Dodaj do ulubionych

sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!!

• wildrose66 Nigdy tam nie pojade! 24.12.06, 17:25
      Wlasnie dlatego, ze chodzi tam wielu moich znajomych, nigdy tam nie pojde.
      Kolezanki z pracy opowiadaly mi o tym, ze tam tylko nago, ewentualnie w
      reczniku, corka majaca 23 lata takze chodzi z kolezankami do tamtejszej sauny,
      takze mowila, ze starsi panowie bez zenady rozkladaja swoje wdzieki i
      rozkoszuja sie... cieplem plynacym po pomieszczeniu.
      Dlatego mnie tam nikt nie zobaczy i mojego ciala nie nadajacego sie do
      pokazywania. A poniewaz sama nie mam nic do ukrycia,ale tez nie lubie ogladac
      watpliwej reputacji exhibicjonistow.
      Wesolych swiat :)
      • ewa9823 Re: Nigdy tam nie pojade! 24.12.06, 19:38
        a tak kiedyś na tej saunie było miło ..nikt z nikogo nie zdzierał ubrania ..
        teraz zwyzciężyła opcja agresywna
        • Gość: Ciepłolubny Re: Nigdy tam nie pojade! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 20:44
          No cóż, różne są doświadczenia, ale one zależą także od odbiorców, nie tylko od
          innych korzystającuch. Bywam w saunie w Sopocie sam i z druga połową. Zdarzają
          sie sytuacje może wątpliwe, ale to margines. Moja pani, nie czyta forum,
          absolutnie niczego niegodziwego nie zauważa. Co więcej, jest oburzona na
          krzystających(ce) osoby w strojach kąpielowych. Zresztą, tak było w regulaminie
          od samego początku. Gdy sie tam razem wybieraliśmy pierwszy raz, pokazałem jej
          to i w porządku. Zresztą, nieraz widze tam niewiasty całkiem spokojne,
          rozmawiające i widać, że czują sie dobrze. Są to pojedyńcze osoby, dwuosobowe,
          czy grupy, czasami z równieśnikami płci odmiennej.
          • Gość: sad sauna niekończący się wątek IP: *.chello.pl 24.12.06, 23:27
            wątek ten wkrótce trafi do księgi Guinessa, jako najdłuższy wątek w internecie.
            Wesołych Świąt golasy i ubrani !!!!!!
            • Gość: sad sauna aquapark - szefostwo IP: *.chello.pl 24.12.06, 23:33
              A czemu sie tu nie wypowie ktoś odpowiedzialny za w/w przybytek. Wiadomo
              przecież, że śledzą ten wątek.
              • Gość: v Re: aquapark - szefostwo IP: *.chello.pl 25.12.06, 04:20
                czy aquapark prowadzą też pałkownicy??
    • Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 11:31
      Myślę, że potrzebne sa w tym miejscu opinie pań, które akceptują taką zasadę
      przebywania w saunie zgodnie z regulaminem i samym wymogiem wynikającym z ducha
      sauny. Jak tam bywam, to przecież takich niewiast jest naprawdę sporo. Może
      któraś sie podzieli....
      • Gość: Gość Drogo i niemiła obsługa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 23:12
        Byłam wczoraj w Aquaparku w Sopocie- niestety:( Na początek spotkałam się z
        niemiłą obsługą- nie pierwszy raz zresztą, a ceny po prostu mnie poraziły. Są
        prawie najwyższe w Polsce, po Zakopanym. Nie polecam tego miejsca na rodzinny
        wypoczynek!
    • Gość: ania zazdady korzystania z sauny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 21:53
      w saunie tylko nago!
      po 1. ze tylko tak mozna wypocic nieczystosci z organizu
      po 2. ze otwieraja sie pory w skorze
      po 3. ...

polecam:

www.alkon.pl/odnowa/zasady.htm
      oraz serwis www.sauny.neostrada.pl

Po co siedzi sie na reczniku?
      Zeby "syfy" z twojego organizu nie zostawaly na deskach sauny, a jedynie na
      twoim reczniku.

Zycze zdrowia.
      Pozdrawiam. Ania
      • Gość: ewa Re: zazdady korzystania z sauny IP: *.limes.com.pl 25.12.06, 22:17
        1 pytanie - to czemu obsługa sauny nie czepia się do tych, którzy nie siedzą na
        ręcznikach i jednak zostawiają "syfy" na deskach?

2 pyt. - jeśli tylko nago mogę wypocić "nieczystości" z organizmu skąd
        propozycja żeby okrywać się ręcznikiem i w jaki sposób zatem poci się człowiek
        w stroju, a może się nie poci co? (na czym opierasz to przekonanie?)

3 pyt. - jeśli dopuszcza się siedzenie w saunie w ręczniku, to dlaczego nie
        można siedzieć w 100% bawełnianym stroju?

Rozumiem te zasady i nie mam nic przeciwko nagim osobom w saunie, tylko nie
        zmuszajcie mnie do nagości, bo jeśli chodzi o to że nie wszystkie pory w mojej
        skórze się otworzą, to co to kogo obchodzi, jeśli ja się na to godzę...
        • ziom41 Re: zazdady korzystania z sauny 26.12.06, 00:52
          Odp 1. - Obsługa też się "czepia" takich osób... Ale niestety nie zawsze są w
          stanie ich wszystkich wyłapać - tak jak i zresztą tych tekstylnych.
          Odp 2. - Już to było wyjaśnione wcześniej przez forumowiczów!!!
          m.in. jkwt z 13.12.
          Grzybica to raczej nie. Ale poparzenie lub egzema jak najbardziej może być
          skutkiem noszenia stroju kąpielowego w saunie. Te wszystkie lajkry i inne gumy,
          z który zrobiony jest strój zaczynąją się topić w temperaturze panującej w
          saunie (80-100 stopni).
          Najlepiej o noszeniu stroju w saunie mówi następujące powiedzienie:
          "Wydaje mi się, że korzystanie z sauny w okryciu można przyrównać do kładzenia
          się do łóżka w ubraniu i butach: W zasadzie można ale ani to higieniczne ani
          przyjemne."

Odp 3. - A jak oni to sprawdzą?! - Będą podchodzić do każdego i sprawdzać
          metki? - a jeśli ktoś już nie ma metki to co wtedy?!
          Najzwyczajniej dalej nie rozumiesz tych zasad! Przeczytaj co zostało już
          napisane - raz jeszcze polecam lekturę wpisów jkwt! (zwłaszcza z 13 grudnia)
    • Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 10:33
      Dziękuję Ani za konkrety. Może niewiasta dla niewiast będzie bardziej
      przekonywująca
      • Gość: x Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 26.12.06, 14:09
        ja tam ten cały aquapark skreślam z mojej listy miejsc w których bywam
        • Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 15:29
          A dlaczego i co wzamian na takim poziomie?
        • osa5 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 21.01.07, 13:14
          i bardzo dobrze - należy skreślić aquapark z listy miejsc w których się bywa
          • Gość: marzu Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.bethere.co.uk 22.02.08, 23:53
            pracuje w spa w anglii. z sauny mozna korzysta WYLACZNIE w stroju!
            pewnego dnia przyszly do nas stare, straszne niemki i paradowaly z
            golymi tylkami! anglicy gapili sie na nie jak na ufo. nasz menager
            nie wiedzial gdzie ma wsadzic oczy, kiedy zwracal im uwage! panie
            powiedzialy, ze w ich kraju to normalne i pozostaly w stroju ewy.
            dla wszystkich bylo do bardzo niesmaczne!!! chcialam isc do aqua
            parku w sopocie na masaze itp z klezankami, ale wydaje mi sie, ze to
            jest zbyt krepujace. poza tym jestem w szoku, ze trzeba placic za
            reczniki i szlafroki!!!jak mozna sie zrelaksowac kiedy trzeba
            pilnowac recznika!!!polska to dziwny kraj...
    • Gość: adamgagarin Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 18:42
      Masz problem emocjonalny to idz do lekarza nie do sauny,faceci nie mają takich problemów i chodzą do sauny.Pozdrawiam.
    • Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:46
      Ciekaw jestem, co powie Sonia 007 po tych różnych opiniach. A może już
      zaniechałaś śledzenia swojego wątku. Gratujuję podjęcie potrzebnego tematu,
      zarówno dla zwolenników , jak i przciwnikóe saunowania w sposób naturalny,
      czyli bez stroju kąpielowego.
    • Gość: Jon Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.ghnet.pl 29.12.06, 00:19
      Witaj! Ja także przyznam przez długi czas myślałem podobnie. Póki nie
      spróbowałem inaczej. Nie zgadzam się z Tobą. Ja też cenię intymność. Ale łamią
      ją ci, którzy nie stosują się do zaleceń. A fundamentalną zasadą jest
      przebywanie w saunie nago. Spróbuj najpierw w damskiej to poczujesz różnice w
      nagiej kąpieli, a nie jak dotąd w plastikowym kostiumie, który przy temperaturze
      powyżej 60 stopni zaczyna się rozpuszczać. Jeśli problem sprawia Ci nagość nikt
      Ci nic nie powie jeśli owiniesz się ręcznikiem. Co do genitaliów nie bądź
      pruderyjna. Nie patrz, nie zwracaj uwagi i problem zniknie. Jeśli jednak
      znajdzie się jakiś nachalny zawiadom obsługę i gwarantuję Ci, że nikt Cię nie
      zignoruje. Najlepiej zresztą przyjść w towarzystwie.
      • sonia007 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 29.12.06, 12:55
        Odnoszę wrażenie że spora grupa "wyważonych" opinii optujacych za zmuszaniem
        ludzi do przebywania w saunie nago jest autorstwa osób związanych z
        aquaparkiem - w końcu nie mamy szans na zweryfikowanie ich tożsamości, no cóż
        aquapark może uciekać się do różnych sposobów aby uzasadnić swoje
        fundamentalistyczne teorie.
        Nie widze problemyu z weryfikacją tkaniny, z jakiej jest zrobiony strój, bo
        skoro obsługa tak zasadniczo podchodzi do regulaminu i fatyguje się do
        pomieszczeń, w których przebywają osoby łamiące świętą zasadę nagości, równie
        dobrze może sprawdzać metki.
        Śledząc wasze posty nasuwa mi się jeszcze jedna myśl - osobom, którym
        przeszkadzają ludzie w strojach nie chodzi tak naprawdę o pseudonaukowe teorie
        dotyczące szkodliwości i składu materiałów z których zrobione są kostiumy, ale
        sami czuja się niekomfortowo będąc nago w towarzystwie osób, które są ubrane.
        Ma to również miejsce na plażach nudystów, gdzie tzw. tekstylni są niemile
        widzieni. Może czas sobie to wreszczie uzmysłowić i nie odwracać kota ogonem.

PS Jak to się stało że wątek, który ma blisko 100 odpowiedzi nie znajduje się
        już na pierwszej stronie gazety 3miasto?
        • Gość: gość portalu Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.06, 14:31
          >Odnoszę wrażenie że spora grupa "wyważonych" opinii optujacych za zmuszaniem
          >ludzi do przebywania w saunie nago jest autorstwa osób związanych z
          >aquaparkiem - w końcu nie mamy szans na zweryfikowanie ich tożsamości, no cóż
          >aquapark może uciekać się do różnych sposobów aby uzasadnić swoje
          >fundamentalistyczne teorie.

Hmm, spiskowa teoria dziejów? Skoro nie ma szans na zweryfikowanie tożsamości,
          to może lepiej nie szastać tak oskarżeniami?

>Śledząc wasze posty nasuwa mi się jeszcze jedna myśl - osobom, którym
          >przeszkadzają ludzie w strojach nie chodzi tak naprawdę o pseudonaukowe teorie
          >dotyczące szkodliwości i składu materiałów z których zrobione są kostiumy, ale
          >sami czuja się niekomfortowo będąc nago w towarzystwie osób, które są ubrane.

Słuszne spostrzeżenie. Równie niekomfortowo można się np. czuć w operze, będąc
          ubranym we frak, jeżeli sąsiad ma turecki sweterek i zajada popcorn. Tylko jak
          mu wytłumaczyć, że w pewnych miejscach obowiązują pewne zachowania, bo tak jest
          przyjęte. I że te zachowania składają się na szeroko pojętą kulturę.
          • Gość: egon Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.gdansk.agora.pl 29.12.06, 15:25
            Skoro można siedzieć w ręczniku to chyba można być w stroju i jeszcze owiniętym
            ręczkinikiem? według waszych teori przecież i tak wsiąknie w ręcznik?
            ludzie - wy, którzy tak "krzyczycie" za nagością w większości pewnie jesteście
            za szeroko rozumianą toleracją, a na tak prostym przykładzie pokazujecie swoją
            nietolerację, ciekawe jakby przed sauną był napis zakaz wejscia dla gejów to by
            się podniósł raban, że to brak toleracji, ciemnogród itp.,
            a jeśli chodzi o hiegienę to wolę żeby pot wchłoną się w gacie kolesia niż żeby
            płynął szerokom strumieniem na innych, bywam w wielu saunach: Marina, Baltic
            Oasis i inne i do szału doprowadzają mnie goście którzy wydają dziwne dzwięki i
            otrzepują się z potu jak pies po wyjściu z wody, albo leżą rozwalaleni z
            fajfuasmi na wierzchu
          • ewa9823 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 29.12.06, 19:12
            szeroko pojęta kultura polega na ty, że sami żyjemy po swojemu i innym dajemy
            żyć po swojemu..
            • Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 20:10
              Pod warunkiem, że na swoim. Miejsca wspólne kieruję się innymi regułami
          • jkwt Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 29.12.06, 23:30
            Gość portalu: gość portalu napisał(a):
            > Słuszne spostrzeżenie. Równie niekomfortowo można się np. czuć w operze,
            będąc
            > ubranym we frak, jeżeli sąsiad ma turecki sweterek i zajada popcorn. Tylko
            jak
            > mu wytłumaczyć, że w pewnych miejscach obowiązują pewne zachowania, bo tak
            jest
            >
            > przyjęte. I że te zachowania składają się na szeroko pojętą kulturę.

Dobre. Dodałbym jeszcze głośno mlaskając i bekając. Mnie osobiście tekstylni by
            nie przeszkadzali, gdyby ubranie to był jedyny przejaw braku kultury. Jednak
            oprócz stroju kąpielowego przeciętny tekstylny ma kilka irytujących zachowań.
            Wchodząc do sauny otwiera drzwi na oścież i zastanawia się czy na pewno chce
            tam wejść. Gdy już wejdzie siada na deskach w mokrym stroju bez ręcznika lub z
            ręcznikiem, z którego zrobiła się mokra szmata. Potem po minucie wychodzi nie
            domykając drzwi.
            Albo prosto z sauny idzie do jacuzzi.
        • wojtek56 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 08.01.07, 02:51
          sonia007 napisała:

> Odnoszę wrażenie że spora grupa "wyważonych" opinii optujacych za zmuszaniem
          > ludzi do przebywania w saunie nago jest autorstwa osób związanych z
          > aquaparkiem [...].
          >
          > [Saunujący nago] sami czuja się niekomfortowo będąc nago w towarzystwie osób,
          > które są ubrane.
          > Ma to również miejsce na plażach nudystów, gdzie tzw. tekstylni są niemile
          > widzieni. Może czas sobie to wreszczie uzmysłowić i nie odwracać kota ogonem.
          >

Soniu! Zapewniam, że nie mam z Zarządem sopockiego aquaparku nic wspólnego. Mogę
          odpowiedzieć, że uciekanie się do takich sugestii interpretuję jako Twoją
          słabość w szermierce na argumenty i co? Będziemy dalej eskalować domysły i
          pomówienia?!
          A co do niechętnego patrzenia przez golasów na tekstylnych w saunie, w której
          nagość jest dopuszczalna (a wręcz chroniona regulaminem!) - coś w tym jest. Nie
          rozbiera sie ten, dla którego nagość jest sensacją, a przynajmniej budzi emocje
          i nie jest akceptowalna. Chciałabyś wypoczywać w towarzystwie osób, które Ciebie
          nie akceptują?
          Na plaży naturystów jest nieco inaczej. Tekstylni nikomu tam nie przeszkadzają.
          Przeszkadza tylko chamstwo i nachalność, a takich znajdziesz i po jednej, i po
          drugiej stronie.
    • aleksandra999 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 30.12.06, 09:23
      Czy ktoś z was pomyślał o tym, że Ci , którzy przychodzą tam do sauny prosto z
      basenu z dołu zwyczajnie śmierdzą chlorem i tak nim paruja z tych strojów
      zamiast olejków eterycznych? Jak wejdzie do małej sauny takich kilkoro to padnąc
      mozna wcale nie od temperatury. Zawsze może sobie wstydliwiec owinąć wdzieki
      czystym ręczniczkiem, albo na nim siadać, jak sie boi, że sie czyms zarazi. Od
      lat korzystam z sauny i nie widze żadnego sensu zdrowotnego ani przyjemnego
      jeśli paruje się w syntetyku stroju , bo to ani przyjemne ani zdrowe.
      • sonia007 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 30.12.06, 19:30
        Wasze wypowiedzi wskazują że macie wyraźne skłonności naturystyczno-
        ekshibicjonistyczne (i nie chcę myśleć jakie jeszcze...), ze wzgledu na
        niesprzyjającą porę roku zaanektowaliscie sobie świat saun do realizacji
        powyższych ciągot, dyskryminując mniej agresywną większość (założę się, że
        gdyby przeprowadzić ankietę w naszym społeczeństwie miażdżąca większość
        wolałaby wchodzić do sauny publicznej w stroju).

Ubliżanie osobom, które nie mają potrzeb obnażania się w miejscach publicznych
        i wskazywanie, że niezgoda na pokazywanie własnych genitaliów stanowi brak
        kultury jest nadużyciem tego pojęcia i pokazuje jak bardzo jesteście
        zdeterminowani do obrony nowozajętego terytorium.

Wrzucanie do jednego worka osób nie umiejących zachować się w saunie (i pewnie
        w każdym innym miejscu publicznym) z osobami nie mającymi potrzeb
        ekshibicjonistycznych jest prymitywną manipulacją - widziałam już w aquaparku
        osoby obnoszące się ze swoimi genitaliami, które poza tym nie zdradzały innych
        przejawów tzw. kultury, którą tak sobie wycieracie twarze!
        • Gość: u92 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.06, 23:14
          Soniu .)))
          Zjednej strony zazdroszcze Tobie determinacji z jak walczysz ale z drugiej nie
          chcialbym byc Twym mezem gdyz ostatni raz "TAK" dobrowolnie wypowiedzialbym na
          slubnym kobiercu
          Wszystkim!!!!!!!!!!!!!! zycze szczesliwego Nowego Roku
          Ps . Moze spedzimy wszyscy razem w saunie? :)))))))))
    • Gość: Wojciech tylko nago oczywiscie!!! IP: *.chello.pl 30.12.06, 23:32
      A czemu nie. Takie są tam zasady i jak chcesz korzystać z sauny to trzeba je
      respektować.
      Byłem tam w tym tygodniu ze swoją dziewczyną. Było bardzo miło, a ogólno
      przyjęta nagość wcale nie peszy, nie wywołuje jakichś dziwnych emocji. Tak
      zwyczajnie jest i już. Bez skrępowania i problemów przystaliśmy na te zasady i
      zrobimy to jeszcze nie raz.
      Pozdrawiam
    • Gość: Merlott Mam propozycję! IP: *.gdynia.mm.pl 31.12.06, 02:28
      Musiałyby ją rozważyć osoby, które zarządzają tym obiektem i - mam nadzieję -
      śledzą ten watek.
      Wydaje mi się, że fajnym rozwiązaniem byłoby - np. dla mnie - gdybym mogła
      zakupić w kasie jednorazowy, bawełniany strój. Byłby to jakiś charakterystyczny
      model - tak aby obsługa nie musiała sprawdzać metek. taki strój mógłby być jak
      najzwyklejszy, biały, a więc - tani. Chętnie zapłacę te 10 zł więcej za
      psychiczny komfort.
      Co Wy na to?
      • sonia007 Re: Mam propozycję! 31.12.06, 10:46
        O to właśnie mi chodzi - jestem za takim rozwiązaniem, chociaż czemu mam
        ponosić dodatkowe koszty tylko dlatego że grupa krzykaczy zaanektowała sobie
        aquapark dla własnych potrzeb.
        Wydaje mi się że prościej jest zmienić saunę do czego namawiam wszystkich,
        którzy nie mają potrzeb publicznego obnażania się.
        Jest w końcu w 3mieście parę takich miejsc. Może znacie jakieś nienaturystyczne
        sauny?
        • lukka74 Re: Mam propozycję! 02.04.07, 13:06
          Sam jestem zwolennikiem saunowanie 'jak Bog stworzyl', ale skoro pytasz...
          Ostatnio bylem w Hotelu Haffner, ktory oferuje laznie parowa i sucha saune. Nie
          znam regulaminu, ale tam niemal wszyscy saunowicze byli w kostiumach. I jezeli
          nie przeszkadza Ci, ze czasem ktos zaswieci golym tylkiem to moze w Hafnerze
          odnajdziesz swoja ostoje.
          • Gość: Max Re: Mam propozycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 21:50
            A gdzie jest hotel Haffner? Żebym tam nie trafił.
            • lukka74 Re: Mam propozycję! 03.04.07, 08:24
              Max, skoro nie chcesz nie prowokuj. Zaproponowalem Haffnera dla tych, ktorzy
              wola saunowac w kostiumach, albo dla tych golasow, ktorym towarzystwo
              tekstylnych nie przeszkadza.
    • domektomek Biedna dziewczyno 31.12.06, 14:43
      Niczym lwica bronisz swych przekonań.Jednak w większości saun bycie nago jest
      standardem.I uważam,że wchodzenie osoby ubranej do sauny jest nietaktem.Tak jak
      na plaży dla naturystów,gdzie tekstylni są traktowani jak zboczeńcy i dziwacy.
      Jeśli nagość w saunie nie odpowiada,zmień saunę.Skoro wchodzi się w środowisko
      osób obcych sobie kulturowo zmienia się środowisko, a nie wykrzykuje hasła
      próbując podporządkować sobie większość.W Warszawie są sauny damskie,męskie
      oraz koedukacyjne i każdy jest zadowolony.Chociaż podejrzewam,że w saunie dla
      kobiet zachowujesz się podobnie.
      • ziom41 Re: Biedna dziewczyno 31.12.06, 17:05
        Oj biedna jest ta Sonia...
        Kobieto zrozum - taki jest standart, taka kultura saunowania i choćbyś
        dociągnęła ten wątek do 1000 postów i tak tego nie zmienisz!!!
        Więc odpuść już to sobie!
        Najlepiej kup sobie piankę do nurkowania (oczywiście z długimi rękawami!) i
        rozpocznij nową dyskusję - dlaczego w tym podłym Aquaparku nie można siedzieć w
        saunie ubranej w piankę!?!
        A może zmieńmy Świat - bo Sonii coś nie pasuje!?
        Może wchodźmy do teatru w dresach, jedzmy tam popcorn i pijmy piwo!!! -dlaczego
        nie?! Skoro wedug Sonii reguły są po to by je łamać!!?!?
        • Gość: u92 Re: Biedna dziewczyno IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.06, 23:44
          Soniu 007 :)
          Mieszkam w Niemczech nie jestem zwolenikiem Aqaparku i nie wyobrazam sobie isc
          do sauny w jakims stroju(koszmar!!!),ale co podziwiam w Tobie, to wole walki.
          Walczysz jak lwica o swe przekonania(pomijajac ich slusznosc)i sadze ze wszyscy
          tutaj przyznaja mi racje.
          Soniu 007 i wszystkim innym Szczesliwego Nowego Roku wysmarujemy Sonie kreda w
          saunie ona bedzie szczesliwa ze jest ubrana a reszta ze jest nago:)))
    • ewa9823 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 01.01.07, 12:23
      normalni ludzie nie mogą chodzic do tej sauny aquaparkowskie - np. trudno
      wyobrazić mi sobie taką sytuację - goły nauczyciel i goła uczennica na tej
      cholernej saunie?
      • Gość: u92 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.07, 19:19
        Chcialas napisac gola nauczycielka i goly uczen
        Istotnie moze byc to krepujace
      • Gość: maruda Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: 83.238.42.* 13.11.08, 13:13
        Tak przeczytałem kilka postów i widzę że gołych krępują ubrani i na odwrót. A
        czy AP zamiast robić podział na dni damsko-męskie nie mógłby wpaść na pomyśl dni
        gołych i "zawiniętych"? Uważam że jedynym właściwym strojem w saunie jest jego
        brak. Nie rozumiem zupełnie wypowiedzi wstydliwej paniusi która nie wie gdzie
        podziać wzrok jeżeli siedzi w saunie goły facet. A będzie wiedziała na co się
        gapić jak będzie siedział facet w kąpielówkach? Wszystko zależy od tego po co
        idziemy do sauny, odpocząć czy na tani striptiz. Jeżeli po to drugie to szkoda
        czasu, będziecie zawiedzeni.
        Jeżeli nauczyciel nie może spotkać się ( zakładam ze przypadkiem) na saunie z
        uczennica, to czy może spotkać się na plaży? Przecież tam też są prawie goli i
        pomimo ubrania małej szmatki cala anatomia jest na wierzchu. Nie szukajmy
        sensacji gdzie jej nie ma i nie powinno być. Goły nauczyciel z gołą pełnoletnią
        uczennica na saunie to nic gorszącego jeżeli obydwoje zachowują wzajemny
        szacunek dla siebie. To jest przecież ogólnodostępna sauna a nie jakiś pokój
        hotelowy!
        Osobiście wchodzę do sauny nago, jeżeli jest pusta i wolę aby wtedy żadni
        zawinięci czy ubrani do mnie je dołączali. Jeżeli widzę że sauna jest pełna
        zawiniętych, to też pozostaję zawinięty. Nie mam ochoty nikogo uszczęśliwiać na
        siłę swoim widokiem. Uważam jednak że zaproponowany podział na dni totalnej
        nagości ( nie mylić z wyuzdaniem czy rozpustą) i na te dla skrępowanych byłby
        najlepszym rozwiązaniem dla jednych i drugich. Po co się wzajemnie krępować i
        psuć wypoczynek. Jeżeli Ap idąc konsekwentne za swoją polityką segregacji
        płciowej ustanowi dzień tylko dla panów, moja noga tam nie postanie. Wiadomo,
        byłby to nic innego jak dzień pedalski.
        • waldi5311 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 19.10.14, 17:28
          Pederaści wchodzą nawet wtedy, kiedy w saunie przebywają również kobiety. Ale zgadzam się, kiedy byłoby tylko dla mężczyzn, to tych przyjemniaczków byłoby znacznie więcej...

Zgadzam się tez z pozostałymi wywodami i jednocześnie podziwiam i cenię sobie mądrość i pokorę widoczne w dostosowywaniu się do danego otoczenia.
          • Gość: xyz Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.14, 09:05
            Coś okropnego mam nadzieje I zycze im by zbankrutowali kutwy jebane ! Co im przeszkadza czy ktos jest w stroju czy w reczniku czy poci dupe bezposrednio na deski. Nie wiem czemu az tak naciskaja na gołość, jakas ukryta kamera tam jest? Niezrecznie, dziwnie, bez sensu - tak okreslam swoje doswiadczenia. Mam nadzieje ze ich biznes zbankrutuje! Nie chcieli mi oddac pieniedzy jak powoedzialam ze nago ani w reczjiku nie bede tam siedziec, nikt mnie nie poinformowal ze w strojach nie mozna. Nie wstydze sie swojego ciala - po prostu nie zycze sobie by ktos obcy ogladal mnie nago. Moje cialo I moja sprawa. Bylam w saunach w calej europie I polnocnej ameryce I nikt nigdy nie wymuszal na mnie by siedziec nago.
            • Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.11.14, 21:04
              Spokojnie, trochę logiki. Nie chcę siadać, gdy na deskach jest czyjś pot. XYZ - proszę o trochę kultury i szacunku do innych.
    • Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 23:16
      Ten ostatni problem jest już naprawdę rzeczowy, bo może to być pewne
      skępowanie, ale rozmowa czy w saunie nago, czy w ubraniu to rzeczywiście
      podobne do pobytu w teatrze w dresie z popcornem i cocacolą. Może kolega z
      Niemiec się jeszce odezwie, bo tam takie sytauacje to normalność. Jak oni to
      robią?
      • Gość: u92 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.07, 22:31
        Opisywalem to na poczatku
        Kazdy!!! wchodzacy na teren aqaparku MUSI brac prysznic .W saunie pozostawia
        sie stroje w szatni, miedzy basenami czy tez saunami poruszaja sie ludzie
        okryci recznikami. Do sauny wchodzi sie okrytym recznikiem ( z wyjatkiem
        parowej) ktory rozklada sie pod wlasne siedzenie lub sie siedzi okrytym w ten
        recznik.Spokojna muzyka i przyciemnione swiatlo ,kazdy ma wlasna klepsydre.
        Po wyjsciu zimny prysznic zanim sie wejdzie do basenu z zimna woda!!!
        Na lezakach w czesci ogolnej lezy sie okrytym plaszczem kompielowym lub
        recznikiem ,za gazety tam nie trzeba placic :)))
        Sauna parowa - recznik zostawia sie na zewnatrz przed wejsciem!
        wchodzi sie nago, splukuje sie wybrane miejsce gdzie chcemy spoczac ( nie
        wiemy czy ktos splukal po sobie pot z kafelek), pary jest tyle ze i tak na
        odleglosc 80 cm nic nie widac ( cos dla Soni 007)."Po" naturalnie
        prysznic ,basen itd
        Zadnych zbokow, przychodza cale rodziny wlacznie z dziecmi w wieku 3 -12 lat
        Regulamin jest scisle przestrzegany! bylem swiadkiem jak wyprowadzono faceta z
        basenu ktory w dzien FKK usilowal kompac sie w slipach.Wystarczyla jedna skarga
        i personel zaopiekowal sie pacjentem
    • Gość: agata Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:19
      cześć ja byłam na kilku saunach w Gdańsku i w Warszawie wszędzie jest
      informacja że trzeba się rozebrać, ja chodzę owinieta w ręczniku i jest ok
      chyba że wejdzie jakiś stary grubas i sapie siedząc gołą dupą na ławce to już
      nie jest fajne:-) Pozdrawiam
      • Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 05.01.07, 00:16
        Szanowni Państwo czytając Wasze głosy w tej dyskusji przypomina mi się fragment
        jednego ze skeczów kabaretowych gdzie dwie przebrane w moherowe berety osóbki
        kończąc rozmowę stwierdziły: "Ależ czemu ludzie nie chcą zrozumieć że naszym
        jedynym pragnieniem jest ............. żeby inni myśleli tak jak my"
        Szanowni Państwo nie manipulujcie pojęciami "do sauny w ubraniu" bo brzmi to
        jednoznacznie ale musicie szczerze przyznać że nie oddają one istoty sprawy.
        Apeluję o mniej radykalizmu, wiem że fajnie się broni koncepcji która ma jakieś
        oparcie w słowie pisanym np. sławnym regulaminie i miło się dowala komuś kto ma
        odmienne zdanie. Nie zabraniamy Wam przebywać w saunie nago, więc Wy nie
        czepiajcie się tych którzy nie mają takich potrzeb. Jak do tej pory nikt, na
        tym już przecież długim forum, nie ustosunkował się do kwestii co Wam
        przeszkadza jeden czy drugi człowiek w stroju? Nie powtarzajcie proszę
        argumentów z grupy rozpuszczających się strojów lub mokrych ławek bo są one
        naciągane a tak naprawdę wychodzi tu nasza narodowa niska samoocena, którą
        ciągle musimy podnosić: jestem światowy, jestem tu nago, czuję się nieskrępowany
        (a), a ten tu ciemnogród czego szuka - wynocha!!! Oczywiście większość z Was
        nie ma odwagi powiedzieć tego takiej osobie wprost (a nuż ktoś się zdenerwuje i
        będę musiał ponieść konsekwencje swojej nietolerancji) wybieracie zatem wariant
        donosu do personelu i z sauny wychodzicie dodatkowo zadowoleni że jeszcze udało
        się komuś dowalić. Życzę Wam skutecznego podnoszenia swojej samooceny. Może
        kiedy w końcu osiągniecie wystarczający jej poziom stracicie potrzebę kopania
        innych żeby poczuć się lepiej.
        • Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:52
          Jesteś agresywny i czytasz bez zrozumienia tekst oczywisty o zasadzie
          przebywania w saunie i regulamin, który właściciel ma prawo ustanowić.
          • Gość: klopsik Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.lanet.net.pl 05.01.07, 11:43
            Spróbowałbys ze mnie ściągnąc kąpielówki to dostałbyś w mordę ! Przy okazji
            nauczyłbyś się odróżniac agresję od wyrażania opinii.
            • Gość: anka Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 13:15
              tak czytam i czytam i nie rozumiem o co tyle krzyku. zmuszaja do nagosci? okej
              gdyby szef w pracy kazal chodzic nago ale sauna jest dla tych ktorzy chca nei
              chcesz nie idz do aqua tylko idz na inna saune jak Ci nie pasuje. kiedy bylam w
              aqua pierwszy raz wyposazylam sie w zestaw recznikow poszlam do sauny jeden
              reczni pod siebie jeden recznik mniejszy na miejsca ktorych nie chcialam zeby
              ogladali inni (fakt glownie panowie) ale i tak po pewnym czasie stwierdzilam ze
              wszyscy zajmuja sie relaksem a nie podniecaniem ze lezy jakas naga babka a co
              do tego ze siadaja niektorzy tylkiem to kladz gruby recznik i na nim sie poloz
              a nie na kafelkach i bedzie okej. no i na koniec nawiazujac do nieestetycznych
              panowy siedzacych z wywaonymi "f***kami" poprostu sie nie patrz ja tam zamykam
              oczy cesze sie ciepelkiem a nie rozgladam sie dziko szukajac jakiegos meskiego
              okazu zeby miec temat do wyzalenia sie na forum. jak nie pasuje regulamin to
              korzystajcie z innej sauny i tyle.
              • Gość: anka Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 13:17
                jeszcze jedno jezeli nie podoba mi sie ze w liceum katolickim kaza chodzic w
                mundurkach to wysle dziecko do zwyklego liceum ogolnoksztalcacego a nie bede na
                sile probowala zmienic zasad panujacych w tamtym. kropka. nikt nikomu niczego
                nie karze.
                BTW niedlugo pewnie i tak wszedzie wprowadza mundurki ale nie o to biega ;p
                • Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 05.01.07, 20:57
                  Nerwowa reakcja Maxa utwierdza mnie w przekonaniu że trafiłem w czułe miejsce -
                  czyżbym miał rację? Poza tym niestety ewidentnie prezentujecie brak tolerancji
                  dla innych opinii, więc może nie jesteście tacy światowi jak Wam się wydaje.
                  • Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 05.01.07, 20:59
                    Co do tzw. oczywistych prawd to jak to jest że w większych i nowocześniejszych
                    ośrodkach jak np. AquaCity w Popradzie nie ma takich ograniczeń i nie jest to
                    niedopatrzenie czy nieliczenie się z higieną bo w kompleksie znajduje się ****
                    hotel więc nie mogą sobie pozwolić na lekkie traktowanie tych tematów bo
                    stracili by klientelę, zapewniam Was że mają duże obłożenie szczególnie w
                    saunach, kiedy porówna się go do klienteli Aqua Parku gdzie w dzień powszedni
                    widać kilku facetów tęsknie wypatrujących jakiejkolwiek kobiety wygląda to
                    kiepsko. Dziwię się menadżerom Aqua City że nie potrafią zrozumieć prostej
                    rzeczy, usunięcie przymusu pełnej nagości w saunach z regulaminu zwiększyło by
                    niewątpliwie liczbę klientów a oto przecież chodzi firmie komercyjnej jaka jest
                    Aqua Park.
                    • Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 05.01.07, 21:06
                      Opisywany na forum problem jest dość prosty, żeby łatwiej było go zrozumieć
                      przedstawię przykład. Wyobraźcie sobie że jesteście rudzi, a w regulaminie Aqua
                      Parku jest napisane że rudym wstęp wzbroniony (bo np. gdzieś napisano że tacy
                      ludzie częściej chorują na choroby skóry), co robicie? Wzruszacie ramionami i
                      mówicie: idę gdzie indziej? Nieprawda, podnosicie larum skąd taki zapis wziął
                      się w regulaminie i że to dyskryminacja (i będziecie mieli rację). Podejrzewam
                      że ciężko Wam to sobie wyobrazić (jesteście przecież na prawie :o)), życzę Wam
                      żebyście znaleźli się kiedyś w podobnej sytuacji a zrozumiecie o co chodzi.
                      • olaaloo Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 05.01.07, 22:07
                        Witam. Mam pytanie do stałych bywalców. Chciałabym się wybrać do sauny w
                        Sopocie, ale też należę do tych bardziej wstydliwych, choć szanuję regulamin
                        AP. Ręcznik mi wystarczy, a z czasem pewnie się wyluzuję (zresztą zauważyłam,
                        że im jestem starsza, tym mniej wstydliwa:)). Zastanawia mnie jednak sprawa
                        prysznicy - czy jest możliwość umycia się w jakimś miejscu na uboczu bądź czy
                        te prysznice mają drzwiczki, np. takie wahadłowe jak w westernach... Dzięki za
                        odpowiedź.
                        • Gość: qwz Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 23:12
                          Nie masz o co się martwic. W szatniach, które są rozdzielnopłciowe znajdują się
                          prysznice. Poza tym są jeszcze prysznice tuż przy wejściu do szatni i mają
                          właśnie takie wahadłowe drzwi.
                          • jkwt Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 07.01.07, 16:07
                            No, ale w szatniach są tylko z ciepłą wodą. Nie możliwości regulacji.
                            Prysznice z zimną wodą są tylko w części saunowej. No jest to jakiś problem,
                            ale niezbyt duży.
                            Prysznice są we wnękach, albo za przepierzeniem. Wystarczy się nie odwracać.
                    • pilotm Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 06.01.07, 02:23
                      Witam na tym forum.
                      Znam AquaCity w Popradzie, by byłem tam kilka razy.

Część saunowa jest bardzo fajnie urządzona, ale puszczona samopas.
                      Obsługa ogranicza się do sporadycznego wydawania prześcieradła-płachty do okrycia ciała w suchej saunie.
                      Na początku działalnosci było lepiej.
                      Przy wejściu na teren saun są wieszaki na stroje kąpielowe.
                      Ze względu na durzą ilość dzieci i rodaków (beznadziejne komentaże i brak znajomości zasad korzystania z saun)zmuszony byłem do częstrzego okrywania się swoim ręcznikiem.(płachtę używałem w saunie fińskiej, aby móc się wygodnie położyć na górnej półce).

Pozdrawiam z warszawy

Maciej

ps. Aquapark w sopocie jest jednym z najlepszych miejsc tego typu w polsce.
                      • Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 06.01.07, 16:52
                        Macieju, skoro było tak beznadziejnie w Popradzie to czemu byłeś tam aż kilka
                        razy, a nie z Warszawy prosto do Sopotu? W samej stolicy nie ma już saun na
                        poziomie? ;o)
                        AP Sopot jedyną ostoją cywilizacji?
                        Coś mi tu podjeżdża manipulacją personelu z AP Sopot.
                        Każdy sposób dobry żeby bronić imienia firmy nawet podszywając się pod różne
                        osoby. Może prościej i uczciwiej zmienić regulamin żeby był bardziej przyjazny
                        dla przeciętnego obywatela tego kraju a nie jedynie dla specjalnej (w jej
                        mniemaniu) klienteli.
                        • pilotm sauna - zawsze bez kostiumu 06.01.07, 21:07
                          Byłem kilka razy przejazdem w Popradzie, więc korzystałem z dobrodziejstw Aquaparku. Niestety ostatnim razem trafiłem na wizytę wycieczki rodaków do części saunowej. Po usłyszeniu kilku tekstów – „golas jest pod prysznicem” – musiałem być ostrożniejszy przy schładzaniu się pod prysznicem.

Nagość jest w dalszym ciągu tematem tabu w wielu środowiskach.

Problem nagości dotyczy także basenów.

Przecież przed wejściem na basen trzeba się dokładnie umyć. Na kilku basenach poza granicami kraju widziałem specjalnie umieszczone tabliczki tylko w języku polskim z informacją o myciu się nago zwracając uwagę na części intymne.

AP w Sopocie staram się odwiedzać za każdym razem, kiedy jestem w Trójmieście. Z racji, że jest to prawdopodobnie największy i najtańszy obiekt saunowy w kraju polecam go każdemu, kto wybiera się w te okolice.

Co do stolicy, to jest kilka saun, które mają w regulaminie zapis o zakazie poruszania się w kostiumach kąpielowych w części saunowej.

Regulaminu raczej nikt nie zmieni, bo sauny są coraz bardziej popularne.
                          A przecież jest to biznes, który ma przynosić dochód.
                          Pozwolenie na przebywanie w saunach suchych w kostiumach jest szkodliwe dla zdrowia i nie ekonomiczne dla właściciela.
                          W przypadku AP Sopot jest tam 5 saun drewnianych i remont związany z odnowieniem drewnianych ławek miałby katastrofalny skutek finansowy. Więc przy tak dużym obiekcie lepiej jest przestrzegać zasad.
                          Tutaj sauny mają zarabiać.

Pozdrawiam

Maciej
                          • mm4m Re: sauna - zawsze bez kostiumu 01.04.07, 16:05
                            Święta prawda, wszędzie nasi i wszędzie czuć plastykiem.
                      • Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 06.01.07, 17:18
                        PS. Światowy człowiek z tego Macieja a takie byki.
                        durzą, komentaże hym.... ;o)
                        • pilotm Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 06.01.07, 21:09
                          byki jak byki, ale o której godzinie?
                          • Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 06.01.07, 22:14
                            pilotm 06.01.07, 02:23 ;o)
                            Wyjaśnij mi proszę jak stroje w saunie wpływają na przyśpieszenie remontu
                            obiektu, oraz co znaczy że są szkodliwe (przede wszystkim dla kogo?) i nie pisz
                            proszę że plastikowe stroje rozpuszczają się w 90st bo skóra do której
                            przylegają może mieć ledwie 39-40 powyżej mamy doczynienia z hipertermią więc
                            nikt tak długo w saunie nie siedzi. Nie pisz też proszę że jest to szkodliwe
                            dla skóry użytkownika, bo gdyby nawet tak było to przecież to jego sprawa i
                            nikomu nic do tego. Co do niskich cen w AP jest to jeden z droższych ośrodków w
                            trójmieście, może na warunki warszawskie to nie dużo. I tak szczerze, żadnych
                            minusów w AP nie widzisz? Wybacz, ale poddaje to w wątpliwość Twoją
                            wiarygodność, tak mówią ludzie którzy nie są do końca obiektywni i mają ku temu
                            jakiś powód.
                            Może wymienisz kilka saun w Warszawce gdzie bywasz (mogą być tylko te gdzie
                            trzeba się rozbierać do naga). :o) Podaj proszę te których nie można znaleźć w
                            necie.
                            Poza tym AP zarabiał by więcej przede wszystkim gdyby chodziło tam więcej ludzi
                            (bo chyba ilość klientów jest najważniejsza) a wiem ze wiele osób z mojego
                            otoczenia rezygnuje z wizyty w saunach bo nie lubi być przymuszana do nagości.
                            Co do ewentualnego remontu to wymiana ławek we wszystkich suchych saunach to
                            żadne pieniądze dla takiej firmy – wierz mi.
                            • Gość: Max Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 22:33
                              Czy to zdrowe, jak pot wraca do organizmu? Tragedia, mimo że stroje mogą
                              przetrwać. Nie ma droższych, bo ten jest po prostu najlepszy i prawda, że małe
                              saunenki są tańsze, ale tlenu brak. AP zarabiał będzie więcej, to kwestia
                              czasu; kto raz zanał spokojnie sauny bez stroju, więcej w stroju nie da rady. I
                              proszę (wszystkich) nie mówić, że pracownik AP. Jestem tez spoza Trójmiasta i w
                              Polsce lepszego miejsca nie ma. Prosze poczytać regulamin BESENOVA
                              (Słowacja) /wyszukiwarki pomogą znaleźć/ czy
                              www.ostseetherme-usedom.de/index.php?id=46&L=1 Chcę jeszcze podkreślić
                              sensowaność wytłumaczenia Anki, po prostu super, zresztą było tu naprawdę kilka
                              rzeczowych, nie ideologicznych wypowiedzi. Kodi, spróbuj bez stroju kilka razy
                              i wtedy napisz, żeby nie teoretycznie czy ideologicznie
                              • Gość: kodi Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.limes.com.pl 06.01.07, 23:47
                                Dzięki za radę, już próbowałem, jestem facetem i da się wytrzymać ale nie mam
                                przyjemności chodzenia tam szczególnie z moją połowicą, nie mówcie że faceci,
                                których jest przecież miażdżąca większość (czy to nie zastanawiające?, chyba
                                kobietom tak nie do końca pasują te nakazy nagości,) nie wpatrują się natrętnie
                                w kobiety (szczególnie młode). Stąd wynikły wtorki dla kobiet – przecież
                                wcześniej ich nie było, ale nawet kobiece wtorki nie załatwiają sprawy bo ich
                                cześć albo nie ma wtedy czasu albo nie ma też przyjemności obnażania się przed
                                przecież obcymi osobami. Postarajcie się zrozumieć że nie wszyscy maja ochotę
                                siedzieć nago wśród obcych ludzi i to nie powinno ograniczać ich możliwości
                                korzystania z sauny w AP. Co do powrotu potu to zapewniam Cię że to co raz
                                wyjdzie porami skory nie wnika tam powrotem, zwykle odparowuje, trochę się na
                                tym znam bo mam wykształcenie w tym kierunku. Jeszcze raz apeluję żebyście
                                zrozumieli innych, uważacie że nago jest super – ok., ale dajcie innym prawo
                                myśleć i czuć inaczej, nie sprowadzajmy naszej rozmowy do "myśl i rób jak my
                                albo wynocha". Nie chce żeby w AP był nakaz wchodzenia w strojach do sauny ale
                                nie chcę być też przymuszany do zachowań które nie bardzo leżą w mojej naturze.
                                • Gość: Arek no to znajdź sobie inne miejsce, proste IP: *.chello.pl 07.01.07, 18:16
                                  o jezu,
                                  co to za gadanie. Takie są zasady i już. I nieważne czemu takie są. Powiedzmy,
                                  że jest sobie właściciel AP i ma takie widzimisie. I już, po sprawie. Nikt nie
                                  musi się z tego tłumaczyć, dlaczego nago, a dlaczego nie w strojach(?)
                                  Zwyczajnie trzeba się podporządkować. Nie chcesz, znajdź sobie inną saunę.
                                  Byłem w AP ze swoją piękniejszą połową i nie ma problemu. Nikt nachalnie się nie
                                  gapi, nikt nie rozkłada nóg przed paniami. A jak się komuś raz zdarzyło to afery
                                  z tego nie ma co robić.
                                  Poza tym niech się gapią, nikt zdjęć tam nie robi. Co w saunie zobaczysz, przy
                                  wyjściu zapomnisz, heh.

No bezsesnu zupełnie.

• Gość: anka Re: no to znajdź sobie inne miejsce, proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 19:52
                                    burzyc bym sie mogla gdyby szef w pracy powiedzial "chodzisz nago albo
                                    wypadasz" w momencie gdy tak ciezko o prace okej. ale sauna nie jest nikomu do
                                    niczego potrzebna nie jest obowiazkowa jest ich pelno wiec poprostu zmiencie
                                    saune. co sie uparliscie chodzic do tego "dyskryminujacego" aqua?? a poza tym
                                    nie wiem w sumie co za roznica jak baka pojdzie tam w stroju o powierzchni 10
                                    cm kwadratowych to jest ok bo jest "ubrana" i wtedy juz nie przeszkadza
                                    wiekszosc facetow i niech sie gapia?? zreszta tam mozna chodzic w reczniku!!
                                    wiec o co afera. totalny bezsens
                                    • Gość: u92 Re:nagonka IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.07, 20:21
                                      • Gość: u92 Re:nagonka IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.07, 20:27
                                        Powoli ten temat staje sie nudny
                                        Przypomina mi to nagonke na palaczy zakaz palenia w miejscach publicznych
                                        Przepis przepisem wiec trzeba sie go trzymac!!! Sam jestem palaczem ale przepis!
                                        Skreca mnie czasami z braku papierosa bo przepis zabrania
                                        Wiec w aqwaparku zabraniaja w strojach wchodzic do sauny bo przepis
                                        Ja nie pale aby korzystac z pewnych lokali a Wy sciagnijcie "gacie" skoro
                                        chcecie korzystac z sauny :))))
                                        • Gość: KoT Re:nagonka IP: 213.192.87.* 07.03.08, 22:49
                                          temat nudny:))
                                    • Gość: kodi Re: no to znajdź sobie inne miejsce, proste IP: *.limes.com.pl 07.01.07, 21:34
                                      Mam pytanie, a jak się zachowasz kiedy spotkasz w saunie swojego Szefa albo np.
                                      podwładnego? Poklepiecie się po ramieniu oglądając nawzajem swoje genitalia?
                                      Myślisz że nie ucierpi na tym autorytet szefa. Albo spotkasz swojego lekarza
                                      lub np. uczeń nauczycielkę? Czy to faktycznie takie trudne do zrozumienia że w
                                      naszej kulturze nagość (nawet w saunie) nie jest czymś powszechnym?
                                      Co do chodzenia do AP to już tam nie bywam od kiedy zaczęto restrykcyjnie
                                      przestrzegać nakazu nagości, zresztą jak większość moich znajomych. Nie chcę
                                      natknąć się kontrahenta, klienta, współpracownika lub podwładnego.
                                      A co do pracy, jeśli szef przyjąłby takie zasady (np. nagości) to czemu Anko
                                      będziesz się burzyć? Ma chyba do tego święte prawo, jego firma. A mimo to
                                      będziesz protestować - poradzie Ci jak Ty mi - zmień pracę. Praca Anki to dobry
                                      przykład, na pracy jej zależy więc będzie protestować bo chce pracować, niech
                                      zrozumie że innym zależy na tym żeby nie obnażać się publicznie co nie powinno
                                      ograniczać ich możliwości do korzystania z sauny w AP. Problem w Waszym
                                      spojrzeniu polega na tym że Wam to nie przeszkadza (mało tego przeszkadzają Wam
                                      ludzie w strojach w saunie) więc uznajecie że ma tak być i już, bo jakiś
                                      bałwan napisał to w regulaminie, a myślący inaczej niech spadają.
                                      I nie piszczcie mi proszę że są ręczniki bo po saunie trzeba się przecież
                                      schodzić pod prysznicem albo lodem i ciężko to zrobić w ręczniku.
                                      Myślę że kiedy podobna sprawa będzie Was dotyczyć bezpośrednio spojrzycie na to
                                      inaczej.
                                      • witch_84 Re: no to znajdź sobie inne miejsce, proste 08.01.07, 00:12
                                        Sluchaj sa oddzielone plaze dla naturystow i sa plaze dla "textylnych" textylni
                                        nie zycza sobie naturystow na swojej plazy i na odwrot tak samo jest z sauna
                                        wiec nie rozumiem po co na sile cos zmieniac aki jest regulamin a co do tego
                                        czy zalezy mi na pracy tak zalezy mi jednak po pierwsze prace nie tak latwo
                                        zmienic jak saune po drugie do sauny Ci nikt nie karze chodzic a do pracy
                                        niestety musisz zeby przezyc takie sa w tym swiecie realia. poza tym apropos
                                        pracy to szef "nie wprowadza" regulaminu tylko jak kandydujes zna jakies
                                        stanowisko to ten regulamin juz jest i jezeli nie zgodzisz sie chodzic w
                                        garniturze czy w butach z zakrytymi palcami to Cie po prostu nie przyjma.
                                        jesczez co do spotkania kogos znajomego wiesz z tym sie trzeba liczyc mysle ze
                                        jak bym poszla w kusym stroju kapielowym bylaby to podobna sytuacja jednak idac
                                        w takie miejsce licze sie z tym ze tam ide. kumpela poszla na spotkanie AA i
                                        spotkala kolezanke swojej mamy. tez glupio ale z tym sie trzeba liczyc i tyle.
                                      • wojtek56 Po co te emocje? 08.01.07, 02:30
                                        Kodi, z zainteresowaniem czytałem Twoje posty, choć mam zdanie całkiem
                                        przeciwne. Jednak Twoja ostatnia wypowiedź mnie zdziwiła.

W naszej kulturze jest wiele dziwnych rzeczy. Czy to znaczy, ze nie warto
                                        przyjmować dobrych wzorców?
                                        Niedawno otwarto aquapark w Zakopanem. Pozwolę sobie tu zacytować wypowiedź z
                                        innego forum o tym obiekcie: "(Jest tam) wspólny prysznic dla pań i panów.
                                        Konserwuje to polską tradycję niemycia się przed wejściem do basenu. Kiedyś
                                        widziałem taki piktogram: postać z czerwonymi paskami na wysokości pach, pasa i
                                        stóp i podpis: te miejsca wymagają szczególnie dokładnej higieny przed wejściem
                                        na basen. A w Zakopanem jest akurat na odwrót." Jak widać, w Zakopanem
                                        zwyciężyła "tradycja". Cieszę się, że projektanci i szefostwo sopockiego
                                        aquaparku wznieśli się ponad tak rozumianą "tradycję".
                                        A propos szefostwa. Cóż w tym złego, że w saunie spotkają się szef z podwładnym?
                                        Szef straci autorytet? Czy podwładny będzie miał na szefa haka? Przecież obaj
                                        (obie, oboje) przyszli tu z własnej woli i w tym samym celu! Bądźmy poważni i
                                        dorośli. Nawet nie chce mi sie tego wątku rozwijać. (Podobnie rzecz się ma z
                                        nauczycielami i uczniami, choć tutaj nauczyciel(ka) musi się jeszcze liczyć z
                                        tzw. opinią publiczną, a jaka ona by była? - boję się, że choćby Twoje poglądy
                                        świadczą o tym, że miażdżąca dla Bogu ducha winnego(ej) nauczyciela.)

Przyznam, że oburzyła mnie Twoja odpowiedź na argumenty Anki. Masz prawo nie
                                        akceptować regulaminu aquaparku, ale inni ludzie, jak Anka czy ja, ten regulamin
                                        akceptują i chętnie w aquaparku bywają. Jeżeli właściciel utrzymuje taki
                                        regulamin, to znaczy, że mu się to opłaca, w każdym razie ryzykuje własnymi
                                        pieniędzmi. Ludzie chodzą tam z własnej woli, znając z góry reguły (można je
                                        przeczytać PRZED zapłaceniem za bilet). Twoje odniesienie do potencjalnego
                                        nakazu nagości pracowników w miejscu pracy Anki jest wyjątkowo niesmaczne.
                                        Najpierw sprawdzasz, jakim regułom masz się podporządkować, potem dokonujesz
                                        wyboru!
                                        Rozumiem, że chciałbyś, aby w aquaparku zmieniono regulamin. Tak jak Sonia,
                                        założycielka tego wątku, chcielibyście tolerancji dla tekstylnych, większej
                                        intymności pod prysznicem itp. Jasne, że macie prawo pragnąć takich zmian, ale
                                        czy trzeba przy tym obrażać tych, którzy wcale tego nie pragną? Nie wszyscy
                                        uczestnicy tej dyskusji, niezależnie od głoszonych opinii, potrafią utrzymać
                                        rzeczowy, kulturalny poziom. Tym bardziej proszę abyś Ty (i inni, których na to
                                        stać) nie sprowadzali rozmowy do emocjonalnej, bezsensownej przepychanki. No,
                                        chyba że innych argumentów nie starcza, ale wówczas to przestaje być rozmowa.
                                        • Gość: anka Re: Po co te emocje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 09:08
                                          dokladnie po co te emocje? a wracajac do poprzedniego pytania o prace to jezeli
                                          szef wprowadzi nakaz chodzenia nagi -i bede miala tyle innych mozliwosci pracy-
                                          co Ty masz mozliwosci zmiany sauny na inna, to bez mrugniecia okiem ja zmienie-
                                          po co sie szarpac? a co do spotkania szefa czy kogos innego to w innych
                                          miejscach tez go moge spotkac w powiedzmy niekomfortowych sytuacjach: w hotelu
                                          gdynia gdzie prysznice i szatnia sa koedukacyjne co prawda owinietego
                                          recznikiem ale zawsze. tez jako przyklad podam basen akademicki: tam
                                          jest "nakaz kapania sie nago" i np w godzinach tzw pracowniczych przychodzili
                                          studenci doktortanci pani szatniarka i proferor no i jak spotkalam jakas pania
                                          profesor pod prysznicem nago to mialam uciec z krzykiem bo co inego moglabym
                                          zrobic? eh no nie dajmy sie zwariowac...
    • wojtek56 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 08.01.07, 02:56
      Powtarzam ten post - odpowiedź na jeden z późniejszych postów Sonii - jako że
      oryginał zagubił się w morzu innych...

sonia007 napisała:

> Odnoszę wrażenie że spora grupa "wyważonych" opinii optujacych za zmuszaniem
      > ludzi do przebywania w saunie nago jest autorstwa osób związanych z
      > aquaparkiem [...].
      >
      > [Saunujący nago] sami czuja się niekomfortowo będąc nago w towarzystwie osób,
      > które są ubrane.
      > Ma to również miejsce na plażach nudystów, gdzie tzw. tekstylni są niemile
      > widzieni. Może czas sobie to wreszczie uzmysłowić i nie odwracać kota ogonem.
      >

Soniu! Zapewniam, że nie mam z Zarządem sopockiego aquaparku nic wspólnego. Mogę
      odpowiedzieć, że uciekanie się do takich sugestii interpretuję jako Twoją
      słabość w szermierce na argumenty i co? Będziemy dalej eskalować domysły i
      pomówienia?!
      A co do niechętnego patrzenia przez golasów na tekstylnych w saunie, w której
      nagość jest dopuszczalna (a wręcz chroniona regulaminem!) - coś w tym jest. Nie
      rozbiera sie ten, dla którego nagość jest sensacją, a przynajmniej budzi emocje
      i nie jest akceptowalna. Chciałabyś wypoczywać w towarzystwie osób, które Ciebie
      nie akceptują?
      Na plaży naturystów jest nieco inaczej. Tekstylni nikomu tam nie przeszkadzają.
      Przeszkadza tylko chamstwo i nachalność, a takich znajdziesz i po jednej, i po
      drugiej stronie.

• Gość: v Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.01.07, 21:14
      Jacku, odezwij się. Wczoraj był Twój dzień - poniedziałek. Byłeś? Pozdrawiam. V.
      • Gość: aa Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.pcz.pl 09.01.07, 23:34
        A ciekawy jestem jak to jest w Finlandii tam maja duzo sałn i tez chodza nago :D
        www.3dwhite.pl/?click=a9170483f3be82ab1dc3427e605e144d
        • sonia007 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 09.01.07, 23:49
          Ludzie nie chcę żeby AP zmieniał regulamin, chciałabym żebyście pozwolili mi
          tam wchodzić w 100% bawełnianych, papierowych, jednorazowych czy jakie chcecie
          majtkach i to wszystko. Nie przeszkadza mi Wasza nagość, akceptuję wasze
          poglądy, ale chciałabym żebyście tolerowali też moje odczucia.
          Odpowiedzmy sobie przy tym wyraźnie czy regulamin nakazujacy nagość w saunie
          jest uwarunkowany szeroko pojętymi względami higienicznymi czy może właśnie
          chroni nagość (jak to zaznaczyliście w poprzednich postach)jako dobro narodowe
          i początek nowej świeckiej tradycji w naszym pięknym kraju.

• Gość: u92 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.07, 00:30
            Soniu 007 (przy calej sympatii) NIEEEEEEEEEE !!! zadnych majtek, owin sie
            recznikiem i bedzie ok.
            zareczam Tobie ze nikt nie powie zlego slowa
            Uklony glebokie :))))
          • wojtek56 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 10.01.07, 10:18
            sonia007 napisała:

> [...] nagość [...] jako dobro narodowe
            > i początek nowej świeckiej tradycji w naszym pięknym kraju.

Nie wiem jak szanowne Koleżeństwo, ale za takie dictum przyznałbym Ci, Soniu,
            przywilej saunowania w majtkach :-)
            • Gość: gość Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.centertel.pl 09.12.09, 00:58
              Wojtku56 to była największa złośliwość, jaką przeczytałem na tym wątku :D
              doskonale inteligentna :D Ale to nie dotrze do tej osoby, bo tak naprawdę
              problemem nie jest jej własne nagie ciało, które może całkowicie zakryć
              ręcznikiem, jak to robią kobiety w pewnej części świata, ale to, że inni mogą
              być nadzy i to bez poczucia winy.
          • Gość: Rafał Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 13.02.10, 17:32
            Kto skrzywdził tak Sonię?
          • bobbie2 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 11.06.10, 15:59
            Droga Sonia,

U nas fanatycy religijni zadaja specjalnych praw, tego chcesz w Polsce, muszisz
            troche po swiecie pojezdzic i byc troche obyta z inna kultura i zwyczajami, inni
            ida do sauny i to nago! a drudzy wola isc do lekarza, bo sa chorzy, Ty sama
            wybierasz i nie narzucaj nam swoich pogladow, do sauny nikt Cie nie zmusza a jak
            juz przyjdziesz zastosuj sie do regul ktore tam obowiazuja.
    • mammcia Regulamin.... 12.01.07, 09:13
      Hmmmm.... mam nadzieję, że ci, którzy w tej dyskusji wciąż powołują sie na
      regulamin, twierdząc że skoro jest przepis, to należy go przestrzegać i koniec -
      z równą skrupulatnością przestrzegają przepisów np. ruchu drogowego. Na
      obwodnicy nigdy, ale to nigdy nie przekroczą 110 km/h, a gdy w drodze do
      Aquaparku licznik wskaże 51, to natychmiast noga z gazu. Przecież jest przepis.
      • Gość: Artur bo nago jest przyjemniej IP: *.chello.pl 12.01.07, 12:35
        ktoś kiedyś wymyślił, że nago się z sauny korzysta. Okazało się, że to był
        świetny pomysł. Jest dużo przyjemniej, może lepiej dla zdrowia, higieniczniej
        (choć odrobinkę) i w ogóle inaczej... taka nieskrępowana nagość to rzadka sprawa.
        W związku z tym takie przyjmuje się w saunach zasady. Ale powiedzmy, że można w
        ciuszkach. Wchodzę nago do sauny a obok ktoś w stroju, kąpielówkach czy, pożal
        się Boże, jakimś kombinezonie. Jak ja, przyjmujący saunowe zasady nagości, mam
        się czuć? No skępowany jestem bo może zachowuje się jak świnia? Sam nie wiem...
        Co ja sobie w ogóle pomyślałem nie ubierając nic na siebie - kretyn.
        A jak wszyscy są nago... no to spojnie, bez stresu bo tak ma być. Jak ktoś chce
        w ciuchach to są sauny w mieście gdzie można tak wchodzić.
        Kobiety, dziewczyny... czego się boicie? Taka nieskępowana nagość powoduje, że
        nie jest to w saunie jakiś temat tabu, sam nie wiem jak to napisać. Zwyczajnie
        to nikogo nie podnieca, nie działa pobudzająco, no nic z tych rzeczy. Zapewne są
        od tej zasady wyjątki ale to jak w każdej dziedzinie życia.

Pozdrawiam i mniej nerwów życzę, bo życie milej wtedy płynie
        • mammcia Re: bo nago jest przyjemniej 12.01.07, 12:46
          I to właśnie jest dla mnie logiczne wytłumaczenie zasad, które można by uznać
          jako... powiedzmy: domyślnie przyjęte dobre obyczaje. Wreszcie ktoś napisał po
          ludzku, zamiast zasłaniać się przepisami (regulaminem).
          • sonia007 Re: bo nago jest przyjemniej 12.01.07, 23:43
            hmm.. to znaczy że mam być w saunie nago dla Waszego dobrego samopoczucia?
            Pięknie powiedziane, wspaniali z was egoiści.
            Więc nie chodzi jednak o higienę tylko o wasze poczucie komfortu, a regulamin
            jest tutaj porostu niepodważalną bronią przed osobami (ech, ci obrzydliwi
            tekstylni tfu!), których obecność może wam ten komfort popsuć.
            Naprawdę pięknie to sobie obmyśliliście, pogratulować fantazji - choć ta
            szczerość mnie rozbroiła.
            Szkoda tylko że AP nie liczy strat jakie ponosi ze względu na utratę klientów,
            którzy przeszkadzają tym wstydliwym biedaczkom w saunie.
            • Gość: u92 Re: bo nago jest przyjemniej IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.07, 23:54
              Soniu 007 :)))))))))))-( darze ciebie coraz wieksza sympatia)
              gdybym mial mozliwosc zaproszenia Ciebie do sauny (Aqwapark Schaboutz) chetnie
              bym to zrobil ,mysle ze na wiele swych pogladow zmienilabys zdanie.
              To ze ktos jest dorosly nie swiadczy ze dorosl do pewnych pogladow.
              I jesli ktos by Tobie "swiecil" genitaljami przed oczyma pomyslalabys zapewne
              o nim
              "O Biedny nedzniku nie przychodz tutaj ,zal mi Ciebie"
              • stukam_kopytkami Re: bo nago jest przyjemniej 14.01.07, 20:18
                Gość portalu: u92 napisał(a):

> Soniu 007 :)))))))))))-( darze ciebie coraz wieksza sympatia)
                > gdybym mial mozliwosc zaproszenia Ciebie do sauny (Aqwapark Schaboutz) chetnie
                > bym to zrobil ,mysle ze na wiele swych pogladow zmienilabys zdanie.
                > To ze ktos jest dorosly nie swiadczy ze dorosl do pewnych pogladow.
                > I jesli ktos by Tobie "swiecil" genitaljami przed oczyma pomyslalabys zapewne
                > o nim
                > "O Biedny nedzniku nie przychodz tutaj ,zal mi Ciebie"

W ostatnich postach zachowujesz się jak kobieta, która cierpi na ostry syndrom
                niedopchnięcia. Ktokolwiek tu czegokolwiek by nie napisał i tak będzie źle. Ty
                nie chcesz! zrozumieć, że nagie saunowanie jest znacznie lepsze dla ciała i
                duszy (psychiki - gdybyś nie zrozumiała) lepsze niż w ubraniu.
                Jestem kobietą. Chodzę do Aquaparku. Zdarzają się podglądacze, ale wystarczy na
                takiego spojrzeć odpowiednim wzrokiem, ew. zwrócić uwagę. I po sprawie.
                Wypoczywam nago. Nie wstydzę się tego, bo nie ma czego.
                Ty chyba jeszcze myślisz w kategoriach, nagość = seks.
                • Gość: ewela Re: bo nago jest przyjemniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 15:13
                  nie cierpię na wymieniony przez Ciebie syndrom (wczoraj rano wystarczy?),
                  jednak zgadzam się z sonią w 100%. dla mnie nagość = intymność. uważam, że
                  jestem boska, jednak nie czuję potrzeby pokazywania swojej nagości obcym
                  ludziom, nie korzystam z plaż dla naturystów i nie opalam się topless na
                  zwykłej plaży. jestem kobietą piękną, zgrabną i atrakcyjną. jednak swą boskość
                  wolę zachować dla siebie samej i wybranych mężczyzn. ale szanuję osoby, które
                  chodzą do sauny nago. szkoda tylko, że one nie potrafią uszanować poglądów soni
                  i moich.
            • Gość: Artur martwisz się o zyski AP? kultura - tak jest i już IP: *.chello.pl 13.01.07, 03:39
              niepotrzebnie:) chyba, że tam pracujesz.

Nie mam pojęcia jak Ci tą nagość wytłumaczyć. To wynika z tradycji, kultury...
              takich właśnie rzeczy zapewne. Higiena jak juz pisałem cierpi trochę gdy w
              ciuszkach siedzimy ale to jest pewnie do przebolenia - choć ja tam nie ryzykuję.

Ogólnie przyjęta zasada jest taka, że przebywamy w saunie nago. Zapominamy o
              regulaminie. Taka jest zasada i tyle. No i są ludzie co się jej trzymają i jest
              im z tym dobrze. Przychodzi taki tekstylny i burzy porządek. Tak zwyczajnie nie
              wolno i to jest moim zdaniem brak kultury. Nie nagość, bo w niej nie ma nic
              złego. Złe jest natomiast burzenie porządku.
              Tak samo jakbyśmy odwiedzając orientalną restaurację nie uszanowali zasady
              zdejmowania butów. Pewnie, że to może głupie ale tak się robi i tyle. Siadasz na
              podłodze i wcinasz pałeczkami. Taka kultura.
              To że w hiszpanii mają przerwę w środku dnia na obiad i zamykają wszystkie
              sklepy. No jak mnie to wkurzało, ale przecież nie będę z tego robił afery. Taka
              tamtejsza kultura. Oni zwyczajnie lubią sobie zjeść obiadek a potem poleżeć
              brzuchem do góry. Tak! A my w saunie lubimy, tak jak trzeba, siedzieć na golasa,
              nie czuć przyklejających się kąpielówek. Poczuć swobodę w pomieszczeniu gdzie
              temperatura sięga 100 st.C. Nie przejmować się, że ktoś kto obok siedzi w
              ciuszkach myśli, że jestem zbokiem albo innym zwyrolem bo się nie boję pokazać
              tyłka.

• Gość: kodi Re: martwisz się o zyski AP? kultura - tak jest IP: *.limes.com.pl 13.01.07, 10:35
                Nareszcie doszliśmy do sedna sprawy, nie chodzi więc o regulamin i higienę
                tylko o Wasze samopoczucie w towarzystwie osób nie do końca rozebranych.
                Co do przykładu z restauracją to w większości z nich w Polsce pytają czy maja
                podać pałeczki, czy sztućce i nie nakładają obowiązku zdejmowania butów, pewnie
                rzecz ma się inaczej w Azji ale mieszkamy w PL. Hiszpański przykład też mnie
                nie przekonuje bo oczywiście będąc w pewnym kręgu kulturowym należy stosować
                się do obowiązujących tam zasad, ale w tym przypadku jesteśmy w środkowej
                europie. Co do tradycji to wyjaśnijcie mi proszę jaką tradycję tak kultywujemy?
                Odnoszę wrażenie że skandynawską, więc należy określić że jest to Skandynawki
                AP (nie można tego wykluczyć pod względem kapitałowym), chociaż jeśli ktoś wie
                jakie jest pochodzenie kapitału w AP to będę wdzięczny za info.
                Mam propozycje doświadczenia, wprowadźmy np. poniedziałki i piątki bez
                obowiązku całkowitej nagości i dajmy znać że coś takiego jest w AP. Zobaczymy
                ile osób odwiedzi to miejsce w tych dniach, może będzie to jakaś wskazówka dla
                władz AP że ponoszą realne straty trzymając się kurczowo regulaminu.
                • Gość: Artur a to tylko moja opinia był IP: *.chello.pl 13.01.07, 16:37
                  witam,
                  ja nie wiem czy dochodzimy do sedna sprawy. Dochodzimi do tego co mi się podoba
                  i widzi. Jedna opinia wśród setki. Piszę w swoim imieniu nie wszystkich
                  wielbicieli nagości.
                  Z tymi restauracjami to fakt, ale tylko dlatego, że u nas niema porządnych
                  orientalnych restauracji:) Ale np. sushi widelcem... to zbrodnia:)

Ja rozumiem regulamin AP. Na drewnie siadamy w ręczniku po to by pot nie wnikał
                  bezpośrednio w deski. Wiadomo, że troche go przeniknie ale to duzo mniej niż bez
                  tego ręcznika. Po wyjściu z sauny powinno się wskoczyć pod prysznic albo do
                  basenu z zimną wodą. Powiedzmy, że w stroju kąpielowym wskakujemy... W przypadku
                  basenow jest to niedopuszczalne bo pot w kąpielówkach zostaje w wodzie... ble.
                  Tu akurat są prysznice. Ale... przecież niektórzy kupują sobie karnet na całość
                  - łącznie z basenami. Ja rozumiem, że nikt nie będzie sprawdzał czy umyliśmy
                  tyłek pod prysznicami ale takie ewidentne łamanie zasad higieny jest
                  niedopuszczalne (chodzi mi o przepocony strój w basenie).
                  A powiedzmy, że w stroju idziemy pod prysznic a potem chwilka przerwy i znowu do
                  sauny. Mamy na sobie gatki przesiąkniete wodą, potem i siadamy w nich na
                  deskach. Nawet przez ręcznik sporo więcej tej wody dostaje się do drewna. No
                  chyba, że będziemy wyciskać to wodę z majtek - powodzenia. To też jest bleee i
                  do tego kosztowne bo drewno wieczne nie jest.
                  Jak jesteśmy nago, bierzemy prysznic schładzający, wycieramy się drugim
                  ręcznikiem i mamy suche ciałko nadające się i do basenu albo ponownie do sauny.
                  To taka druga opcja poza kulturą - dlaczego nago w saunie. Higiena jednak tego
                  też wymaga.

• Gość: u92 Re: do stukam kopytkami IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.07, 00:07
                    Gdybys czytala uwaznie moje posty zapewne zauwazalabys pare szczegolow
                    1) Jestem facetem
                    2)Czytajac to co napisalem wiedzialabys ze jestem przeciwnikiem wchodzenia do
                    sauny w strojach ( w moim kraju to nie do pomyslenia), a pomysly typu jeden
                    dzien dla tych co chca w strojach a drugi dla tych co wola nago uwazam za
                    totalna bzdure.Nigdy nie pujde do takiej sauny.
                    • stukam_kopytkami Re: do stukam kopytkami 15.01.07, 12:33
                      Sorry U92 - miało iść do Sonii.
                      Coś się porobiło z cytowaniem...

A Ty U92 zajrzyj do słownika ortograficznego, na pewno nie za szkodzi ;)
                      • Gość: TEż człowiek Re: do stukam kopytkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 17:50
                        Szanuję wiele wypowiedzi.ALE i tu problem.Jeżdżę do
                        Dużego agwaparku na Słowację.Cena za pobyt 3 godziny ok.35o koron.Tam wsyscy są
                        w negliżu.Nikomu to nie przeszkadza,ani młodym ,ani starszym.Rozrzut wieku 20
                        70 lat oczywiście w saunach-jest ich ponad 15 różnego rodzaju.Liptowski Mikulas.
                        • Gość: ja Re: do stukam kopytkami IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.01.07, 19:42
                          Sauny w Waszym Aquaparku są najcudowniejszym miejscem w Polsce:)
                          Nie ma drugiego takiego miejsca w naszym kraju.
                          Komu przeszkadza nagość, niech nie przychodzi.
                          Prawdziwy saunowicz przychodzi do sauny wypoczywać, oczyszczać ciało i duszę z
                          brudów codzienności, a nie gapić się na współsaunowiczów. Jeżeli uda się
                          spotkać bratnia duszę i troszkę sobie pogadać, to jest jeszcze lepiej:)
                          Trzymajmy się cieplutko i golutko.
                          Do zobaczyska!:)
    • wojtek56 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! 18.01.07, 00:50
      Soniu, specjalnie dla Ciebie link do sauny z kulturalnej aż do bólu Anglii.
      www.bghs.co.uk/
      Piszą te same argumenty, podpierają się starożytnymi Rzymianami i do znudzenia
      powtarzają: nago, nago, nago... Saunuje się NAGO.
      Chyba tym postem zakończę swój udział w tej dyskusji.
      Do zobaczenia w saunie (bo jednak wierzę, że się przekonasz)!
    • Gość: trt Nie nago ani w stroju tylko w ręczniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 16:47
    • Gość: Madziaia Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 21.01.07, 22:10
      Regulamin specjalnie dla Was!

ZASADY KORZYSTANIA ZE SWIATA SAUNY

1. Przed wejsciem na teren Swiata Sauny i przed rozpoczeciem korzystania z
      poszczególnych urzadzen nalezy zapoznac sie z regulaminem.
      2. W Swiecie Sauny obowiazuje wylacznie recznik i/lub szlafrok (z wylaczeniem
      pkt. 3). Dozwolone jest uzywanie wylacznie obuwia basenowego (typu klapki)
      3. Przy zabiegu typu peeling Panów obowiazuja kapielówki.
      4. Kazdy uzytkownik saun zobowiazany jest przed wejsciem do Swiata Sauny do
      dokladnego umycia z uzyciem mydla calego ciala.
      5. Przed wejsciem do pomieszczenia sauny nalezy bezwzglednie zdjac obuwie
      basenowe
      6. Przy korzystaniu z pomieszczen saun nalezy bezwzglednie stosowac sie do
      instrukcji uzytkowania, polecen i informacji udzielanych przez pracowników saun
      - fizjoterapeutów.
      7. W saunach suchych drewnianych nalezy siadac na reczniku oraz trzymac na
      nim stopy.
      8. Recznik powinien byc rozlozony tak, aby zadna czesc ciala nie stykala sie
      z powierzchnia drewniana.
      9. W celu skorzystania z uslug dodatkowych np. solariów oraz urzadzen
      hydrojet nalezy zwrócic sie do pracownika obslugi Swiata Sauny.
      10. Na terenie Swiata Sauny zabrania sie:
      * wchodzenia w ubraniu, stroju kapielowym oraz obuwiu innym niz
      basenowym z wylaczeniem pkt. 3
      * biegania po terenie i halasowania oraz glosnego prowadzenia rozmów,
      * wchodzenia na elementy konstrukcyjne saun nie przeznaczone do tego celu,
      * dotykania i manipulowania przy urzadzeniach elektrycznych i grzewczych,
      * wnoszenia do pomieszczen saun naczyn, resztek jedzenia i wszelkich
      przedmiotów obcych,
      * wnoszenia lodu do pomieszczen saun,
      * wnoszenia na teren Swiata Sauny alkoholu i napojów alkoholowych,
      * palenia na tarasach saun,
      * niszczenia i uszkadzania wyposazenia,
      * nie obyczajowego zachowania, badz zachowania uznanego spolecznie za
      nieprzyzwoite lub obrazliwe.
      11. Jedzenie i picie dozwolone jest wylacznie w strefie baru.
      12. Zabrania sie korzystania z urzadzen w Swiecie Sauny osobom, których oznaki
      zewnetrzne wskazuja na: zakazne choroby skóry i inne choroby zakazne, grzybice,
      brodawice, rumien, róza itp., otwarte skaleczenia, trudno gojace sie rany, brak
      higieny osobistej, czeste iniekcje dozylne na konczynach, trudnosci w
      oddychaniu, zaburzenia równowagi, agresywne zachowania.
      13. Zabrania sie korzystania z saun kobietom w czasie menstruacji.
      14. Ze Swiata Sauny moga korzystac tylko osoby pelnoletnie.
      15. Osoby chore oraz o niestabilnym stanie zdrowia powinny korzystac z saun i
      innych urzadzen ze szczególna ostroznoscia (lub po konsultacji ze swoim lekarzem).
      16. Za skutki zdrowotne przebywania tych osób w strefie saun Park Wodny Sopot
      Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialnosci.
      17. Wszelkie skaleczenia, problemy ze zdrowiem oraz pogorszenie samopoczucia
      nalezy niezwlocznie zglaszac najblizszemu pracownikowi obslugi w Swiecie Sauny,
      lub skorzystac z czerwonego przycisku sygnalizacyjnego, który znajduje sie w
      kazdym pomieszczeniu sauny.
      • Gość: Madziaia Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 21.01.07, 22:11
        Tak więc można z sauny korzystać w szlafroku!
        • Gość: sonia7 Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 22:35
          przeczytalem znaczna czesc tekstow i sie dziwie. skad tyle obaw z pokazaniem
          kawalka swego ciala? kompleksy? ja mam poczucie swej wartosci, takze swego
          ciala i chodze do sauny z recznikiem ktory sluzy tylko do celow higienicznych :)
          • Gość: ech Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.chello.pl 23.01.07, 16:49
            rzygać się chce z powodu aquapark
    • Gość: Max Może przemówi taka wypowiedź z innego forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:36
      Wróciliśmy właśnie z Luebbenau, gdzie "zaliczyliśmy" textilfrei Abend. Przy
      okazji - nasza niemal trzyletnia córka miała okazję pierwszy raz założyć
      kostium (do 19-tej na basenie obowiązują stroje). Natychmiast, jak zrobił się
      mokry, zaczęła protestować i z radością przeniosła się do części saunowej,
      gdzie w jacuzzi oraz solance nie trzeba korzystać z tekstyliów. No a potem już
      była 19-ta i pełna swoboda na całym basenie.

Ale nie o tym. Otóż mieliśmy w saunach refleksję, że - pomimo zimy - na części
      ciał widać jeszcze ślady strojów kąpielowych. Tzw. białe paski, powszechne u
      saunowiczów, dość jednoznacznie wskazują, że nie ma prostej zależności pomiędzy
      nagim korzystaniem z sauny a nagim plażowaniem. Ta sama osoba, która w Sauna
      Landschaeft'cie w Luebbenau nago korzysta z sauny nie wstydząc się przy tym, na
      plaży zakłada kompletny, dwuczęściowy strój.
    • Gość: v Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.01.07, 07:13
      Kto bedzie w świecie saun w poniedziałkowe południe? Warto przyjść? Będzie z
      kim cicho pogadać i wypocząć w dobrym towarzystwie oraz milutkiej atmosferze?
      Pozdrawiam.
      V.
      • Gość: ppp rzygać się chce z powodu aquapark w sopot IP: *.chello.pl 29.01.07, 09:52
    • Gość: britpop To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy z sauny... IP: *.gdynia.mm.pl 29.01.07, 12:30
      ...musi byc automatycznie nudysta czy ekshibicjonista chetnie paradujacym nago
      wobec obcych ludzi. Na pewno w saunach nie ma przymusu nagosci (z uwagi na
      zwiazany z tym stres). Powinnas byla zlozyc skarge.
      • Gość: v Re: To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy z sau IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.02.07, 19:38
        W saunie należy być wyłacznie nago. Jeżeli komus to przeszkadza, nie musi tam
        wchodzić. Sprawa jest prosta.
        Kiedy najlepiej wpaść do Aquaparku, by spotkać miłe i co ważne gołe towarzystwo?
        pozdro dla gołych.:)
        • Gość: v Re: To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy z sau IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.02.07, 20:28
          :)
        • paddinktun Re: To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy z sau 07.02.07, 12:44
          Nago to mozesz byc we wlasnym domu albo na wydzielonej plazy naturystow (czyt.
          ekshibicjonistow) a nie w miejscu pu-bli-cznym jakim jest sauna.
        • mrarm Re: To oczywiste, ze nie kazdy korzystajacy.. 14.04.10, 13:52
          No, z tym, ze ja wolalbym paradowac w ręczniku, i mam do tego prawo, a na golasów będę się gapił - bo gdzie mam patrzeć - w ziemię? : D
    • Gość: sss rzygać mi się chce z powodu aqua park w sopocie IP: *.chello.pl 04.02.07, 20:06
    • Gość: parura Re: sauna Aquapark Sopot - tylko nago!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:10
      Sauna to forma kąpieli. Noszenie ręcznika może powodować poważne problemy
      skórne, bo wypacane toksyny wracają do rozszerzonych porów. Jak się ktoś
      wstydzi, to są tylko "jednopciowe", a jeśli już ekstremalnie , to można z
      kilkoma koleżankami się zrzucić i domową już za ok 6000zł kupić ;-) Oczywiście
      korzystając na zmianę;-) Swoją drogą, chyba można nawet zemdleć, jak się za
      dużo i za ciasno ręcznikiem w saunie obwiąże.
      • Gość: xyz rzygać się chce z powodu aquapark w sopocie IP: *.chello.pl 05.02.07, 12:30
        • Gość: u92 Re: rzygać się chce z powodu aquapark w sopocie IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.07, 01:02
          W saunie niewskazane jest rzyganie :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka