31.03.05, 08:36
Obserwuj wątek
    • kolo77 Re: śmieci 31.03.05, 08:40
      Odpowiadając na rozpoczety wątek.Uważam że my jako mieszkańcy mozemy sie zebrać
      i w naszej okolicy zrobić porzadki wiosenne,chyba to nie jest zaden wstyd.?
      JAk ktos sie zgadza lub jest przeciwny zapraszamy do dyskusji!!
      • kasiaczekg Re: śmieci 11.04.05, 15:52
        Dobry pomysł :) Strasznie wygląda las taki zaśmiecony. Tylko żeby starczyło nam sił.
    • lisekg Re: śmioeci 06.04.05, 09:15
      Jestem za ;-)

Tylko, co zrobimy z tymi zebranymi śmieciami, skoro juz "w i pod" naszym
      smietnikiem jest często tak wiele śmieci ;-(
      • lukka74 Re: śmieci 06.04.05, 09:34
        no tak na razie marnie z tym wywozeniem smieci, ale to chyba dlatego, ze
        wszyscy sie powoli wprowadzalismy/wprowadzamy i mielismy sporo smieci
        budowlanych i kartonow po meblach.

po drugie jestem pewien, ze worki z zebranymi przez nas smieciami tez by
        wywiezli, nawet gdybysmy sie musieli zlozyc po klika pln na zamowiona
        smieciarke.

z tym, ze mysle, ze warto poczekac do zebrania wspolnoty, albo do czasu kiedy
        wiecej mieszkancow dotrze do tego forum, tak zeby posprzatac wieksza grupa
        ludzi.

obawiam sie tylko jak dlugo teren pozostanie czysty - mam powazne obawy, ze raz-
        dwa zostanie znowu zasmiecony, ale..... warto chyba jednak zaryzykowac.

• dglugla Re: śmieci 07.04.05, 07:32
          Po pierwsze: witam wszystkich
          Po drugie: o forum dowiedzielismy sie z zona dopiero wczoraj ze skrzynki :)
          I po trzecie (w koncu na temat):
          co do smieci, to mysle, ze najpierw powinnismy postarac sie aby nasze otoczenie
          wygladalo schludnie. Ja rozumiem, ze smieci wywozone sa moze zbyt rzadko i ze w
          tej chwili jest ich wiecej z racji przeprowadzanych remontow. Ale mysle mimo
          wszystko, ze nie usprawiedliwia to zawalania smietnika po sam sufit. Kartony
          mozna zlozyc, a smieci zaczac wyrzucac najpierw do najdalej postawionego kubla.
          W ten prosty sposob wystarczy, zeby smieciarka przyjezdzala raz w tygodniu, a my
          nie bedziemy tonac w smieciach.
          Poki co wyglada to tak, ze przed przyjazdem smieciarki smieci trzeba zostawic na
          zewnatrz, albo wrzucic, trzasnac drzwiami i uciekac :)))
    • kam.ka27 Re: śmioeci 11.04.05, 14:51
      Popieram wniosek "wiosennych porządków"....aby nam się milej i czyściej
      mieszkało musimy wziąć sprawę we własne ręce i dać dobry przykład oby
      nie "syzyfowy"!! Na pewno podczas pierwszego zebrania "dziewietnastki" ten
      temat omówimy..
    • michal_c4 Re: śmioeci 11.04.05, 20:21
      Moja żona i ja podpisujemy się wystkimi naszymi rękoma i jesteśmy gotowi do
      sprzątanie.
      Asia i Michał Bochniak
    • kasiaczekg Re: śmioeci 12.04.05, 11:07
      Powinniśmy też mieć pojemniki do segregacji śmieci na osiedlu - tego brakuje mi
      po przeprowadzce. Przyzwyczaiłam się i nadal segreguję ale nie ma gdzie tego
      wyrzucać.
      A co do sprzątania okolicy to może można porozmawiać z kimś odpowiedzialnym za
      las (np Leśniczy) i on by załatwił jakąś pomoc, może nie tylko nasz blok by się
      zaangażował.
      • lukka74 segregacja / sprzatanie 12.04.05, 11:13
        dot. smietnikow: problem bylby chyba z ustawieniem ich, tzn w smietniku nie ma
        juz miejsca i musialyby stac na zewnatrz - mi to by nieprzeszkadzalo, ale
        smietniki do segregacji stoja niedaleko - kolo przedszkola (brakuje chyba tylko
        na plastik),

dot sprzatania lasu: jesli chcielibysmy zorganizowac cos wiekszego to mozna
        poruszyc tez szkole i mozna tez poprosic ksiedza, moze nawet podczas ogloszen
        zachecilby mieszkancow,
        • kasiaczekg Re: segregacja / sprzatanie 12.04.05, 11:32
          A te śmietniki koło przedszkola to nie są tego bloku obok? żeby mnie ktoś nie
          pogonił z moimi śmieciami. Nikt nie chce płacić za innych śmieci.
          Napisałam do Nadleśnictwa o jakąś pomoc lub ewentualnie kontakt w sprawie
          zbierania przez nas śmieci w lesie. Zobaczymy co odpowiedzą.
          A z pozyskaniem większej ilości ludzi do pomocy się zgadzam :)
          • lukka74 Re: segregacja / sprzatanie 12.04.05, 12:06
            zwykle na osiedlach smietniki na posegregowane smieci sa dla kilku blokow, a
            nie dla jednego (do tego bloku naleza na pewno 3 zwykle stajace tam smietniki)
            nnno i nie wiem czy beda nas gonic za wrzucanie tam posegregowanych smieci.
    • kasiaczekg Odpowiedź Nadleśnictwa 12.04.05, 13:19
      Dzień dobry
      Pomoc przy sprzątaniu lasu zawsze jest mile widziana
      Na pomoc ze strony Nadleśnictwa także można liczyć, zapewnilibyśmy worki i
      ewentualny wywóz śmieci na wysypisko
      Co do samego sprzątania mogę panią zapewnić, że nadleśnictwo nieustannie sprząta
      tereny leśne
      lecz śmieci przybywa w jeszcze szybszym tempie, niestety taka jes natura części
      naszych rodaków
      łatwiej jest wyrzucić śmieci do lasu niż zapłacić za wywóz na wysypisko
      Co do samej akcji
      Jeśli już się państwo zorganizujecie proszę o jakieś pismo na adres biura
      Nadleśnictwa z prośbą o pomoc
      w razie jakichkolwiek pytań prosze się kontaktować z p. Witoldem Cichanowiczem
      lub ze mną
      telefony i adresy są dostępne na stonie nadleśnictwa
      Pozdrawiam Mariusz Tokarczyk
    • kasiaczekg Re: Kontakt do Nadleśnictwa 12.04.05, 13:43
      Ups z pośpiechu wkleiłam nie tak jak trzeba :(
      <A href="www.gdansk.lasy.gov.pl/article/gdansk/kontakty__biuro/"
      target="_blank">Nadleśnictwo</A>
      lub jeżeli podzieli mi znowu to daję ogólny do nadleśnictwa i wybrać "Kontakty
      biuro"
      <A href="www.gdansk.lasy.gov.pl" target="_blank">Nadleśnictwo</A>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka