Dodaj do ulubionych

Jarmark św. Dominika

29.07.02, 06:56
Wiemy od jak dawna istnieje, za lat 8 będziemy obchodzić 750�lecie Dominika. Ale przecież nie był w
ciągu tych lat zawsze organizowany. Kto wie, np., jak to było za Prus i za Hitlera? A wcześniej?
Ogromniem ciekaw!
Obserwuj wątek
    • o__o Re: Jarmark św. Dominika 03.08.02, 23:09
      Podnoszę wątek bo też ciakawam:) Może Kasia będzie wiedziała?
      • kasia_57 Re: Jarmark św. Dominika 03.08.02, 23:11
        o__o napisała:

> Podnoszę wątek bo też ciakawam:) Może Kasia będzie wiedziała?

Kasia nie wie i jak pójde ganiać po kościele - to od razu zapytam, bom tez
        ciekawa niezmiernie!!
        A już tak mi było błogo i wieczornie, niemal wyłączyłam mózgownicę, a tu -
        proszę, takie pytanie. Na noc. Na niedzielę. Na cały weekend :(((
    • Gość: dummy Re: Jarmark św. Dominika IP: *.proxy.aol.com 03.08.02, 23:55
      belissarius napisał:

> Wiemy od jak dawna istnieje, za lat 8 będziemy obchodzić 750�lecie Dominika.
      Al
      > e przecież nie był w
      > ciągu tych lat zawsze organizowany. Kto wie, np., jak to było za Prus i za
      Hit
      > lera? A wcześniej?
      > Ogromniem ciekaw!
      Jarmark Dominika pokazuje sie i znika.
    • kasia_57 Re: Jarmark św. Dominika 04.08.02, 10:55
      belissarius napisał:

> Wiemy od jak dawna istnieje, za lat 8 będziemy obchodzić 750�lecie Dominika.
      Al
      > e przecież nie był w
      > ciągu tych lat zawsze organizowany. Kto wie, np., jak to było za Prus i za
      Hit
      > lera? A wcześniej?
      > Ogromniem ciekaw!

A moge to zapytanie przenieść do wątku o Rzygaczach?
      Bo tak mi się wydaje, że ono jest jak najbardziej naszym rzygaczowym tematem.
      ????
      :))
      • lucy_z Re: Jarmark św. Dominika 04.08.02, 11:09
        kasia_57 napisała:

> A moge to zapytanie przenieść do wątku o Rzygaczach?
        > Bo tak mi się wydaje, że ono jest jak najbardziej naszym rzygaczowym tematem.
        > ????
        > :))

Przenoś, przenoś! Ja wczoraj trochę szukałam ale nic nie znalazłam:(
    • zoppoter Re: Jarmark św. Dominika 07.08.02, 14:28
      W któryms albumie z serii "Był sobie..." jest zdjęcie z drugiej dekady XX wieku (tuż przed I wojną) z jarmarku na Targu
      Drzewnym. Więc w czasach pruskich jarmark był. I nie sądzę, żeby z tego zrezygnowano w czasach Wolnego
      Miasta. W czasach wojny w Gdańsku też był spokój do 1944 roku, więc niewykluczone, że i jarmarki się odbywały.
      Natomiast w czasach polskich do tej tradycji wrócono dopiero w latach siedemdziesiątych XX wieku.
    • zoppoter Re: Jarmark św. Dominika 09.08.02, 08:49
      Dzisiaj jest krótki artykuł w gazecie o historii Jarmarku. Ponoć tradycję przerwała II Wojna Swiatowa, czyli
      ostatni Jarmark przed przerwą odbył się w 1939 roku. Po przerwie pierwszy jarmark był w 1972 roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka