otto_von_bismarck 16.07.03, 09:48 Bydgoszcz uczciła wczoraj swoją najbardziej reprezentacyjną ulicę, noszącą imię Waszego miasta. Co i róż można było spotkać gdańskie akcenty. A Wy nas tak nie lubicie... www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,1574317.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sss Re: Swięto Gdańskiej IP: *.greenet.pl 16.07.03, 09:53 może dlatego nie lubimy, że nie znacie zasad ortografii... ( "co i róż" ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trójmiejszczanin Re: Swięto Gdańskiej IP: *.allianz.pl 16.07.03, 14:06 Co Ty wygadujesz,ja was bardzo lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speedway Re: Swięto Gdańskiej IP: *.use.pl 16.07.03, 14:18 A ja nie lubię Bydgoszczy, a zwłaszcza Tomasza Golloba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszuba123 Re: Swięto Gdańskiej IP: *.adsl.hansenet.de 16.07.03, 14:43 Do Bydgoszczy to ja nic nie mam, miasto jak miasto ... powiedzialbym srednia krajowa. Ale Bismarck'a tzn. nickiem, ktorym sie poslugujesz to juz nawet odrobinka sympatii nie darze. kaszuba123 Odpowiedz Link Zgłoś
j.aszk Re: Swięto Gdańskiej 16.07.03, 16:05 Gość portalu: kaszuba123 napisał(a): > Ale Bismarck'a tzn. nickiem, ktorym sie poslugujesz to juz nawet odrobinka > sympatii nie darze. Gość portalu: kaszuba123 napisał(a): > Ale Bismarck'a tzn. nickiem, ktorym sie poslugujesz to juz nawet odrobinka > sympatii nie darze. bez przesady, wiadomo, że w Polsce się wydaje, ze nic innego nie robił tylko bił polskie dzieci z Wrześni, ale z drugiej strony to gość, który m.in. wprowadził taką nowinkę jak ubezpieczenia społeczne a do Bydgoszczy tez nic nie mam..., nie jest tam co prawda tak fajnie jak na Kaszubach :), ale też nieźle, a i tu i tam unosi się jeszcze z lekka duch Wielkiego Kanclerza :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszuba123 Re: Swięto Gdańskiej IP: *.adsl.hansenet.de 16.07.03, 23:14 j.aszk napisał: > bez przesady, wiadomo, że w Polsce się wydaje, ze nic innego nie robił tylko > bił polskie dzieci z Wrześni, ale z drugiej strony to gość, który m.in. > wprowadził taką nowinkę jak ubezpieczenia społeczne Nie rozumie dlaczego mialabym przesadzac ? Jest to moje osobiste zdanie i osobiscie nie musze darzyc go (Bismarcka) sympatia. Jakby sie troszke glebiej poszperalo to na jednej Wrzesni by sie nie skonczylo. Ubezpieczenia spoleczne ... owszem, ale po 1848 roku w Niemczech "wrzalo" ... byla to jedyna mozliwosc aby utrzymac tzw. "klase robotnicza" w ryzach dyscypliny wielkoprzemyslowego spoleczenstwa nastawionego na militaryzm i ekspansje kolonialna. A idac dalej ta droga to niejaki Adolf H. wprowadzil taka nowinke jak autostrady. PS zeby mi nikt nie zarzucal anyniemieckosci ... Niemiec i Prusak to dla mnie dwa rozne swiatopoglady ... dla mnie nie do pogodzenia kaszuba123 Odpowiedz Link Zgłoś
j.aszk Re: Swięto Gdańskiej 17.07.03, 12:47 Gość portalu: kaszuba123 napisał(a): > j.aszk napisał: > > > bez przesady, wiadomo, że w Polsce się wydaje, ze nic innego nie robił tyl > ko > > bił polskie dzieci z Wrześni, ale z drugiej strony to gość, który m.in. > > wprowadził taką nowinkę jak ubezpieczenia społeczne > > > Nie rozumie dlaczego mialabym przesadzac ? Jest to moje osobiste zdanie i > osobiscie nie musze darzyc go (Bismarcka) sympatia. właściwie masz rację, każdy może lubić czy nie wg własnego uznania > A idac dalej ta droga to niejaki Adolf H. wprowadzil taka nowinke jak > autostrady. stawianie Ottona w jednym rzedzie z Adolfem jest tyle popularne co i skrajnie demagogiczne. Państwo Bismarcka było wzorcowym wręcz państwem prawa, które było takie samo dla wszystkich bez wzgledu na narodowość, i prócz regularnych wojen nikogo nie zabijało, a czym była III Rzesza to wszyscy wiemy... Jak mawiał mój dziadek o hitlerowcach w porównaniu do wcześniejszych Prusaków 'to nie są ci sami Niemcy' > > PS > zeby mi nikt nie zarzucal anyniemieckosci ... Niemiec i Prusak to dla mnie dwa > > rozne swiatopoglady ... dla mnie nie do pogodzenia tak się przyjęło, że Prusak to cos najgorszego co w Niemcach można znaleźć, ale to akurat nie Prusacy byli motorem III Rzeszy.... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
otto_von_bismarck Re: Swięto Gdańskiej 16.07.03, 15:30 A więc tak dalej trzymać i na Bydgoszcz się nie obrażać!:) A Tomek Gollob punkty dla Wybrzeża zdobywał jak młodym chłopakiem jeszcze był. Odpowiedz Link Zgłoś
leutnant Re: Swięto Gdańskiej 16.07.03, 16:04 ALE NIE MA JAJ BO TATUŚ NIM KIERUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trójmiejszczanin Coś o Bydgoszczanach IP: *.allianz.pl 16.07.03, 16:14 Pozdrawiam Bydgoszcz,mam tam sporo znajomych,ludzie z tego miasta są normalni,nie wożą się jak np.wsiawiacy,albo ukulturalnione do granic wytrzymałości krakuski,albo niedowartoscowane pyruski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papuzia Re: Coś o Bydgoszczanach IP: *.gdynia.mm.pl 18.07.03, 00:14 Jestem rodowitą Bydgoszczanką od 12 lat mieszkającą w Gdyni! W Bydgoszczy mieszkałam na Gdańskiej 51,uwielbiam ulicę mojego dzieciństwa !!! Te piękne kamienice z przejściami na różne podwórka, te zakamarki!!! Raj dla dzieci !!! O przekorna naturo ludzka!!! W młodości marzyłam o tym by mieszkać w przestrzennej Gdyni, bo kocham wiatr i morze! Moje marzenie się spełniło, ale im lat przybywa tym większa tęsknota w sercu za Bydgoszczą :))))) Uważam, że "Święto ulicy Gdańskiej" to superowy pomysł!!!! Pozdrawiam całą Bydgoszcz i jej sympatyków Odpowiedz Link Zgłoś