Dodaj do ulubionych

Sezon na wstęgi

25.08.06, 08:34
A kiedy remont SOjowej? A co z bariera dzwiekochlonna dla Dabrowy? Panie
prezydencie Guc: co sie stal z pieniedzmi z budzetu 2005 na remont SOjowej i
kilku innych ulic Dabrowy? kiedy wreszcie bedzie remont ulic? czy to prawda
ze mimo pisemnych zobowiazan miasta ulica Oliwkowa nie bedzie wyremontowana w
2007 roku (juz raz byla przesunieta w planach z 2005)? jak dlugo moja
dzielnica bedzie miala najwiekszy odsetek drog bez nawierzchni? co z
chodnikami? czy probowal pan prezydent jezdzic wozkiem dzieciecym wzdluz i w
poprzek np. Rdestowej? pana zona prowadzi sumiennie szkole rodzenia, sa
zajecia o wozkach (pozdrowienia dla pana zony), ale co po wozkach z duzymi
kolami, skoro dziecku glowa i tak podskakuje na wertepach!!! panie prezdencie
Guc - moze przed wyborami wreszcie zajmie sie pan tymi sprawami?
P.S. dlaczego nie ma sciezek rowerowych na Dabrowie? dlaczego przy remoncie
Nowowiczlinskiej (a wczesniej - odcinku sfinansowanym przez Tesco) nie ma ani
metra sciezki rowerowej?
P.S.2. PANI KATARZYNA FRYC MOGLABY ZADAC TE PYTANIA PREZYDENTOWI. Ale
trudnych pytan nie zada, bo pani redaktor pisze tylko peany...
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Sezon na wstęgi IP: *.gci.ppnt.pl 25.08.06, 09:02
      Spółka Iveno to przedsięwzięcie również MGdyni!! a jej siedziba będzie miała
      miejsce w Pomorskim Parku Naukowo- Technologicznym w Gdyni. To tak dla
      kompletnego zobrazowania sprawy:)
    • Gość: Michał Guć Re: Sezon na wstęgi IP: *.miasto.gdynia.pl / *.miasto.gdynia.pl 25.08.06, 15:21
      Witam Sojową
      Nie wiem skąd dane, o tym, że Dąbrowa ma największy odsetek ulic bez
      nawierzchni. Doskonale wiemy, że do ideału daleko, co nie zmienia faktu, że
      dróg nieutwardzonych na Dąbrowie praktycznie nie ma (gdy w całej Gdyni jest ich
      ponad 100 km) zaś co roku (przynajmniej od czasu jak jestem wiceprezydentem) są
      prowadzone inwestycje na 3-5 ulicach (chodniki, dywaniki asfaltowe). Wózkiem
      sam też niedawno jeździłem po Dąbrowie i jeździ się dużo lepiej niż na przykład
      po Zegarkowie (Orłowo).
      Co do kolejnych ulic które będą remontowane w naszej dzielnicy, to mogę tylko
      zapewnić, że będą remontowane te, których stan jest najgorszy i które obsługują
      największą liczbę mieszkańców. Stąd priorytetową inwestycją na kolejny rok
      będzie fragment Nowowiczlińskiej od Rdestowej do Miętowej.
      W tym roku udało się zabezpieczyć w budżecie miasta 2.000.000 zł na remonty
      ulic, więc mogę zapewnić, że przed wyborami na pewno się już ulicami nie zajmę.
      Na marginesie; słowo "wreszcie" sugeruje, że do tej pory się nimi nie
      zajmowałem. Uważam to stwierdzenie za krzywdzące - prosze wskazać dzielnicę, w
      której wykonano więcej remontów dróg niż u nas.
      Co do bariery to przeczy Pan sam sobie, oczekując że ma być szybko zrobiona.
      Osobiście uważam, że priorytetem na Dąbrowie są dziś drogi, place zabaw,
      boiska. Więc proszę nie oczekiwać, że miliony złotych będą wydatkowane na
      barierę. W pewnym momencie była szansa na uzyskanie dofinansowania na ten cel
      ze środków UE i w związku z tym przygotowaliśmy taki projekt, jednak
      Ministerstwo Środowiska wycofało się z tego pomysłu.
      Ścieżek rowerowych na wysokosci TESCO nie ma, gdyż podczas negocjacji z
      inwestorem, wojewoda wydał pozwolenie na budowę supermarketu i nie mieliśmy
      możliwości eskalowania warunków, gdyż groziła nam sytuacja w której TESCO w
      ogóle wycofałoby się z przebudowy drogi. Ścieżka jest oczywiście potrzebna
      zarówno wzdłuż Nowowiczlińskiej jak i Rdestowej i dlatego jest ujęta w planie,
      który będzie przyjęty uchwałą Rady Miasta w środę i na realizację, którego
      przygotowujemy wspólnie z Sopotem i Gdańskiem wniosek o dofinansowanie w ramach
      Regionalnego Programu Operacyjnego.
      Iwonę oczywiście pozdrowię (choć nie wiem od kogo)
      W razie dalszych pytań proszę o kontakt m.guc@gdynia.pl

• sojowa Re: Sezon na wstęgi 25.08.06, 22:09
        Szanowny Panie Prezydencie,
        Tak to ja. Ten sam ktory slal do Pana e-mail'e przed i na poczatku wakacji z
        zapytaniami o remont ulic Sojowej i Oliwkowej, wydzwanial do Pana sekretarki
        monitujac o odpowiedz i sie jej nie doczekal. Publiczne zapytanie natomiast
        spotkalo sie z Pana reakcja (tu), chociaz wlasciwie odpowiedzi na pytania o
        SOJOWA i OLIWKOWA nadal Pan nie udzielil. Ponadto jesli mi zarzuca Pan
        manipulacje slowna (wreszcie) to ja Panu tez wytkne sformulowanie "miliony",
        gdy chodzi o bariere dzwiekochlonna. O ile dobrze Pamietam, to koszt wykonania
        bariery to nie bylo ani 10 ani 5 ani 2 mln zl (za to remont Swietojanskiej
        pochlonal bodajze 35 mln zl). Manipuluje Pan tez sformulowaniami (ja np. pisze
        bez nawierzchni a Pan nieutwardzone).Zapomnial Pan tez wspomniec o obietnicach
        sprzed roku zrobienia walu z ziemi spod estakady (mialo byc taniej i
        efektywniej). Jak sie temat skonczyl - wiadomo.
        Pozwole sobie powtorzyc interesujace mnie pytania na ktore nadal brak
        odpowiedzi:
        1. Co sie stalo z pieniedzmi zarezerwowanymi w budzecie 2005 r. na remont ulicy
        Sojowej (i kilku innych z Dabrowy)?
        2. Kiedy wreszcie zostanie wykonany remont ulicy Sojowej?
        3. Czy to prawda, ze ulica Oliwkowa (zaplanowana 7 lat temu do wykonania
        nawierzchni w 2007 roku) nie bedzie miala tej nawierzchni w 2007 roku?
        Z powazaniem
        republika.pl/gdynia_bariera/
        P.S. Zgadzam sie, ze sa miejsca w dzielnicy gdzie sa chodniki. Ale niestety
        codziennie pokonuje trase Sojowa, Oliwkowa, Rdestowa. Polecam sprawdzic. Moze
        dzieki Panu, zanim moje malenstwo wyrosnie z wozka, uda sie przynajmniej
        zlikwidowac wysoki kraweznik przez Rdestowa na wysokosci sklepu Mays?
        P.S.2. Z zadowoleniem przyjmuje informacje, ze Dabrowa jest ujeta w planach
        budowy sciezek. Jedno co mnie martwi, to to, ze jesli nie bedzie dofinansowania
        z UE to ze sciezki nie bedzie(?). Czyli bedzie tak jak z bariera... A przeciez
        robiac remont Nowowiczlinskiej mozna bylo juz teraz wytyczyc po jednej stronie
        sciezke zamiast chodnika (nie ma tam zbyt duzo pieszych). Co do Tesco, to w
        prasie dzielnicowej chwalil sie Pan, ze to dzieki Panu i panu Stepie wykonano
        remont odcinka drogi i skrzyzowania przez Tesco. Stad uwagi kieruje wlasnie do
        Pana.
        P.S.3. Ciesze sie, ze ida wybory. To de facto jedyny okres, kiedy (jak widac)
        mozna miec wplyw (chocby maly) na decyzje dot. lokalnych inwestycji...
        • sojowa jeszcze jedna kwestia i dodatkowe pytania 25.08.06, 22:52
          Napisal Pan Prezydent: "Co do bariery to przeczy Pan sam sobie, oczekując że ma
          być szybko zrobiona."
          Jest to kolejna manipulacja. Po pierwsze czekam na nia 7 lat (inni dluzej). Po
          drugie nie widze w moim e-mail'u stwierdzenia, ktore Pan Prezydent mi
          przypisuje ("szybko"). Jesli Pan napisze KIEDY bedzie wykonana bariera (ROK),
          to wowczas bede mogl sie odniesc, czy jest to zgodne z moimi oczekiwaniami.
          A co do stwierdzenia "Osobiście uważam, że priorytetem na Dąbrowie są dziś
          drogi, place zabaw, boiska" to 4 lata temu twierdzil Pan to samo. Ile przez ten
          czas powstalo na Dabrowie placow zabaw i boisk sfinansowanych z budzetu miasta?
          • sojowa Panie Prezydencie Guc - czekam na odpowiedzi 29.08.06, 10:35
            przeciez na to, ze pani redaktor Katarzyna Fryc zada panu te pytania nie ma co
            liczyc. trudnych pytan pani redaktor wladzom Gdyni nie zadaje nigdy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka