desire.et 09.02.05, 11:07 wklajam watek i prosze o pomoc dla tej dziewczyny i jej dzieciakow!! Potrzebna takze pomoc prawna! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=615&w=20350955 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
desire.et Re: Kto ? 09.02.05, 14:25 Nikt nie moze? Tu rozgrywa sie dramat! Nie ma nikogo w poblizu, kto moze pomoc? Naprawde? Odpowiedz Link Zgłoś
dorbo forumowicze z Trójmiasta !!! 09.02.05, 15:14 Podnoszę prośbę !!! Pomożcie tej dziewczynie!!! Zobaczcie na forum oddam/przyjme, na e- tata. Czy trzeba najgorszego, aby ktos zareagowal ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aplikant Pomoc prawna . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:41 Ja mogę zaoferować pomoc prawną tzn. tylko przez net bo po 1 mieszkam daleko od Gdańska a po drugie nie mam uprawnień żeby kogoś reprezentować przed sądem . Może to robić tylko radca prawny albo adwokat . I tak : Po piewsze mąż nie może sobie sprowadzić do domu tej pani ot tak poprostu . Domniemuje , że w mieszkaniu tym jest Pani zameldowana razem mężem i mieszkanie to stanowi współwłasność . W takiej sytuacji jest potrzebna pani zgoda na zameldowanie tej Pani . Co Pani może zrobić : może Pani np. wyprosić tą panią z domu , jak nie będzie chciała wyjść zawiadomić Policję żeby ją usuneła z Pani domu jak będzie wracała z powrotem złozyć doniesienie o popełnieniu przez nią przestępstwa z art . 193 kodeksu karnego tj. o naruszenie miru domowego . Jeżeli pani była bita i poniżna to może również pani złożyć doniesienie na meża o popełnieniu przez niego przestępstwa z art. 207 kodeksu karnego tj. znęcania się . Po wtóre jak mąż legalnie pracuje to sobie może mówić , że nie będzie dawał pieniądzy na dziecko bo z prawomocnym wyrokiem separacyjnym / sąd określi w nim wysokość alimentów / uda sie pani do komrornika a on wejdzie mu na pensje i będzie miał potrącaną kwotę tą . I to wcale nie to "słynne" 170 zł ale pełną kwotę zasądzoną przez Sąd . W toczącej sie sprawie o separcaję niech Pani złoży jak najszybciej wniosek z art. 443 paragraf 1 kodeksu postępowania cywilnego o wydanie postanowienia zabezpieczajacego tj. o orzeczenie od męża tymczasowo alimentów które będzie płacił do prawomocnego rozstrzygnięcia sprawy o seprację . Niech pani już podczas rozprawy zarząda jak najwyższej kwotyy alimentów . Niech pani to uzasadni duzymi wydatkami na dzieci : np. dzieci cżęsto chorują trzeba pieniądzy na leki itd . Może Pani tez zanieść do MOPSU / jak mąż nie pracuje i nie ma legalnych dochodów i nie będzie można sćiągnąc alimantów / takie zaświadczenie z Sądu że sprawa o separacje jest w toku . Czasami jest tak , że MOPS widzac takiee zaświadczenie wypłaca już tą kwotę po 170 zł na dziecko mimo braku wyroku . Warto spróbować . Niech pani wniesie również o orzeczenie w wyroku o sposobie korzystania z mieszkania ! Nie wiem jak jest duże Pani mieszkanie ale niech pani wnosi o przydzilenie meżowi jednek pokoju z dostępem do kuchni i łazienki / tak sąd najcześciej orzeka / . Niech pani równeiż opowie całą swoją histrię w Sądzie niczego nie ukrywając . W sprawach rozwodowych często sędziami i ławnikami są kobiety i są zdecydowanie bardziej przychylne kobietom . Jak Pani będzie miała jeszcze jakieś pytania to proszę tu napisać . Postaram sie udzielić odpowiedzi na pani pytania !!! I niech sie Pani nie poddaje 1 Dobrze będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
desire.et Re: Pomoc prawna . 09.02.05, 21:46 dziekuje za ten post. Bardzo dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
takandrynka Re: Pomoc prawna . 09.02.05, 21:59 Witam...troche orientuje sie w spr Majki: -mieszkanie M4 56m2 - mieszkanie jest spoldzielcze ze splaconym wkladem mieszkaniuowym ale jednak nadal spoldzielcze. Glownym najemca jest tesc Majki, który zmarl w lipcu 2004 r, nie jest prowadzone postepowanie spadkowe. W mieszkaniu zameldowany jest maz Majki (jedyne dziecko swoich rodzicow, rodzice juz nie zyja), Majka oraz 3 ich dzieci. - mieszkanie jest zadluzone od lipca 2004 r. -Majka zlozyla pozew o separacje, o alimenty na dzieci oraz o zabezpieczenie kosztow. - sprawa 24 marca br. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aplikant Re: Pomoc prawna . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:25 Jeżli mieszkanie jest spółdzielcze to po śmierci najemcy OBOJE małżonkowie weszli w prawo najmu tak więc bez zgody pani Majki maż tam nikogo nie zamelduje ! Jak sprowadzi tą kobietę to niech postąpi tak jak radziłem w poprzednim pocie . Co do sposobu orzeczenia o mieszkaniu tą Sąd robi to w wyroku o separację ALE TYLKO NA WNIOSEK STRONY !!! Nie wiem czy taki wniosek złozyła Pani Majka w pozwie jak nie to nic nie szkodzi , może to zrobić do protokołu na rozrawie . skor są 3 pokoje to maż dostanie najwyżej jeden z dostępem do kochni i łazienki . Powództwo zabezpieczające z art. 443 kpc powinno dotyczyć orzeczenia o obowiązku alimentacyjnym a nie o zabezpieczenie kosztów . To dwie inne instytucje !. Jak nie złożyła Pani Majka takiego wniosku to niech jak najszybciej złoży i umotywuje go swoją cieżka sytacją rodzinną a Sąd raczej napewno wyda takie postanowienie i już przed wyrokiem bedzie otrzymywać alimanety . Postanowienie to jak zostanie wydane to dostanie je do domu . Jak mąż legalnie pracuje to trzeba isć z takim postanowiem do komornika jak nie pracuje to do MOPSU po te 170 zł na dziecko . Jak dostaną takie postanowienie to raczej napewno będą wypłacać zasiłek . Serdecznie pozdrwiam i życze powodzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aplikant I jak tam sytuacja pani Majki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 20:09 Poprawiła się coś ? Ja w każdym razie trzymam kciuki ! :) Odpowiedz Link Zgłoś