Dodaj do ulubionych

Żak....ech..........

09.11.01, 17:27

Może mi jakiś żak wyjaśni, dlaczego żak musiał się wynieść z Żaka. Kto to
tak zrobił, dlaczego? A kto teraz obejmuje tę byłą siedzibę????
Nowa siedziba pewno będzie piękna, tak wyczytałam, ale stary budynek będzie dla
mnie zawsze Żakiem.:(
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: Żak....ech.......... IP: 192.168.140.* 09.11.01, 17:40
      No kochana, przeciez byłas w wakacje w Gdansku?:)W dawnym Żaku ma siedzibę
      obecnie Rada Miasta Gdanska.Nowy budynek juz jest skończony (miesci sie na
      Grunwaldzkiej w poblizu stacji Gd.-Zaspa).
      • lucy_z Re: Żak....ech.......... 09.11.01, 17:50
        Gość portalu: beast napisał(a):

> No kochana, przeciez byłas w wakacje w Gdansku?:)W dawnym Żaku ma siedzibę
        > obecnie Rada Miasta Gdanska.Nowy budynek juz jest skończony (miesci sie na
        > Grunwaldzkiej w poblizu stacji Gd.-Zaspa).

Byłam, byłam ale tam nie zabłądziłam:) Nawet przejeżdżałam pare razy, jakoś
        widocznie nie zgadało się ze znajomymi.

A Ty kolego gdzie się zapodziewałeś, hę???????
        • Gość: beast Re: Żak....ech.......... IP: 192.168.140.* 09.11.01, 18:34
          Raz nie było mnie,a raz internetu-czyli dzien jak co dzień:)
      • Gość: jaro Re: Żak....ech.......... IP: *.pppool.de 10.11.01, 13:23
        Gość portalu: beast napisał(a):

> Nowy budynek juz jest skończony (miesci sie na
        > Grunwaldzkiej w poblizu stacji Gd.-Zaspa).

Czy wpuszczaja juz do srodka?
        Kiedys zagadnalem ochraniarza i ten mówil cos o listopadzie...
        • lucy_z Re: Żak....ech.......... 10.11.01, 15:17
          Gość portalu: jaro napisał(a):

>
          >
          > Czy wpuszczaja juz do srodka?
          > Kiedys zagadnalem ochraniarza i ten mówil cos o listopadzie...

Ja właśnie dlatego się pytałam o Żaka, bo wyczytałam o otwarciu nowego Żaka na
          stronie Gazety.pl Gdańsk. Teraz już nie widzę.
          • Gość: beast Re: Żak....ech.......... IP: 192.168.140.* 10.11.01, 16:34
            Dzisiaj juz jest otwarty,gdy przejezdzałem tramwajem przed wejsciem paradowały
            postacie z ulicznych teatrów.Podobniez ma byc koncert A.M.Jopek i
            T.Stanko,przegląd filmów z Z.Cybulskim i pare innych atrakcji.Przed pierwsze
            trzy dni(od wczoraj )wjazd miał byc darmowy.
            • Gość: Bogdan Re: Żak....ech.......... IP: *.tnt41.hou3.da.uu.net 11.11.01, 14:55
              Nie wiem jak mozna bylo ten klub usunac z tego budynku,
              Ze tego dokonano swiadczy o slabosci ruchu studenckiego w Gdansku.
              Nie znam sprawy ale chyba studenci tego nie chcieli?
              • Gość: beast Re: Żak....ech.......... IP: 192.168.140.* 11.11.01, 19:50
                Owszem.Ale budynek i dysponowanie nim nie do nich należało.
                A poza w tym w Polsce juz dawno pogrzebano terminy typu "kultura studencka",
                "kluby studenckie".Tzn.na nazwy te można się natknąć oczywiscie, ale nie
                oznaczaja tego co kiedyś,zamieniając sie w po prostu "kulturę" lub "klub".
                • Gość: mario Re: Żak....ech.......... IP: *.gda.computerland.pl 13.11.01, 09:19
                  Apropos "kultury studenckiej",...i innych abstrakcyjnych okreslen tego co moze
                  sie zrodzic gdy mlody czlowiek chlonie wiedze i piwo to ona jest. Na pewno inna
                  niz ta kiedy student sprzeciwial sie PRLowi, szukała wolnosci doslownej.
                  Teraz tez oczywiscie sie buntuje,szuka. Z "organizacji studenckich" przeniosla
                  sie w internet- medium prawdziwej wolnosci, moze troche przygasla od
                  bezlitosnego kapitalizmu ale jest..
                  Poszukajmy
              • Gość: erra Re: Żak....ech.......... IP: *.waw.cdp.pl 12.11.01, 22:28
                Gość portalu: Bogdan napisał(a):

> Nie wiem jak mozna bylo ten klub usunac z tego budynku,
                > Ze tego dokonano swiadczy o slabosci ruchu studenckiego w Gdansku.
                > Nie znam sprawy ale chyba studenci tego nie chcieli?

Jaki ruch studencki?! Nie ma nic bardziej wydumanego niz jakis ruch. Jak Zaka
                wyrzucali ze starego Zaka zaprotestowal jeden, slownie jeden samorzad studencki.
                Z Uniwersytetu... Warszawskiego.
                • Gość: Dark Re: Żak....ech.......... IP: *.unregistered.formus.pl 13.11.01, 12:24
                  Przyglądam się Waszej dyskusji na temat starego i nowego Żaka. I myślę sobie że
                  to o czym mówicie (klimat kulturalny, środowisko młodych intelektualistów itp.)
                  chyba nie do końca chyba dotyczy tego starego Żaka jakim był on przez ostatnie
                  lata. Miałem kilka razy wątpliwą przyjemność bycia w (tym "fajnym") Żaku i
                  rzeczywistość widziana przeze mnie była nieco odmienna od Waszej. Gówniarzeria
                  i głośna pop-mjuzika, a więc dokładnie identycznie jak np. w Kwadratowej czy w
                  Olimpie (wcześniej Tropsie). Fakt że filmy emitowane w kinie Żak były
                  absolutnie wyjątkowe, ale sala była trochę przymała i zdarzyło mi się razy
                  kilka że nie dostałem biletów (np. na "Truposza").
                  Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, że w nowym Żaku będzie inaczej. Ale jeżeli
                  ma być tak samo, to może lepiej, że ten klub ("studencki") się już wyniósł z
                  tego bądź co bądź bardzo reprezentacyjnego (i zabytkowego, historycznego itd.)
                  miejsca.
                  • Gość: Matti Re: Żak....ech.......... IP: *.ds.pg.gda.pl 13.11.01, 14:28
                    Gość portalu: Dark napisał(a):

> Miałem kilka razy wątpliwą przyjemność bycia w (tym "fajnym") Żaku i
                    > rzeczywistość widziana przeze mnie była nieco odmienna od Waszej. Gówniarzeria
                    > i głośna pop-mjuzika, a więc dokładnie identycznie jak np. w Kwadratowej czy w
                    > Olimpie (wcześniej Tropsie).

taaak, tu pozwole sie z Toba nie zgodzic! Czy byles kiedys na imprezie znanej pod
                    nazwa "Flower Power"??? Klimat tej wlasnie imprezy(muzyka z analogow, dym
                    papierosow i nie tylko... itd) juz migdy nie zostanie powtorzony, namiastka tego
                    zdarza sie co 2 tyg w Kaponierze.
                    Pozdrawiam
                    M
                    • Gość: Dark Re: Żak....ech.......... IP: *.unregistered.formus.pl 13.11.01, 15:07
                      Nie chodzi mi o dym papierosów (sam palę) ani o muzykę z analogów, a jedynie o
                      to że klimatyczne miejsca tworzą ludzie, a nie budynki. Bez sensu jest więc
                      gadać o klimacie. Cybulski już nie żyje.
                  • Gość: jaro Re: Żak....ech.......... IP: *.pppool.de 13.11.01, 19:01
                    Gość portalu: Dark napisał(a):

> Przyglądam się Waszej dyskusji na temat starego i nowego Żaka. I myślę sobie że
                    >
                    > to o czym mówicie (klimat kulturalny, środowisko młodych intelektualistów itp.)
                    >
                    > chyba nie do końca chyba dotyczy tego starego Żaka jakim był on przez ostatnie
                    > lata. Miałem kilka razy wątpliwą przyjemność bycia w (tym "fajnym") Żaku i
                    > rzeczywistość widziana przeze mnie była nieco odmienna od Waszej. Gówniarzeria
                    > i głośna pop-mjuzika, a więc dokładnie identycznie jak np. w Kwadratowej czy w
                    > Olimpie (wcześniej Tropsie). Fakt że filmy emitowane w kinie Żak były
                    > absolutnie wyjątkowe, ale sala była trochę przymała i zdarzyło mi się razy
                    > kilka że nie dostałem biletów (np. na "Truposza").
                    > Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, że w nowym Żaku będzie inaczej. Ale jeżeli
                    > ma być tak samo, to może lepiej, że ten klub ("studencki") się już wyniósł z
                    > tego bądź co bądź bardzo reprezentacyjnego (i zabytkowego, historycznego itd.)
                    > miejsca.

Tylko ze piszesz o okresie schylkowym, gdy juz zapewne polożono na nim lachę!
                    A Fedorowicz żyje i ma sią wspaniale.
                    Poza Flower Party (i to niedługo zanim pub opanowaly malolaty!) byly czwartki
                    angielskie, gdzie kilkadziesiat osób przez kilka godzin trzymalo sie zasady only
                    english!
                    Albo przeglady teatrów offowych!
                    Koncerty!
                    Kusy jezyków!
                    DKF!
                    Galeria na parterze!
                    I kilka innych rzeczy.
                    Pewnie że to wszystko mozna odtworzyc.
                    Tylko zabraknie tych murów i bliskosci starówki!
                    Wyjdziesz z nowego Zaka... i co?

• frosty Żakowska strona 12.11.01, 15:39
      www.klubzak.com.pl/
      na razie w budowie,ale coś tam dowiedzieć się można
    • Gość: Aga Re: Żak....ech.......... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.01, 09:00
      Nowy budynek Żaka - czy widzieliście go po zmroku np. od ul. Grunwaldzkiej,
      cały czas straszy jednolita,pusta ściana pomalowana tak, że właściwie wolę już
      to stare hasło "Krew źródłem życia" - ta ściana powinna być urozmaicona np.
      przeszklonym tarasem, żeby było widać co się dzieje, że jakieś tam życie jest w
      środku, jeśli nie to,to chociaż podświetlane napisy z ofertą żaka.
      Co mnie zaskoczyło to fasada od strony wejścia ciekawa w dzień, bo w nocy
      oszklona część okazuje się po prostu szatnią, a mogłaby pokazywać ruch w
      środku.Uważam, że projekt w ogóle nie został przewidziany na porę wieczorną-
      szkoda, bo niestety ta przez pół roku jest dłuższa niż dzień.
      • Gość: beast Re: Żak....ech.......... IP: 192.168.140.* 17.11.01, 13:31
        Fakt,zwykła w takich razach odpowiedx "Kasa,misiu kasa"tym razem nie znajduje
        zastosowania.Wystarczyłoby chyba odrobina fantazji.
      • Gość: jaro Re: Żak....ech.......... IP: *.pppool.de 17.11.01, 21:02
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> Nowy budynek Żaka - czy widzieliście go po zmroku np. od ul. Grunwaldzkiej,
        > cały czas straszy jednolita,pusta ściana pomalowana tak, że właściwie wolę już
        > to stare hasło "Krew źródłem życia"...

No cóż, ochrona pilnuje, żeby grafficiaże się nią nie zajęli.
        • Gość: sharky Re: Żak....ech.......... IP: *.hodad.dialup.pol.co.uk 18.11.01, 23:42
          Kolejny temat architektoniczny, ale tym razem nie bede sie wypowiadal na temat
          nowego Zaka, bo przyznam ze pracowalem w tym czasie w firmie ktora go
          projektowala(choc ja sam nie prokektowalem tego budynku!). Zrobilem za to pare
          wizualizacji komputerowych, ktore sie ukazaly w Gazecie (m.in) i na
          billboardzie budowlanym. Pamietam, ze staralem sie przedstawic ten budynek jak
          najciekawiej, choc bylo to bardzo trudne.
          • Gość: beast Re: Żak....ech.......... IP: 192.168.140.* 19.11.01, 13:06
            Kazałes nam ładnie sie ubrac i teraz mówisz,że zostajemy w domu;)
            Tak być nie może,teraz musisz nam powiedziec co o tym sadzisz,choc z ostatniego
            zdania mozna chyba co nieco wywnioskowac:)
            • Gość: sharky Re: Żak....ech.......... IP: *.btinternet.com 19.11.01, 17:35
              Beast, jesli chcesz to moge ci prywatnie powiedziec co sadze o tym projekcie.
              Moge ci tez pokazac jak odjazdowo wygladal na mojej wizualizacji:) Napisz do
              mnie na radek@supanet.com to przesle ci szczegoly i adres mojej firmowej strony.
              • Gość: jaro Re: Żak....ech.......... IP: *.pppool.de 25.11.01, 12:27
                Był już tam ktoś?
                W nowy Zaku, oczywiście.
                • jarromir Re: Żak....ech.......... 31.03.02, 21:48
                  Gość portalu: jaro napisał(a):

> Był już tam ktoś?
                  > W nowy Zaku, oczywiście.

Był był ;-)

Ciągle jeszcze pachnie lakierem.
                  Może... gdyby tak usiąść przy szklance piwa...
                  Spędził ktoś tam dłuższą chwilę?
                  Sam byłem tylko w kinie.
                  Ekran nawiązuje do tego sprzed "wielkiej smuty", gdy potem zamknięto klub na
                  wiele lat: rama obciągnięta białym płótnem (wtedy śmiałem się, że to
                  prześcieradło, bo i był gdzieś takiej wielkości.).
                  Ale niech tak zostanie.
                  Dobra moim zdaniem akustyka i przyzwoite foteliki.
                  Tylko jak się wychodzi na ulicę... ale o tym już było.
                  • Gość: sombre Re: Żak....ech.......... IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 31.03.02, 22:20
                    Jaro?
                    A ty z jakiego drzewa spadłeś?
                    ;)
                    Przecież o Zaku dużo już "się napisało" na tym forum?
                    :)))

Korzystając z okazji napiszę, iż coraz bardziej mnie się tam podoba.

Pozdrowienia :)))
                    • jarromir Re: Żak....ech.......... 31.03.02, 22:29
                      Gość portalu: sombre napisał(a):

> Jaro?
                      > A ty z jakiego drzewa spadłeś?
                      > ;)

Z kilkutygodniowego :-)
                      Bum!
                      Zdążyło nieźle wyrosnąć!

> Przecież o Zaku dużo już "się napisało" na tym forum?
                      > :)))
                      >
                      > Korzystając z okazji napiszę, iż coraz bardziej mnie się tam podoba.
                      >
                      > Pozdrowienia :)))

To podaj link do tych "nowości" :-)
                      Dzięki, dzięki.
                      • Gość: aCH Re: Żak....ech.......... IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 31.03.02, 23:31
                        jaro? nie mam pojecia jak sie podaje linki(prosze o jakies praktyczne wskazowki)
                        totez wyreczajac kolege sombre metoda lopatologiczna informuje iz o
                        dzialalnosci zakowskiej sceny koncertowej regularnie na tym forum informuje. oo
                        chocby watek o niepiejacych kurach, koncercie scianki..i co tam jeszcze bylo.
                        a bedzie o pogodno..hiehie
                        • jarromir Re: Żak....ech.......... 01.04.02, 15:03
                          Dzieki!
                          Do kur nie zagladale...
                          A link podajesz jak nastepuje:
                          wchodzisz w post, na ktory zamierzasz podac namiary, kopiujesz jego adres z
                          okienka u gory, potem wklejasz do wlasnego postu... i juz!
                          • Gość: ACH Re: Żak....ech.......... IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 02.04.02, 18:17
                            dziekuje jaromirku. przy stosownej okazji podejme sie prob wprowadzenia teorii
                            w praktyke
                            :)
    • luczniczka Re: Żak....ech.......... 31.03.02, 23:37
      Powiem tylko tyle .W latach 80 chodziłam czesto do żaka.Jakie tam były
      dyskoteki to głowa boli.Szkoda ,że Żaka już tam nie ma!
      • Gość: sombre Re: Żak....ech.......... IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 02.04.02, 18:30
        Czepiając się słów napiszę, że cieszę się, że teraz nie ma w Zaku dyskotek...
        Pamiętając natomiast takie Flower Power w starym Zaku, łezka w oku się kręci...
        Ale nie chciałbym, aby organizowano "potańcówki" w nowym miejscu. Jakoś to tam
        nie pasuje...
        :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka