Dodaj do ulubionych

Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80

IP: *.such.nat.hnet.pl 08.08.05, 22:32
Gdy w katolickim ponoć kraju
Kilka milionów żyje w nędzy
Tylko nieliczni się dopchali
Do władzy,bogactw i pieniędzy.
Gdy bezrobocie gnębi naród
I brak perspektyw dla młodzieży
Rzucono ludziom szczytne hasło
"Chcesz mieć miliony,kraść należy"
Gdy w naszym pięknym państwie prawa
Pierś wystawiając do pozłoty,wciąż złotouści politycy
Co od kłamania,nie roboty,garby już mają na sumieniu
Lecz wciąż stanowią ustaw zręby,nasze podstawy...
Obywatelskiej wzory cnoty ...i wypasione czerwone gęby
My obchodzimy srebrne gody,naszego Związku i gwaranta
Który dla przemian ustrojowych miał pełnić rolę policjanta
Lecz firmy,banki już nie nasze i dla cudzego kapitału
Liczy się tylko zysk i praca,to nic że rośnie bezrobocie
Lumpeksy dziś przy każdym płocie...
I zdrowa ,chemicznie tworzona ,żywność dla plebsu przeznaczona.
Ja szary robol na to patrzę
Miało być dobrze,a wyszło jak zawsze
Co tu świętować?!Chyba ironię naszej rzeczywistości...
Na gruzach stoczni powstające "Muzeum postSolidarności"
Jak symbol klęski narodowej?-a gdzie stoczniowcy,robotnicy...urzędy,szkoły i
zakłady?
Nie tak być miało bracia rodacy...
Przepraszam...obecnie polskie rozmodlone dziady!
Obserwuj wątek
    • Gość: as jaki on katolicki IP: *.olsztyn.mm.pl 09.08.05, 03:43
      skoro rządzą nim ateisci dla których żadne wartości nie mają znaczenia, oprócz
      tych, które służą ich bogaceniu się. A dodatkowa ich perfidia to puszczanie w w
      publikę bredni o katolickim kraju, i pod osłona katolicyzmu i chrześcijaństwa
      robienie szwindli
    • Gość: ja dyrektorem fundacji jest w godzinach nocnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 06:31
      bo w dzin jest dyrektore biura u prezydenta! skandal!kiedy ktoś wreszczie
      wyciągnie te szwindle!
    • Gość: tez ja o pardon;-)prezes (nocny) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 06:32
      Ryszard Bongowski, prezes Fundacji Gdańskiej i dyrektor biura prezydenta miasta.
    • Gość: Bogdan Sierpień stoczniowców ze Stoczni Gdanskiej IP: *.stocznia.gda.pl / 213.17.192.* 09.08.05, 06:34
      Oszukuje się ludzi w temacie Stoczni Gdańskiej. Robią to politycy ale również
      niektórzy, szczególnie liberalni dziennikarze. Ten napis nad świętą
      bramą "STOCZNIA GDAŃSKA S.A." ma świadczyć o tym, ze ta stocznia jest taka sama
      jak kiedyś a przecież dawno takiego zakładu nie ma. Za bramą ciągna sie
      tereny "Synergii", która w złodziejski sposób zgodnie z "prawem polskim" weszła
      w ich posiadanie. Stocznia musi nawet płacić za dzierżawę swoich pochylni, na
      których buduje statki. Zakład dawno stracił jakąkolwiek samodzielność i jest
      wydziałem produkcyjnym Stoczni Gdynia. Ludzie, którzy Matce Stoczni
      zawdzięczają wszystko z Wałęsą na czele odwrócili sie od niej i udają, że
      wszystko jest dobrze. Stoczniowcy maja honor i słusznie mówi Gałęzewski, że bez
      innych zakładów nie chce darmowych biletów. Zresztą koncert miał być za darmo
      dla wszystkich.
    • Gość: Zniesmaczony Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.sas.dk 09.08.05, 06:34
      Smutne jest to, że nie zmienia się nic z wizerunku polaków jako narodu
      cierpiącego. Zawsze znajdzie się grupa, której to czy tamto się nie podoba.
      Dlaczego choć raz nie można się cieszyć że udało się zorganizować coś
      wielkiego. W każdym kraju są biedni robotnicy i bogaci rządzący. O to walczyła
      Solidarność, o wolność, o kapitalizm, a więc i o korupcję i kilku
      dorobkiewiczów. To że nie spełniły się wyidealizowane wizje "S" to jest
      poprostu życie. Smutne, ale prawdziwe.
      • Gość: stoczniowiec-były Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.such.nat.hnet.pl 09.08.05, 07:07
        Po tym co zrobiono za przyzwoleniem działaczy i polityków z tym zakładem,a
        konkretnie Stocznią Gdańską, uważam za niestosowne organizowanie takich imprez i
        uroczystości w tym miejscu.A cieszyć się też nie ma z czego.
      • kalinowski11 Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 09.08.05, 08:42
        Gość portalu: Zniesmaczony napisał(a):

> W każdym kraju są biedni robotnicy i bogaci rządzący.

Naprawdę ? To w krajach skandynawskich też tak jest . Są tam biedni robotnicy
        którym nie starcza do pierwszego oraz taki procent ludzi którzy żyją poniżej
        jakiegokolwiek minimum ?

> o wolność, o kapitalizm, a więc i o korupcję i kilku dorobkiewiczów.

A ja myślałem , że " Za chleb i wolność, za nową Polskę ... "

> To że nie spełniły się wyidealizowane wizje "S" to jest
        > poprostu życie. Smutne, ale prawdziwe.

To nie jest smutne , to jest tragiczne . Efekt jest taki , że ludzie się
        zastanawiają czy we właściwą stronę rzucali kamieniami . Bo czują się zapomniani.
        Wynieśli do władzy na swoich barkach "kilku działaczy" a oni "pokazali wała" .

Pozdrawiam .
    • Gość: stoczniowiec-były A jednak się boją... IP: *.such.nat.hnet.pl 09.08.05, 06:56
      Wolne dano Wam, żeby się Was pozbyć.Kto wie jakie myśli chodzą po głowie
      otumanianym stoczniowcom.Jeszcze nie daj Boże zakłócicie przebieg tak
      podniosłych związkowo partyjno kościelnych uroczystości.A Stocznia Gdańska
      została już chyba tylko w nazwie niedobitków związkowych,i w nazwie wydziału
      innej stoczni.A jacy fenomenalni ludzie tam pracują ,bo to i dyrektor i
      przewodniczący rady miasta i działacz związkowy i ... Po dawnej Stoczni
      Gdańskiej została już ponoć tylko historyczna brama,sala i budynek BiHP
      niedługo sam się zawali i nie potrzeba koncertu.
    • Gość: Zbyszek Zniesmaczony liberał IP: *.stocznia.gda.pl / 213.17.192.* 09.08.05, 09:13
      Zniesmaczony jest chyba właścicielem niewielkiego zakładu rzemieślniczego lub
      sklepiku, gdzie za grosze wyciska z ludzi ciężką pracę. Ma poglądy typowego
      liberała, dzięki którym jest tak jak jest. Nie widzi dramatu ludzi i zakładu.
    • haselback Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 09.08.05, 09:26
      Zakładowa "Solidarność" Stoczni Gdańskiej protestuje przeciwko organizacji
      koncertu Jeana-Michela Jarre'a na gruncie znienawidzonej przez związkowców
      spółki Synergia
      -------------------------------------------------------------------------------

Wszystko jasne, rozumiem że wg zakładowej Solidarnosci zamiast koncertu Jarra
      powinien się odbyć kolejny wiec lub wmurowanie kamienia węgielnego pod światowe
      centrum martyrologii i narzekania.
      "znienawidzonej przez związkowców s-ki Synergia" Nienawiść - jak na
      praktykujących katolików przystało

• Gość: gość Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.softel.elblag.pl 09.08.05, 09:45
      Otake Polske...
    • Gość: stoczniowiec-były Nie chcem, ale muszem IP: *.such.nat.hnet.pl 09.08.05, 09:50
      Chleba i igrzysk.Tak wołał rzymski lud.Cezar organizował igrzyska,lud na chwilę
      zapominał o chlebie...
    • Gość: Ha Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 10:05
      To smutne,że stoczniowcy nie potrafią wyodrębnić priorytetów.Mogli się uczyć,
      to nie musieliby tam pracować. Każdy jest kowalem swojego losu.
      • kalinowski11 Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 09.08.05, 10:09
        Gość portalu: Ha napisał(a):

> To smutne,że stoczniowcy nie potrafią wyodrębnić priorytetów.Mogli się uczyć,
        > to nie musieliby tam pracować. Każdy jest kowalem swojego losu.

Ręce opadają jak się takie wypociny czyta ... Kiedy Cię tak olśniło ?
    • Gość: biały Gałęzewski gada jak bolszewik IP: *.artnet.pl 09.08.05, 15:31
      Rozumiem ze mozna mieć jakiś osobisty uraz do Synergii. Ale robić wyrzuty, że
      miasto porządkuje tereny na których zagra Jarre??? A kto niby ma to zrobić,
      Synergia, ktorej to zwisa i powiewa? To miasto zaprasza, a Jarre chciał grać na
      terenie stoczni, wiec lepiej sie z nim nie targować bo w ogole nie zagra i tyle
      pan Gałęzewski z niepochamowanym atakiem bolszewizmu zdziała. Ciekawe w ilu
      zwiazkowcach z Solidarności jeszcze drzemie mały bolszewik?
    • Gość: Marcin wstyd mi za stoczniowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:58
      Jestem z Gdańska, byłem zawsze przeciw komunie i dumny jestem że żyję w mieście
      w którym zapoczątkował się upadek komuny. Ale to co wyprawiają dziś stoczniowcy
      jest dla nas wstydem. Ciągle im coś się nie podoba, ciągle źle itp. Najpierw
      bilety były za drogie - dostali za darmo 6000 biletów. Teraz że w złym miejscu.
      Nigdy się ich nie zadowoli, wieczni narzekacze, malkontenci, roszczeniowcy.
      Ja jestem po studiach nie mam dziś stałej pracy ani płacy. Ale nie narzekam,
      tylko staram się złapać jakieś prace dorywcze zanim ZNAJDĘ (ja znajdę i ja
      szukam, a nie czekam aż mi państwo da pracę) coś na stałe. Liczę na siebie i
      wierzę w siebie. A nie ciągle wyciagam łapę, uprawiając związko-terroryzm.
      • 18261826www Re: wstyd mi za stoczniowców 09.08.05, 16:19
        Tez jestem z Gdanska i mysle zypelnie tak samo jak Ty.Pracowalem na terenie SG
        w firmie zagranicznej i widzialem ten burdel od srodka .Na kazdym kroku
        zlodziejstwo ,brud,smrod i meliny pijackie!!!Nikomu to nie przeszkadzalo ani
        PZPR ani Solidarnosci.Straznicy w/g samych stoczniowcow byli stalymi klientami
        melin,nawet raz po pijaku urzadzili strzelanine! Ten obszar powinno przejac
        miasto,bo jest to naprawde piekny teren pod zabudowe.Moze powstanie tu kiedys
        nowa i piekna dzielnica,obym tylko tego doczekal.
    • Gość: jurek Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:11
      zdecyduj się stoczniowcu - według logiki twojego wiersza ci co nie przymierają
      głodem dziś to tylko oszuści, złodzieje, przekrętasy i malwersanci, a ci co
      biedni to uczciwi.
      Więc o co ci chodzi po co ci praca i płaca skoro wiąże sie to z nieuczciwością?
      Bądź głodny i biedny to będziesz uczciwy i będziesz mógł pomstować na tych co
      im się udało albo ukradli. Bo to są według ciebie jedyne drogi do odmiany
      twojego lichego losu. Nic nie zależy od ciebie. Nie ma sensu się uczyć zdobywać
      nowe zawody pracować wydajniej.
      świat dzieli się na bogatych - złodziei i nie licznych którym się udało
      (oczywiście przypadkowo i wberw ich woli)
      oraz biednych - ale uczciwych.
      Tak trzymaj towarzyszu bolszewiku im biedniej i smutniej tym godniej i
      uczciwiej.
      • 18261826www Re: Gorzki list w rocznice˛ Sierpnia '80 09.08.05, 16:25
        Gos´c´ portalu: jurek napisa?(a):

> zdecyduj sie˛ stoczniowcu - wed?ug logiki twojego wiersza ci co nie
        przymieraja˛
        > g?odem dzis´ to tylko oszus´ci, z?odzieje, przekre˛tasy i malwersanci, a ci
        co
        > biedni to uczciwi.
        > Wie˛c o co ci chodzi po co ci praca i p?aca skoro wia˛z˙e sie to z
        nieuczciwos´cia˛?
        > Ba˛dz´ g?odny i biedny to be˛dziesz uczciwy i be˛dziesz móg? pomstowac´ na
        tych co
        > im sie˛ uda?o albo ukradli. Bo to sa˛ wed?ug ciebie jedyne drogi do odmiany
        > twojego lichego losu. Nic nie zalez˙y od ciebie. Nie ma sensu sie˛ uczyc´
        zdobywac´
        >
        > nowe zawody pracowac´ wydajniej.
        > s´wiat dzieli sie˛ na bogatych - z?odziei i nie licznych którym sie˛ uda?o
        > (oczywis´cie przypadkowo i wberw ich woli)
        > oraz biednych - ale uczciwych.
        > Tak trzymaj towarzyszu bolszewiku im biedniej i smutniej tym godniej i
        > uczciwiej.
        =============================================================================
        Urodzilem sie i wychowalem w bardzo biednej rodzinie i wiem jak nie mozna
        zasnac bo w brzuchu burczy,znam ten smak.Nie pije ,nie pale,nie kradne!!! i po
        latach pracy mam przepiekny dom i wzgledny dostatek.Wakacje planujemy z zona w
        roznych czesciach swiata.-Mozna!jak sie tylko chce.
        • Gość: Enola Gay co.uk Stocznia im,Lenina wiecznie zywa w sercach IP: 17.255.248.* 09.08.05, 17:29
          Najtragiczniejsza czesc polskiej tzw.klasy robotniczej,czyli bolszewicy
          zwiazkowi.Potomkowie wiecznych pretensji do calego swiata,ze slonce swieci,ze
          inni chca koncertu,ze oni juz sie nie licza.Zycie jest brutalne towarzysze
          bolszewicy zwiazkowi.Nikomu nie jest juz potrzebna stocznia muzeum.Stocznie
          Lenina w Gdansku jest od lat czescia Stoczni Gdynia.Tam robta pretensje o
          koncert Jarra.A jak sie podoba praca w gdanskim wydziale Stoczni Gdynia po 80
          godzin tygodniowo-zwolnic sie i dac miejsce tym,ktorzy chca pracowac...
          • leszek.sopot Re: Stocznia im,Lenina wiecznie zywa w sercach 09.08.05, 17:45
            Hm, dla ciebie "dobry robol" to pokorny, a moze i upokorzony robol. To nie
            czlowiek z jego troskami, nieszczesciami i marzeniami - takimi jak twoje, ale
            to facet bez marzen i trosk, po prostu smiec.
            Gdy czytam takie zdania jak twoje, pelne arogancji, pychy i pogardy dla innych
            ludzi, to wiem, ze nie masz pojecia jakimi idealami zylismy w 1980 roku.
        • Gość: stoczniowiec-były Re: Gorzki list w rocznice˛ Sierpnia '80 IP: *.such.nat.hnet.pl 09.08.05, 17:52
          ...Tak i pewnie uczciwie rozliczałeś się z Urzędem Skarbowym i płaciłeś
          podatki...dlatego dzisiaj stać Cię na wiele.
        • Gość: stoczniowiec Re: Gorzki list w rocznice˛ Sierpnia '80 IP: *.such.nat.hnet.pl 09.08.05, 21:24
          To pewnie nie słyszałeś lansowanego przez polityków hasła że "...pierwszy milion
          trzeba ukraść..." Wystarczy włączyć telewizor lub radio,od afer aż się roi i to
          w państwie prawa,fakt -w przyrodzie nic nie ginie ,tylko zmienia właściciela,a
          że kiedyś było państwowe...Do partii też nikt nie należał ,wszyscy walczyli z
          komuną i uczciwie pracowali.Szkoda że nie jesteś po piećdziesiątce,życzę
          sukcesów w Twoim dalszym życiu.
    • Gość: SS zapraszamy na ALTERNATYWNE OBCHODY ROCZN SIERPNIA IP: 195.116.62.* 09.08.05, 19:12
      www.obywatel.org.pl/solidarnosc/apel.htm
    • Gość: eksgdańszczanin Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 00:22
      Mój Boże! Cóż to za gnoje rządzą dzis tym miastem!!!!!Przecież to jest skandal
      i kant oczywisty!!!!!
      • Gość: kolchoznik Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.ny-newyorkc0.sa.earthlink.net 10.08.05, 07:12
        i dobrze wam robole
        w latach 70-tych byliscie panami
        25 lat pozniej
        jestescie dziadami
        pijackie nasienie
        buraki wiejskie
        macie to o co walczyliscie
    • Gość: Tomek Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.such.nat.hnet.pl 10.08.05, 09:34
      Niestety pan Gałęzewski to przyklad zwiazkowca-szkodnika. W Polsce nigdy nie
      będzie dobrze jeśli w porę nie przychamuje się prawnie ich destrukcyjnego
      działania. Kolejny raz coś bredzi o znienawidzonej Synergii i to że podstępem
      zdobyła teren po nieboszczce SG. A co niby Gałęzewski chciał produkować na tym
      obszarze kajaki? A może ze trzy nowe mety chciał postawić dla swoich kumpli
      alkoholików? Gdyby nie głupota i przekora Gałęzewskiego oraz kilku mu
      podobnych, teren Synergii już dawno mógł żyć nowym tchnieniem a pierwsze
      poważne inwestycje mogły być właśnie kończone. Zagrożeniem dla Polski nie są
      cwaniacy z Synergii a postawa i mentalność związkowców-szkodników.
      • Gość: stoczniowiec Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.such.nat.hnet.pl 10.08.05, 10:03
        A co tam Stocznia,cały Gdańsk rozwalić ,zaorać i oddać cwaniakom z
        Synergii.Budować tylko banki,to jest dopiero zysk.
        • Gość: stoczniowiec Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.such.nat.hnet.pl 10.08.05, 11:14
          A na terenie Gdańska postawić cyrk,gdańszczanom zafundować podwójne bilety na
          spektakl niech się cieszą.Synergia teren po mieście zagospodaruje.To jest
          własnie to...
    • haselback Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 10.08.05, 10:26
      Jak na rasowego socjalistę przystało pan Gałęzewski musi mieć niezależnie od
      pory i okoliczności wroga klasowego. Oto polski związkowiec właśnie.
      • Gość: stoczniowiec Re: Gorzki list w rocznicę Sierpnia '80 IP: *.such.nat.hnet.pl 10.08.05, 11:24
        Wypada się już tylko modlić o zdrowie ,bo na rozum za póżno...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka