Dodaj do ulubionych

Wykup mieszkania komunalnego i te 70% Nie dajmysię

07.08.06, 15:39
Zbliżają się wybory i to jedyna motywacja aby nasi władni coś zrobili z tym
tematem.

Szukam zatem osób, które posiadają mieszkanie komunalne w Gdańsku na tereni
różnych dzielnic
i chciały by je wykupić ale nie mogą,tak jak ja gdyż mają problem z
przekroczeniem "magicznego" progu postawionego przez miasto. Jestem tym juz
poirytowany i szukam osób, któr są chętne podjąć wspólną walkę o wykup
miszkania od miasta. W sytuacji naszego domu jet 6 lokatórw
4 chce wykupić
1 nie chce
i 1 nie może , gdyż nie ma samodzielnego mieszkania.
Tych 4 co cchcą zajmuje 64% powierzchni budynku. Wg miasta to za mało -
potrzeba 70%.
Napiszcie o swojej sytuacji.
Pozdrawiam
netpagowski@o2.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Kot Re: Wykup mieszkania komunalnego i te 70% Nie daj IP: *.chello.pl 07.08.06, 21:16
      Tylko co tu zrobić>Oni i tak mają na gdzieś. Sami jużdawno wkupili swoje
      mieszkania. Teraz przekaża miszkania komunalne jakiejś spólce i będą na
      wyprzedawać.
    • Gość: netpagowski12 Re: Wykup mieszkania komunalnego i te 70% Nie daj IP: *.chello.pl 10.08.06, 22:30
      Boje się jednej sprawy jak nie weykupi się naszych mieszakań, to możemy trafić
      w prywatne ręce .

A może to wyglądać tak:

Miasto w swoim wieloletnim planie gospodarki mieszkaniowej ma zamiar utworzyc
      spółkę, której to
      GZNK (czyli Miasto) przekaże zasób komunlany.
      Udziałowcem spółki będziena początku zapewne miasto. Ale jak długo?? Spółkę
      można
      sprzedać . Można wprowadzić innego uddziałowca. Spółki nie da się już tak
      łatwo kontrolować. Po
      za tym spółka będzi nastawiona na zysk. Taka jest rola firm w gospodarce
      rynkowej. W efekcie
      spółkę mogą przejąć osoby prywante - formalnie jako właściciele lub
      nieformalnie jako zarządzjajcy
      spółką. Wtedy do przekrętów może być droga otwarta. Prywatq i nepotyzm to
      niestety standard.
      Oczywiście wszystko zalezy od intencji władz. A tu należałoby postawić
      pytanie - Czy nasi władni mają czyste intemcje (juz paru sprawy za różne
      przekręty miało lub ma).

Czy tak będzie nie wiem. Ale wole nie doświadczać tego na sobie i mojej
      rodzinie.
      • Gość: ,,Stary,, mieszkan Re: Wykup mieszkania komunalnego i te 70% Nie daj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 08:08
        Nie bardzo rozumiem dlaczego Miasto nie chce sprzedac mieszkania w Pana domu,nie
        slyszalem o zadnej granicy 70% wlasnosci,aktualnie obowiazuja przepisy ustawy o
        wlasnosci lokali z 1994r.Byc moze Gmina chce poprzez swoje spolki komunalne
        zachowac wladztwo w Pana budynku /musi miec 51% udzialu w wlasnosci/Sprzedajac
        zdewastowane i nie remontowane od dziesiecioleci budynki moim zdaniem
        Gmina pozbywa sie klopotu .Niech Pan dobrze zapozna sie ze stanem technicznym
        swojego budynku, bo jesli jest zly to czekaja Pana wnet spore wydatki .
        A tak ogolnie , kiedy ide ulicami Gdanska , Wrzeszcza i patrze jak wygladaja
        stare domy to mysle ,ze ich stan techniczny jest adekwatny do stanu gospodarki
        mieszkaniowej w Gdansku.Prosze jeszcze raz przemyslec swoje decyzje w sprawie
        wykupu mieszkania. Pozdrawiam - stary /wiekiem /mieszkaniec Wrzescza.
        • Gość: netpagowski Re: Wykup mieszkania komunalnego i te 70% Nie daj IP: *.otago.pl / *.otago.pl 17.08.06, 09:17
          70 % to prtóg, który został zapisane w uchwale Rady Miasta.
          Nawet prokurator oddał sprawę do sądu ale przegral juz w dóch instancjach w tej
          sprawie. Niestety.
          Może wybory coś zmienią.
          W GDAŃSKU SĄ NAPRAW EPIEKNE kamienice i mozna by o nie zadbac. Tam gdzie ludzie
          wykupuja budynki są remontowane i pieknieją.
          Nie zamieniłbym starego budownictw na zadne nowe. W większości przypadków warto
          remontowac kamienice bo one maja dusże. Miasto jednak woli podupadały.
    • Gość: Adam Re: Wykup mieszkania komunalnego i te 70% Nie daj IP: *.chello.pl 14.08.06, 23:10
      A może podać ich do sądu???
      • Gość: Bartek 8 Niesprawiedliwość IP: *.such.nat.hnet.pl 17.08.06, 21:16
        A kupić mieszkanie na wolnym rynku to nie łaska. Mieszkania komunalne maja byc
        dla najuboższych i dla poszkodowanych (nieszczęśliwy wypadek, sieroty. Co to do
        cholery jest. Ja musze brac kredyt na 20 lat a tu Ty chcesz sobie za darmochę
        wykupic mieszkanie i zostac włascicielem. Co to jest komunizm?
        • Gość: net Re: Niesprawiedliwość IP: *.otago.pl / *.otago.pl 18.08.06, 15:34
          Po pierwsze to pomyliłeś mieszlkania socjalne z komunalnymi.

Zawsze znjdzie się ktoś kto będzie czynił jak przysłwoiowy "pies ogrodnika".
          Trudno.

Wszyscy wokól wykupili mieszkania a my nie możemy bo brakuje kilku procetów
          powierzchni.
          Rozumiem,że Ci co wykupili mieszkania bo mieli pieniądze pare lat temu to są
          ok.???? Reszta , która nie miała na to piniedzy (tak jak ja) , kiedy już mają
          sznasę je mieć (kredyty są niższe) nie moga wykupic mieszkania.

Ja też jestem kapitalistą i jestem za wolnym rynkiem a do PRLu tez nie
          chciałbym wracać:

Zatem czy lepiej aby stare nie wyremontowane kamienice były traktowane jak
          zasób komunalny. Przecież z punktu widzenia Miast to niesustanne dopłacanie do
          takich kbudynków. Nie lepiej byłoby je odsprzedać loaktorm na preferencyjnych
          warunkach. Z tego będą już jakieś pieniądze, po zatym miasto zaoszczędziłoby na
          kosztach utzrymaywania tych budynków i tej całej bezsensowanej infastruktury
          BOMowskie, na które wydawane jest sporo piniedyz. Zazwyczaj o własność prywatna
          lepiej się dba . Kolejna zaleta to mieszkania moga trafić w końcu na rynek a
          zwiększona podaż jest lepsza dla osób chcacych kupic mieszkania.

Niech miasto buduje nowe miszkania komunalne . One napewno są tańsze w
          eksploatacji. Nie wyamagą walczenia z konserwatorem zabytków o każd remont. Nie
          trzba łatac dachów, odszuać piwnic, łatać murów.

No coż pewnie i tak nie przekonam tych, którzy mają juz swoje zdanie. I tak
          będę walczył

Pozdrawiam

A dlaczego piszecie, że cos rozdawać ja chce za to zapłacić. Ale Miasto nie
          daje mi takiej szansy. Woli patrzeć jakas kamieica się rozpada. Tam gdzi obok
          mojej kaminicy wykupiono mieszkania budynki przechodz a remonty i pięknieją ,
          ludzie o nie dbaja a u nas Miasto nie inwestuje bo po co. Miast doklada do tego
          intersu. gdyby pozbyło by się tych mieszkań a za zaoszczedzone pieniadze i
          kwoty z wykupu moglo by stawiac nowe mieszkania. tym bardziej ze wiekszosc z ty
          budynkow to stare kamienice wymagajace ogromnych nakladów. Przeciez Bomy czyli
          Biuro Obsługi Miszkańców, które obsługują mieszkania lokatorskie a wlasciwie
          budynki to kopalnia kosztow a Miasto do tego doplaca. Prawda jest taka , ze za
          komus zalezy aby mieszkania oddac do spolki (tak jest plam ,ieszkaniowy władz
          Gdańska)a za jakis czas spolka przejdzie w prywatne rece i wtedy to sie nie
          bedzie nazywac rizdawnictwo?????????????
          • Gość: Bartek 8 Re: Niesprawiedliwość IP: *.such.nat.hnet.pl 19.08.06, 21:39
            Uważam, że powinieneś kupic sobie mieszkanie na rynku. Po prostu. A Twoje
            zwolnione mieszkanie komunalne mozna by było przekazac sierotom z domu dziecka
            lub innym ludziom, którzy zostali nie ze swojej winy (pożar,inna katastrofa,
            smiertelna choroba) dotknięci przez los. Takich ludzi mam sumienie utrzymywac
            ze swoich podatków. Do posiadania mieszkań komunalnych w ramch polityki
            mieszkaniowej zobowiązuje miasta w Polsce prawo. Nie mylę mieszkań socjalnych z
            komunalnymi. Do socjalnych przeprowadziłbym wszystkich którzy nie płaca
            czynszów. To sa prawdziwe zakały. aja mieszkania wynajęte przez gminę i jeszcze
            za nie nie płacą. Jakoś nie słuszałem, zeby prosili w takim wypadku (jak nie
            mogą zapłacić czynszu) o zamiane na tańsze mieszkanie socjalne.
            • Gość: net Re:To jest Niesprawiedliwość IP: *.chello.pl 19.08.06, 22:50
              W takim razie sprawiedliwośćto jest wymyślony przez UM Gdańśk próg 70% i to że
              teraz sasiad w budynku obok wykupił mieszkanie bo powierzchnia budynku ktora
              zajmowali lokatorzy chcaacy wykupic mieszkanie wybosiła 71% a my unas nie
              morzemy bo u nas jest 64%.
              Tak to jest dla Ciebie sprawiedliwość!!!!?????

To co mówisz jest wzruszające ale w obecnej sytuacji prawnej osoby takie jak ja
              nie zwolnia tych mieszkań a TY jako podatnik bedziesz do nas dopłacał i powinno
              być dla Ciebie niesprawiedliwością.

Z
              - oszczędnosci wynikających z obniożenia kosztów remontów oraz pozbycia się
              całej tej niepotrzebnej biurokracji zarządzajcej mieszkaniami komunalnymi
              (armia urzedników)
              - pieniedzuy uzyskanych z wykupu mieszkań
              - pieniędzy uzyskanych z podatków od nieruchomościlub opłat za wieczyste
              użytkowanie, ktore zaczna wnosić osoby ktore staną się wlascicielami mieszkań
              komunlanych

mozna zbudować nowe budynki komunalne - napewno bardziej ekonomiczne i
              komfortowe od istniejących . I te mieszkania przeznaczyć dla Sierot, samotnych
              matek itd.

Pozdrawiam

JAk chcesz dopłacaj dalej.

• Gość: Netpagowski Re: Niesprawiedliwość jeszcze jedno IP: *.otago.pl / *.otago.pl 18.08.06, 15:48
          Teraz wszysyc podatnicy dopłacają do mieszkań komunlanych. Podatki, ktore
          płacą trafiają do budżetu gminny. A z tego budżetu pieniadze w formie dotacji
          są przekazywane do Gdańskiego Zakładu Nieruchomości komunlanych , który
          zarządza gospodarką mieszkaniowaą w Gdańsku.

W przeszłości były tylko mieszkania komunalne, spółdzielcze oraz zakładowe.
          Własność prywatna nie istniła . Jest więc jedna z dróg do wyprostrowania tego
          skrzywienia, który stworzył komunizm.

• Gość: Bartosz 8 Re: Niesprawiedliwość jeszcze jedno IP: *.such.nat.hnet.pl 20.08.06, 11:37
            Tak?. Miszkańcy spółdzielni musieli płacić za swoje mieszkania a także za
            odsinieżanie, utrzymanie osiedlowych dróg, zieleni itd.( i to podwójnie bo w
            podatkach do miasta tez płacili za utrzymanie ogólnodostepnych terenów oraz
            tych komunalnych) Mieszkania prywatne były i to nawet za najbłębszej komuny.A
            jeżeli mieszkania komunalne mają być sprzedawane za 5% to jest to najbłębsza
            niesprawiedliwość. Powinny być one sprzedawane z prawem pierwokupu dla
            właściciela za 100% ceny (rzeczoznawca powinien określić cenę). Powtarzam
            miasto musi mieć pewną ilość mieszkań komunalnych i socjalnych, żeby przy
            absuralnym prawie lokalowym prowadzić jakąkolwiek politykę mieszkaniową i mieć
            zabezpieczenie dla poszkodowanych w jakiś szczególnych sytuacjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka