Gość: vviktor IP: *.futuro.pl 04.10.05, 23:27 a gdzie fotki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rura333 Re: Nago w Gniewie 05.10.05, 02:40 Co sie stalo? NIC sie nie stalo!!! Wreszcie troche smiechu w smutnej rzeczywistosci. Gratulacje dla obu pan! Bylo chociaz cieplo? A fotki powinny byc! Hahahaha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody junak Re: Nago w Gniewie IP: *.crowley.pl 05.10.05, 10:12 otóż to! nic się nie stało! zamiast drętwej imprezki z beznadziejnym prowadzącym i nudnymi pseudokonkursami, do których na siłe trzeba kogoś wyciągać z publiki była fajna zabawa, na pewno dużo śmiechu i niezapomniana imprezka a do tego miasto ma reklamę:) a że dzieci widziały kobiete w majtkach, na pewno zakrywającą sobie biust,.. to straszne, och jakież to bulwersujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odkurzacz majtki potem, bo mój stary jest jeszcze sprawny IP: *.ri.ri.cox.net 05.10.05, 12:47 Odpowiedz Link Zgłoś
al2000 Re: majtki potem, bo mój stary jest jeszcze spraw 05.10.05, 13:29 "Celyna naga, na balecie pośród żądz i szkła ..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: majtki potem, bo mój stary jest jeszcze spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 13:55 no właśnie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis Zaklamanie i obluda IP: *.hsd1.tx.comcast.net 05.10.05, 14:19 Nie rozumiem w czym problem. Przeciez Polska to kraj katolicki. Niemal wszyscy ludzie wierza w Boga i Go szanuja. Kobiety pokazaly sie niemal jak je Pan Bog stworzyl. Czego sie wstydzic? Czy Pan Bog zle je stworzyl? Negatywna reakcja ludzi na ich striptiz pokazuje jak wiele jest zaklamania i obludy wsrod narodu poslkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: Zaklamanie i obluda IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.05, 14:26 jak juz to oblude i zaklamanie Ty prezentujesz. W Biblii jest co innego napisane to raz, dwa z ludzkiego punktu widzenia jesliby tak mialo byc to wszyscy powinni chodzic nago po ulicy. Ciekawe ile razy ty chodzilas i ciekawe jaka bylaby reakcja innych ludzi (szczegolnie tych z malymi dziecmi) w tym Twoim niepolskim kraju Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Pieknie, ze panie to zrobily. Jakiekolwiek zarzuty 05.10.05, 17:45 sa po prostu idiotyzmem. Moga byc robione tylko przez ludzi z poteznym p...niecem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gniewianin Re: Zaklamanie i obluda IP: *.com.pl / *.telesat.com.pl 06.10.05, 23:44 Hm... Wreszczie musze napisać. Rzecz nie w tym, że jakaś baba za kasę/talon na hokejówki lub cos podobnego jest w stanie sie rozebrać. Rzecz nawet nie w tym, że widok ten przeraził zebranych (i to dosłownie - wierzcie mi, to nie była młoda, zgraba laska), ale w tym, że nagrodę za ten czyn wręczał jej podobno pan burmistz (tego już nie widziałem, bo mam słaby żołądek...). Odpowiedz Link Zgłoś
da_markos TO MUSIAŁO BYĆ NIESMACZNE!!!!!!! 05.10.05, 16:11 stare rury sie rozbierały :///// Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: TO MUSIAŁO BYĆ NIESMACZNE!!!!!!! 05.10.05, 17:47 poczekaj mlody byczku, zestarzejesz sie i jak bedziesz starym bykiem to takich idiotyzmow nie bedziesz pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: TO MUSIAŁO BYĆ NIESMACZNE!!!!!!! 05.10.05, 18:09 Daj spokoj, chyba troche z tym wstydem przesadzaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rys448 Re: Nago w Gniewie IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 15:10 To nie były fotki to były dewotki.. Odpowiedz Link Zgłoś
werrka Re: Nago w Gniewie 05.10.05, 15:52 O boooożesz!!! co to sie wyprawia! ekonomia, jak media i politycy trąbią, tak pięknie się rozwija, tyle inwestycji, tyle miejsc pracy, dostatek aż kipi a ludzie błaźnią się za coraz mniejsze kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Nago w Gniewie 05.10.05, 03:22 Zarżałem na myśl o biuście pani Celiny, który zapewne nie był popiersiem z gliny. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Nago w Gniewie bez Żadzy... 05.10.05, 10:07 sloggi napisał: > Zarżałem na myśl o biuście pani Celiny, A ja zaDrżałem... i bynajmniej nie z żądzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Re: Nago w Gniewie bez Żadzy... IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.10.05, 11:47 Narescie nawet w kraju cos moze sie ruszyc, te panie daly calej publicznoscie troche smiechu i zabawy. Dalczego ten pan sie tak obraza, to byla zabawa, nikomu sie nic nie stalo i niech sobie nie mysli, bo dzieci tam byly, ze sa takie glupie. Nie byla to koscielna impreza a ztylko zabawa. Brawo dla tych pan jeszcze raz a tym bardziej, ze nawet ta strasza wygrala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synus2 Re: Nago w Gniewie bez Żadzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 13:40 no to napewno z debilizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Nago w Gniewie IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.05, 07:47 Autor artykułu zapomniał dodać,że burmistrz po tym żenującym widowisku wręczał nagrody,więc chyba nie był tak zbulwersowany!To totalna porażka,jakie miasto,takie konkursy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HIipolit Re: Nago w Gniewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:25 Burmistrz był prawdopodobnie jednym z głównych pomysłodawców tej "imprezy" więc jest w pełni odpowiedzialny za to,że biedni jego poddani dla zdobycia kilku wartości materialnych gotowi są poświęcać swoją godność osobistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Nago w Gniewie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.10.05, 07:56 OK, co zlego sie stalo? Ludzie, przestancie byc tacy sztywni. Zenujace jest to, ze ktokolwiek by robil afere z takiego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gap Czy pani zabila meza w gniewie?- Nie w Tczewie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.05, 08:58 Na Kociewiu wszystko sie moze zdarzyc -do demontazu mogla pojsc jeszcze : peruka, sztuczna szczeka i imitacja biustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wstyd_zakryty Re: Nago w Gniewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 10:01 Ot zwykłe emocje, konkurs wciągnął uczestników........ i dobrze. Wstyd mi tylko, że kraj niby cywilizowany, a wszyscy szukają sensacji tam gdzie jej nie było. Nazywa się to małomiasteczkowość. Czyż nie jest żenujące? jak pół kraju pasjonuje się dwoma nie do końca rozebranymi kobietami, a przyjmuje za normalne...... przekręty na miliardy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antonow Re: Nago w Gniewie IP: 62.70.2.* 05.10.05, 09:26 Psycholog! Psycholog! Gdzie jest ten cholerny psycholog?! Odpowiedz Link Zgłoś
zuitka Re: Nago w Gniewie 05.10.05, 14:00 Psycholog, psycholog, a dlaczego nie ma wypowiedzi kandydatów na prezydenta??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: Nago w Gniewie 05.10.05, 14:41 zuitka napisała: > Psycholog, psycholog, a dlaczego nie ma wypowiedzi kandydatów na prezydenta??? > > :) właśnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Nago w Gniewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 09:53 to te panie były naturalne a cytowany "przedsiębiorca" pożal się ..., obłudny i fałszywy. Ba, żałosny właśnie (a może po prostu to nie kobiety mu się podobają?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malepoludnie Jak to naturalne? IP: *.allegro.pl 05.10.05, 12:42 To w takim razie dlaczego im teraz wstyd? To też naturalne wg ciebie? Jak dla mnie - żenada. Rozebrać się dla odkurzacza na zapas przy trzytysięcznej widowni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obaryb Re: Jak to naturalne? IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 05.10.05, 13:04 Wstyd jest im pewnie z powodu głupiego tabu, które naruszyły. nagość jest jak najbardziej naturalna - wszyscy są nadzy. Nektórzy pod ubraniem, inni bez, co za różnica. Zdjęcie majtek na ulicy byłoby tak samo naturalne jak publiczne odsłonienie twarzy. W niektórych krajach odsłonięcie twarzy jest tak samo skandaliczne jak odsłonięcie pupy. Zaki sam zakaz i podobnie bezsensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kołtun ciekawe... IP: 212.160.127.* 05.10.05, 15:32 ...czy w Ministerstwie Skarbu Państwa też wszyscy chodzicie nago? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krab Re: Nago w Gniewie IP: 195.225.250.* 05.10.05, 09:55 >Koledzy zapytali syna, czy wie coś o tej sprawie. Powiedział, że nie zna kobiety, która wygrała. zenujace jest wlasnie to co powyzej, zelazko wzial, ale od osoby ktorej jak twierdzi nie zna Odpowiedz Link Zgłoś
praptak Dla mnie ciekawe jest jedno 05.10.05, 09:57 No dobra, majtki na scenie, zieeew. Ale ciekawe jest jedno - czy te panie od początku były na to gotowe, czy też dały się stopniowo "wkręcić" w atmosferę rywalizacji? Sztuka manipulacji zna takie triki - np. była taka firma sprzedająca udziały w domkach wczasowych i apartamentach, na bardzo niekorzystnych warunkach. Podczas ich prezentacji wynajęci klakierzy udawali wielkie zainteresowanie ofertą, żeby ludzi wmanipulować w tryb "kupujemy zanim inni wykupią". Ludzie wpłacali sporą kasę i podpisywali umowy bez czytania. Potem okazywało się, że oprócz grubej forsy za sam udział muszą jeszcze płacić gigantyczne "koszty konserwacji", a za odstąpienie od umowy są duże kary. Odpowiedz Link Zgłoś
rura333 Wesolo w Gniewie! 05.10.05, 09:57 Ciekaw bylem reakcji tzw narodku, i w 50% pokryly sie z moimi oczekiwaniami, niestety. Brawo dla Pan, a synowie i maz powinni byc dumni ze zgrabnej i walecznej Pani Domu. Niech zyja Polskie Babcie!!! PS. Tytul notatki gazetowej jest niepotrzebnie sensacyjny. Przypomina mi opowiesci o ludziach, ktorzy po plywaniu w basenie, brali prysznic we wspolnej lazni nie zdejmujac kostiumu kapielowego. Nawet sie tak namydlali! Moze redaktor jest wlasnie z tej grupy? Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re: Wesolo w Gniewie! 05.10.05, 10:10 Przyznaję rację pani dr Kmiecik-Baran w sprawie nagości. Po kusej modzie i wszechobecnej erotyzacji i sexualizacji(propagowanej przez reklamę i w mediach) wielu aspektów naszego życia codziennego nagość często przestaje być intymna. Dla mnie jako medyka to smutne. Natomast przeraża mnie chciwość i konsumpcjonizm w ludziach: odzierać się z godności i przyzwoitości dla taniego odkurzacza, żelazka czy aparatu cyfrowego...Przykre kiedy człowieka sprowadza się do zachłannego pożeracza dóbr. Czy coraz częściej żyjemy, żeby mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
rydygier4 Re: Wesolo w Gniewie! 05.10.05, 10:20 > Natomast przeraża mnie chciwość i konsumpcjonizm w ludziach: odzierać się z > godności i przyzwoitości dla taniego odkurzacza, żelazka czy aparatu > cyfrowego...Przykre kiedy człowieka sprowadza się do zachłannego pożeracza > dóbr. Czy coraz częściej żyjemy, żeby mieć? No właśnie. Ta sytuacja nomen omen obnażyła tę część naszej natury, której istnieniu często zaprzeczamy nawet przed sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
rydygier4 Re: Wesolo w Gniewie! 05.10.05, 10:29 > Natomast przeraża mnie chciwość i konsumpcjonizm w ludziach Jest to przerażające zwłaszcza wówczas, gdy uświadomimy sobie że sami jesteśmy zdolni do takich zachowań, a przecież mamy się za takich pożądnych i że przecież nas to nie dotyczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wstyd_zakryty Re: Wesolo w Gniewie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 10:20 Panie medyku......... właśnie, trudno podejrzewać jakiegokolwiek medyka o brak chciwości i konsumpcjonizmu ........... wystarczy zachorować - i wszystko jasne. Oto polska właśnie, trudno dojrzeć czubek własnego nosa...... Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Wesolo w Gniewie! 05.10.05, 10:29 Ależ ty podejrzewasz KAŻDEGO medyka, a piszesz "jakiegokolwiek" fuj! co za obrzydlistwo napisałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szoszan Re: Wesolo w Gniewie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 10:32 wiesz-jakoś nie pragnę dowodów wdzięczności, kiedy myję brudnego pacjenta rano w szpitalu, a na kawę i czekoladki(także te luxusowe) mnie stać.Poza tym ludzkie ciało niesłychanie rzadko bywa piękne, a i to przez krótki czas. Takie ulotne to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WaszkaZ Re: Wesolo w Gniewie! IP: *.sm-rozstaje.pl 05.10.05, 11:08 Wiec może to ostatnia chwila dla tych Pań , aby pochwalić się swym jeszcze jedrnym w tym wieku biustem. Natomiast znalazł sie pretekst, a i nagroda niczego, to dlaczego nie. Grattuluje, może powoli zacznie znikac zakłamanie w małomiasteczkowość w katolandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Wesolo w Gniewie! IP: *.obr.pl / *.obr.pl 05.10.05, 11:53 Skad wiesz, że ladnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smuff Re: Nago w Gniewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 10:10 Dopóki będą jeszcze tacy, co się ślinią na widok kobiecych piersi, gazety będą miały o czym pisać. Przecież ładne piersi tym się różnią od ładnych dłoni np., że są zakryte. To w zasadzie kwestia estetyki. Jest wiele twarzy, których wolałbym nie oglądać, a muszę i nikogo to niestety poza mną nie bulwersuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ml Re: Nago w Gniewie IP: .1P1D* / 151.193.220.* 05.10.05, 10:19 Nic takiego sie nie stalo. Mysle, ze Panie nie wyszly na scene z zamiarem rozebrania sie i po prostu daly sie wkrecic. Pozostaje pogratulowac dobrej zabawy. O czym tu pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 K to i co wkrecil :-))) 05.10.05, 15:33 "Nic takiego sie nie stalo. Mysle, ze Panie nie wyszly na scene z zamiarem rozebrania sie i po prostu daly sie wkrecic." Daly sobie wkrecic. NajpIerw zelazko u ekspres. A Potem cycki w MIKSER! "NIC MNIE JUZ NIE BAWI NIC MNIE JUZ NIE NECI ODKAD CIOCI MANI BIuST SIE W MAGIEL WKRECIL!" Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Nago w Gniewie 05.10.05, 11:06 Dopóki faceci będą "się ślinić" na widok kobiecych piersi to świat będzie istniał. Takie upowszechnienie widoku miejsc intymnych zabija erotykę i wyobraźnię. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Czyż nie dobija się koni? 05.10.05, 10:30 Gdzie są zdjęcia z tej imprezy... i filmy? Dziennikarze - pokażcie się. Pogoń za mamoną nie zna granic! ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luckass Re: Nago w Gniewie IP: *.faith.pl / 80.51.255.* 05.10.05, 10:37 "babcia dwojga wnuków, 48-letnia pani Celina." jestes pewien ze chcesz to zobaczyc :> ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donald Plusk Jak miały czyste majtki, to sądzę że nie ma sprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 15:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyks Nagość zbanalizowała się poprzez ekshibicjonizm,se IP: 194.181.190.* 05.10.05, 10:42 x-reklamę, podwyższenie poziomu przyzwolenia, itp. Gwałtowna zmiana norm kulturowych jest niebezpieczna, oprócz imponderabiliów zagrożone są też sprawy fundamentalne: jesli wolno to, no to i tamto... Lady Godiva zrobiła cos podobnego, ale w szlachetniejszym celu. Ta kobieta dała się wkręcić i ponizyć - obnażyła sie wobec gawiedzi za te przedmioty. Usprawiedliwia ją emocja walki, gry. No i proporcje: wobec jej dochodów (salowa, biedna kobieta) wygrane przedmioty miały taka wartość, jak dla przedstawicielki klasy średniej niezły samochód. Żróbcie w Wawie taki konkurs z taką wygraną, którą mozna dostać w parę minut i bez większego wysiłku, tylko za poniżenie. Aż strach pomyslec, na co ludzie by sie zgodzili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyks Gdyby to jakaś studentka-zero tematu,ale p.Celina- IP: 194.181.190.* 05.10.05, 12:49 ciekawsze, scenariusz do niezłego wspólczesnego filmu z tego widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Nagość zbanalizowała się poprzez ekshibicjoni IP: 212.160.172.* 05.10.05, 14:58 sądząc z bardzo wyszukanego słownictwa (może nawet trochę za bardzo) nie jestes z polszczyzną na bakier, czemu więc piszesz "sex"? po polsku powinno być "seks" czy tylko mnie to przeszkadza :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos_poparcia Re: Nagość zbanalizowała się poprzez ekshibicjoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 16:33 nie, nie tylko tobie, mi rowniez przeszkadza sex Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialy mis A tak niedawno sie wszyscy oburzali na forum, jak IP: *.proxyweb.net 05.10.05, 10:45 panie z Media Markt wystapily w Palyboyu za 2 tys. A przeciez nawet stanikow zdaje sie nie sciagnely. A tu prosze na zywca, do majtek i to za glupi odkurzacz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Nago w Gniewie IP: *.netcologne.de 05.10.05, 10:47 przeciez to nie koniec swiata,nagosc jest piekna w kazdym wieku i u kazdej plci a pania ktora zwyciezyla serdecznie pozdrawiam.znam naprawde obrzydliwe srodki zdobywania srodkow materialnych akceptowanych publicznie przez wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Nago w Gniewie IP: *.kolonianet.pl 05.10.05, 10:54 a ja mam takie pytanie, może głupie przy okazji, że dla forsy panie się decydują na wiele: jakaż to płeć korzysta z usług "masażystek", może jakaś trzecia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod Ksiedza przy tym nie bylo:) IP: *.pools.arcor-ip.net 05.10.05, 10:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Nago w Gniewie IP: *.crowley.pl 05.10.05, 10:49 Poziom imprezy jak na wsiowym weselichu, ludzie dodatkowo karmieni teleturniejami, to i czemu się dziwić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postępowa Nie przesadzacie z tym poniżeniem? Wielka mi rzecz IP: *.proxyweb.net 05.10.05, 10:51 cyce (pewnie juz obwisłe) pokazac. Co za pruderyjne zasciankowe, cwoki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Re: Nago w Gniewie IP: 80.68.236.* 05.10.05, 10:52 Gniew ma genialne hasło reklamowe "Opanuj Gniew" to tak przy okazji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Nago w Gniewie IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.10.05, 10:56 No i co sie takiego stalo ? Bylo poprostu wesolo, a ten kto ma nie zdrowa wyobraznie, to juz jego problem. Tacy zawsze sie znajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rogal bo mój stary jest jeszcze sprawny. IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.05, 10:59 No nie wiem -Mom powazne watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Co na to powie minister Środa?;-) IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 11:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Powinna STANOWCZO zaprotestować IP: *.chello.pl 05.10.05, 12:33 Mężczyzna uczestniczący w konkursie został wyproszony ze sceny, choć deklarował, że będzie się dalej rozbierał i grał. To dyskryminacja ze względu na płeć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_bigos fotki, cholera gdzie są fotki?????? IP: *.katowice.pik-net.pl 05.10.05, 11:02 może ktoś ma linka?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tylko podatnik Właśnie !! - gdzie so Jotpegi !!! :-))) IP: 80.72.196.* 05.10.05, 11:40 mor jotpegi ! (lub peengie) :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imponderabilium To są skutki oglądania telewizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 11:03 I ogólnie bezmyślnego odbioru wszelkich bodźców marketingowych. Zasada "mieć więcej = być lepszym" prowadzi czasem do takich przerażających wynaturzeń. Ale nie ma na to rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obaryb Przerażające wynaturzenie!!!!! IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 05.10.05, 14:30 Te kobiety miały biust!!!!! No kto by pomyślał, w takim wieku. Wielu ludzi na świecie ma biust - wszyscy o tym wiedzą. To co was podnieca? Odpowiedz Link Zgłoś