic nie lapie. poza tym niewielu jest tez ludzi, ktorzy mowia poprawnym prawdziwym kaszubskim. nie mylic z tzw. puckim kaszubskim. poza tym zgadzam sie z szanowna kolezanka, ze powinnismy dbac o nasza kulture, tradycje i historie. zwyczajnie nie zapominac i pielegnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
rikas7773 Re: W przypadku Bronka musze byc tendencyjna:-) 01.03.05, 21:30 dziewczyno zdecyduj sie czy kaszubski to jezyk czy dialekt bo z tego co piszezsz to na dwoje babka wrozyla. Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Konkurs wielki, opis żaden jak na razie 24.10.04, 02:05 Więc proszę je dawać tu bo reszta nie jest konkursowa Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 prosze bardzo: OPIS WEJHEROWA OCZAMI PRZYBYSZA. 27.10.04, 14:25 Wejherowo procz zabytkow w leprzym i gorszym stanie posiada obiekt unikalny w skali kraju a kto wie czy nie Europy. Jest nim budynek Stazy Pozarnej.Na owej budowli, typowej dla architektury strazackiej, miesci sie napis gloszacy iz znajduje sie w nim wlasnie ta szacowna instytucja. Tymczasem pozory myla!Ze wzgledu na nieodparte uczucia sympatii do tej instytucji, jakie hoduje od dziecinstwa, wiem co mowie. Odnosze wrazenie, ze budnek skrywa jakies podejrzane machinacje a kto wie czy nie afery. Przyszlo mi na mysl, ze byc moze jest to nawet pralnia trefnych pieniedzy a moze i co gorszego!!! Te podejrzliwe mysli nasunely mi sie po tym, gdy skonstatowalam, ze mieszkam w poblizu juz kawalek czsu i...ani raz nie widzialam na wlasne oczy ANI JEDNEGO STRAZAKA!!! NIE WIDAC ROWNIEZ ZADNYCH AKCESORIOW ani Dzialan TYPOWYCH DLA STRAZY POZARNEJ. To calkiem tak jakby wejherowska Straz Pozarna dzialala w konspiracji!!! Cicho glucho i czeski film ze Styrlitzem w roli glownej! Wszedzie na swiecie strazacy robia mnostwo halasu swoimi syrenami, autami drabinastymi i czerwonymi, jezdza tu i tam wzbudzajac poploch i panike ...a nasi...NIC. Cicho jak na cmentarzu o polnocy! Czasem tylko zapali sie swiatlo w jakims oknie i na tym koniec... Nawet chcialam przypalic kotlety w niedziele , zeby sie dymilo. Myslalam, ze moze smrod spalenizny i kleby dymu cos rusza...Gdzieeeeee tam...Tego dnia nawet swiatla nie palili.Udawali widac, ze ich nie ma w domu! Nabieram coraz gorszych podejrzen! Wszystko przez to, ze marza mi sie pokazy cwiczen w wykonaniu Dzielnych Starazakow albo jakis strazacki festyn ze sztucznymi ogniami, kielbaskami z musztarda i piwem przy dzwiekach strazackiej orkiestry dentej... :-( Eeeeee tam... Chyba poszukam sobie innego miejsca zamieszkania....Tam gdzie strazacy nie ukrywaja sie przed ludnoscia cywilna i im przyjazna. Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Trochę wyjaśnień 27.10.04, 14:51 Hm, jakby to ująć, żeby nikogo nie urazić. Powiem może tak; mamy straż zawodową czyli troszkę odbiegającą od pospolitego acz sympatycznego ruszenia. W związku z tym w budynku o którym mówisz jeszcze niedawno (i nie musisz tego w żaden sposób wiązać ze swoim przyjazdem) BYŁA prawdziwa straż z całą otoczką. Ale teraz jest tam chyba bardziej obsługa administracyjna a taka "prawdziwa" straż jest na ulicy Tartacznej. I tam się kiedyś wybierz i podziwiaj do woli Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Trochę wyjaśnień cd 27.10.04, 14:59 Swoją drogą to szczęście, że nic się nie dzieje i że tak to spokojnie wygląda. Czego jak najdłużej wszystkim życzę Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: Trochę wyjaśnień cd 27.10.04, 16:01 Tez im zycze wszystkiego najleprzego i jak najmniej interwencji ale jakies pokazy mogliby zrobic:-( Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Trochę wyjaśnień cd 27.10.04, 20:39 Z czego słynie Wejherowo? -Dyć tu chopu zowdy stowo! Co mo stować? -Niy pamiyntom Wiycie - to jest mojom piyntom. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Trochę wyjaśnień cd 27.10.04, 20:40 Zaroz zaroz - bez łobrazy Sie niy godza na - pokazy. Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: Trochę wyjaśnień cd 27.10.04, 21:21 vika411 napisała: > ale jakies pokazy mogliby zrobic:-( czy ja Cię aby opacznie nie zrozumiałem? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Trochę wyjaśnień cd 27.10.04, 22:53 Jo mom gorzi Gyry ze rzici powyrywała Jeszcze łoglondać by cosik chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
to_man jejkuuuuuu 27.10.04, 23:37 to już teraz nie będzie o notgeldach tylko o protezach ? :-))) Mam nadzieję, tylko nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Wielki konkurs cały czas aktualny. 02.11.04, 22:02 Do tej pory mamy jeden opis, zresztą pomysłodawczyni konkursu i fundatora nagród, więc niejako poza konkursem. A konkurs cały czas aktualny i szansa na zajęcie miejsca na podium bardzo realna. Może jak nie mieszkańcy Wejherowa to nasi szanowni goście? Gorąco namawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: Wielki konkurs cały czas aktualny. 06.11.04, 00:46 podbijam wątek bo ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: Wielki konkurs cały czas aktualny. 06.11.04, 00:48 a każdy, kto zna ciotkę wie, że ona nie używa polskich liter. to tylko ja to_man Odpowiedz Link Zgłoś
to_man OPIS WEJHEROWA OCZAMI TUBYLCA 08.11.04, 01:00 Wejherowo to jedno z najładniej położonych miast w kraju. O ile nie naj. Co pozwala na wygłoszenie tak śmiałej opinii? Usiądź wygodnie i posłuchaj. Dolina otoczona morenowymi, zalesionymi wzgórzami, widocznymi i dostępnymi z kazdego miejsca w mieście. Otwierasz okno i widzisz, jak unosząca się mgła odsłania widok na ciemnozielony igliwiem las przepięknie rozświetlany wschodzącym słońcem. I od razu znajdujesz w sobie energię, żeby zobaczyć to z bliska. I cieszysz się, że nie mieszkasz w mieście - molochu, tylko wychodzisz sobie na spacer. Jesienią koniecznie z siateczką bo przy okazji grzybki na zimę się przydadzą. A jak już o zimie - wyobraź sobie jak to wygląda pod białą czapą świeżego, białego puchu. I że na nartach pojeździć można. Bez potrzeby dalekich wyjazdów po oblodzonych drogach w góry, gdzie pozbywasz się gromadzonych przez całą jesień pieniędzy. Zapytasz, ile można chodzić po lasach i to jeszcze pofałdowanych. Wolałbyś po sklepach? Co prawda nie ma hipermarketów - z drugiej strony pomyśl, ile radości daje to miejscowym kupcom - ale troszkę mniejsze jak najbardziej, nie licząc będącego w budowie obiektu między "krajówką" a Pomorską. A jak już muszą być na wielką skalę to wsiadasz w samochód i po 10-15 minutach (jak nie utrudniają przyjaciele z drogówki) jesteś na początku obwodnicy Trójmiasta a po kilku następnych przy kolejnych centrach handlowych. Teraz przynajmniej wiadomo, dlaczego akurat tam je zlokalizowano. No i dlaczego tak pilnie remontują drogi w tym kierunku. Coś dla ducha? I owszem, walory położenia zostały docenione przez naszych przodków, którzy ulokowali tu klasztor, kolegiatę, pałac Przebendowskich i inne warte obejrzenia obiekty. Wytyczyli układ urbanistyczny z przytulnym rynkiem a także ufundowali Kalwarię Wejherowską - miejsce pielgrzymowania okolicznych mieszkańców. A ich następcy dołożyli swoich starań aby zbudować jeszcze korty tenisowe, odktyty basen (chwilowo, na razie - od kilkunastu lat - nieczynny, za to jak zlokalizowany!), szkoły i gmachy użyteczności publicznej. I działo się to w czasach, gdy nie było jeszcze Trójmiasta, gdy Sopot nie był w cenie a Gdynia dopiero budziła się do życia. A ich współcześni odpowiednicy starają się stopniowo restaurować i upiększać spuściznę dziejową. I musisz przyznać, że pierwsze efekty już widać. Idąc ulicą Sobieskiego do rynku i potem gdziekolwiek dalej nie wstydzisz się już, że jak musiałbyś coś pokazać znajomym to spłoniesz ze wstydu. A basen jest kryty, pierwszy i nie ostatni. A pretekstem do odwiedzin znajomych często jest deszczowa pogoda w trakcie lata. Ileż można wysiedzieć na szerokich, piaszczytsych plażach, do których masz pół godziny drogi (jak znasz objazdy i jeszcze nie zatłoczone w sezonie drogi). A jak dłużej pada to i do Trójmiasta udać się z nimi można. A tam już w razie czego i imprezy i koncerty i inne atrakcje. Wszędzie blisko. No i o własne lokum nie musisz się troszczyć tak jak dawniej. Buduje się mieszkań i to zupełnie niemało. I dużo ładniej niż kiedyś. A że wszystko to prawie jedna firma? A kto Tobie zabrania założyć konkurencyjną? Wolisz starsze mieszkania w blokach? Faktem jest, że ich elewacje zaczynają już przyciągać oko ale ponoć ich największym plusem jest to, że nie mają szansy na egzystencję dłuższą niż zakładana w trakcie ich budowy. I że niedługo dzięki temu zaczną się zwalniać dla naszych dzieci i wnuków ciekawe lokalizacje pod ich mieszkania. W końcu trochę należy myśleć o przyszłości. A że do tego wszystkiego potrzebne są pieniądze? Nie oszukuj się, nie ma takiego miejsca na ziemi, gdzie nie są potrzebne. To miejsce jest dopiero w jej płytkim wnętrzu. A czy nie przyjemnie potem będzie spoczywać w tak miłym miejscu, w otoczeniu bliskich, sąsiadów i znajomych? Jeszcze nie do końca przekonany? Niektórzy złośliwcy mówią, że Wejherowo to typowa sypialnia Trójmiasta. Nie wiedzą, że nieświadomie przyznają jak piekne jest nasze miasto. Pamiętaj wówczas, że sypialnię zawsze lokuje się w najbardziej przytulnym miejscu domu. A i do pokoju dziennego z niej nie tak daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: OPIS WEJHEROWA OCZAMI TUBYLCA 09.11.04, 00:05 NoKochani! Ja nie chce nic mowic ale mnie sie cos zdaje, ze Toman WYGRA!!! wEZMIECIE SIE WRESZCIE DO KLAWIATUREK CZY NIE? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wielki konkurs na opis Wejherowa. 15.02.05, 18:55 Wejherowo mo te forum Dyć brakuje tu humoru Ciymno wszyńdzie gucho wszyńdzie Źle ze Wejherowym byńdzie W końcu ktosik tu zaklupie I se spyto - Czy Zadupie? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Wielki konkurs na opis Wejherowa. 15.02.05, 19:55 To_man - miejsce pierwsze i jedyne jakbym znalazła pomysł na utrzymanie się - przeniosłabym nawet swój ukochany fotel (póki co mocno wrośnięty w obecną podłogę) Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Re: Wielki konkurs na opis Wejherowa. 16.02.05, 21:09 aankaa napisała: To_man - miejsce pierwsze i jedyne ---> Dziękuję Ci za słowa uznania. Bo przecież możnaby napisać "pierwsze bo jedyne". Czy przewidujesz jakąś nagrodę? A z tym utrzymaniem to liczę na Twoją pomysłowość :))) Odpowiedz Link Zgłoś
to_man Aankaa 17.02.05, 20:50 podbijam dla przypomnienia o ewentualnej nagrodzie. O tamtym pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś