ww_lodz 14.04.08, 22:49 W Gdańsku mieszka się 'w' a nie 'na'. Dlaczego? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinowski11 Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu 15.04.08, 08:35 Tak jest chyba tylko z Wrzeszczem :) Wszędzie się mieszka "Na" tylko nie "We" Wrzeszczu :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gda Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu IP: *.crowley.pl 15.04.08, 09:43 Na Oliwie? Na Brzeźnie? ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu 15.04.08, 10:42 Najbardziej wkurzające jest "na Morenie", bo nie ma takiej dzielnicy! Są Piecki i jest Migowo, a "Morena", to nazwa spółdzielni mieszkaniowej, która tam budowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon wyluzuj - chcesz pouczać ludzi jak majo mówić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:56 Morena, Żabianka, Przymorze - nazwa osiedla czy kolejki więcej mówi niż oficjalne nazwy Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Niech se mówio jak chco! 23.04.08, 15:55 A ja mogę mieć swój pogląd - prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu 15.04.08, 12:46 Gość portalu: Gda napisał(a): > Na Oliwie? Na Brzeźnie? ciekawe... Źle się wyraziłem, wszędzie się mieszka "na" albo "w" tylko nie "we" Wrzeszczu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gda Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu IP: *.crowley.pl 15.04.08, 14:06 aaa, to co innego. Przypuszczam, że "We" dlatego że trudno byłoby wymówić obok siebie dwie literki W (to moja teoria) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anax Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu IP: 193.189.116.* 15.04.08, 11:09 Jak mnie drażni jak ktoś mówi na wrzeszczu ...grr... tak samo jak w lato i w zime ..:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rk Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu IP: 195.143.166.* 15.04.08, 16:53 Tak samo mowi sie w Kraku "na" lub "w" . W Nowej Hucie a nie na NH. Powinno sie mowic w Osowie a nie w Osowej. Ale naplywowi do Gdanska zaczeli to zmieniac i wiele osob mieszkancow 3M mowi teraz w Osowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu 15.04.08, 21:47 Ale mówi się 'na Bronowicach' a nie 'w' ;) W Łodzi wyjątkami od reguły 'na' są Chocianowice i Helenówek, kiedy można mówić w/na. Ale prawdę mówiąc nie slyszałem jeszcze, żeby w Gdańsku mieszkało się NA danej dzielnicy, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu 16.04.08, 13:47 ww_lodz napisał: > Ale prawdę mówiąc nie slyszałem jeszcze, żeby w Gdańsku mieszkało > się NA danej dzielnicy, pozdrawiam :) W Gdańsk mieszka się: Na Stogach, na Przeróbce, na Przymorzu, na Siedlcach, na Oruni, na Olszynce, na Żabiance, na Zaspie, na Rudnikach, na Chełmie. Oraz: We Wrzeszczu, w Nowym Porcie, w Oliwie, w Śródmieściu, w Lipcach, w Świętym Wojciechu, w Brzeźnie, w Kokoszkach, w Pieckach - Migowie. na pewno coś by się jeszcze znalazło Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota NA Zaspie zamiast WE Zaspie IP: *.lucent.com 16.04.08, 10:32 O co wogóle chodzi w tym wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulenspiegel stare i nowe IP: *.sm-rozstaje.pl 17.04.08, 23:32 Jeśli mieszkasz w starej dzielnicy to mieszkasz "w" lub "we": Wrzeszczu, Brzeźnie, Oliwie, Nowym Porcie, Śródmieściu. Jesli w nowej to mieszkasz "na": Zaspie, Przymorzu, Morenie, Suchaninie, Chełmie. Choć są też wyjątki: stare Stogi i Siedlce - mieszka się "na". No i klopot z Orunią, która jest i nowa, i stara ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dom Re: stare i nowe 18.04.08, 22:07 a wlasnie ze mieszka sie na Lipcach... Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: stare i nowe 19.04.08, 00:03 Domyślam się,że pytasz dlaczego jest WE Wrzeszczu a nie W Wrzeszczu, mam rację? Dlatego,że taka jest reguła w języku polskim,coby łatwiej się mówiło (spróbuj powiedzieć w Wrzeszczu). Po prostu nie łączymy dwóch głosek wargowo-zębowych. Mówimy:we Wrocławiu,we fraku, we Wronkach,kwiaty we włosach. Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: stare i nowe 20.04.08, 01:03 anetuchap napisała: > Domyślam się,że pytasz dlaczego jest WE Wrzeszczu a nie W > Wrzeszczu, mam rację? Nie masz :-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gda Re: stare i nowe IP: *.crowley.pl 24.04.08, 10:01 Suchanino (Ziganen Berg) to jeszcze przedwojenna dzielnica, Zaspa (Saspe) też, a mówi się "na". Ta reguła się nie sprawdzi chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek1042 Re: stare i nowe 24.04.08, 12:31 "we" jest alternatywą do "w". Nie tylko w Gdańsku jest ten problem. Można powiedzieć też np. we wnętrzach (np. dworu) ,a nie powiemy w wnętrzach. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu IP: *.chelmnet.pl 21.04.08, 10:27 Ale sasiedzi Wrzeszczan mieszkaja juz "na Zaspie". Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: WE Wrzeszczu zamiast NA Wrzeszczu 22.04.08, 11:36 Dodam tylko, że jest to abstrahowanie od powiedzenia "w mieście" i "na wsi". Odpowiedz Link Zgłoś