Dodaj do ulubionych

"Misja Papieskiej Róży"

IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 14:18
dobra książka-czytał ktoś?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.02, 16:29
      Gość portalu: Karolka napisał(a):

> dobra książka-czytał ktoś?

Karolka , oni tam nie czytają książek.
      • jarromir Re: 14.04.02, 17:15
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Gość portalu: Karolka napisał(a):
        >
        > > dobra książka-czytał ktoś?
        >
        > Karolka , oni tam nie czytają książek.

Oni tam książki piszą.
        • Gość: Andrzej Re: IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.02, 22:12
          jarromir napisał(a):

> Gość portalu: Andrzej napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Karolka napisał(a):
          > >
          > > > dobra książka-czytał ktoś?
          > >
          > > Karolka , oni tam nie czytają książek.
          >
          >
          > Oni tam książki piszą.

Jakie?
          • jarromir Re: 15.04.02, 22:27

> Jakie?

Dobre!
            Tylko że potem kręci się na ich podstawie takie sobie filmy w Wałbrzychu ;-)
            • Gość: Andrzej Re: IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 23:46
              jarromir napisał(a):

>
              > > Jakie?
              >
              >
              > Dobre!
              > Tylko że potem kręci się na ich podstawie takie sobie filmy w Wałbrzychu ;-)

"Panna Nikt" kręcona w Wałbrzychu nie była najgorsza? Ale ksiażka rzeczywiscie
              bardziej mi się podobała. Czy o tym filmie myslałes ?
              • jarromir Re: 16.04.02, 00:11

> "Panna Nikt" kręcona w Wałbrzychu nie była najgorsza? Ale ksiażka rzeczywiscie
                > bardziej mi się podobała. Czy o tym filmie myslałes ?

O nowszym... no może już niegorącym, ale to nadal jedna z kilku - może
                kilkunastu - ostatnich polskich produkcji kinowych.
                Dla ułatwienia podam, że ekipa podobno natrafiła na jakieś trudności natury
                formalnej w Gdańsku, więc zaczęła szukać "plenerów" gdzie indziej :-(
                No i jeśli się nie kopnąłem, to znalazła je w Wałbrzychu.
                • Gość: Andrzej Re: IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 19:18
                  jarromir napisał(a):

>
                  > > "Panna Nikt" kręcona w Wałbrzychu nie była najgorsza? Ale ksiażka rzeczywi
                  > scie
                  > > bardziej mi się podobała. Czy o tym filmie myslałes ?
                  >
                  > O nowszym... no może już niegorącym, ale to nadal jedna z kilku - może
                  > kilkunastu - ostatnich polskich produkcji kinowych.
                  > Dla ułatwienia podam, że ekipa podobno natrafiła na jakieś trudności natury
                  > formalnej w Gdańsku, więc zaczęła szukać "plenerów" gdzie indziej :-(
                  > No i jeśli się nie kopnąłem, to znalazła je w Wałbrzychu.

Pewnie piszesz o "Waiserze Dawidku" Pawła Huelle. Niektóre dzielnice Wałbrzycha
                  przypominają stary Gdańsk. Zabieram się do czytania Mercedesa Benz, jak myślisz
                  warto ? Pozdr.
                  • jarromir Re: 16.04.02, 22:23

> Pewnie piszesz o "Waiserze Dawidku" Pawła Huelle. Niektóre dzielnice Wałbrzycha
                    > przypominają stary Gdańsk.

Tak jest!

> Zabieram się do czytania Mercedesa Benz, jak myślisz
                    > warto ? Pozdr.

U mnie też ciągle w najbliższych planach... ale jest u nas wątek na ten temat.
                    Cos z dr Elefantem w tytule chyba (?)
                    Jak znajdę - a może będą szybsi - to podam namiary.
                    Pzdr.
                    • jarromir Re: 16.04.02, 22:32
                      jarromir napisał(a):

> U mnie też ciągle w najbliższych planach... ale jest u nas wątek na ten temat.
                      > Cos z dr Elefantem w tytule chyba (?)
                      > Jak znajdę - a może będą szybsi - to podam namiary.
                      > Pzdr.

I oto on:

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=57&wid=730695&aid=730695

Jeśli nie wypali z linkiem, to szukaj pod 25.01.br.
                      • Gość: les1 Re: IP: *.mweb.co.za 16.04.02, 22:43
                        Jarro....wejdz na Trojmiejski czat! Moze iwa dojdzie...Ona tam jest
                        (czasami)..Porozmawiacie sobie a ja popatrze sobie...
                        • jarromir Re: 17.04.02, 17:28
                          Gość portalu: les1 napisał(a):

> Jarro....wejdz na Trojmiejski czat! Moze iwa dojdzie...Ona tam jest
                          > (czasami)..Porozmawiacie sobie a ja popatrze sobie...

Czyżbyś pracował dla UOP-u?
                          ;-)
                      • Gość: Andrzej Re: IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 09:07
                        Dzieki. Czy to prawda,ze filmuja Hanemana (tak sie pisze?)Chwina?
                        Pozdr.
                        • petelka Re: Hanneman 17.04.02, 09:20

> Dzieki. Czy to prawda,ze filmuja Hanemana (tak sie pisze?)Chwina?
                          > Pozdr.

Wiem, że są takie plany. Reżyserować ma Agnieszka Holland. Ale nie wiem na jakim
                          to jest etapie.

• jarromir Re: Hanneman 17.04.02, 17:31
                            petelka napisał(a):

>
                            > > Dzieki. Czy to prawda,ze filmuja Hanemana (tak sie pisze?)Chwina?
                            > > Pozdr.
                            >
                            > Wiem, że są takie plany. Reżyserować ma Agnieszka Holland. Ale nie wiem na jaki
                            > m
                            > to jest etapie.
                            >

Jeśli nie znajdą tej willi u nas, to pojadą do Wałbrzycha ;-)
                            Ale na serio, to już czas przestać zarzynać co lepsze księżki filmami kręconymi z
                            braku weny twórczej!!!
                            • Gość: Andrzej Re: "Misja<Papieskiej Róży>" IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 16:42
                              jarromir napisał(a):

> petelka napisał(a):
                              >
                              > > Gość portalu: Andrzej napisał(a):
                              > >
                              > > > Dzieki. Czy to prawda,ze filmuja Hanemana (tak sie pisze?)Chwina?
                              > > > Pozdr.

> >
                              > > Wiem, że są takie plany. Reżyserować ma Agnieszka Holland. Ale nie wiem na
                              > jaki
                              > > m
                              > > to jest etapie.
                              > >
                              >
                              > Jeśli nie znajdą tej willi u nas, to pojadą do Wałbrzycha ;-)
                              > Ale na serio, to już czas przestać zarzynać co lepsze księżki filmami kręconymi
                              > z
                              > braku weny twórczej!!!

Na serio chciałbym , aby filmowano "Misję papieskiej róży" w Gdańsku , Wałbrzychu
                              albo na Górnym Śląsku i w Chinach.

• Gość: Andrzej Re: Hanneman IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 16:35
                            petelka napisał(a):

>
                            > > Dzieki. Czy to prawda,ze filmuja Hanemana (tak sie pisze?)Chwina?
                            > > Pozdr.
                            >
                            > Wiem, że są takie plany. Reżyserować ma Agnieszka Holland. Ale nie wiem na jaki
                            > m
                            > to jest etapie.
                            >

Jak będą kręcić w Wałbrzychu , może załapię się na statystę. Pozdr.
                            • jarromir Re: Hanneman 18.04.02, 23:50

> Na serio chciałbym , aby filmowano "Misję papieskiej róży" w Gdańsku ,
                              Wałbrzyc
                              > hu
                              > albo na Górnym Śląsku i w Chinach.
                              >

A o czym jest ta "Twoja" książka?
                              I kto jest autorem?
                              • Gość: Andrzej Re: Hanneman IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 17:33
                                jarromir napisał(a):

>
                                > > Na serio chciałbym , aby filmowano "Misję papieskiej róży" w Gdańsku ,
                                > Wałbrzyc
                                > > hu
                                > > albo na Górnym Śląsku i w Chinach.
                                > >
                                >
                                > A o czym jest ta "Twoja" książka?
                                > I kto jest autorem?

Autorem jest Janusz L.Sobolewski z Krakowa.Znalazłem na stronie wydawnictwa
                                www.mamiko.pl w dziale recenzje. Wklejam najkrótszą rekomendację. Pozdrawiam.

Rekomendacja

Książkę „Misja <Papieskiej Róży>” Janusza L. Sobolewskiego przeczytałem z
                                prawdziwym zainteresowaniem. Należy ona do modnego obecnie w świecie, a zupełnie
                                nie uprawianego u nas gatunku powieści sensacyjnych, tzw. "political fiction".
                                Wybór autora padł na wciąż tajemnicze, ale przecież przeradzające się w światową
                                potęgę Chiny. Fabuła wydarzeń osnuta jest wokół planowanej wizyty w Chinach
                                polskiego papieża i zaangażowania w jej przygotowanie polskich służb specjalnych.
                                Fascynują współczesne realia Chin, a także występujące w książce autentyczne
                                postacie chińskiej sceny politycznej i kurii watykańskiej.
                                Bohaterka - polska dziennikarka - wspomagana przez agentów CIA, musi
                                stawić czoła nie tylko interesom zrewoltowanych tajnych służb chińskich, lecz
                                również upiorom słynnej NRD-owskiej służby bezpieczeństwa STASI. W każdym razie
                                akcja toczy się wartko, można się zaczytać, zarywając noc.
                                „Misja <Papieskiej Róży>” polecam bez wahania wydawcom i miłośnikom
                                polskiej powieści sensacyjnej. Także filmowcom, poszukującym wartościowego
                                materiału na scenariusz. Wreszcie coś do poczytania bez kompleksów. Rozdajemy
                                karty, chowamy asy w rękawie, mamy swego Jamesa Bonda w spódnicy.

Stefan Ciepły

• jarromir Re: Hanneman 22.04.02, 21:36
                                  Andrzeju!
                                  Polecam Ci zatem niejakiego LEONARDA.
                                  Może ktoś wie, kto się w PRL-u lat 80-tych ukrył za tym pseudonimem?
                                  Przeczytałem wówczas jedną z jego powieści - sensacja osadzona w realiach II
                                  wojny światowej - i muszę przyznać, że mnie porwała... chć zasadniczo nie
                                  gustuję w takiej literaturze!!!
                                  Może znajdziesz w antykwariatach.
                                  Przyjemnej lektury!
                                  Wypieki na twarzy gwarantowane ;-)
                                  • Gość: Andrzej Re: Hanneman IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.02, 21:01
                                    jarromir napisał(a):

> Andrzeju!
                                    > Polecam Ci zatem niejakiego LEONARDA.
                                    > Może ktoś wie, kto się w PRL-u lat 80-tych ukrył za tym pseudonimem?
                                    > Przeczytałem wówczas jedną z jego powieści - sensacja osadzona w realiach II
                                    > wojny światowej - i muszę przyznać, że mnie porwała... chć zasadniczo nie
                                    > gustuję w takiej literaturze!!!
                                    > Może znajdziesz w antykwariatach.
                                    > Przyjemnej lektury!
                                    > Wypieki na twarzy gwarantowane ;-)

Ja też nie przepadam za tego typu literaturą. Zainteresowała mnie, bo jest
                                    wyjątkiem. Nie istnieje współczesna polska literatura sensacyjna, czy zgadzasz
                                    się ze mną?
                                    • jarromir Re: Hanneman 25.04.02, 00:35

> Ja też nie przepadam za tego typu literaturą. Zainteresowała mnie, bo jest
                                      > wyjątkiem. Nie istnieje współczesna polska literatura sensacyjna, czy zgadzasz
                                      > się ze mną?

Pewnie masz rację... choć trudno mi się wypowiedzieć.
                                      Kiedyś to była: "Czterej pancerni..." itd.
                                      ;-)
                                  • Gość: lucy_z Re: Hanneman IP: *.com / 192.168.0.* 23.04.02, 22:15
                                    jarromir napisał(a):

> Andrzeju!
                                    > Polecam Ci zatem niejakiego LEONARDA.
                                    > Może ktoś wie, kto się w PRL-u lat 80-tych ukrył za tym pseudonimem?
                                    > Przeczytałem wówczas jedną z jego powieści - sensacja osadzona w realiach II
                                    > wojny światowej - i muszę przyznać, że mnie porwała... chć zasadniczo nie
                                    > gustuję w takiej literaturze!!!
                                    > Może znajdziesz w antykwariatach.
                                    > Przyjemnej lektury!
                                    > Wypieki na twarzy gwarantowane ;-)

Jaro:) Mam jedną książkę Leonarda w domu pt "Upiór". Nigdzie na okładce nie
                                    jest napisane jak się nazywał. Kiedyś czytałam o tym. Chyba to było w związku z
                                    jego śmiercią ale nie zapamiętałam i nie wiem też, czy coś nie pokręciłam z tymi
                                    faktami.
                                    • jarromir Re: Hanneman 25.04.02, 00:36
                                      Gość portalu: lucy_z napisał(a):

>
                                      > Jaro:) Mam jedną książkę Leonarda w domu pt "Upiór".

Ja czytałem inną - niestety tytułu nie pamiętam.
                                      Chodziło o łodzie podwodne.
                                      A o czym ta Twoja, Lucy?
                                      • Gość: lucy_z Re: Hanneman IP: *.com / 192.168.0.* 25.04.02, 16:42
                                        jarromir napisał(a):

> Ja czytałem inną - niestety tytułu nie pamiętam.
                                        > Chodziło o łodzie podwodne.
                                        > A o czym ta Twoja, Lucy?

Jaro:) Na okładce tej mojej książki jest napisane, że Leonard napisał
                                        jeszcze "Matnię" i "Inkarnację". To jest wydanie z 87r.
                                        "Akcja "Upiora" rozgrywa się w przededniu inwazji aliantów na kontynent wśród
                                        ludzi umundurowanych, w środowiskach świata parlamentarnego Wielkiej Brytanii i
                                        finansjery amerykańskiej". Nie pamiętam czy tą książkę czytałam:((( Chyba się za
                                        nią wezmę;))))
                                        • jarromir Re: Hanneman 26.04.02, 14:13
                                          Lucy, dzieki!
                                          Z b. duzym prawdopodobienstwem czytalem wlasnie "Inkarnacje".
                                          Jesli pozostale sa rownie dobre, to moge polecic je milosnikom sensacji!
                                          • petelka Re: St. Chwin 26.04.02, 14:51
                                            Cześć Jaro. Jak już jestesmy przy książkach Chwina, to czy czytałeś jego Esther?
                                            Pozdrowienia
                                            Petelka
                                            • jarromir Re: St. Chwin 27.04.02, 00:05
                                              petelka napisał(a):

> Cześć Jaro. Jak już jestesmy przy książkach Chwina, to czy czytałeś jego Esther
                                              > ?
                                              > Pozdrowienia
                                              > Petelka

Byłem na jego wieczorze autorskim w... Niemczech.
                                              Czytał właśnie "Esther", która tam nosi tytuł (jeśli się teraz nie
                                              mylę) "Guwernantka", bo oryginalny mógłby wywołać mylne skojarzenia...
                                              Ze panie były zachwycone, to mało powiedziane...
                                              A autor chełpił się powodzeniem, jakim cieszy się wśród swoich studentek.
                                              Ogólnie spowodowało to, że jakoś do lektury mi się nie spieszy... może kiedyś,
                                              jak złe wrażenie przeminie.
                                          • Gość: lucy_z Re: Hanneman IP: *.com / 192.168.0.* 26.04.02, 20:03
                                            jarromir napisał(a):

> Lucy, dzieki!
                                            > Z b. duzym prawdopodobienstwem czytalem wlasnie "Inkarnacje".
                                            > Jesli pozostale sa rownie dobre, to moge polecic je milosnikom sensacji!

Jaro! Jak byś chciał mogę Ci tę moją pożyczyć, nie ma problemu!!!:)
                                            • jarromir Re: Hanneman 27.04.02, 00:08
                                              Gość portalu: lucy_z napisał(a):

> Jaro! Jak byś chciał mogę Ci tę moją pożyczyć, nie ma problemu!!!:)

Chyba jednak jest :-)
                                              Ale dzięki za gotowość!!!
                                              Pożyczać obcemu, kiedy i znajomi książek nie zwracają...
                                              • lucy_z Re: Hanneman 27.04.02, 00:11
                                                jarromir napisał(a):

> Gość portalu: lucy_z napisał(a):
                                                >
                                                > > Jaro! Jak byś chciał mogę Ci tę moją pożyczyć, nie ma problemu!!!:)
                                                >
                                                > Chyba jednak jest :-)
                                                > Ale dzięki za gotowość!!!
                                                > Pożyczać obcemu, kiedy i znajomi książek nie zwracają...

Ha!!!!! Obcy??? Jakoś do tej pory na nikim się nie zawiodłam na forum;))
                                                Wysyłam pocztą a Ty odsyłasz i tyle!!!!! Pomyśl!!! :)))))
                                                • jarromir Re: Hanneman 27.04.02, 00:16
                                                  lucy_z napisał(a):

> Ha!!!!! Obcy??? Jakoś do tej pory na nikim się nie zawiodłam na forum;))
                                                  > Wysyłam pocztą a Ty odsyłasz i tyle!!!!! Pomyśl!!! :)))))

Pomyślę, jak będe miał więcej czasu, bo mnie strasznie "pracą domową" przywaliło.
                                                  Zajrzyj Lucy na forum Książka.
                                                  Może uda nam się zdemaskować Leonarda...
                                                  • lucy_z Re: Hanneman 27.04.02, 00:34
                                                    jarromir napisał(a):

> lucy_z napisał(a):
                                                    >
                                                    > > Ha!!!!! Obcy??? Jakoś do tej pory na nikim się nie zawiodłam na forum;))
                                                    > > Wysyłam pocztą a Ty odsyłasz i tyle!!!!! Pomyśl!!! :)))))
                                                    >
                                                    > Pomyślę, jak będe miał więcej czasu, bo mnie strasznie "pracą domową" przywalił
                                                    > o.
                                                    > Zajrzyj Lucy na forum Książka.
                                                    > Może uda nam się zdemaskować Leonarda...

Niedawno tam zaglądałam. Idę, idę!!!!!:)))
                                                  • lucy_z Re: Hanneman 27.04.02, 00:36
                                                    lucy_z napisał(a):

> Niedawno tam zaglądałam. Idę, idę!!!!!:)))

Nikt się nie zgłosił:(((
                                                  • jarromir Re: Hanneman 27.04.02, 00:42
                                                    lucy_z napisał(a):

> lucy_z napisał(a):
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Niedawno tam zaglądałam. Idę, idę!!!!!:)))
                                                    >
                                                    > Nikt się nie zgłosił:(((

No a Ty!!!
                                                    Wątek nie przepadł :-)))
                                                  • lucy_z Re: Leonard!!!!! 28.04.02, 19:33
                                                    jarromir napisał(a):

>
                                                    > No a Ty!!!
                                                    > Wątek nie przepadł :-)))

Jaro:) Na wszystkich trzech książkach, o których wspominałam jest to samo
                                                    zdjęcie autora z Sydney i nie ma prawdziwego nazwiska. Przypuszczam, że te
                                                    wydania są wszystkie z tego samego okresu:).
                                                  • jarromir Re: Leonard!!!!! 28.04.02, 21:10
                                                    lucy_z napisał(a):

>
                                                    > Jaro:) Na wszystkich trzech książkach, o których wspominałam jest to samo
                                                    > zdjęcie autora z Sydney i nie ma prawdziwego nazwiska. Przypuszczam, że te
                                                    > wydania są wszystkie z tego samego okresu:).

Na moim chyba nie było zdjęcia, ale za to WIELKIMI LITERAMI pseudonim autora.
                                                  • lucy_z Re: Leonard!!!!! 02.05.02, 21:46
                                                    jarromir napisał(a):

> Na moim chyba nie było zdjęcia, ale za to WIELKIMI LITERAMI pseudonim autora.

Jaro:) Dzisiaj, grzebiąc w książkach znalazłam również "Inkarnację". To czytał
                                                    któryś z moich panów. Ja tego zdecydowanie nie czytałam. Sprawa z pożyczeniem
                                                    jest nadal aktualna:))
    • Gość: Karolka Re: "Misja<Papieskiej Róży>" IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.02, 11:39

Serdecznie pozdrawiam Gdańszczan,to chyba jedyne miasto gdzie się czyta książki,
      a rozmowy o czytaniu nikogo nie denerwują.
      • kosmitka9 Re: 07.05.02, 22:59
        Ciekawe czy "Misję..." ktoś przeczytał?
    • Gość: Bests Re: 'Misja Papieskiej Róży' IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 00:27

I taka aktualna ,szczegolnie teraz przed wizyta Papieża. Pozdr.
      • Gość: Basia Re: 'Misja Papieskiej Róży' IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 12:36
        Gość portalu: Bests napisał(a):

> Gość portalu: Karolka napisał(a):
        >
        > > dobra książka-czytał ktoś?
        >
        > I taka aktualna ,szczegolnie teraz przed wizyta Papieża. Pozdr.

Znowu swieci slonce. Idziemy popływać na deskach, albo motorówką??
    • Gość: Kornel2 Re: 'Misja Papieskiej Róży' IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 16:51

Czytałem, moze być.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka