Dodaj do ulubionych

Elżbietański teatr gdański

IP: 217.153.241.* 10.01.05, 22:07
forma, forma, forma. za pieniądze podatników. żenada i syf.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sylwek Nie ma to nic wspólnego z nowoczenością to tandeta IP: *.abacus.pl 10.01.05, 23:12
      Po prostu żenada. Projekt nawiązujący do historii, który tak często
      przedstawiała Fundacja to było to!. A co nam się tutaj proponuje. Kilka brył
      wykrzywionych w różne strony. I to ma być Europa i światowy styl?. To zwykły
      bunkier przeciwlotniczy, ale taki juz mamy i to oryginalny na ul. Olejarnej na
      Starym Mieście. Tak żałuję, że zostanie zmarnowana wielka szansa na powtórzenie
      londyńskiego sukcesu teatru szekspirowskiego. Nadzieja w Konserwatorze
      zabytków, że nie zgodzi się na coś takiego.
    • Gość: warszawiak Elżbietański teatr gdański :-) IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 23:26
      Theatrum Gedanense to będzie kolejna wielka atrakcja grodu nad Motławą- wg mnie
      jednak byłoby najlepiej, gdyby gmach teatru w całości nawiązywał do
      architektury XVI- i XVII-wiecznej.
      Gdańszczanie, trzymam za Was kciuki !
    • marxx Re: Elżbietański teatr gdański 11.01.05, 05:09
      Ale badziewie chca zafundowac w TAKIM miejscu....kolejny budynek LOTU
      skrzyzowany z hala Oliwia
      :(

m
      • Gość: energetyk Od hali Olivii to się odczep IP: *.interecho.com / *.interecho.com 14.01.05, 11:35
        Akurat jest to kawałek bardzo przyzwoitej architektury sportowej - zwróć uwagę,
        jakie funkcje hala spełnia i w jakim otoczeniu stoi.
        LOT, to zupełnie co innego...
    • Gość: Przemo Re: Elżbietański teatr gdański IP: 193.201.167.* 11.01.05, 08:20
      Dlaczego warunkiem nie było nawiązanie do ORGINALNEJ FORMY?????
      Nie tylko bryła powinna się wpisywać w otoczenie ale i wygląd zewnętrzny...
      porażka :(
      • Gość: IDIOTYZM Bzdet ni w piec ni w dziewiec IP: *.i.pppool.de 11.01.05, 09:36
        Do normalnego teatru wpuszczaja juz bezrobotnych za
        zlotowke, a kto wypelni widownie na Hamletach,
        Makbetach i innych ramotach?- wycieczki z PGR
        -ow to juz przeszlosc. Widac, ze szwagroszczaki
        chca wykosic troche kasy- zlodziejom nigdy dosc.
    • Gość: w jak musiły inne projekty IP: *.pl 11.01.05, 10:45
    • Gość: w jak musiły inne projekty IP: *.pl 11.01.05, 10:45
    • Gość: waaski Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.pl 11.01.05, 10:47
      Jak musiały wyglądać inne projekty skoro te wygrały??
      Kpina i wstyd!!!
      • Gość: Kulturalny Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:37
        Pojekt i idea teatru to kompletny idiotyzm.Szekspir w Gdansku na poczatku 17
        wieku,toz to idiotyzm,chyba ze pan Cytryna wie lepiej???Paru cwaniakow chce
        zrobic kase przy pomoce tego idioty Adamowicza!
    • Gość: gdanszczanin (AS) Warunki konkursu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:35
      Bardzo zastanawiajace jest werdyk jury. Przede wszystkim chcialbym stwierdzic,
      ze sporo prac, nie spelnialo warunkow konkursu ! Do tego grona rowniez nalezy
      praca zespolu Renato Rizziego. Praca ta nie miesci sie w terenie wlasnosci
      Theatrum Gedanense jak i przekracza zalozony budzet !
      Jak na moj gust prace niespelniajace warunkow konkursu powinny byc rozpatrzone
      poza konkursem... a skoro z pozostalych prac nie dalo sie wybrac pracy, ktora
      by mogla wygrac...to moze trzeba bylo nie przyznawac zadnej nagrody ??
    • Gość: wulga Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.awek.com.pl 11.01.05, 12:19
      a mi tam się podobają... :)przynajmniej za kilkaset lat coś po nas zostanie.
      jaki jest sens w kopiowaniu przeszłości?
    • Gość: Greg Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.05, 12:33
      Lipa. Cały czas mialem nadzieję że będzie to REKONSTRUKCJA !!! Obiekt z
      drewnianą, trzeszczącą konstrukcją i sceną wysypaną trocinami... A tu : kupa.
      Te nowoczesne projekty pasują do Starego Miasta jak świni siodło...
      • Gość: Romek Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.chello.pl 11.01.05, 15:29
        Pora wykopac fosę w miejscu ul. Okopowej,przywrócic Katowni jej funkcję
        pierwotna, ustawić rogatki na granicach miasta , pobierac myto, wprowadzić
        konne tramwaje, uruchomic oswietlenie gazowe itd. Wielbiciele przeszlości mają
        przewaznie żony z przeszłości i nie maja poza przegladaniem zaplesniałych
        smieci nic do roboty. Jezeli to "KIEDYŚ" było takie cudne to po cholere trakie
        cuda - brak wzmianki w Pismie Świetym- jak: telefon, telewizor, samochód itd.
        To co było naturalnym stanem rzeczy odzeszlo bo było mniej warte.A jak pare
        osób ma potrzebę upijania sie sztuką w teatrze przy swiecach to nie ma
        problemu. Kupić swiece, wynajac jedna z licznych pustych sal itd itp.
        Zakopać tę dziurę w ziemi i zbudować porzadny parking, bo takiego Starówce
        naprawde brakuje.
    • Gość: J.K. Schultz Panie Limon, po co ta komedia? IP: 213.192.64.* 11.01.05, 16:34
      Dlaczego nagle zapomniano o rycinie Willera? Po co te szaleństwa nowej architektury? Mam nadzieję, że Wojewódzki Konserwator Zabytków nie wyda zgody na realizacje tych fanaberii.
      Panie Limon, po co ta komedia? Dla kogo? Najpierw zachwyty nad makietą powtarzającą przynajmniej częściowo elewację szachulcową a teraz te bzdury.
      Trochę konsekwencji! Na szczęście jest jeszcze ustawa o ochronie zabytków. Proponuję zejść na ziemię Panowie.

W tym miejscu może stanąć jedynie budynek powtarzający przekaz ikonograficzny Willera. Na to przynajmniej wskazują przepisy prawne.

Nowe akwaria można stawiać na Suchaninie, Chełmie, Oruni górnej i na pozostałych 90 proc. terenów Gdańska.
      A kto nie wie, że w zabytkowym centrum miasta obowiązuje zasada zachowania architektonicznego historycznego krajobrazu kulturowego, ten powinien wrócić do szkoły, podstawówki lub średniej.
      • Gość: Sergiusz Re: Panie Limon, po co ta komedia? IP: 80.51.250.* 11.01.05, 17:31
        Dziesiątka Panie Schultz, dziesiątka. Podpisuję się obiema rękami pod pańskim
        tekstem her Schultz. Precz z kwadraciakami na Starówce!
      • Gość: bolo popieram IP: 217.153.241.* 11.01.05, 21:26
        j.w
      • Gość: Bacchus Do J. K. Schultza IP: *.aster.pl 11.01.05, 23:34
        J. K. Schultz napisal: "Na szczęście jest jeszcze ustawa o ochronie zabytków
        (...) W tym miejscu może stanąć jedynie budynek powtarzający przekaz
        ikonograficzny Willera. Na to przynajmniej wskazują przepisy prawne (...)
        w zabytkowym centrum miasta obowiązuje zasada zachowania architektonicznego
        historycznego krajobrazu kulturowego (...)"

Prosze o wskazanie i doslowne zacytowanie stosownego przepisu w nowej ustawie o
        ochronie dobr kultury i ochronie zabytkow z 23 lipca 2003 r. Sadze, ze takiego
        zapisu, o ktorym Pan mowi, tam nie znajdzie. Prosze o doslowny cytat, numer
        rozdzialu i artykulu. Moze niedouczony jestem. Pozdrawiam!
        • Gość: J.K. Schultz Re: Do J. K. Schultza IP: 213.192.64.* 12.01.05, 11:45
          Oczywiście,że ustawa nie wymienia przypadku teatru elżbietańskiego w Gdańsku. Zbyt wiele Pan oczekuje.

Natomiast do tej sytuacji można odnieść wiele paragrafów ustawy. Po to właśnie została wprowadzona (na nieszczęście dla nieokiełznanych ambitnych architektów nie akceptujących otoczenia swojej nowej realizacji).

W ramach gratisowej porady prawnej proponuję najpierw przeczytać ustawę ZE ZROZUMIENIEM.
          np.
          Art. 6.
          1. Ochronie i opiece podlegają, bez względu na stan zachowania:
          1) zabytki nieruchome będące, w szczególności: a) krajobrazami kulturowymi, b) układami urbanistycznymi, ruralistycznymi i zespołami budowlanymi, c) dziełami architektury i budownictwa, d) dziełami budownictwa obronnego, e) obiektami techniki, a zwłaszcza kopalniami, hutami, elektrowniami i innymi zakładami przemysłowymi, f) cmentarzami, g) parkami, ogrodami i innymi formami zaprojektowanej zieleni, h) miejscami upamiętniającymi wydarzenia historyczne bądś działalność wybitnych osobistości lub instytucji;

Jak się nie chce czytać, lepiej wynająć kompetentnego prawnika, który pomoże albo nie w interpretacji.

Pozdrawiam

:)

Ps.
          Inne przepisy też są adekwatne do obecnej sytuacji. Np. te mówiące o popularnej ostatnie karalnej niegospodarności. Bo jak inaczej nazwać trwonienie pieniędzy przez Fundację Theatrum Gedanense na bzdurne konkursy, gdy projekt z makietą budynku publikowano i zachwalano już kilka lat wcześniej.
    • Gość: Slv CO TO ZA BUNKIER CZ ONI SĄ NORMALNI?? IP: *.crowley.pl 11.01.05, 16:34
      CO TO ZA BUNKIER CZ ONI SĄ NORMALNI??
      • Gość: Andrzej Fachowcy od architektury IP: 217.153.221.* 11.01.05, 22:29
        O kurcze ale forum
        Sami fachowcy od architektury sie tu znaleźli
    • Gość: blon Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.chello.pl 12.01.05, 08:56
      Powaznie podoba mi sie ,że opinie typu 'Adamowicz tworzy teatr żeby wyłudzić
      pieniądze' są w mniejszości . Nie są to projekty ostateeczne więc pewne rzeczy
      z pewnościa zostaną pominiete , a niektóre przyjete.
      Natomiast co mnie osobiście cieszy najbardziej to ,że inicjatywa ta wyszła od
      miłośnika tego miasta,powstała z jego marzeń o tym miejscu . Co prawda to już
      15 lat ,ale widać , upór i niezłomna wola doprowadzić mogą nawet do
      wybudowania...teatru !!!
      • Gość: poznaniak zamiast tyle pyskowac proponuje zuzyc te energie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:25
        na pomoc w projektowaniu i budowie teatru, jesli kazdy z Panow poswieci troche
        swojego "cennego" czasu (np urlop) na pomoc w realizacji tego przedsiewziecia,
        to teatr za rok bedzie cieszyl oczy gdanszczan. Powodzenia gadatliwi "fachowcy"
        • nelken wrazenia z wystawy 12.01.05, 14:08
          zeby zaczac, nalerzy sie cofnac do momentu w ktorym fundacja rozpisala konkurs
          i sformolowala program (odsylam do strony fundacji). kazdy po przeczytaniu
          powyzszego dojdzie do jednego wniosku, ze zadanie stworzenia dwoch teatrow
          elzbietanskiego i sceny pudelkowej z kieszeniami scenicznymi sznurownia etc.
          opartych o zupelnie przeciwstawna technologie, w polaczeniu z centrum
          konferencyjnym, pomieszczeniami biurowymi, przestrzenia do rozgrywania
          miedzynarodowych zawodow szermierczych(pelnowymiarowa plansza 22m dlugosci)
          parkingu na okolo 60 miejsc, restauracji na 80 miejsc i przestrzeni wystawowej.
          wszystko w obrebie budrzetu 30ml PLN i dzialki okolo 54m na 54m jest zadaniem
          kuriozalnym.
          dlatego tez wszystkie prace nagrodzone, nie spelniaja owego programu (lamiac
          notabene warunki konkursu) pierwsza przekraca dzialke i zalozenia planu
          miejscowego, dwie pozostale daja odpowiedz na teatr elzbietanski, i fleksybilna
          scene wspolczesna, zadna natomiast na oba te tatry w jednym, nie wspominajac
          juz o okrojeniu funkci lub rezygnacji z nich.

co wiec otrzymala fundacja?
          trzy fantastyczne prace:
          praca Renato Rizzi, dostarczyla karty przetargowej w staraniach o dodatkowy
          teren, dwie ex equo nagrodzone prace( w artykule "Rzeczpospolitej" ledwo
          wymienione i nazwane "dodatkowymi" Design Engine Architects, Timothy Bradley
          i Pippa Nissen - Nissen Adams), odpowiedzi na dwie rozne drogi, ktorymi moze
          dalej pojsc fundacja, ksztaltujac przyszly budynek.
          Jak werdykt jury ma sie do warunkow konkursu?
          masie ni jak, i cale szczescie, choc pozostaje pewein niedosyt i wrazenie, ze
          ciagle tworzymy w kraju gdzie reguly gry moga byc zmieniane na dzien przed
          rozwiazaniem konkursu
        • nelken wrazenia z wystawy 12.01.05, 14:12
          zeby zaczac, nalerzy sie cofnac do momentu w ktorym fundacja rozpisala konkurs
          i sformolowala program (odsylam do strony fundacji). kazdy po przeczytaniu
          powyzszego dojdzie do jednego wniosku, byl on kuriozalny.
          dlatego prace nagrodzone, nie spelniaja owego programu .
          pierwsza przekraca dzialke i zalozenia planu miejscowego, dwie pozostale daja
          odpowiedz na teatr elzbietanski I scene wspolczesna, zadna natomiast na oba te
          tatry w jednym
          co wiec otrzymala fundacja?
          trzy fantastyczne prace:
          praca Renato Rizzi, dostarczyla karty przetargowej w staraniach o dodatkowy
          teren, dwie ex equo nagrodzone prace( w artykule "Rzeczpospolitej" ledwo
          wymienione i nazwane "dodatkowymi" Design Engine Architects, Timothy Bradley
          i Pippa Nissen - Nissen Adams), odpowiedzi na dwie rozne drogi, ktorymi moze
          dalej pojsc fundacja, ksztaltujac przyszly budynek.
          Jak werdykt jury ma sie do warunkow konkursu?
          masie ni jak, i cale szczescie, choc pozostaje pewein niedosyt i wrazenie, ze
          ciagle tworzymy w kraju gdzie reguly gry moga byc zmieniane na dzien przed
          rozwiazaniem konkursu
    • Gość: kaska Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 09:39
      I po co ten cały konkurs, jeżeli wygrywa projekt, który nie spełnił trudnych
      wymagań warunków konkursowych. Cóż żyjemy w Polsce.
      • Gość: Misio Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.05, 10:44
        Pytasz po co konkurs?
        Bo się tym z fundacji najwyraźniej nudzi. Chcieli zrobić trochę szumu wokół sprawy. A szum najłatwiej zrobić jakimś zwariowanym i nierealnym pomysłem.
        Szkoda tylko że wciągnęli w to wiele poważnych osób. Np. prezydent Adamowicz po raz kolejny robi z siebie pośmiewisko chwaląc i popierając zwariowany konkurs i jury łamiące wszystkie zasady. Czyżby nie miał doradców do spraw kultury?

• Gość: felix Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:20
      a mnie ten projekt sie bardzo podoba, ale pewnie jestem glupi i mam wrzody na
      dupie...
      • Gość: %% Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 22:16
        Gość portalu: felix napisał(a):

> a mnie ten projekt sie bardzo podoba, ale pewnie jestem glupi i mam wrzody na
        > dupie...

nie, ale szczęsliwi nie sa obiektywni
        • Gość: Zdybek Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.chello.pl 14.01.05, 16:14
          Zeby było bardziej angielsko należy rozwazyc tez koncepcje połączenia teatru
          bezposrednim połaczeniem z metrem Londynu. Ostatecznie dla bogatych,
          spragnionych wysokiej kultury nalezy tuz obok zbudować kameralne lotnisko
          otwierane w soboty i zamykane (zwijane) po spektaklach.
          Należy jeszcze na wszystkich globusach i mapach na swiecie /w/g GPS / podac
          współrzędne tego centrum kultury agielskiejw kraju o którym w Angli wiedzą tyle
          co o np. o rozwoju czapli siwej.
          • Gość: gruby Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 17:51
            Zbydek z ciebie to niezły kawalaż, hihihi
      • Gość: PRAWDZIWY FELIX Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.abacus.pl 16.01.05, 19:31
        NIE POSZYWAJ SIĘ POD FELIXA. FELIX TO JA
    • Gość: kokos nagrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 19:04
      Pierwsze miejsce - uzekajaca praca, ktora powinna dostac wyroznienie specjalne
      za forme podania, niestety nie wyobrazam sobie tego projektu i materialow z
      ktorych moglby powstac budynek w rzeczywistosci. Pan Rizzi wypracowal sobie
      specyficzny, sliczny sposob podawania i tym wygrywa konkursy. Projekt wykracza
      poza granice opracowania w 40%, garaz podziemny zbudowany na dzialce
      sasiedniej, rzuty nieczytelne.
      Drugie miejsce to kolorowy cukierek, funkcje pomocnicze teatru nie spelniaja
      wymagan warunkow konkursowych. Praca na czworke+ tak jak 10 innych.
      Drugie miejsce rownorzedne, praca tragicznie beznadziejna, zapewne jej wpisanie
      w zabudowe sasiednia wynika z faktu ze jest to ruina.
    • Gość: stanisław michel Re: Elżbietański teatr gdański IP: 217.153.221.* 15.01.05, 16:51
      a mi sie podoba:)
      pozdrawiam wszystkich i zapraszam do ogladania mojej makiety w kosciele mariackim:)
      papa
      staś michel
      • Gość: michal majewski Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 15.01.05, 17:12
        No tak wiadomo w panstwie polskim jak zwykle zamiast cieszyc sie z propozycji
        nowego wygladu miasta, z tego ze cos ktos chce zrobic, znajda sie "tępaki",
        ktore neguja wszystko co nowe, wszystko co ma sie na nowo zapisac w historii
        miasta.
        Nie jestem gdanszczaninem wiec wydaje mi sie, ze mam bardziej obiektywne
        podejscie do tematu.
        Miasto mi sie podoba, Główne miasto rowniez.
        Kiedys mi sie wydawalo ze wszystko co tu stoi to zabytki, ale jednak okazalo
        sie i po glebszym przestudiowaniu historii, i po wykladach na uczelni(PG) ze
        tak naprawde calosc to makieta odbudowana po wojnie.
        Wydaje mi sie, ze trzeb amiec jak najbardziej szacunek do historii ale nie
        odbudowywac, probowac tworzyc nowe z uwzglednieniem starego.
        Sama funkcja budynku teatr daje duze mozliwosci architektowi tak wiec nie
        wyobrazam sobie robic cos neutralnego niewidocznego w otoczeniu.
        Co do tego czy mi sie podobaja prace bede sie mogl wypowiedzie cpo tym jak je
        obejrze, a obejrze na pewno.
        Natomiast zaluje bardzo ze pod wplywem takich komentarzy coraz bardziej chce mi
        sie stad wyjechac po studiach, bo widze ze czego by sie nie robilo dla was
        gdanszczan i tka tego nie docenicie uwazajac ze wszyscy to zlodzieje i ze kazdy
        chce tylko na czyms zarobic.
        No cos tak bywa.
        Czasem zeby osiagnac cos dobrego trzeba poniesc jakas cene.

Generalnei dziwie sie ze sama idea miedzynarodowego konkursu ktory w zasadzie
        jest tylko propozycja spotkala sie z takim negatywnym odzewem.
        No nic koncze..
        A apropos posta od stasia michela to generalnei uwazam to za idealny satyryczny
        komentarz tego co sie dzieje w Gdansku.
    • Gość: WERT NIE DO WIARY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 01:38
      To po prostu niebywale!
      Konkursu architektonicznego dla Trojmiejskiej placowki kulturalnej nie wygral
      Kozikowski Design?! Co za blad, a moze wlasnie po to jest konkurs, zeby pan
      Kozikowski mogl to poprawic?
    • Gość: ma Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 22.01.05, 17:20
      mam nadzieje ze bedzie to cos stylowego a nie bryla szkla
    • Gość: Rostek Re: Elżbietański teatr gdański IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 23.01.05, 07:48
      Co to jest za paskudztwo? Co sie stalo z pierwotnym projektem?
    • Gość: mac Nie miał być w 'stylu'??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:34
      Zawsze słyszałem że teatr miał być 'odbudowywany' czyli taki jak kiedyś był.

Przecież taka forma by najlepiej pasowała do otoczenia, po pierwsze, po drugie
      jaką atrakcją jest ten odbudowany w LOndynie? A my, co będziemy miec kolejny
      budynek, który turystów nie będzie przyciągać, jedynie tych którzy będą chodzić
      tam do teatru - o ile tacy się znajdą....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka