Dodaj do ulubionych

Gdańsk na szarym końcu

19.07.06, 08:38
Zapewne to zestawienie służby PR Adamowicza przemilczą ;-)
W dochodach na jednego mieszkańca za 1 kwartał 2006 r zajmujemy 15 miejsce...
Na pierwszym miejscu Sopot, potem Warszawa, Krosno, Płock, Ostrołęka, Nowy
Sącz, Rybnik, Katowice, Wrocław, Konin, Rzeszów, Opole, Poznań i Gdańsk

więcej tu: samorzad.pap.com.pl/?d=607181527282784
Obserwuj wątek
    • Gość: master "Straszne" głupku z osowej 15 miejsce IP: *.sm-rozstaje.pl 19.07.06, 09:56
      a dochody takie same jak Poznań i niewiele gorsze od podobno tak super rozwijającego się Wrocławia.
      Zresztą wystarczy przejechać się przez Gdańsk i zobaczyć jaką ilość inwestycji mamy w mieście i żadni flustraci tego nie zmienią.

• fraglesi67 Re: "Straszne" głupku z osowej 15 miejsce 19.07.06, 10:01
        Kolega "odważny inaczej" się już pojawił ;-P
        ps. dobrze płacą w UM ?
        • Gość: Met A mlekiem i miodem płynąca,hołubiona przez media IP: *.allianz.pl 19.07.06, 10:11
          PR-owa wszechliderka Gdynia na 20 miejscu,najsłabsza z trójmiejskiej trójcy?....
          • Gość: kraterek Re: A mlekiem i miodem płynąca,hołubiona przez me IP: *.gdynia.mm.pl 19.07.06, 11:11
            ad gdynia
            bip.miasto.gdynia.pl/strony/samorzad/stat.php?numer=31&nr_art=246
            liczba ludności Gdyni - 249 162
            dochody wykonanie za 1 kwartał 2006 r. samorzad.pap.com.pl/?d=607181527282784
            201 382 595

dochody na jednego mieszkańca za 1 kwartał 2006 r. 808,24

• Gość: kraterek Re: A mlekiem i miodem płynąca,hołubiona przez me IP: *.gdynia.mm.pl 19.07.06, 11:13
              Wrocław 840,78 zł
              Gdynia 808,24
              Gdańsk 807,22 zł
            • Gość: Met Kraterek IP: *.allianz.pl 19.07.06, 11:46
              Ranking zrobiono według liczby ludności na 31.12.2004,więc nie naginaj
              faktów...W Gdyni ubywa mieszkańców,nie do wiary,toć to jescze niedawno prezio
              Szczurek z duma obwieszczał,że z Gdyni mało kto się wyprowadza,a tu taki
              klops,w ciągu 1,5 roku ubyło Gdyni ponad 4000 mieszkańców....
              • Gość: Met Re: Kraterek ubyło Wam 4000 mieszkańców w ciągu IP: *.allianz.pl 19.07.06, 14:15
                zaledwie roku....
    • Gość: Tomek 15 na 66 miast na prawach powiatu IP: *.such.nat.hnet.pl 19.07.06, 11:12
      Czyli jesteśmy wsrod 15 najlepszych to źle? Za nami Gdynia, Kraków, Łódź,
      Bydgoszcz, Szczecin, Lublin, Toruń i wiele innych. W doszukiwaniu się dziury w
      całym pan Wolański przeszedl samego siebie. Raczyłbym jeszcze zauważyć, że
      większość Sopocian pracuje w Gdańsku, sporo zameldowanych to również mieszkańcy
      bogatej Warszawy.
      • fraglesi67 Re: 15 na 66 miast na prawach powiatu 19.07.06, 17:42
        Ani przez chwilę nie jest moją intencją szukanie dziury w całym.
        Jest mi naprawdę przykro, że moje miasto jest dopiero na 15 miejscu.
        Uważam, że gdyby było mądrze zarządzane to mogło by stać znacznie wyżej w tym
        rankingu.
        Nie jestem wiecznym malkontentem. Nie pozuje też na żaden autorytet. Mam rozum,
        którym staram się posługiwać. Może gdy miałem 20 lat to też tak bezwarunkowo
        wierzyłem w to co władza (niezależnie jaka) mówi. Życie nauczyło mnie, że należy
        racjonalnie oceniać to co się słyszy i widzi.
      • ethanak Re: 15 na 66 miast na prawach powiatu 30.07.06, 23:28
        Weź uwagę że Bydgoszcz jak zwykle nie miała policzonych wydatków spółek
        miejskich - czyli np.zakupu 23 nowiutkich Mercedesów czy modernizacji i wymiany
        kilkudziesięciu kilometrów rur wodociągowych oraz budowy 2 oczyszczalni ścieków
        (MWiK).Po raz kolejny Bydgoszcz została skrzywdzona w tego typu rankingu...
    • Gość: surrey ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 13:28
      Piętnasta lokata to zły rezultat? Rozumiem, że można Gdańska nie lubić ale
      trzymajmy się faktów i spójrzmy kto jest w klasyfikacji za Gdańskiem. Bardzo
      pocieszajace jest również zestawienie przychodów z założeniami budzetowymi.
      Jeżeli tempo rozwoju się utrzyma to nie będzie przychodów na poziomie 1,25 mld
      ale dużo większe na poziomie 1,5 mld a to oznacza choćby więcej inwestycji.
      Pokazuje to, że miasto się rozwija wbrew temu co bredzą wieczni malkontenci jak
      chociażby ten pseudoautorytet (autor wątku) z Osowej.
    • Gość: zadowolony Re: Gdańsk na szarym końcu IP: *.cust.tele2.pl 19.07.06, 18:51
      Mamy bardzo dobre 15 miejsce, ludziom którzy znaja się na ekonomii polecam
      analizę pozostałych wskaźników. Rok 2006 może być rokiem przełomowym dla
      Gdańska, dawno juz nie było w gospodarce tak dobrze. Pozdrawiam.
      • recenzent48 Re: Gdańsk na szarym końcu 31.07.06, 14:21
        Liczbami mozna manipulować, że hej!
        Trzeba znać specyfikę finansów samorządowych, żeby wydać właściwą ocenę.Nie
        wystarczy tylko podzielic kwoty dochodów przez liczbe mieszkańców. Wielkość
        budżetu wcale nie jest wszystko mówiącą miarą skuteczności zarzadzania i
        jakości życia w mieście.
        I tak mogą być miasta, w których wszystko niemal idzie przez budżet, a więc i
        dochody np. z wodociągów, ciepła,komunikacji, imprez sportowych itp. I mogą być
        gminy, w których jest tzw. zarządzanie menadżerskie, gdzie zadania gminne
        realizują spółki gminy lub wyodrebuione z budżetu jednostki budżetowe - wtedy
        w budzecie miasta nie ma kwot, które są dochodeami ( i wydatkami) tychże. A
        jakośc życia - wszelkich usług - jest zdecydowanie lepsza.
        Sopot, to mała miescina w której są tacy potentaci, jak np. Hestia. Podatek
        który płacą w przeliczeniu na garstke mieszkańców, czynią wynik imponujacy -
        nie na miarę wysiłku, jaki muszą czynić takie miasta jak choćby Gdańsk, czy
        Gdynia. I co z tego?Czy Sopot może się licytować z tymi miastami wielkością
        inwestycji komunalnych? Bzdura - oczywiscie, że nie! Ot, jeszcze jeden ranking,
        który niewiele prawdy mówi o rzeczywistych relacjach.Nie ma sie czym przejmowac.
    • Gość: ppp Re: Gdańsk na szarym końcu IP: *.chello.pl 01.08.06, 21:47
      no i dobrze. Gdynia górą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka