Dodaj do ulubionych

H O T E L E w Gdańsku

18.09.06, 12:45
Chciałam jechać z chłopakiem do tego uroczego miasta w lutym lub styczniu na
dwie noce. może ktoś polecić hotel (lub pensjonat):
-blisko starówki
-raczej z tych tańszych
-niekoniecznie ze śniadaniem
-przytulny
-pokój dwójka z łazienką
będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ______ Re: H O T E L E w Gdańsku IP: *.gdynia.mm.pl 18.09.06, 13:13
      W Gdańsku nie ma "starówki", jest Główne Miasto, Stare Miasto, Wyspa Spichrzów,
      Dolne Miasto, Stare Przedmieście...
      A o hotelach sporo informacji znajdziesz tutaj:
      www.trojmiasto.pl/s.phtml?dzial=noclegi
      • Gość: kaja Re: H O T E L E w Gdańsku IP: *.volta.net.pl 18.09.06, 13:26
        A Stare Miasto to wedlug Ciebie co??? Starówka potocznie!!!
        • mallard Re: H O T E L E w Gdańsku 18.09.06, 14:11
          Gość portalu: kaja napisał(a):

> A Stare Miasto to wedlug Ciebie co??? Starówka potocznie!!!

Jeżeli nie jesteś z Gdańska, to Ci wybaczam.
          Akurat w Gdańsku Stare Miasto, to nazwa historyczna (ma nawet ratusz przy ul.
          Korzennej). Rozciąga się ono od ul. Podwale Staromiejskie, do ul. Heweliusza i
          od Podwala Grodzkiego do Wałowej. Natomiast poprzedniemu nawiedzonemu mądrali
          napiszę tak: starówka, to w tej chwili potoczna nazwa najstarszej części miasta
          (jakiegokolwiek). Akurat nasza, gdańska, składa się z: Głównego Miasta, Starego
          Miasta, Starego Przedmieścia, Zamczyska itd. (znasz to na pewno ;)).

Pozdrawiam.
        • Gość: nawiedzony mądrala Re: H O T E L E w Gdańsku IP: *.gdynia.mm.pl 18.09.06, 14:23
          No to się umów z kimś pod ratuszem Starego Miasta...

a w odpowiedzi Mallardowi:
          nie ma co utrwalać potocznego pop-nazewnictwa, skoro mamy historyczne,
          stanowiące (uwaga, trudne słowa) element dziedzictwa kulturowego

• mallard Re: H O T E L E w Gdańsku 18.09.06, 14:50
            Gość portalu: nawiedzony mądrala napisał(a):

> a w odpowiedzi Mallardowi:
            > nie ma co utrwalać potocznego pop-nazewnictwa, skoro mamy historyczne,
            > stanowiące (uwaga, trudne słowa) element dziedzictwa kulturowego

Dobra, niech będzie! :)

Pozdro!
    • Gość: freddy ZAUŁEK IP: *.lucent.com 18.09.06, 14:13
      Hotel "ZAUŁEK" ul. Ogarna 107/108; 80-826 Gdańsk tel. 301-41-69

a poza tym proponuje przejrzeć starsze watki na tym forum odnosnie hoteli i
      noclegów. zapewniam cie ze jest ich duzo.
      • Gość: Dante Re: Stara Surowka, Stahllowka i aramtowka. IP: 212.162.212.* 18.09.06, 14:36
        user kaja miala okazje zobaczy zapewne Dluga wygladajaca jak fasada westernowego miasteczka z
        hollywood.
        Przepojona oparami z zarlodajni Sfinks i widokiem uciekajacymi nastolatkami z damskimi torebkami
        pod pacha w ciemne zakamarki, jak i wulgarow z kazdego kierunku, pod korych ciezarem belki sie
        uginaja w dworze artusa, doznala olsnienia, ze znajduje sie na storowce warszawki czy nowej huty,
        przyczym w nowej hucie nazwa brzmi: Stahl-Lowka czyli armatowka.
        • Gość: master Nie przejmuj się tym dante to psychiczny IP: *.sm-rozstaje.pl 18.09.06, 20:38
          wystarczy poczytać jego bełkot.
          Dzisiaj chyba za dużo winiaczy popił bo renta na główke przyszła.
          Zapraszamy do naszego miasta
          • Gość: Kasia Re: Nie przejmuj się tym dante to psychiczny IP: 213.17.180.* 19.09.06, 08:06
            ludzie, jak chcecie sobie dogryzać to nie tu, ja chcialam sie czegoś ohoetlach
            dowiedziec, moze macie jakies osobiste doświadczenia, takie sa bardziej cenne
            niz podanie linku z hotelami.
        • Gość: kaja Re: Stara Surowka, Stahllowka i aramtowka. IP: *.volta.net.pl 19.09.06, 10:18
          Po pierwsze jestem z Gdyni,a pracuje w Gdańsku wiec bywam co dziennie!!! Po
          drugie nie chodzi mi o jakies tam oficjalne nazwy różnych części Gdańska, ale o
          to ze w każdym mieście stara część miasta( nie zależnie jak jest duza i z czego
          sie składa) nazywana jest potocznie Starówka!!!P.S.Ty powinienes doznać
          olśnienia bo Twoj bełkot pokazuje że już kiepsko z Toba!!!
          • kalinowski11 Re: Stara Surowka, Stahllowka i aramtowka. 19.09.06, 13:30

> drugie nie chodzi mi o jakies tam oficjalne nazwy różnych części Gdańska, ale o
            > to ze w każdym mieście stara część miasta( nie zależnie jak jest duza i z czego
            > sie składa) nazywana jest potocznie Starówka!!!P

Może uznacie, że się czepiam ale te nazwy nie są "jakieś tam oficjalne".
            Zrozumcie, że w Gdańsku nie ma "Starówki". Jest Stare Miasto, Główne Miasto...
            itd. Pozdrawiam.
            • Gość: kaja Re: Stara Surowka, Stahllowka i aramtowka. IP: *.volta.net.pl 19.09.06, 13:51
              Ja piernicze, ale Wy macie problemy!!! To naprawde jest takie ważne czy ludzie
              mówią na to wasze Stare Miasto, Główne Miasto itd Starówka czy też nie!!!
              Gdańszczanie- Jesteście przewrażliwieni na punkcie swojego miasta!!!A zawsze
              myślałam ze to W-wa rządzi jeśli chodzi o takie rzeczy!!! Ps. A
              najsmieszniejsze,że wielu moich znajomych ( rodowitych Gdańszczan) też mówi
              Starówka!!!Pzdr
              • kalinowski11 Re: Stara Surowka, Stahllowka i aramtowka. 19.09.06, 14:19

> Ja piernicze, ale Wy macie problemy!!!
                > ...
                > Ps.
                > A najsmieszniejsze,że wielu moich znajomych ( rodowitych Gdańszczan) też mówi
                > Starówka!!!Pzdr

Ja jestem "rodowity", moja mama nie. Ja nie widzę w tym problemu.
                Ale uważam, że powinno się używać nazw poprawnych, a nie uszczęśliwiać
                Gdańszczan "tworzeniem" starówki. EOT.
                • Gość: Dante Re: Stara Surowka, Stahllowka i armatowka. IP: *.net-htp.de 19.09.06, 20:13
                  :))

Kale ma absolutnie racje, starowkowanie w Gdansku pasuje jak kwiatek do
                  korzucha. Niema starowki i basta.

A tak na marginiesie kaja, zastanawiam sie o czyj stan ducha nalezaloby sie
                  bardziej troszczyc :o moj ? czy o Twoj ?
                  .... ja staram sie przynajmniej mowic w liczbie pojedyczej gdy zwracam sie np.
                  do kale :)

• Gość: Agnieszka Re: H O T E L E w Gdańsku IP: 195.116.64.* 22.09.06, 11:06
      Gotyk Hostel Gdańsk, Mariacka 1 tel.0-602-844-535, 301-85-67
      Bardzo miłe miejsce i w uroczym miejscu w sercu Starego miasta. Cena około 150
      zł ze śniadaniem, ale warto negocjować :) Pozdrawiam

• Gość: geograf Re: H O T E L E w Gdańsku IP: *.chello.pl 22.09.06, 11:13
        Gość portalu: Agnieszka napisał(a):

> Gotyk Hostel Gdańsk, Mariacka 1 tel.0-602-844-535, 301-85-67
        > Bardzo miłe miejsce i w uroczym miejscu w sercu Starego miasta.

Jezzzu, w sercu Głównego Miasta.
        • Gość: Dante Re: H O T E L E w Gdańsku IP: *.net-htp.de 22.09.06, 20:20
          W watrobie Starego Miasta jest pierwsze pol litra za darmo a w trzustce Starego
          Miasta dostaniesz kartonik aspiryny +C i trabke na powitanie ... bez
          negocjacji:)
          • mosik1 Re: H O T E L E w Gdańsku 22.09.06, 21:09
            Dom Aktora na ul. Swietojanskiej - kameralnie, miło , spokojnie, a jeszcze
            szansa spotkać się w stołówce z Kondratem czy Lindą :-)
    • Gość: chomik Re: H O T E L E w Gdańsku IP: *.chello.pl 28.09.06, 10:32
      Polecam ponsjonat "Stemp Tur" www.stemptur.com.pl/ Co prawda do tzw.
      starówki trzeba dojechać, ale jest to blisko (10 min. autobusem). Za to ceny są
      niższe niż na Mariackiej i podobnych obiektach na Starym i Głównym Mieście (60-
      100zł). Poza tym jakbyście chcieli poszukać czegoś innego to tutaj
      www.trojmiasto.pl/s.phtml?dzial=noclegi
      Nie przejmujcie się tymi przemądrzałymi gościami. Jakbym mieszkał np. w
      Krakowie też bym pownie się nie orientował w lokalnym nazwenictwie. Polecam
      Gdańsk w bardziej cieplejszej porze, ale zapraszam również zimą ;) Pozdrawiam i
      życzę miłego pobytu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka