wildrose66 Nigdy tam nie pojade! 24.12.06, 17:25 Wlasnie dlatego, ze chodzi tam wielu moich znajomych, nigdy tam nie pojde. Kolezanki z pracy opowiadaly mi o tym, ze tam tylko nago, ewentualnie w reczniku, corka majaca 23 lata takze chodzi z kolezankami do tamtejszej sauny, takze mowila, ze starsi panowie bez zenady rozkladaja swoje wdzieki i rozkoszuja sie... cieplem plynacym po pomieszczeniu. Dlatego mnie tam nikt nie zobaczy i mojego ciala nie nadajacego sie do pokazywania. A poniewaz sama nie mam nic do ukrycia,ale tez nie lubie ogladac watpliwej reputacji exhibicjonistow. Wesolych swiat :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: Nigdy tam nie pojade! 24.12.06, 19:38 a tak kiedyś na tej saunie było miło ..nikt z nikogo nie zdzierał ubrania .. teraz zwyzciężyła opcja agresywna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciepłolubny Re: Nigdy tam nie pojade! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 20:44 No cóż, różne są doświadczenia, ale one zależą także od odbiorców, nie tylko od innych korzystającuch. Bywam w saunie w Sopocie sam i z druga połową. Zdarzają sie sytuacje może wątpliwe, ale to margines. Moja pani, nie czyta forum, absolutnie niczego niegodziwego nie zauważa. Co więcej, jest oburzona na krzystających(ce) osoby w strojach kąpielowych. Zresztą, tak było w regulaminie od samego początku. Gdy sie tam razem wybieraliśmy pierwszy raz, pokazałem jej to i w porządku. Zresztą, nieraz widze tam niewiasty całkiem spokojne, rozmawiające i widać, że czują sie dobrze. Są to pojedyńcze osoby, dwuosobowe, czy grupy, czasami z równieśnikami płci odmiennej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad sauna niekończący się wątek IP: *.chello.pl 24.12.06, 23:27 wątek ten wkrótce trafi do księgi Guinessa, jako najdłuższy wątek w internecie. Wesołych Świąt golasy i ubrani !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad sauna aquapark - szefostwo IP: *.chello.pl 24.12.06, 23:33 A czemu sie tu nie wypowie ktoś odpowiedzialny za w/w przybytek. Wiadomo przecież, że śledzą ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: aquapark - szefostwo IP: *.chello.pl 25.12.06, 04:20 czy aquapark prowadzą też pałkownicy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 11:31 Myślę, że potrzebne sa w tym miejscu opinie pań, które akceptują taką zasadę przebywania w saunie zgodnie z regulaminem i samym wymogiem wynikającym z ducha sauny. Jak tam bywam, to przecież takich niewiast jest naprawdę sporo. Może któraś sie podzieli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Drogo i niemiła obsługa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 23:12 Byłam wczoraj w Aquaparku w Sopocie- niestety:( Na początek spotkałam się z niemiłą obsługą- nie pierwszy raz zresztą, a ceny po prostu mnie poraziły. Są prawie najwyższe w Polsce, po Zakopanym. Nie polecam tego miejsca na rodzinny wypoczynek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania zazdady korzystania z sauny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 21:53 w saunie tylko nago! po 1. ze tylko tak mozna wypocic nieczystosci z organizu po 2. ze otwieraja sie pory w skorze po 3. ... polecam: www.alkon.pl/odnowa/zasady.htm oraz serwis www.sauny.neostrada.pl Po co siedzi sie na reczniku? Zeby "syfy" z twojego organizu nie zostawaly na deskach sauny, a jedynie na twoim reczniku. Zycze zdrowia. Pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: zazdady korzystania z sauny IP: *.limes.com.pl 25.12.06, 22:17 1 pytanie - to czemu obsługa sauny nie czepia się do tych, którzy nie siedzą na ręcznikach i jednak zostawiają "syfy" na deskach? 2 pyt. - jeśli tylko nago mogę wypocić "nieczystości" z organizmu skąd propozycja żeby okrywać się ręcznikiem i w jaki sposób zatem poci się człowiek w stroju, a może się nie poci co? (na czym opierasz to przekonanie?) 3 pyt. - jeśli dopuszcza się siedzenie w saunie w ręczniku, to dlaczego nie można siedzieć w 100% bawełnianym stroju? Rozumiem te zasady i nie mam nic przeciwko nagim osobom w saunie, tylko nie zmuszajcie mnie do nagości, bo jeśli chodzi o to że nie wszystkie pory w mojej skórze się otworzą, to co to kogo obchodzi, jeśli ja się na to godzę... Odpowiedz Link Zgłoś
ziom41 Re: zazdady korzystania z sauny 26.12.06, 00:52 Odp 1. - Obsługa też się "czepia" takich osób... Ale niestety nie zawsze są w stanie ich wszystkich wyłapać - tak jak i zresztą tych tekstylnych. Odp 2. - Już to było wyjaśnione wcześniej przez forumowiczów!!! m.in. jkwt z 13.12. Grzybica to raczej nie. Ale poparzenie lub egzema jak najbardziej może być skutkiem noszenia stroju kąpielowego w saunie. Te wszystkie lajkry i inne gumy, z który zrobiony jest strój zaczynąją się topić w temperaturze panującej w saunie (80-100 stopni). Najlepiej o noszeniu stroju w saunie mówi następujące powiedzienie: "Wydaje mi się, że korzystanie z sauny w okryciu można przyrównać do kładzenia się do łóżka w ubraniu i butach: W zasadzie można ale ani to higieniczne ani przyjemne." Odp 3. - A jak oni to sprawdzą?! - Będą podchodzić do każdego i sprawdzać metki? - a jeśli ktoś już nie ma metki to co wtedy?! Najzwyczajniej dalej nie rozumiesz tych zasad! Przeczytaj co zostało już napisane - raz jeszcze polecam lekturę wpisów jkwt! (zwłaszcza z 13 grudnia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 10:33 Dziękuję Ani za konkrety. Może niewiasta dla niewiast będzie bardziej przekonywująca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 26.12.06, 14:09 ja tam ten cały aquapark skreślam z mojej listy miejsc w których bywam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 15:29 A dlaczego i co wzamian na takim poziomie? Odpowiedz Link Zgłoś
osa5 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 21.01.07, 13:14 i bardzo dobrze - należy skreślić aquapark z listy miejsc w których się bywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzu Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.bethere.co.uk 22.02.08, 23:53 pracuje w spa w anglii. z sauny mozna korzysta WYLACZNIE w stroju! pewnego dnia przyszly do nas stare, straszne niemki i paradowaly z golymi tylkami! anglicy gapili sie na nie jak na ufo. nasz menager nie wiedzial gdzie ma wsadzic oczy, kiedy zwracal im uwage! panie powiedzialy, ze w ich kraju to normalne i pozostaly w stroju ewy. dla wszystkich bylo do bardzo niesmaczne!!! chcialam isc do aqua parku w sopocie na masaze itp z klezankami, ale wydaje mi sie, ze to jest zbyt krepujace. poza tym jestem w szoku, ze trzeba placic za reczniki i szlafroki!!!jak mozna sie zrelaksowac kiedy trzeba pilnowac recznika!!!polska to dziwny kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamgagarin Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 18:42 Masz problem emocjonalny to idz do lekarza nie do sauny,faceci nie mają takich problemów i chodzą do sauny.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:46 Ciekaw jestem, co powie Sonia 007 po tych różnych opiniach. A może już zaniechałaś śledzenia swojego wątku. Gratujuję podjęcie potrzebnego tematu, zarówno dla zwolenników , jak i przciwnikóe saunowania w sposób naturalny, czyli bez stroju kąpielowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jon Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.ghnet.pl 29.12.06, 00:19 Witaj! Ja także przyznam przez długi czas myślałem podobnie. Póki nie spróbowałem inaczej. Nie zgadzam się z Tobą. Ja też cenię intymność. Ale łamią ją ci, którzy nie stosują się do zaleceń. A fundamentalną zasadą jest przebywanie w saunie nago. Spróbuj najpierw w damskiej to poczujesz różnice w nagiej kąpieli, a nie jak dotąd w plastikowym kostiumie, który przy temperaturze powyżej 60 stopni zaczyna się rozpuszczać. Jeśli problem sprawia Ci nagość nikt Ci nic nie powie jeśli owiniesz się ręcznikiem. Co do genitaliów nie bądź pruderyjna. Nie patrz, nie zwracaj uwagi i problem zniknie. Jeśli jednak znajdzie się jakiś nachalny zawiadom obsługę i gwarantuję Ci, że nikt Cię nie zignoruje. Najlepiej zresztą przyjść w towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia007 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 29.12.06, 12:55 Odnoszę wrażenie że spora grupa "wyważonych" opinii optujacych za zmuszaniem ludzi do przebywania w saunie nago jest autorstwa osób związanych z aquaparkiem - w końcu nie mamy szans na zweryfikowanie ich tożsamości, no cóż aquapark może uciekać się do różnych sposobów aby uzasadnić swoje fundamentalistyczne teorie. Nie widze problemyu z weryfikacją tkaniny, z jakiej jest zrobiony strój, bo skoro obsługa tak zasadniczo podchodzi do regulaminu i fatyguje się do pomieszczeń, w których przebywają osoby łamiące świętą zasadę nagości, równie dobrze może sprawdzać metki. Śledząc wasze posty nasuwa mi się jeszcze jedna myśl - osobom, którym przeszkadzają ludzie w strojach nie chodzi tak naprawdę o pseudonaukowe teorie dotyczące szkodliwości i składu materiałów z których zrobione są kostiumy, ale sami czuja się niekomfortowo będąc nago w towarzystwie osób, które są ubrane. Ma to również miejsce na plażach nudystów, gdzie tzw. tekstylni są niemile widzieni. Może czas sobie to wreszczie uzmysłowić i nie odwracać kota ogonem. PS Jak to się stało że wątek, który ma blisko 100 odpowiedzi nie znajduje się już na pierwszej stronie gazety 3miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.06, 14:31 >Odnoszę wrażenie że spora grupa "wyważonych" opinii optujacych za zmuszaniem >ludzi do przebywania w saunie nago jest autorstwa osób związanych z >aquaparkiem - w końcu nie mamy szans na zweryfikowanie ich tożsamości, no cóż >aquapark może uciekać się do różnych sposobów aby uzasadnić swoje >fundamentalistyczne teorie. Hmm, spiskowa teoria dziejów? Skoro nie ma szans na zweryfikowanie tożsamości, to może lepiej nie szastać tak oskarżeniami? >Śledząc wasze posty nasuwa mi się jeszcze jedna myśl - osobom, którym >przeszkadzają ludzie w strojach nie chodzi tak naprawdę o pseudonaukowe teorie >dotyczące szkodliwości i składu materiałów z których zrobione są kostiumy, ale >sami czuja się niekomfortowo będąc nago w towarzystwie osób, które są ubrane. Słuszne spostrzeżenie. Równie niekomfortowo można się np. czuć w operze, będąc ubranym we frak, jeżeli sąsiad ma turecki sweterek i zajada popcorn. Tylko jak mu wytłumaczyć, że w pewnych miejscach obowiązują pewne zachowania, bo tak jest przyjęte. I że te zachowania składają się na szeroko pojętą kulturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.gdansk.agora.pl 29.12.06, 15:25 Skoro można siedzieć w ręczniku to chyba można być w stroju i jeszcze owiniętym ręczkinikiem? według waszych teori przecież i tak wsiąknie w ręcznik? ludzie - wy, którzy tak "krzyczycie" za nagością w większości pewnie jesteście za szeroko rozumianą toleracją, a na tak prostym przykładzie pokazujecie swoją nietolerację, ciekawe jakby przed sauną był napis zakaz wejscia dla gejów to by się podniósł raban, że to brak toleracji, ciemnogród itp., a jeśli chodzi o hiegienę to wolę żeby pot wchłoną się w gacie kolesia niż żeby płynął szerokom strumieniem na innych, bywam w wielu saunach: Marina, Baltic Oasis i inne i do szału doprowadzają mnie goście którzy wydają dziwne dzwięki i otrzepują się z potu jak pies po wyjściu z wody, albo leżą rozwalaleni z fajfuasmi na wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 29.12.06, 19:12 szeroko pojęta kultura polega na ty, że sami żyjemy po swojemu i innym dajemy żyć po swojemu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 20:10 Pod warunkiem, że na swoim. Miejsca wspólne kieruję się innymi regułami Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 29.12.06, 23:30 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > Słuszne spostrzeżenie. Równie niekomfortowo można się np. czuć w operze, będąc > ubranym we frak, jeżeli sąsiad ma turecki sweterek i zajada popcorn. Tylko jak > mu wytłumaczyć, że w pewnych miejscach obowiązują pewne zachowania, bo tak jest > > przyjęte. I że te zachowania składają się na szeroko pojętą kulturę. Dobre. Dodałbym jeszcze głośno mlaskając i bekając. Mnie osobiście tekstylni by nie przeszkadzali, gdyby ubranie to był jedyny przejaw braku kultury. Jednak oprócz stroju kąpielowego przeciętny tekstylny ma kilka irytujących zachowań. Wchodząc do sauny otwiera drzwi na oścież i zastanawia się czy na pewno chce tam wejść. Gdy już wejdzie siada na deskach w mokrym stroju bez ręcznika lub z ręcznikiem, z którego zrobiła się mokra szmata. Potem po minucie wychodzi nie domykając drzwi. Albo prosto z sauny idzie do jacuzzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek56 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 08.01.07, 02:51 sonia007 napisała: > Odnoszę wrażenie że spora grupa "wyważonych" opinii optujacych za zmuszaniem > ludzi do przebywania w saunie nago jest autorstwa osób związanych z > aquaparkiem [...]. > > [Saunujący nago] sami czuja się niekomfortowo będąc nago w towarzystwie osób, > które są ubrane. > Ma to również miejsce na plażach nudystów, gdzie tzw. tekstylni są niemile > widzieni. Może czas sobie to wreszczie uzmysłowić i nie odwracać kota ogonem. > Soniu! Zapewniam, że nie mam z Zarządem sopockiego aquaparku nic wspólnego. Mogę odpowiedzieć, że uciekanie się do takich sugestii interpretuję jako Twoją słabość w szermierce na argumenty i co? Będziemy dalej eskalować domysły i pomówienia?! A co do niechętnego patrzenia przez golasów na tekstylnych w saunie, w której nagość jest dopuszczalna (a wręcz chroniona regulaminem!) - coś w tym jest. Nie rozbiera sie ten, dla którego nagość jest sensacją, a przynajmniej budzi emocje i nie jest akceptowalna. Chciałabyś wypoczywać w towarzystwie osób, które Ciebie nie akceptują? Na plaży naturystów jest nieco inaczej. Tekstylni nikomu tam nie przeszkadzają. Przeszkadza tylko chamstwo i nachalność, a takich znajdziesz i po jednej, i po drugiej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra999 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 30.12.06, 09:23 Czy ktoś z was pomyślał o tym, że Ci , którzy przychodzą tam do sauny prosto z basenu z dołu zwyczajnie śmierdzą chlorem i tak nim paruja z tych strojów zamiast olejków eterycznych? Jak wejdzie do małej sauny takich kilkoro to padnąc mozna wcale nie od temperatury. Zawsze może sobie wstydliwiec owinąć wdzieki czystym ręczniczkiem, albo na nim siadać, jak sie boi, że sie czyms zarazi. Od lat korzystam z sauny i nie widze żadnego sensu zdrowotnego ani przyjemnego jeśli paruje się w syntetyku stroju , bo to ani przyjemne ani zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia007 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 30.12.06, 19:30 Wasze wypowiedzi wskazują że macie wyraźne skłonności naturystyczno- ekshibicjonistyczne (i nie chcę myśleć jakie jeszcze...), ze wzgledu na niesprzyjającą porę roku zaanektowaliscie sobie świat saun do realizacji powyższych ciągot, dyskryminując mniej agresywną większość (założę się, że gdyby przeprowadzić ankietę w naszym społeczeństwie miażdżąca większość wolałaby wchodzić do sauny publicznej w stroju). Ubliżanie osobom, które nie mają potrzeb obnażania się w miejscach publicznych i wskazywanie, że niezgoda na pokazywanie własnych genitaliów stanowi brak kultury jest nadużyciem tego pojęcia i pokazuje jak bardzo jesteście zdeterminowani do obrony nowozajętego terytorium. Wrzucanie do jednego worka osób nie umiejących zachować się w saunie (i pewnie w każdym innym miejscu publicznym) z osobami nie mającymi potrzeb ekshibicjonistycznych jest prymitywną manipulacją - widziałam już w aquaparku osoby obnoszące się ze swoimi genitaliami, które poza tym nie zdradzały innych przejawów tzw. kultury, którą tak sobie wycieracie twarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.06, 23:14 Soniu .))) Zjednej strony zazdroszcze Tobie determinacji z jak walczysz ale z drugiej nie chcialbym byc Twym mezem gdyz ostatni raz "TAK" dobrowolnie wypowiedzialbym na slubnym kobiercu Wszystkim!!!!!!!!!!!!!! zycze szczesliwego Nowego Roku Ps . Moze spedzimy wszyscy razem w saunie? :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech tylko nago oczywiscie!!! IP: *.chello.pl 30.12.06, 23:32 A czemu nie. Takie są tam zasady i jak chcesz korzystać z sauny to trzeba je respektować. Byłem tam w tym tygodniu ze swoją dziewczyną. Było bardzo miło, a ogólno przyjęta nagość wcale nie peszy, nie wywołuje jakichś dziwnych emocji. Tak zwyczajnie jest i już. Bez skrępowania i problemów przystaliśmy na te zasady i zrobimy to jeszcze nie raz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merlott Mam propozycję! IP: *.gdynia.mm.pl 31.12.06, 02:28 Musiałyby ją rozważyć osoby, które zarządzają tym obiektem i - mam nadzieję - śledzą ten watek. Wydaje mi się, że fajnym rozwiązaniem byłoby - np. dla mnie - gdybym mogła zakupić w kasie jednorazowy, bawełniany strój. Byłby to jakiś charakterystyczny model - tak aby obsługa nie musiała sprawdzać metek. taki strój mógłby być jak najzwyklejszy, biały, a więc - tani. Chętnie zapłacę te 10 zł więcej za psychiczny komfort. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
sonia007 Re: Mam propozycję! 31.12.06, 10:46 O to właśnie mi chodzi - jestem za takim rozwiązaniem, chociaż czemu mam ponosić dodatkowe koszty tylko dlatego że grupa krzykaczy zaanektowała sobie aquapark dla własnych potrzeb. Wydaje mi się że prościej jest zmienić saunę do czego namawiam wszystkich, którzy nie mają potrzeb publicznego obnażania się. Jest w końcu w 3mieście parę takich miejsc. Może znacie jakieś nienaturystyczne sauny? Odpowiedz Link Zgłoś
lukka74 Re: Mam propozycję! 02.04.07, 13:06 Sam jestem zwolennikiem saunowanie 'jak Bog stworzyl', ale skoro pytasz... Ostatnio bylem w Hotelu Haffner, ktory oferuje laznie parowa i sucha saune. Nie znam regulaminu, ale tam niemal wszyscy saunowicze byli w kostiumach. I jezeli nie przeszkadza Ci, ze czasem ktos zaswieci golym tylkiem to moze w Hafnerze odnajdziesz swoja ostoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Mam propozycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 21:50 A gdzie jest hotel Haffner? Żebym tam nie trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
lukka74 Re: Mam propozycję! 03.04.07, 08:24 Max, skoro nie chcesz nie prowokuj. Zaproponowalem Haffnera dla tych, ktorzy wola saunowac w kostiumach, albo dla tych golasow, ktorym towarzystwo tekstylnych nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Biedna dziewczyno 31.12.06, 14:43 Niczym lwica bronisz swych przekonań.Jednak w większości saun bycie nago jest standardem.I uważam,że wchodzenie osoby ubranej do sauny jest nietaktem.Tak jak na plaży dla naturystów,gdzie tekstylni są traktowani jak zboczeńcy i dziwacy. Jeśli nagość w saunie nie odpowiada,zmień saunę.Skoro wchodzi się w środowisko osób obcych sobie kulturowo zmienia się środowisko, a nie wykrzykuje hasła próbując podporządkować sobie większość.W Warszawie są sauny damskie,męskie oraz koedukacyjne i każdy jest zadowolony.Chociaż podejrzewam,że w saunie dla kobiet zachowujesz się podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ziom41 Re: Biedna dziewczyno 31.12.06, 17:05 Oj biedna jest ta Sonia... Kobieto zrozum - taki jest standart, taka kultura saunowania i choćbyś dociągnęła ten wątek do 1000 postów i tak tego nie zmienisz!!! Więc odpuść już to sobie! Najlepiej kup sobie piankę do nurkowania (oczywiście z długimi rękawami!) i rozpocznij nową dyskusję - dlaczego w tym podłym Aquaparku nie można siedzieć w saunie ubranej w piankę!?! A może zmieńmy Świat - bo Sonii coś nie pasuje!? Może wchodźmy do teatru w dresach, jedzmy tam popcorn i pijmy piwo!!! -dlaczego nie?! Skoro wedug Sonii reguły są po to by je łamać!!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re: Biedna dziewczyno IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.06, 23:44 Soniu 007 :) Mieszkam w Niemczech nie jestem zwolenikiem Aqaparku i nie wyobrazam sobie isc do sauny w jakims stroju(koszmar!!!),ale co podziwiam w Tobie, to wole walki. Walczysz jak lwica o swe przekonania(pomijajac ich slusznosc)i sadze ze wszyscy tutaj przyznaja mi racje. Soniu 007 i wszystkim innym Szczesliwego Nowego Roku wysmarujemy Sonie kreda w saunie ona bedzie szczesliwa ze jest ubrana a reszta ze jest nago:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 01.01.07, 12:23 normalni ludzie nie mogą chodzic do tej sauny aquaparkowskie - np. trudno wyobrazić mi sobie taką sytuację - goły nauczyciel i goła uczennica na tej cholernej saunie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.07, 19:19 Chcialas napisac gola nauczycielka i goly uczen Istotnie moze byc to krepujace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: 83.238.42.* 13.11.08, 13:13 Tak przeczytałem kilka postów i widzę że gołych krępują ubrani i na odwrót. A czy AP zamiast robić podział na dni damsko-męskie nie mógłby wpaść na pomyśl dni gołych i "zawiniętych"? Uważam że jedynym właściwym strojem w saunie jest jego brak. Nie rozumiem zupełnie wypowiedzi wstydliwej paniusi która nie wie gdzie podziać wzrok jeżeli siedzi w saunie goły facet. A będzie wiedziała na co się gapić jak będzie siedział facet w kąpielówkach? Wszystko zależy od tego po co idziemy do sauny, odpocząć czy na tani striptiz. Jeżeli po to drugie to szkoda czasu, będziecie zawiedzeni. Jeżeli nauczyciel nie może spotkać się ( zakładam ze przypadkiem) na saunie z uczennica, to czy może spotkać się na plaży? Przecież tam też są prawie goli i pomimo ubrania małej szmatki cala anatomia jest na wierzchu. Nie szukajmy sensacji gdzie jej nie ma i nie powinno być. Goły nauczyciel z gołą pełnoletnią uczennica na saunie to nic gorszącego jeżeli obydwoje zachowują wzajemny szacunek dla siebie. To jest przecież ogólnodostępna sauna a nie jakiś pokój hotelowy! Osobiście wchodzę do sauny nago, jeżeli jest pusta i wolę aby wtedy żadni zawinięci czy ubrani do mnie je dołączali. Jeżeli widzę że sauna jest pełna zawiniętych, to też pozostaję zawinięty. Nie mam ochoty nikogo uszczęśliwiać na siłę swoim widokiem. Uważam jednak że zaproponowany podział na dni totalnej nagości ( nie mylić z wyuzdaniem czy rozpustą) i na te dla skrępowanych byłby najlepszym rozwiązaniem dla jednych i drugich. Po co się wzajemnie krępować i psuć wypoczynek. Jeżeli Ap idąc konsekwentne za swoją polityką segregacji płciowej ustanowi dzień tylko dla panów, moja noga tam nie postanie. Wiadomo, byłby to nic innego jak dzień pedalski. Odpowiedz Link Zgłoś
waldi5311 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 19.10.14, 17:28 Pederaści wchodzą nawet wtedy, kiedy w saunie przebywają również kobiety. Ale zgadzam się, kiedy byłoby tylko dla mężczyzn, to tych przyjemniaczków byłoby znacznie więcej... Zgadzam się tez z pozostałymi wywodami i jednocześnie podziwiam i cenię sobie mądrość i pokorę widoczne w dostosowywaniu się do danego otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.14, 09:05 Coś okropnego mam nadzieje I zycze im by zbankrutowali kutwy jebane ! Co im przeszkadza czy ktos jest w stroju czy w reczniku czy poci dupe bezposrednio na deski. Nie wiem czemu az tak naciskaja na gołość, jakas ukryta kamera tam jest? Niezrecznie, dziwnie, bez sensu - tak okreslam swoje doswiadczenia. Mam nadzieje ze ich biznes zbankrutuje! Nie chcieli mi oddac pieniedzy jak powoedzialam ze nago ani w reczjiku nie bede tam siedziec, nikt mnie nie poinformowal ze w strojach nie mozna. Nie wstydze sie swojego ciala - po prostu nie zycze sobie by ktos obcy ogladal mnie nago. Moje cialo I moja sprawa. Bylam w saunach w calej europie I polnocnej ameryce I nikt nigdy nie wymuszal na mnie by siedziec nago. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.11.14, 21:04 Spokojnie, trochę logiki. Nie chcę siadać, gdy na deskach jest czyjś pot. XYZ - proszę o trochę kultury i szacunku do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 23:16 Ten ostatni problem jest już naprawdę rzeczowy, bo może to być pewne skępowanie, ale rozmowa czy w saunie nago, czy w ubraniu to rzeczywiście podobne do pobytu w teatrze w dresie z popcornem i cocacolą. Może kolega z Niemiec się jeszce odezwie, bo tam takie sytauacje to normalność. Jak oni to robią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.07, 22:31 Opisywalem to na poczatku Kazdy!!! wchodzacy na teren aqaparku MUSI brac prysznic .W saunie pozostawia sie stroje w szatni, miedzy basenami czy tez saunami poruszaja sie ludzie okryci recznikami. Do sauny wchodzi sie okrytym recznikiem ( z wyjatkiem parowej) ktory rozklada sie pod wlasne siedzenie lub sie siedzi okrytym w ten recznik.Spokojna muzyka i przyciemnione swiatlo ,kazdy ma wlasna klepsydre. Po wyjsciu zimny prysznic zanim sie wejdzie do basenu z zimna woda!!! Na lezakach w czesci ogolnej lezy sie okrytym plaszczem kompielowym lub recznikiem ,za gazety tam nie trzeba placic :))) Sauna parowa - recznik zostawia sie na zewnatrz przed wejsciem! wchodzi sie nago, splukuje sie wybrane miejsce gdzie chcemy spoczac ( nie wiemy czy ktos splukal po sobie pot z kafelek), pary jest tyle ze i tak na odleglosc 80 cm nic nie widac ( cos dla Soni 007)."Po" naturalnie prysznic ,basen itd Zadnych zbokow, przychodza cale rodziny wlacznie z dziecmi w wieku 3 -12 lat Regulamin jest scisle przestrzegany! bylem swiadkiem jak wyprowadzono faceta z basenu ktory w dzien FKK usilowal kompac sie w slipach.Wystarczyla jedna skarga i personel zaopiekowal sie pacjentem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:19 cześć ja byłam na kilku saunach w Gdańsku i w Warszawie wszędzie jest informacja że trzeba się rozebrać, ja chodzę owinieta w ręczniku i jest ok chyba że wejdzie jakiś stary grubas i sapie siedząc gołą dupą na ławce to już nie jest fajne:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 05.01.07, 00:16 Szanowni Państwo czytając Wasze głosy w tej dyskusji przypomina mi się fragment jednego ze skeczów kabaretowych gdzie dwie przebrane w moherowe berety osóbki kończąc rozmowę stwierdziły: "Ależ czemu ludzie nie chcą zrozumieć że naszym jedynym pragnieniem jest ............. żeby inni myśleli tak jak my" Szanowni Państwo nie manipulujcie pojęciami "do sauny w ubraniu" bo brzmi to jednoznacznie ale musicie szczerze przyznać że nie oddają one istoty sprawy. Apeluję o mniej radykalizmu, wiem że fajnie się broni koncepcji która ma jakieś oparcie w słowie pisanym np. sławnym regulaminie i miło się dowala komuś kto ma odmienne zdanie. Nie zabraniamy Wam przebywać w saunie nago, więc Wy nie czepiajcie się tych którzy nie mają takich potrzeb. Jak do tej pory nikt, na tym już przecież długim forum, nie ustosunkował się do kwestii co Wam przeszkadza jeden czy drugi człowiek w stroju? Nie powtarzajcie proszę argumentów z grupy rozpuszczających się strojów lub mokrych ławek bo są one naciągane a tak naprawdę wychodzi tu nasza narodowa niska samoocena, którą ciągle musimy podnosić: jestem światowy, jestem tu nago, czuję się nieskrępowany (a), a ten tu ciemnogród czego szuka - wynocha!!! Oczywiście większość z Was nie ma odwagi powiedzieć tego takiej osobie wprost (a nuż ktoś się zdenerwuje i będę musiał ponieść konsekwencje swojej nietolerancji) wybieracie zatem wariant donosu do personelu i z sauny wychodzicie dodatkowo zadowoleni że jeszcze udało się komuś dowalić. Życzę Wam skutecznego podnoszenia swojej samooceny. Może kiedy w końcu osiągniecie wystarczający jej poziom stracicie potrzebę kopania innych żeby poczuć się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:52 Jesteś agresywny i czytasz bez zrozumienia tekst oczywisty o zasadzie przebywania w saunie i regulamin, który właściciel ma prawo ustanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klopsik Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.lanet.net.pl 05.01.07, 11:43 Spróbowałbys ze mnie ściągnąc kąpielówki to dostałbyś w mordę ! Przy okazji nauczyłbyś się odróżniac agresję od wyrażania opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 13:15 tak czytam i czytam i nie rozumiem o co tyle krzyku. zmuszaja do nagosci? okej gdyby szef w pracy kazal chodzic nago ale sauna jest dla tych ktorzy chca nei chcesz nie idz do aqua tylko idz na inna saune jak Ci nie pasuje. kiedy bylam w aqua pierwszy raz wyposazylam sie w zestaw recznikow poszlam do sauny jeden reczni pod siebie jeden recznik mniejszy na miejsca ktorych nie chcialam zeby ogladali inni (fakt glownie panowie) ale i tak po pewnym czasie stwierdzilam ze wszyscy zajmuja sie relaksem a nie podniecaniem ze lezy jakas naga babka a co do tego ze siadaja niektorzy tylkiem to kladz gruby recznik i na nim sie poloz a nie na kafelkach i bedzie okej. no i na koniec nawiazujac do nieestetycznych panowy siedzacych z wywaonymi "f***kami" poprostu sie nie patrz ja tam zamykam oczy cesze sie ciepelkiem a nie rozgladam sie dziko szukajac jakiegos meskiego okazu zeby miec temat do wyzalenia sie na forum. jak nie pasuje regulamin to korzystajcie z innej sauny i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 13:17 jeszcze jedno jezeli nie podoba mi sie ze w liceum katolickim kaza chodzic w mundurkach to wysle dziecko do zwyklego liceum ogolnoksztalcacego a nie bede na sile probowala zmienic zasad panujacych w tamtym. kropka. nikt nikomu niczego nie karze. BTW niedlugo pewnie i tak wszedzie wprowadza mundurki ale nie o to biega ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 05.01.07, 20:57 Nerwowa reakcja Maxa utwierdza mnie w przekonaniu że trafiłem w czułe miejsce - czyżbym miał rację? Poza tym niestety ewidentnie prezentujecie brak tolerancji dla innych opinii, więc może nie jesteście tacy światowi jak Wam się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 05.01.07, 20:59 Co do tzw. oczywistych prawd to jak to jest że w większych i nowocześniejszych ośrodkach jak np. AquaCity w Popradzie nie ma takich ograniczeń i nie jest to niedopatrzenie czy nieliczenie się z higieną bo w kompleksie znajduje się **** hotel więc nie mogą sobie pozwolić na lekkie traktowanie tych tematów bo stracili by klientelę, zapewniam Was że mają duże obłożenie szczególnie w saunach, kiedy porówna się go do klienteli Aqua Parku gdzie w dzień powszedni widać kilku facetów tęsknie wypatrujących jakiejkolwiek kobiety wygląda to kiepsko. Dziwię się menadżerom Aqua City że nie potrafią zrozumieć prostej rzeczy, usunięcie przymusu pełnej nagości w saunach z regulaminu zwiększyło by niewątpliwie liczbę klientów a oto przecież chodzi firmie komercyjnej jaka jest Aqua Park. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 05.01.07, 21:06 Opisywany na forum problem jest dość prosty, żeby łatwiej było go zrozumieć przedstawię przykład. Wyobraźcie sobie że jesteście rudzi, a w regulaminie Aqua Parku jest napisane że rudym wstęp wzbroniony (bo np. gdzieś napisano że tacy ludzie częściej chorują na choroby skóry), co robicie? Wzruszacie ramionami i mówicie: idę gdzie indziej? Nieprawda, podnosicie larum skąd taki zapis wziął się w regulaminie i że to dyskryminacja (i będziecie mieli rację). Podejrzewam że ciężko Wam to sobie wyobrazić (jesteście przecież na prawie :o)), życzę Wam żebyście znaleźli się kiedyś w podobnej sytuacji a zrozumiecie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
olaaloo Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 05.01.07, 22:07 Witam. Mam pytanie do stałych bywalców. Chciałabym się wybrać do sauny w Sopocie, ale też należę do tych bardziej wstydliwych, choć szanuję regulamin AP. Ręcznik mi wystarczy, a z czasem pewnie się wyluzuję (zresztą zauważyłam, że im jestem starsza, tym mniej wstydliwa:)). Zastanawia mnie jednak sprawa prysznicy - czy jest możliwość umycia się w jakimś miejscu na uboczu bądź czy te prysznice mają drzwiczki, np. takie wahadłowe jak w westernach... Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwz Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 23:12 Nie masz o co się martwic. W szatniach, które są rozdzielnopłciowe znajdują się prysznice. Poza tym są jeszcze prysznice tuż przy wejściu do szatni i mają właśnie takie wahadłowe drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 07.01.07, 16:07 No, ale w szatniach są tylko z ciepłą wodą. Nie możliwości regulacji. Prysznice z zimną wodą są tylko w części saunowej. No jest to jakiś problem, ale niezbyt duży. Prysznice są we wnękach, albo za przepierzeniem. Wystarczy się nie odwracać. Odpowiedz Link Zgłoś
pilotm Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 06.01.07, 02:23 Witam na tym forum. Znam AquaCity w Popradzie, by byłem tam kilka razy. Część saunowa jest bardzo fajnie urządzona, ale puszczona samopas. Obsługa ogranicza się do sporadycznego wydawania prześcieradła-płachty do okrycia ciała w suchej saunie. Na początku działalnosci było lepiej. Przy wejściu na teren saun są wieszaki na stroje kąpielowe. Ze względu na durzą ilość dzieci i rodaków (beznadziejne komentaże i brak znajomości zasad korzystania z saun)zmuszony byłem do częstrzego okrywania się swoim ręcznikiem.(płachtę używałem w saunie fińskiej, aby móc się wygodnie położyć na górnej półce). Pozdrawiam z warszawy Maciej ps. Aquapark w sopocie jest jednym z najlepszych miejsc tego typu w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 06.01.07, 16:52 Macieju, skoro było tak beznadziejnie w Popradzie to czemu byłeś tam aż kilka razy, a nie z Warszawy prosto do Sopotu? W samej stolicy nie ma już saun na poziomie? ;o) AP Sopot jedyną ostoją cywilizacji? Coś mi tu podjeżdża manipulacją personelu z AP Sopot. Każdy sposób dobry żeby bronić imienia firmy nawet podszywając się pod różne osoby. Może prościej i uczciwiej zmienić regulamin żeby był bardziej przyjazny dla przeciętnego obywatela tego kraju a nie jedynie dla specjalnej (w jej mniemaniu) klienteli. Odpowiedz Link Zgłoś
pilotm sauna - zawsze bez kostiumu 06.01.07, 21:07 Byłem kilka razy przejazdem w Popradzie, więc korzystałem z dobrodziejstw Aquaparku. Niestety ostatnim razem trafiłem na wizytę wycieczki rodaków do części saunowej. Po usłyszeniu kilku tekstów – „golas jest pod prysznicem” – musiałem być ostrożniejszy przy schładzaniu się pod prysznicem. Nagość jest w dalszym ciągu tematem tabu w wielu środowiskach. Problem nagości dotyczy także basenów. Przecież przed wejściem na basen trzeba się dokładnie umyć. Na kilku basenach poza granicami kraju widziałem specjalnie umieszczone tabliczki tylko w języku polskim z informacją o myciu się nago zwracając uwagę na części intymne. AP w Sopocie staram się odwiedzać za każdym razem, kiedy jestem w Trójmieście. Z racji, że jest to prawdopodobnie największy i najtańszy obiekt saunowy w kraju polecam go każdemu, kto wybiera się w te okolice. Co do stolicy, to jest kilka saun, które mają w regulaminie zapis o zakazie poruszania się w kostiumach kąpielowych w części saunowej. Regulaminu raczej nikt nie zmieni, bo sauny są coraz bardziej popularne. A przecież jest to biznes, który ma przynosić dochód. Pozwolenie na przebywanie w saunach suchych w kostiumach jest szkodliwe dla zdrowia i nie ekonomiczne dla właściciela. W przypadku AP Sopot jest tam 5 saun drewnianych i remont związany z odnowieniem drewnianych ławek miałby katastrofalny skutek finansowy. Więc przy tak dużym obiekcie lepiej jest przestrzegać zasad. Tutaj sauny mają zarabiać. Pozdrawiam Maciej Odpowiedz Link Zgłoś
mm4m Re: sauna - zawsze bez kostiumu 01.04.07, 16:05 Święta prawda, wszędzie nasi i wszędzie czuć plastykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 06.01.07, 17:18 PS. Światowy człowiek z tego Macieja a takie byki. durzą, komentaże hym.... ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
pilotm Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 06.01.07, 21:09 byki jak byki, ale o której godzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 06.01.07, 22:14 pilotm 06.01.07, 02:23 ;o) Wyjaśnij mi proszę jak stroje w saunie wpływają na przyśpieszenie remontu obiektu, oraz co znaczy że są szkodliwe (przede wszystkim dla kogo?) i nie pisz proszę że plastikowe stroje rozpuszczają się w 90st bo skóra do której przylegają może mieć ledwie 39-40 powyżej mamy doczynienia z hipertermią więc nikt tak długo w saunie nie siedzi. Nie pisz też proszę że jest to szkodliwe dla skóry użytkownika, bo gdyby nawet tak było to przecież to jego sprawa i nikomu nic do tego. Co do niskich cen w AP jest to jeden z droższych ośrodków w trójmieście, może na warunki warszawskie to nie dużo. I tak szczerze, żadnych minusów w AP nie widzisz? Wybacz, ale poddaje to w wątpliwość Twoją wiarygodność, tak mówią ludzie którzy nie są do końca obiektywni i mają ku temu jakiś powód. Może wymienisz kilka saun w Warszawce gdzie bywasz (mogą być tylko te gdzie trzeba się rozbierać do naga). :o) Podaj proszę te których nie można znaleźć w necie. Poza tym AP zarabiał by więcej przede wszystkim gdyby chodziło tam więcej ludzi (bo chyba ilość klientów jest najważniejsza) a wiem ze wiele osób z mojego otoczenia rezygnuje z wizyty w saunach bo nie lubi być przymuszana do nagości. Co do ewentualnego remontu to wymiana ławek we wszystkich suchych saunach to żadne pieniądze dla takiej firmy – wierz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 22:33 Czy to zdrowe, jak pot wraca do organizmu? Tragedia, mimo że stroje mogą przetrwać. Nie ma droższych, bo ten jest po prostu najlepszy i prawda, że małe saunenki są tańsze, ale tlenu brak. AP zarabiał będzie więcej, to kwestia czasu; kto raz zanał spokojnie sauny bez stroju, więcej w stroju nie da rady. I proszę (wszystkich) nie mówić, że pracownik AP. Jestem tez spoza Trójmiasta i w Polsce lepszego miejsca nie ma. Prosze poczytać regulamin BESENOVA (Słowacja) /wyszukiwarki pomogą znaleźć/ czy www.ostseetherme-usedom.de/index.php?id=46&L=1 Chcę jeszcze podkreślić sensowaność wytłumaczenia Anki, po prostu super, zresztą było tu naprawdę kilka rzeczowych, nie ideologicznych wypowiedzi. Kodi, spróbuj bez stroju kilka razy i wtedy napisz, żeby nie teoretycznie czy ideologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 06.01.07, 23:47 Dzięki za radę, już próbowałem, jestem facetem i da się wytrzymać ale nie mam przyjemności chodzenia tam szczególnie z moją połowicą, nie mówcie że faceci, których jest przecież miażdżąca większość (czy to nie zastanawiające?, chyba kobietom tak nie do końca pasują te nakazy nagości,) nie wpatrują się natrętnie w kobiety (szczególnie młode). Stąd wynikły wtorki dla kobiet – przecież wcześniej ich nie było, ale nawet kobiece wtorki nie załatwiają sprawy bo ich cześć albo nie ma wtedy czasu albo nie ma też przyjemności obnażania się przed przecież obcymi osobami. Postarajcie się zrozumieć że nie wszyscy maja ochotę siedzieć nago wśród obcych ludzi i to nie powinno ograniczać ich możliwości korzystania z sauny w AP. Co do powrotu potu to zapewniam Cię że to co raz wyjdzie porami skory nie wnika tam powrotem, zwykle odparowuje, trochę się na tym znam bo mam wykształcenie w tym kierunku. Jeszcze raz apeluję żebyście zrozumieli innych, uważacie że nago jest super – ok., ale dajcie innym prawo myśleć i czuć inaczej, nie sprowadzajmy naszej rozmowy do "myśl i rób jak my albo wynocha". Nie chce żeby w AP był nakaz wchodzenia w strojach do sauny ale nie chcę być też przymuszany do zachowań które nie bardzo leżą w mojej naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek no to znajdź sobie inne miejsce, proste IP: *.chello.pl 07.01.07, 18:16 o jezu, co to za gadanie. Takie są zasady i już. I nieważne czemu takie są. Powiedzmy, że jest sobie właściciel AP i ma takie widzimisie. I już, po sprawie. Nikt nie musi się z tego tłumaczyć, dlaczego nago, a dlaczego nie w strojach(?) Zwyczajnie trzeba się podporządkować. Nie chcesz, znajdź sobie inną saunę. Byłem w AP ze swoją piękniejszą połową i nie ma problemu. Nikt nachalnie się nie gapi, nikt nie rozkłada nóg przed paniami. A jak się komuś raz zdarzyło to afery z tego nie ma co robić. Poza tym niech się gapią, nikt zdjęć tam nie robi. Co w saunie zobaczysz, przy wyjściu zapomnisz, heh. No bezsesnu zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: no to znajdź sobie inne miejsce, proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 19:52 burzyc bym sie mogla gdyby szef w pracy powiedzial "chodzisz nago albo wypadasz" w momencie gdy tak ciezko o prace okej. ale sauna nie jest nikomu do niczego potrzebna nie jest obowiazkowa jest ich pelno wiec poprostu zmiencie saune. co sie uparliscie chodzic do tego "dyskryminujacego" aqua?? a poza tym nie wiem w sumie co za roznica jak baka pojdzie tam w stroju o powierzchni 10 cm kwadratowych to jest ok bo jest "ubrana" i wtedy juz nie przeszkadza wiekszosc facetow i niech sie gapia?? zreszta tam mozna chodzic w reczniku!! wiec o co afera. totalny bezsens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re:nagonka IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.07, 20:27 Powoli ten temat staje sie nudny Przypomina mi to nagonke na palaczy zakaz palenia w miejscach publicznych Przepis przepisem wiec trzeba sie go trzymac!!! Sam jestem palaczem ale przepis! Skreca mnie czasami z braku papierosa bo przepis zabrania Wiec w aqwaparku zabraniaja w strojach wchodzic do sauny bo przepis Ja nie pale aby korzystac z pewnych lokali a Wy sciagnijcie "gacie" skoro chcecie korzystac z sauny :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: no to znajdź sobie inne miejsce, proste IP: *.limes.com.pl 07.01.07, 21:34 Mam pytanie, a jak się zachowasz kiedy spotkasz w saunie swojego Szefa albo np. podwładnego? Poklepiecie się po ramieniu oglądając nawzajem swoje genitalia? Myślisz że nie ucierpi na tym autorytet szefa. Albo spotkasz swojego lekarza lub np. uczeń nauczycielkę? Czy to faktycznie takie trudne do zrozumienia że w naszej kulturze nagość (nawet w saunie) nie jest czymś powszechnym? Co do chodzenia do AP to już tam nie bywam od kiedy zaczęto restrykcyjnie przestrzegać nakazu nagości, zresztą jak większość moich znajomych. Nie chcę natknąć się kontrahenta, klienta, współpracownika lub podwładnego. A co do pracy, jeśli szef przyjąłby takie zasady (np. nagości) to czemu Anko będziesz się burzyć? Ma chyba do tego święte prawo, jego firma. A mimo to będziesz protestować - poradzie Ci jak Ty mi - zmień pracę. Praca Anki to dobry przykład, na pracy jej zależy więc będzie protestować bo chce pracować, niech zrozumie że innym zależy na tym żeby nie obnażać się publicznie co nie powinno ograniczać ich możliwości do korzystania z sauny w AP. Problem w Waszym spojrzeniu polega na tym że Wam to nie przeszkadza (mało tego przeszkadzają Wam ludzie w strojach w saunie) więc uznajecie że ma tak być i już, bo jakiś bałwan napisał to w regulaminie, a myślący inaczej niech spadają. I nie piszczcie mi proszę że są ręczniki bo po saunie trzeba się przecież schodzić pod prysznicem albo lodem i ciężko to zrobić w ręczniku. Myślę że kiedy podobna sprawa będzie Was dotyczyć bezpośrednio spojrzycie na to inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
witch_84 Re: no to znajdź sobie inne miejsce, proste 08.01.07, 00:12 Sluchaj sa oddzielone plaze dla naturystow i sa plaze dla "textylnych" textylni nie zycza sobie naturystow na swojej plazy i na odwrot tak samo jest z sauna wiec nie rozumiem po co na sile cos zmieniac aki jest regulamin a co do tego czy zalezy mi na pracy tak zalezy mi jednak po pierwsze prace nie tak latwo zmienic jak saune po drugie do sauny Ci nikt nie karze chodzic a do pracy niestety musisz zeby przezyc takie sa w tym swiecie realia. poza tym apropos pracy to szef "nie wprowadza" regulaminu tylko jak kandydujes zna jakies stanowisko to ten regulamin juz jest i jezeli nie zgodzisz sie chodzic w garniturze czy w butach z zakrytymi palcami to Cie po prostu nie przyjma. jesczez co do spotkania kogos znajomego wiesz z tym sie trzeba liczyc mysle ze jak bym poszla w kusym stroju kapielowym bylaby to podobna sytuacja jednak idac w takie miejsce licze sie z tym ze tam ide. kumpela poszla na spotkanie AA i spotkala kolezanke swojej mamy. tez glupio ale z tym sie trzeba liczyc i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek56 Po co te emocje? 08.01.07, 02:30 Kodi, z zainteresowaniem czytałem Twoje posty, choć mam zdanie całkiem przeciwne. Jednak Twoja ostatnia wypowiedź mnie zdziwiła. W naszej kulturze jest wiele dziwnych rzeczy. Czy to znaczy, ze nie warto przyjmować dobrych wzorców? Niedawno otwarto aquapark w Zakopanem. Pozwolę sobie tu zacytować wypowiedź z innego forum o tym obiekcie: "(Jest tam) wspólny prysznic dla pań i panów. Konserwuje to polską tradycję niemycia się przed wejściem do basenu. Kiedyś widziałem taki piktogram: postać z czerwonymi paskami na wysokości pach, pasa i stóp i podpis: te miejsca wymagają szczególnie dokładnej higieny przed wejściem na basen. A w Zakopanem jest akurat na odwrót." Jak widać, w Zakopanem zwyciężyła "tradycja". Cieszę się, że projektanci i szefostwo sopockiego aquaparku wznieśli się ponad tak rozumianą "tradycję". A propos szefostwa. Cóż w tym złego, że w saunie spotkają się szef z podwładnym? Szef straci autorytet? Czy podwładny będzie miał na szefa haka? Przecież obaj (obie, oboje) przyszli tu z własnej woli i w tym samym celu! Bądźmy poważni i dorośli. Nawet nie chce mi sie tego wątku rozwijać. (Podobnie rzecz się ma z nauczycielami i uczniami, choć tutaj nauczyciel(ka) musi się jeszcze liczyć z tzw. opinią publiczną, a jaka ona by była? - boję się, że choćby Twoje poglądy świadczą o tym, że miażdżąca dla Bogu ducha winnego(ej) nauczyciela.) Przyznam, że oburzyła mnie Twoja odpowiedź na argumenty Anki. Masz prawo nie akceptować regulaminu aquaparku, ale inni ludzie, jak Anka czy ja, ten regulamin akceptują i chętnie w aquaparku bywają. Jeżeli właściciel utrzymuje taki regulamin, to znaczy, że mu się to opłaca, w każdym razie ryzykuje własnymi pieniędzmi. Ludzie chodzą tam z własnej woli, znając z góry reguły (można je przeczytać PRZED zapłaceniem za bilet). Twoje odniesienie do potencjalnego nakazu nagości pracowników w miejscu pracy Anki jest wyjątkowo niesmaczne. Najpierw sprawdzasz, jakim regułom masz się podporządkować, potem dokonujesz wyboru! Rozumiem, że chciałbyś, aby w aquaparku zmieniono regulamin. Tak jak Sonia, założycielka tego wątku, chcielibyście tolerancji dla tekstylnych, większej intymności pod prysznicem itp. Jasne, że macie prawo pragnąć takich zmian, ale czy trzeba przy tym obrażać tych, którzy wcale tego nie pragną? Nie wszyscy uczestnicy tej dyskusji, niezależnie od głoszonych opinii, potrafią utrzymać rzeczowy, kulturalny poziom. Tym bardziej proszę abyś Ty (i inni, których na to stać) nie sprowadzali rozmowy do emocjonalnej, bezsensownej przepychanki. No, chyba że innych argumentów nie starcza, ale wówczas to przestaje być rozmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Po co te emocje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 09:08 dokladnie po co te emocje? a wracajac do poprzedniego pytania o prace to jezeli szef wprowadzi nakaz chodzenia nagi -i bede miala tyle innych mozliwosci pracy- co Ty masz mozliwosci zmiany sauny na inna, to bez mrugniecia okiem ja zmienie- po co sie szarpac? a co do spotkania szefa czy kogos innego to w innych miejscach tez go moge spotkac w powiedzmy niekomfortowych sytuacjach: w hotelu gdynia gdzie prysznice i szatnia sa koedukacyjne co prawda owinietego recznikiem ale zawsze. tez jako przyklad podam basen akademicki: tam jest "nakaz kapania sie nago" i np w godzinach tzw pracowniczych przychodzili studenci doktortanci pani szatniarka i proferor no i jak spotkalam jakas pania profesor pod prysznicem nago to mialam uciec z krzykiem bo co inego moglabym zrobic? eh no nie dajmy sie zwariowac... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek56 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 08.01.07, 02:56 Powtarzam ten post - odpowiedź na jeden z późniejszych postów Sonii - jako że oryginał zagubił się w morzu innych... sonia007 napisała: > Odnoszę wrażenie że spora grupa "wyważonych" opinii optujacych za zmuszaniem > ludzi do przebywania w saunie nago jest autorstwa osób związanych z > aquaparkiem [...]. > > [Saunujący nago] sami czuja się niekomfortowo będąc nago w towarzystwie osób, > które są ubrane. > Ma to również miejsce na plażach nudystów, gdzie tzw. tekstylni są niemile > widzieni. Może czas sobie to wreszczie uzmysłowić i nie odwracać kota ogonem. > Soniu! Zapewniam, że nie mam z Zarządem sopockiego aquaparku nic wspólnego. Mogę odpowiedzieć, że uciekanie się do takich sugestii interpretuję jako Twoją słabość w szermierce na argumenty i co? Będziemy dalej eskalować domysły i pomówienia?! A co do niechętnego patrzenia przez golasów na tekstylnych w saunie, w której nagość jest dopuszczalna (a wręcz chroniona regulaminem!) - coś w tym jest. Nie rozbiera sie ten, dla którego nagość jest sensacją, a przynajmniej budzi emocje i nie jest akceptowalna. Chciałabyś wypoczywać w towarzystwie osób, które Ciebie nie akceptują? Na plaży naturystów jest nieco inaczej. Tekstylni nikomu tam nie przeszkadzają. Przeszkadza tylko chamstwo i nachalność, a takich znajdziesz i po jednej, i po drugiej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.01.07, 21:14 Jacku, odezwij się. Wczoraj był Twój dzień - poniedziałek. Byłeś? Pozdrawiam. V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.pcz.pl 09.01.07, 23:34 A ciekawy jestem jak to jest w Finlandii tam maja duzo sałn i tez chodza nago :D www.3dwhite.pl/?click=a9170483f3be82ab1dc3427e605e144d Odpowiedz Link Zgłoś
sonia007 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 09.01.07, 23:49 Ludzie nie chcę żeby AP zmieniał regulamin, chciałabym żebyście pozwolili mi tam wchodzić w 100% bawełnianych, papierowych, jednorazowych czy jakie chcecie majtkach i to wszystko. Nie przeszkadza mi Wasza nagość, akceptuję wasze poglądy, ale chciałabym żebyście tolerowali też moje odczucia. Odpowiedzmy sobie przy tym wyraźnie czy regulamin nakazujacy nagość w saunie jest uwarunkowany szeroko pojętymi względami higienicznymi czy może właśnie chroni nagość (jak to zaznaczyliście w poprzednich postach)jako dobro narodowe i początek nowej świeckiej tradycji w naszym pięknym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.07, 00:30 Soniu 007 (przy calej sympatii) NIEEEEEEEEEE !!! zadnych majtek, owin sie recznikiem i bedzie ok. zareczam Tobie ze nikt nie powie zlego slowa Uklony glebokie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek56 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 10.01.07, 10:18 sonia007 napisała: > [...] nagość [...] jako dobro narodowe > i początek nowej świeckiej tradycji w naszym pięknym kraju. Nie wiem jak szanowne Koleżeństwo, ale za takie dictum przyznałbym Ci, Soniu, przywilej saunowania w majtkach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.centertel.pl 09.12.09, 00:58 Wojtku56 to była największa złośliwość, jaką przeczytałem na tym wątku :D doskonale inteligentna :D Ale to nie dotrze do tej osoby, bo tak naprawdę problemem nie jest jej własne nagie ciało, które może całkowicie zakryć ręcznikiem, jak to robią kobiety w pewnej części świata, ale to, że inni mogą być nadzy i to bez poczucia winy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 13.02.10, 17:32 Kto skrzywdził tak Sonię? Odpowiedz Link Zgłoś
bobbie2 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 11.06.10, 15:59 Droga Sonia, U nas fanatycy religijni zadaja specjalnych praw, tego chcesz w Polsce, muszisz troche po swiecie pojezdzic i byc troche obyta z inna kultura i zwyczajami, inni ida do sauny i to nago! a drudzy wola isc do lekarza, bo sa chorzy, Ty sama wybierasz i nie narzucaj nam swoich pogladow, do sauny nikt Cie nie zmusza a jak juz przyjdziesz zastosuj sie do regul ktore tam obowiazuja. Odpowiedz Link Zgłoś
mammcia Regulamin.... 12.01.07, 09:13 Hmmmm.... mam nadzieję, że ci, którzy w tej dyskusji wciąż powołują sie na regulamin, twierdząc że skoro jest przepis, to należy go przestrzegać i koniec - z równą skrupulatnością przestrzegają przepisów np. ruchu drogowego. Na obwodnicy nigdy, ale to nigdy nie przekroczą 110 km/h, a gdy w drodze do Aquaparku licznik wskaże 51, to natychmiast noga z gazu. Przecież jest przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur bo nago jest przyjemniej IP: *.chello.pl 12.01.07, 12:35 ktoś kiedyś wymyślił, że nago się z sauny korzysta. Okazało się, że to był świetny pomysł. Jest dużo przyjemniej, może lepiej dla zdrowia, higieniczniej (choć odrobinkę) i w ogóle inaczej... taka nieskrępowana nagość to rzadka sprawa. W związku z tym takie przyjmuje się w saunach zasady. Ale powiedzmy, że można w ciuszkach. Wchodzę nago do sauny a obok ktoś w stroju, kąpielówkach czy, pożal się Boże, jakimś kombinezonie. Jak ja, przyjmujący saunowe zasady nagości, mam się czuć? No skępowany jestem bo może zachowuje się jak świnia? Sam nie wiem... Co ja sobie w ogóle pomyślałem nie ubierając nic na siebie - kretyn. A jak wszyscy są nago... no to spojnie, bez stresu bo tak ma być. Jak ktoś chce w ciuchach to są sauny w mieście gdzie można tak wchodzić. Kobiety, dziewczyny... czego się boicie? Taka nieskępowana nagość powoduje, że nie jest to w saunie jakiś temat tabu, sam nie wiem jak to napisać. Zwyczajnie to nikogo nie podnieca, nie działa pobudzająco, no nic z tych rzeczy. Zapewne są od tej zasady wyjątki ale to jak w każdej dziedzinie życia. Pozdrawiam i mniej nerwów życzę, bo życie milej wtedy płynie Odpowiedz Link Zgłoś
mammcia Re: bo nago jest przyjemniej 12.01.07, 12:46 I to właśnie jest dla mnie logiczne wytłumaczenie zasad, które można by uznać jako... powiedzmy: domyślnie przyjęte dobre obyczaje. Wreszcie ktoś napisał po ludzku, zamiast zasłaniać się przepisami (regulaminem). Odpowiedz Link Zgłoś
sonia007 Re: bo nago jest przyjemniej 12.01.07, 23:43 hmm.. to znaczy że mam być w saunie nago dla Waszego dobrego samopoczucia? Pięknie powiedziane, wspaniali z was egoiści. Więc nie chodzi jednak o higienę tylko o wasze poczucie komfortu, a regulamin jest tutaj porostu niepodważalną bronią przed osobami (ech, ci obrzydliwi tekstylni tfu!), których obecność może wam ten komfort popsuć. Naprawdę pięknie to sobie obmyśliliście, pogratulować fantazji - choć ta szczerość mnie rozbroiła. Szkoda tylko że AP nie liczy strat jakie ponosi ze względu na utratę klientów, którzy przeszkadzają tym wstydliwym biedaczkom w saunie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re: bo nago jest przyjemniej IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.07, 23:54 Soniu 007 :)))))))))))-( darze ciebie coraz wieksza sympatia) gdybym mial mozliwosc zaproszenia Ciebie do sauny (Aqwapark Schaboutz) chetnie bym to zrobil ,mysle ze na wiele swych pogladow zmienilabys zdanie. To ze ktos jest dorosly nie swiadczy ze dorosl do pewnych pogladow. I jesli ktos by Tobie "swiecil" genitaljami przed oczyma pomyslalabys zapewne o nim "O Biedny nedzniku nie przychodz tutaj ,zal mi Ciebie" Odpowiedz Link Zgłoś
stukam_kopytkami Re: bo nago jest przyjemniej 14.01.07, 20:18 Gość portalu: u92 napisał(a): > Soniu 007 :)))))))))))-( darze ciebie coraz wieksza sympatia) > gdybym mial mozliwosc zaproszenia Ciebie do sauny (Aqwapark Schaboutz) chetnie > bym to zrobil ,mysle ze na wiele swych pogladow zmienilabys zdanie. > To ze ktos jest dorosly nie swiadczy ze dorosl do pewnych pogladow. > I jesli ktos by Tobie "swiecil" genitaljami przed oczyma pomyslalabys zapewne > o nim > "O Biedny nedzniku nie przychodz tutaj ,zal mi Ciebie" W ostatnich postach zachowujesz się jak kobieta, która cierpi na ostry syndrom niedopchnięcia. Ktokolwiek tu czegokolwiek by nie napisał i tak będzie źle. Ty nie chcesz! zrozumieć, że nagie saunowanie jest znacznie lepsze dla ciała i duszy (psychiki - gdybyś nie zrozumiała) lepsze niż w ubraniu. Jestem kobietą. Chodzę do Aquaparku. Zdarzają się podglądacze, ale wystarczy na takiego spojrzeć odpowiednim wzrokiem, ew. zwrócić uwagę. I po sprawie. Wypoczywam nago. Nie wstydzę się tego, bo nie ma czego. Ty chyba jeszcze myślisz w kategoriach, nagość = seks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela Re: bo nago jest przyjemniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 15:13 nie cierpię na wymieniony przez Ciebie syndrom (wczoraj rano wystarczy?), jednak zgadzam się z sonią w 100%. dla mnie nagość = intymność. uważam, że jestem boska, jednak nie czuję potrzeby pokazywania swojej nagości obcym ludziom, nie korzystam z plaż dla naturystów i nie opalam się topless na zwykłej plaży. jestem kobietą piękną, zgrabną i atrakcyjną. jednak swą boskość wolę zachować dla siebie samej i wybranych mężczyzn. ale szanuję osoby, które chodzą do sauny nago. szkoda tylko, że one nie potrafią uszanować poglądów soni i moich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur martwisz się o zyski AP? kultura - tak jest i już IP: *.chello.pl 13.01.07, 03:39 niepotrzebnie:) chyba, że tam pracujesz. Nie mam pojęcia jak Ci tą nagość wytłumaczyć. To wynika z tradycji, kultury... takich właśnie rzeczy zapewne. Higiena jak juz pisałem cierpi trochę gdy w ciuszkach siedzimy ale to jest pewnie do przebolenia - choć ja tam nie ryzykuję. Ogólnie przyjęta zasada jest taka, że przebywamy w saunie nago. Zapominamy o regulaminie. Taka jest zasada i tyle. No i są ludzie co się jej trzymają i jest im z tym dobrze. Przychodzi taki tekstylny i burzy porządek. Tak zwyczajnie nie wolno i to jest moim zdaniem brak kultury. Nie nagość, bo w niej nie ma nic złego. Złe jest natomiast burzenie porządku. Tak samo jakbyśmy odwiedzając orientalną restaurację nie uszanowali zasady zdejmowania butów. Pewnie, że to może głupie ale tak się robi i tyle. Siadasz na podłodze i wcinasz pałeczkami. Taka kultura. To że w hiszpanii mają przerwę w środku dnia na obiad i zamykają wszystkie sklepy. No jak mnie to wkurzało, ale przecież nie będę z tego robił afery. Taka tamtejsza kultura. Oni zwyczajnie lubią sobie zjeść obiadek a potem poleżeć brzuchem do góry. Tak! A my w saunie lubimy, tak jak trzeba, siedzieć na golasa, nie czuć przyklejających się kąpielówek. Poczuć swobodę w pomieszczeniu gdzie temperatura sięga 100 st.C. Nie przejmować się, że ktoś kto obok siedzi w ciuszkach myśli, że jestem zbokiem albo innym zwyrolem bo się nie boję pokazać tyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: martwisz się o zyski AP? kultura - tak jest IP: *.limes.com.pl 13.01.07, 10:35 Nareszcie doszliśmy do sedna sprawy, nie chodzi więc o regulamin i higienę tylko o Wasze samopoczucie w towarzystwie osób nie do końca rozebranych. Co do przykładu z restauracją to w większości z nich w Polsce pytają czy maja podać pałeczki, czy sztućce i nie nakładają obowiązku zdejmowania butów, pewnie rzecz ma się inaczej w Azji ale mieszkamy w PL. Hiszpański przykład też mnie nie przekonuje bo oczywiście będąc w pewnym kręgu kulturowym należy stosować się do obowiązujących tam zasad, ale w tym przypadku jesteśmy w środkowej europie. Co do tradycji to wyjaśnijcie mi proszę jaką tradycję tak kultywujemy? Odnoszę wrażenie że skandynawską, więc należy określić że jest to Skandynawki AP (nie można tego wykluczyć pod względem kapitałowym), chociaż jeśli ktoś wie jakie jest pochodzenie kapitału w AP to będę wdzięczny za info. Mam propozycje doświadczenia, wprowadźmy np. poniedziałki i piątki bez obowiązku całkowitej nagości i dajmy znać że coś takiego jest w AP. Zobaczymy ile osób odwiedzi to miejsce w tych dniach, może będzie to jakaś wskazówka dla władz AP że ponoszą realne straty trzymając się kurczowo regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur a to tylko moja opinia był IP: *.chello.pl 13.01.07, 16:37 witam, ja nie wiem czy dochodzimy do sedna sprawy. Dochodzimi do tego co mi się podoba i widzi. Jedna opinia wśród setki. Piszę w swoim imieniu nie wszystkich wielbicieli nagości. Z tymi restauracjami to fakt, ale tylko dlatego, że u nas niema porządnych orientalnych restauracji:) Ale np. sushi widelcem... to zbrodnia:) Ja rozumiem regulamin AP. Na drewnie siadamy w ręczniku po to by pot nie wnikał bezpośrednio w deski. Wiadomo, że troche go przeniknie ale to duzo mniej niż bez tego ręcznika. Po wyjściu z sauny powinno się wskoczyć pod prysznic albo do basenu z zimną wodą. Powiedzmy, że w stroju kąpielowym wskakujemy... W przypadku basenow jest to niedopuszczalne bo pot w kąpielówkach zostaje w wodzie... ble. Tu akurat są prysznice. Ale... przecież niektórzy kupują sobie karnet na całość - łącznie z basenami. Ja rozumiem, że nikt nie będzie sprawdzał czy umyliśmy tyłek pod prysznicami ale takie ewidentne łamanie zasad higieny jest niedopuszczalne (chodzi mi o przepocony strój w basenie). A powiedzmy, że w stroju idziemy pod prysznic a potem chwilka przerwy i znowu do sauny. Mamy na sobie gatki przesiąkniete wodą, potem i siadamy w nich na deskach. Nawet przez ręcznik sporo więcej tej wody dostaje się do drewna. No chyba, że będziemy wyciskać to wodę z majtek - powodzenia. To też jest bleee i do tego kosztowne bo drewno wieczne nie jest. Jak jesteśmy nago, bierzemy prysznic schładzający, wycieramy się drugim ręcznikiem i mamy suche ciałko nadające się i do basenu albo ponownie do sauny. To taka druga opcja poza kulturą - dlaczego nago w saunie. Higiena jednak tego też wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re: do stukam kopytkami IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.07, 00:07 Gdybys czytala uwaznie moje posty zapewne zauwazalabys pare szczegolow 1) Jestem facetem 2)Czytajac to co napisalem wiedzialabys ze jestem przeciwnikiem wchodzenia do sauny w strojach ( w moim kraju to nie do pomyslenia), a pomysly typu jeden dzien dla tych co chca w strojach a drugi dla tych co wola nago uwazam za totalna bzdure.Nigdy nie pujde do takiej sauny. Odpowiedz Link Zgłoś
stukam_kopytkami Re: do stukam kopytkami 15.01.07, 12:33 Sorry U92 - miało iść do Sonii. Coś się porobiło z cytowaniem... A Ty U92 zajrzyj do słownika ortograficznego, na pewno nie za szkodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEż człowiek Re: do stukam kopytkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 17:50 Szanuję wiele wypowiedzi.ALE i tu problem.Jeżdżę do Dużego agwaparku na Słowację.Cena za pobyt 3 godziny ok.35o koron.Tam wsyscy są w negliżu.Nikomu to nie przeszkadza,ani młodym ,ani starszym.Rozrzut wieku 20 70 lat oczywiście w saunach-jest ich ponad 15 różnego rodzaju.Liptowski Mikulas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do stukam kopytkami IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.01.07, 19:42 Sauny w Waszym Aquaparku są najcudowniejszym miejscem w Polsce:) Nie ma drugiego takiego miejsca w naszym kraju. Komu przeszkadza nagość, niech nie przychodzi. Prawdziwy saunowicz przychodzi do sauny wypoczywać, oczyszczać ciało i duszę z brudów codzienności, a nie gapić się na współsaunowiczów. Jeżeli uda się spotkać bratnia duszę i troszkę sobie pogadać, to jest jeszcze lepiej:) Trzymajmy się cieplutko i golutko. Do zobaczyska!:) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek56 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 18.01.07, 00:50 Soniu, specjalnie dla Ciebie link do sauny z kulturalnej aż do bólu Anglii. www.bghs.co.uk/ Piszą te same argumenty, podpierają się starożytnymi Rzymianami i do znudzenia powtarzają: nago, nago, nago... Saunuje się NAGO. Chyba tym postem zakończę swój udział w tej dyskusji. Do zobaczenia w saunie (bo jednak wierzę, że się przekonasz)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trt Nie nago ani w stroju tylko w ręczniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 16:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziaia Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 21.01.07, 22:10 Regulamin specjalnie dla Was! ZASADY KORZYSTANIA ZE SWIATA SAUNY 1. Przed wejsciem na teren Swiata Sauny i przed rozpoczeciem korzystania z poszczególnych urzadzen nalezy zapoznac sie z regulaminem. 2. W Swiecie Sauny obowiazuje wylacznie recznik i/lub szlafrok (z wylaczeniem pkt. 3). Dozwolone jest uzywanie wylacznie obuwia basenowego (typu klapki) 3. Przy zabiegu typu peeling Panów obowiazuja kapielówki. 4. Kazdy uzytkownik saun zobowiazany jest przed wejsciem do Swiata Sauny do dokladnego umycia z uzyciem mydla calego ciala. 5. Przed wejsciem do pomieszczenia sauny nalezy bezwzglednie zdjac obuwie basenowe 6. Przy korzystaniu z pomieszczen saun nalezy bezwzglednie stosowac sie do instrukcji uzytkowania, polecen i informacji udzielanych przez pracowników saun - fizjoterapeutów. 7. W saunach suchych drewnianych nalezy siadac na reczniku oraz trzymac na nim stopy. 8. Recznik powinien byc rozlozony tak, aby zadna czesc ciala nie stykala sie z powierzchnia drewniana. 9. W celu skorzystania z uslug dodatkowych np. solariów oraz urzadzen hydrojet nalezy zwrócic sie do pracownika obslugi Swiata Sauny. 10. Na terenie Swiata Sauny zabrania sie: * wchodzenia w ubraniu, stroju kapielowym oraz obuwiu innym niz basenowym z wylaczeniem pkt. 3 * biegania po terenie i halasowania oraz glosnego prowadzenia rozmów, * wchodzenia na elementy konstrukcyjne saun nie przeznaczone do tego celu, * dotykania i manipulowania przy urzadzeniach elektrycznych i grzewczych, * wnoszenia do pomieszczen saun naczyn, resztek jedzenia i wszelkich przedmiotów obcych, * wnoszenia lodu do pomieszczen saun, * wnoszenia na teren Swiata Sauny alkoholu i napojów alkoholowych, * palenia na tarasach saun, * niszczenia i uszkadzania wyposazenia, * nie obyczajowego zachowania, badz zachowania uznanego spolecznie za nieprzyzwoite lub obrazliwe. 11. Jedzenie i picie dozwolone jest wylacznie w strefie baru. 12. Zabrania sie korzystania z urzadzen w Swiecie Sauny osobom, których oznaki zewnetrzne wskazuja na: zakazne choroby skóry i inne choroby zakazne, grzybice, brodawice, rumien, róza itp., otwarte skaleczenia, trudno gojace sie rany, brak higieny osobistej, czeste iniekcje dozylne na konczynach, trudnosci w oddychaniu, zaburzenia równowagi, agresywne zachowania. 13. Zabrania sie korzystania z saun kobietom w czasie menstruacji. 14. Ze Swiata Sauny moga korzystac tylko osoby pelnoletnie. 15. Osoby chore oraz o niestabilnym stanie zdrowia powinny korzystac z saun i innych urzadzen ze szczególna ostroznoscia (lub po konsultacji ze swoim lekarzem). 16. Za skutki zdrowotne przebywania tych osób w strefie saun Park Wodny Sopot Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialnosci. 17. Wszelkie skaleczenia, problemy ze zdrowiem oraz pogorszenie samopoczucia nalezy niezwlocznie zglaszac najblizszemu pracownikowi obslugi w Swiecie Sauny, lub skorzystac z czerwonego przycisku sygnalizacyjnego, który znajduje sie w kazdym pomieszczeniu sauny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziaia Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 21.01.07, 22:11 Tak więc można z sauny korzystać w szlafroku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia7 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 22:35 przeczytalem znaczna czesc tekstow i sie dziwie. skad tyle obaw z pokazaniem kawalka swego ciala? kompleksy? ja mam poczucie swej wartosci, takze swego ciala i chodze do sauny z recznikiem ktory sluzy tylko do celow higienicznych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 23.01.07, 16:49 rzygać się chce z powodu aquapark Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Może przemówi taka wypowiedź z innego forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:36 Wróciliśmy właśnie z Luebbenau, gdzie "zaliczyliśmy" textilfrei Abend. Przy okazji - nasza niemal trzyletnia córka miała okazję pierwszy raz założyć kostium (do 19-tej na basenie obowiązują stroje). Natychmiast, jak zrobił się mokry, zaczęła protestować i z radością przeniosła się do części saunowej, gdzie w jacuzzi oraz solance nie trzeba korzystać z tekstyliów. No a potem już była 19-ta i pełna swoboda na całym basenie. Ale nie o tym. Otóż mieliśmy w saunach refleksję, że - pomimo zimy - na części ciał widać jeszcze ślady strojów kąpielowych. Tzw. białe paski, powszechne u saunowiczów, dość jednoznacznie wskazują, że nie ma prostej zależności pomiędzy nagim korzystaniem z sauny a nagim plażowaniem. Ta sama osoba, która w Sauna Landschaeft'cie w Luebbenau nago korzysta z sauny nie wstydząc się przy tym, na plaży zakłada kompletny, dwuczęściowy strój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.01.07, 07:13 Kto bedzie w świecie saun w poniedziałkowe południe? Warto przyjść? Będzie z kim cicho pogadać i wypocząć w dobrym towarzystwie oraz milutkiej atmosferze? Pozdrawiam. V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp rzygać się chce z powodu aquapark w sopot IP: *.chello.pl 29.01.07, 09:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: britpop To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy z sauny... IP: *.gdynia.mm.pl 29.01.07, 12:30 ...musi byc automatycznie nudysta czy ekshibicjonista chetnie paradujacym nago wobec obcych ludzi. Na pewno w saunach nie ma przymusu nagosci (z uwagi na zwiazany z tym stres). Powinnas byla zlozyc skarge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy z sau IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.02.07, 19:38 W saunie należy być wyłacznie nago. Jeżeli komus to przeszkadza, nie musi tam wchodzić. Sprawa jest prosta. Kiedy najlepiej wpaść do Aquaparku, by spotkać miłe i co ważne gołe towarzystwo? pozdro dla gołych.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy z sau IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.02.07, 20:28 :) Odpowiedz Link Zgłoś
paddinktun Re: To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy z sau 07.02.07, 12:44 Nago to mozesz byc we wlasnym domu albo na wydzielonej plazy naturystow (czyt. ekshibicjonistow) a nie w miejscu pu-bli-cznym jakim jest sauna. Odpowiedz Link Zgłoś
mrarm Re: To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy.. 14.04.10, 13:52 No, z tym, ze ja wolalbym paradowac w ręczniku, i mam do tego prawo, a na golasów będę się gapił - bo gdzie mam patrzeć - w ziemię? : D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss rzygać mi się chce z powodu aqua park w sopocie IP: *.chello.pl 04.02.07, 20:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parura Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:10 Sauna to forma kąpieli. Noszenie ręcznika może powodować poważne problemy skórne, bo wypacane toksyny wracają do rozszerzonych porów. Jak się ktoś wstydzi, to są tylko "jednopciowe", a jeśli już ekstremalnie , to można z kilkoma koleżankami się zrzucić i domową już za ok 6000zł kupić ;-) Oczywiście korzystając na zmianę;-) Swoją drogą, chyba można nawet zemdleć, jak się za dużo i za ciasno ręcznikiem w saunie obwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz rzygać się chce z powodu aquapark w sopocie IP: *.chello.pl 05.02.07, 12:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re: rzygać się chce z powodu aquapark w sopocie IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.07, 01:02 W saunie niewskazane jest rzyganie :))) Odpowiedz Link Zgłoś