alectra 10.02.03, 18:01 Podobno w Gdańsku jest ulica Seredyńskiego, chciała bym się dowiedzieć którego (imię) i dlaczego ulicę nazwano jego nazwiskiem - czym się zajmował? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pumeks Re: Seredyńskiego 11.02.03, 08:49 To był Marian Seredyński, był w okresie międzywojennym kierownikiem szkoły - z głowy wydaje mi się że to była Polska Szkoła Handlowa - znajdowała się w pobliżu Długich Ogrodów, własnie tam gdzie jest ulica Mariana Seredyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Marian Seredyński 11.02.03, 14:12 Na podstawie "Słownika biograficznego Pomorza Nadwiślańskiego": Marian Seredyński (1890-1959) od 1926 dyrektor Polskiej Szkoły Handlowej Macierzy Szkolnej w W.M.Gdańsku, w 1929 r. zorganizował ponadto Wyższą Szkołę Handlową (odpowiada to mniej więcej obecnej szkole średniej). Działał w Związku Harcerstwa Polskiego na terenie Wolnego Miasta oraz w Związku Polaków w Wolnym Mieście Gdańsku. W czasie wojny mieszkał w Warszawie, w 1944 aresztowany i więziony na Pawiaku. Po wojnie wrócił do Gdańska, pełnił m. in. funkcję dyrektora Państwowego Liceum Spółdzielczego w Gdańsku-Wrzeszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
alectra Re: Marian Seredyński 11.02.03, 17:06 Dziękuję za podane informacje, jest to już jakiś (jedyny)punkt zaczepienia w moim drzewie genealogicznym. Proszę o więcej informacji (np. imię jego ojca), bym mogła się upewnić że to na pewno krewniak był, z góry dziękuję pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Marian Seredyński 11.02.03, 19:18 alectra napisała: > Dziękuję za podane informacje, jest to już jakiś (jedyny)punkt zaczepienia w > moim drzewie genealogicznym. Proszę o więcej informacji (np. imię jego ojca), > bym mogła się upewnić że to na pewno krewniak był, z góry dziękuję > pozdrawiam Dam znać jutro ale nie obiecuję że coś więcej wynajdę. Imienia ojca w tym słowniku do którego zaglądałem chyba nie było, ale na pewno miejsce urodzenia. W razie czego, grób tego pana o którym mowa znajduje się w Gdańsku na Srebrzysku. Może należaloby się skontaktować z tym liceum którym kierował po wojnie? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alectra Re: Marian Seredyński IP: 217.98.228.* 11.02.03, 21:15 Straszne dzięki za pomoc. Tak właściwie to jestem z zachodu zachodniopomorskiego i do Gdańska mam troche daleko, dał byś radę zdobyć jeszcze adress tej szkoły? Dzięki tobie ruszyłam z martwego punktu...jeszcze raz dzięki..... Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Marian Seredyński 12.02.03, 12:30 No to zajrzalem jeszcze raz do Słownika Bibliograficznego Pomorza Nadwiślańskiego: Marian Wiktor Seredyński, ur. 1.VIII.1890 r. w Siedliskach, pow. Bóbrka, woj. lwowskie, syn Franciszka i Karoliny z Zarzyckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: podbijam żeby nie zginęło (n/txt) IP: *.play-internet.pl 28.12.20, 11:15 To mój pradziadek:) Odpowiedz Link Zgłoś