belissarius 29.07.02, 06:56 Wiemy od jak dawna istnieje, za lat 8 będziemy obchodzić 750�lecie Dominika. Ale przecież nie był w ciągu tych lat zawsze organizowany. Kto wie, np., jak to było za Prus i za Hitlera? A wcześniej? Ogromniem ciekaw! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o__o Re: Jarmark św. Dominika 03.08.02, 23:09 Podnoszę wątek bo też ciakawam:) Może Kasia będzie wiedziała? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Jarmark św. Dominika 03.08.02, 23:11 o__o napisała: > Podnoszę wątek bo też ciakawam:) Może Kasia będzie wiedziała? Kasia nie wie i jak pójde ganiać po kościele - to od razu zapytam, bom tez ciekawa niezmiernie!! A już tak mi było błogo i wieczornie, niemal wyłączyłam mózgownicę, a tu - proszę, takie pytanie. Na noc. Na niedzielę. Na cały weekend :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dummy Re: Jarmark św. Dominika IP: *.proxy.aol.com 03.08.02, 23:55 belissarius napisał: > Wiemy od jak dawna istnieje, za lat 8 będziemy obchodzić 750�lecie Dominika. Al > e przecież nie był w > ciągu tych lat zawsze organizowany. Kto wie, np., jak to było za Prus i za Hit > lera? A wcześniej? > Ogromniem ciekaw! Jarmark Dominika pokazuje sie i znika. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Jarmark św. Dominika 04.08.02, 10:55 belissarius napisał: > Wiemy od jak dawna istnieje, za lat 8 będziemy obchodzić 750�lecie Dominika. Al > e przecież nie był w > ciągu tych lat zawsze organizowany. Kto wie, np., jak to było za Prus i za Hit > lera? A wcześniej? > Ogromniem ciekaw! A moge to zapytanie przenieść do wątku o Rzygaczach? Bo tak mi się wydaje, że ono jest jak najbardziej naszym rzygaczowym tematem. ???? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Jarmark św. Dominika 04.08.02, 11:09 kasia_57 napisała: > A moge to zapytanie przenieść do wątku o Rzygaczach? > Bo tak mi się wydaje, że ono jest jak najbardziej naszym rzygaczowym tematem. > ???? > :)) Przenoś, przenoś! Ja wczoraj trochę szukałam ale nic nie znalazłam:( Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Jarmark św. Dominika 07.08.02, 14:28 W któryms albumie z serii "Był sobie..." jest zdjęcie z drugiej dekady XX wieku (tuż przed I wojną) z jarmarku na Targu Drzewnym. Więc w czasach pruskich jarmark był. I nie sądzę, żeby z tego zrezygnowano w czasach Wolnego Miasta. W czasach wojny w Gdańsku też był spokój do 1944 roku, więc niewykluczone, że i jarmarki się odbywały. Natomiast w czasach polskich do tej tradycji wrócono dopiero w latach siedemdziesiątych XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Jarmark św. Dominika 09.08.02, 08:49 Dzisiaj jest krótki artykuł w gazecie o historii Jarmarku. Ponoć tradycję przerwała II Wojna Swiatowa, czyli ostatni Jarmark przed przerwą odbył się w 1939 roku. Po przerwie pierwszy jarmark był w 1972 roku. Odpowiedz Link Zgłoś