Dodaj do ulubionych

Nowa rafineria na Pomorzu

IP: *.*.*.* 08.10.01, 15:05
Tygodnik Rafinerii Gdanskiej napisal:

"We wrzesniu 2002 ma popłynąc pierwszy litr biopaliwa z rafinerii w Sycewicach
k/Słupska.Paliwo ma być produkowane z rzepaku.Koszt budowy rafinerii 40mln.
złotych.(...)
Nasze paliwo ma byc tansze od oleju napedowego-zapowiada wspolwlasciciel Tomasz
Niciejewski.-W Niemczech ta roznica wynosi 8%.(...)"

A więc kolejna rafineria w pomorskim.To chyba oznacza,że paliwo
bedzie...jeszcze drozsze ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: lucy_z Re: Nowa rafineria na Pomorzu IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 08.10.01, 17:33
      Gość portalu: beast napisał(a):

> Tygodnik Rafinerii Gdanskiej napisal:
      >
      > "We wrzesniu 2002 ma popłynąc pierwszy litr biopaliwa z rafinerii w Sycewicach
      > k/Słupska.Paliwo ma być produkowane z rzepaku.Koszt budowy rafinerii 40mln.
      > złotych.(...)
      > Nasze paliwo ma byc tansze od oleju napedowego-zapowiada wspolwlasciciel Tomasz
      >
      > Niciejewski.-W Niemczech ta roznica wynosi 8%.(...)"
      >
      > A więc kolejna rafineria w pomorskim.To chyba oznacza,że paliwo
      > bedzie...jeszcze drozsze ;)

Beast! Czy to żart???? Ja o czymś takim nie słyszałam:))))
      • Gość: beast Re: Nowa rafineria na Pomorzu IP: *.*.*.* 08.10.01, 19:02
        Nie to nie zart.Cytowalem za powaznym opiniotworczym tygodnikiem z branży;)-
        dopiero to jest żart :)))
        • Gość: mcroti Re: Nowa rafineria na Pomorzu IP: 10.10.41.* 08.10.01, 20:25
          To sporo wydali na ta rafinerię
          mam artykuł o dw óch takich specach naukowcach którzy skonstruowali instalację do przerabiania
          rzepaku na olej napędowy a która kosztuje tylko 20 tys. zł. Można je praktycznie postawić w każdej wsi.
          Ale by były jaja jakby zamiast na cpn lub rg roilnicy jechali za stodołę nalać swieżej wachy:))))
          • Gość: beast Re: Nowa rafineria na Pomorzu IP: *.*.*.* 08.10.01, 23:15
            Kto wie czy tak sie nie skonczy.W kazdym razie ta rafineria ma zamiar
            produkowac w pierwszym roku dzialanosci 30 tys. ton biopaliwa,do czego bedzie
            potrzebowala 90 tys. ton rzepaku,co w praktyce oznacza koniecznosc obsiania
            ok.40 tys. ha gruntow.
            "-Taniej byłoby kupic gotowy olej,ale chcemy dać zrobic rolnikom-podkreslil
            T.Niciejewski" -cyt. za ww źrodłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka