Dodaj do ulubionych

Szum wokół wiatraków w Dębkach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 22:52
Jak najszybciej budować trzeba farmy wiatrowe! 33 wiatraki mają dać
tyle energii co elektrownia w Gdańsku opalana węglem!!!!! A ci co
tak protestują to ciekawe czy się zastanawiają nad tym jak ptaki
morskie zniosą ocieplenie klimatu???
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Jestem za farmą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 22:54
      Komu wiatraki przeszkadzają? Na lądzie bardzo fajnie wyglądają! A
      do tego najważniejsze jest to, że ograniczają zaneiczyszczenie
      powietrza!
      • Gość: sicp Re: Jestem za farmą IP: *.chello.pl 19.11.08, 23:26
        wiatraki tak, ale moze jakis kompromis. czemu maja stanac tak blisko brzegu? z info na stronce chronmy debki (chronmydebki.pl/) moze to byc nawet kilometr od brzegu. sorki ale wiatraki na ladzie maja jakies 50 m wyskosci a to co ma byc w debkach ma miec prawie 150 m. dlaczego nie mowi sie o propozycji firmy bot o ile dobrze pamietam, ktora chciala umiescic farme 20 km od brzegu. mowi sie, ze farma nie zniszczy krajoobrazy, sorki ale do mnie to nie trafia. jesli mieszkasz w trojmiescie to jadac z rumi do gdyni ulica hutnicza popatrz jaki jest widok i jak dobrze widac sea towers w centrum gdyni odleglosc w lini prostej wg google maps to ok 15 km wyskosc budynku to 160 m czyli prawie tyle co wiatraki planowane w debkach. maja one byc miedzy 3 a 5 km a moze i blizej. czemu nie szkamy kompromisy a niszczymy to co mamay cenne. jesli piszesz jakie wspaniale sa wiatraki i wariaci przeciw nim w tym miejscu protesuja to nie bylas nigdy w okolicach debek i nie wiesz co tam i jak tam jest.
        • Gość: gosc portalu Re: Jestem za farmą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 23:30
          Sea Towers są konstrukcjami "szerokimi" i są widoczne z daleka, a
          wiatraki są wąskie, wysokie i jasne więc szybciej znikają z pola
          widzenia.

Wiatraki na lądzie też mają 150 m, tylko ze wzgleu na swoją smukłą
          konstrukcję wydają się mniejsze.
          • Gość: sicp Re: Jestem za farmą IP: *.chello.pl 19.11.08, 23:38
            sorki masz racje poczytalem wysokosc ta sama. co do tego ze znikana ze wzgeldu na smukla budowe to sie nie zgodze moze i jeden zniknie ale nie 33 w 3 rzedach po jedenascie
            • Gość: gosc Re: Jestem za farmą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 23:48
              Nie zniknęłyby gdyby stały jeden przy drugim. Jeżeli wąskie
              konstrukcje stoją w odległości kilkusetmetrów od siebie
              to "znikają". Nim coś jest bardziej smukłe tym szybciej przestaje
              być widoczne wraz ze wzrostem odległości od obserwatora
              • Gość: sicp Re: Jestem za farmą IP: *.chello.pl 20.11.08, 00:02
                i w odleglosci 3 km zniknie to ciekawe 20 km od brzegu zniknie to fakt tylko trzeba wiecej kazy na ifra strukture wydac a tu juz mamyproblem i duze lobby by zrobic tak inwestycje jak najtaniej i tylko z kozyscia dla inwestora
              • Gość: ... Re: Jestem za farmą IP: 195.117.29.* 20.11.08, 08:23
                A widzieliście wizualizację? (przygotowaną zrestzą przez inwestora)
                są widoczne - nei znikają. Dodam więcej w raporcie środowiskowym
                napisanym na zlecenie inwestora (byście mi nie zarzucali, że piszę
                głupoty) można przeczytać , iż farma BĘDZIE widoczna od Miejscowości
                Białogóra do Jastrzębiej Góry (proszę otworzyć atlas polski i
                zobaczyć jaki to kawał wybrzeża).
                • Gość: jj Re: Jestem za farmą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 08:49
                  Kolego lub koleżanko, co w jednym z dalszych postów nie wiesz, że
                  hałas się pisze przez samo "h" tutaj chcesz udowodnić, że znasz się
                  na atlasie....:)
            • Gość: sicp Re: Jestem za farmą IP: *.chello.pl 19.11.08, 23:59
              no kolo pucka turbiny sa troche nizsze o jakas 1/3 (za dokumentem www.pepsa.com.pl/_files/raport_Puck.pdf)
          • Gość: sicp Re: Jestem za farmą IP: *.chello.pl 20.11.08, 00:05
            nazwij mnie powalonym czy jak chcesz ale zamiast farmy wiatrowej na morzu to ja wole atomowke w zarnowcu taka sama odleglosc od debek chyba ze powstanie po drugiej stronie jeziora to max 10km
        • Gość: ... Re: Jestem za farmą IP: 195.117.29.* 20.11.08, 08:20
          Dokładnie ... chrońmy to co cenne! Sprawa Dębek może być swoistym
          precedensem - poźniej inwestorom będzie łątwiej przeforsować takie
          inwestycje np.: na środku jeziora Śniardwy (też ładnie wieje), czy
          na wetlinie w bieszczadach ... urbanizujmy to co zurbanizowane,
          zostawmy nie zabotenowane to co jeszcze zostało nie zabudowane!
      • Gość: ... Re: Jestem za farmą IP: 195.117.29.* 20.11.08, 08:17
        W raporcie środowiskowym dot. tej inwestycji czytamy, że chałas
        generowany przez tą farmę będzie słyszalny na plaży. Chałas na plaży
        ma wynosić nawet 30 dB (przy wiatrakach 105 dB) to tyle co lodówka
        lub zasilacz PC. Taki chałas może trwać nie przerwanie wiele godzin -
        czy wyobrażasz sobie opalanie się na pieknej Dębkowskiej plaży
        kilka godzin z uchem przy lodówce ? Ja nie! Dodatkowo proszę czytać
        ze zrozumieniem - protestujący nie są przeciwni farmie wiatraków
        tylko ich lokalizacji - jeśli inwestor odsunie inwestycję o dalsze
        10 km nie będzie dyskusji (w takiej odległości buduje się farmy
        wiatrowe na morzu w cywilizowanej części europy)
        • Gość: jj wróć do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 08:38
          Jak ktoś nie wie, że hałas pisze się przez samo "h", to tym
          bardziej nie można oczekiwać, że wie co to jest 30 dB. Najpierw
          człowieku wróć do szkoły, a potem wypowiadaj się na tematy
          specjalistyczne.

30 dB przy szumie morza będzie w ogóle nie do usłyszenia!!!
          • Gość: ... Re: wróć do szkoły IP: 195.117.29.* 20.11.08, 09:02
            ... faktycznie ... zrzućmy to na brak porannej kawy. Ok.? Szum jest
            zmienny w czasie a ten hałas będzie raczej stały. No a co powiesz o
            90dB od stacji transformatorowej wysokiego napięcia, która ma stanąć
            prawie w centrum miejscowości? Oraz o hałasie generowanym przy
            wbijaniu przez kafary monopoli w dno morza na głębokość 30m (dodam,
            że prace prawdopodobnie będą prowadzone w sezonie letnim)?
            • Gość: jj Re: wróć do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 09:10
              Człowieku czy ty wiesz co to jest decybel?? Czy ty wiesz w jakiej
              skali oznacza się poziom mocy akustycznej urządzenia. Czytając
              twoje wypowiedzi można odnieść wrażenie, ze na fizykę nie
              chodziłeś...

Ja nie bronię wiatraków ale wkurza mnie, że ktoś kto nie posiada
              nawet wiedzy szkolnej (poziom liceum) wypowiada się na temat.

A samochód jaki ma poziom mocy akustycznej?? Jeździ w twojej
              miejscowości?
              • Gość: ... Re: wróć do szkoły IP: 195.117.29.* 20.11.08, 09:52
                Ale o co ci chodzi? Co ma samochód do mojego posta? I idąc dalej
                (domyślam się twoim tokiem rozumowania) to samochód nie jeździ przez
                całą dobę dokoła mojego domu ...
    • Gość: letnik Szum wokół wiatraków w Dębkach IP: *.chello.pl 19.11.08, 23:12
      szkoda,ze stronka chronmydebki.pl/ pojawila sie tak pozno w waszych artykulach, bo sam chetnie wyslalbym list, ktorego tesc zostala tam zamieszczona. najbardzie zdziwilo mnie powiekszenie obszaru, gdzie maja stanc wiatraki. nie zdawalem sobie sprawy z faktu, ze wiatrami stana dokladnie na przeciwko miejscowosci a nie za ujsciem piasnicy. jesli decyzja bedzie pozytywna dla tej inwestycji to oznacza ta koniec wspanialej miejscowosci jaka sa debki. jedyne nadzieje to w decydentach, ktorzy maja tam dzialki plotki o czlonku jednego z poprzednich rzadow i kilu innych majacych kase, bo nie kazdego stac na dzialke od strony plazy za 1,2 mln zl - przynajmniej tyle mowiono przy rozmowie telefonicznej. przy takich duzych zainwestowanych kwotach warto walczyc. wiatrakom w tak bliskie odleglosci stanowczenie.
    • Gość: Robson Wiecie kto protestuje? IP: *.centertel.pl 19.11.08, 23:15
      Protesty nakręcają letnicy, bogaci okazjonalni bywalcy Dębek; podstarzali
      aktorzy i aktorki, którzy pokupowali sobie domki nad morzem i za wszelką cenę
      chcą mieć na emeryturze skansen. Skansen - w którym zamkną się ze swoim szmalem
      zarobionym w "wielkomiejskich" terenach. Wszelkiego rodzaju Opanie, Gajosy i
      spółka - to oni nakręcają ten "ekologiczny" szum. Oni mają za nic ptaki, chcą
      tylko morza i spokoju z którego będą się wyrywali swoimi furami za 300 tys. do
      Gdańska. A to, że społeczność będzie wegetowała w swoim zapyziałym skansenie -
      to ich nie obchodzi.
      Czemu przeszkadzają takie wiatraki? Jedno z bardziej ekologicznych źródeł.
      A że ptaki będą się rozbijały o słupy - to tak samo jest udowodnione, jak to, że
      kury przestają nieść jajka a krowy dawać mleko w cieniu wiatraków.
      • Gość: arek Masz rację!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 23:33
        Masz rację! Ostatnio byłem w banku i ptak uderzył o szybę i się
        zabił... chyba trzeba zamknąć bank...
        • Gość: sicp Re: Masz rację!! IP: *.chello.pl 19.11.08, 23:47
          a kto ma protestowac jak nie mieszkancy i wypoczywajacy w okolicy? moze takie gamonie jak ty, ktore nigy tam nie byly i pewnie wola pojechac w cieple kraje i wylegiwac sie naplazy na karaibach, egipcie turcji czy gdzie tam jeszcze a maja w dupie to co polskie byle by bylo modnie i wygodnie
          po za tym jesli ludzie nawet i zamozni bogaci slawni czy co kolwiek innego kupuja tam ziemie i jest ona w cenie to chyba tez swiadczy w walorach tego miejsca. nikt nie kupuje ziemi i nie podnieca sie domkiem kolo fabryki, przy kopalniach odkrywkowych wegla czy wysypisku smieci. nie niszczmy tego co mamy cenne. wiatraki tak ale moze jakis kompromisc co do polozenia (odsylam do poprzednich artykulow z gazety)
          • Gość: julia Re: Masz rację!! IP: *.vast.net.pl 20.11.08, 09:44
            wiatraki bylyby atrakcja turystyczna, tylko nie trzeba byc
            sceptykiem. jak ktos byl w Debkach, to wie, ze rzada tam ksieza i
            pis / maja tam nawet osrodek wypoczynkowy /. Debek moze wcale nie
            byc, bo morze moze zalac jak za dawnych dziejow az do wzgorz
            Zarnowca.
            • Gość: sicp atrakcja turystyczna IP: *.chello.pl 20.11.08, 10:26
              taaa....... napewno beda atrakcja turystyczną. to dlaczego nie wybudować ich bliżej jakiegoś innego miejsca np. łeba połączmy atrakcje turystyczne. na pewno więcej ludzi przyjedzie do tej miejscowości. co to za argument, ze dębek może nie być, chyba żaden, bo raczej byłby przeciw budowie farmy. po co ją bydować jak i tak zaraz jej nie bedzie.

co do pis w dębkach to nie przesadzaj. ksieza to fakt radę dają czego efekty widac co roku, jak przesuwanie knajp, by młodzież nie chodziła obok domu pielgrzyma.
    • Gość: ju_ju tak zielonej energii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 23:55
      tyle szumu o nic... trzeba inwestować w zieloną energię!!! mogą byc
      i turyści i wiatraki. ale tak na dobrą sprawę ten kto byl w dębkach
      ten wie, że tam jest syf, kiła i mogiła... ten zlepek budek i
      olepionych straganików jest po prostu straszny!!! no ale z gustami
      się nie dyskutuje, jak powiedzial Kuba w Mam Talent "jeden lubi jak
      mu cygan śpiewa, drugi lubi jak mu nogi śmierdzą"
    • kodem_pl A ja jestem przeciwny wiatrakom, wole atom 20.11.08, 00:09
      Dlaczego? Bo wiatrakow trzeba budowac od groma, zeby naprodukowaly odpowiednia
      ilosc pradu. Kazdy jeden wiatrak musi miec rezerwe w postaci elektrowni
      konwencjonalnej - wiatr jest zmienny i w duzej mierze nieprzewidywalny, a ludzie
      wlaczaja w domach swiatlo nie patrzac na to, jak bardzo akurat wieje. Wiatraki
      NISZCZA krajobraz ogromnych polaci terenu. O ptakach ginacych od smigiel, nie
      slupow, wiatrakow nawet nie bede wspominal, to dla mnie sredni argument.

Co do tego, ze 33 wiatraki produkuja tyle pradu co elektrocieplowaniw Gdansku
      to... brakuje troche danych: jaki % zapotrzebowania na prad Gdanska zaspokaja
      owa elektrocieplowania (nie elektrownia), oraz czy jest to srednia zakladana
      produkcja, czy co...
    • Gość: Pino Re: Szum wokół wiatraków w Dębkach IP: *.chello.pl 20.11.08, 09:29
      Wzdłuż brzegu płyną też statki co śrubami ogłuszają ryby. Zamknijmy Bałtyk dla
      żeglugi. A poważnie, niedawno w Niemczech widziałem klucze emigrujących ptaków
      skracających sobie drogę między śmigłami wiatraków.
      Chciałbym też, by tzw. ekolodzy poparli swe protesty udowodnionymi badaniami
      prowadzonymi na swój koszt, a nie publiczny. Co to za mafia mająca macki w
      Hiszpanii i epatująca "zagranicznym" poparciem. Do tej pory wiatraki stanowiły
      ceniony etnograficzny element krajobrazu, podnoszący turystyczne walory regiony.
    • Gość: caz Nie należy budować domów dla ludzi bo IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.08, 09:54
      ptaki mogą się rozbić
      • Gość: eh Re: Nie należy budować domów dla ludzi bo IP: 195.117.29.* 20.11.08, 10:10
        Czytaj ze zrozumieniem - protestujący są przeciwko lokalizacji a nie
        przeciwko farmie wiatrowej.
    • Gość: artur Najlepiej koło dębek wybudować elektrownię weglowa IP: *.grupalotos.pl 20.11.08, 10:22
      to zaraz krzykacze się zamkną
      • Gość: krzykacz Re: Najlepiej koło dębek wybudować elektrownię we IP: 195.117.29.* 20.11.08, 10:37
        ... Jeśli miała to by być nowoczesna niskoemisyjna elektrownia
        węglowa ... to w sumie czemu nie ... po raz kolejny: niech inwestor
        przemyśli postawienie farmy na wysokości miejscowości Dębki -
        Białogóra ale w odległości 15 km od brzegu - nie będzie tematu!
        • Gość: xyz lokalna hołota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 10:46
          Po raz któryś lokalna hołota blokuje inwestycję potrzebną
          społecznie. Gdyby tak wszystkich słuchać to do dzisiaj nie
          mielibyśmy ani kawałka autostrady...
          • Gość: chołota Re: lokalna hołota IP: 195.117.29.* 20.11.08, 10:56
            1) czemu obrażasz lokalnych mieszkańców,
            2) lokalnych mieszańców jest 160 osób - w połowie roku w tej sprawie
            protestowało 3000 osób (chcesz obrazić tylko lokalnych czy pozostałe
            2840 osób też?)
          • cisekp Re: lokalna hołota 20.11.08, 11:06
            poczytaj cały wątek i obrazaj innych jesli nie masz zielonego pojecia o tym co mowisz. ci co tu pisza nie sa przeciw wiatrakom a ich lokalizacji. pisalo o tym wczesniej ale jak widac nie masz czasu doczytac do konca. okolice debek to obszar natura 2000 po obu stronach miejscowosci sa rezerwty ptakow (polecam wycieczke do rezerwatu miedzy debkami i bialogora wiosna i obserwacje ptakow, naprawde faja sprawa). niech zbuduja farme ale nie 3-5 km od brzegu ale 15 czy 20 nawet na tej samej wysokosci miejscowosci debki.
            • Gość: xyz Re: lokalna hołota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 11:12
              Każdy jest "za", tylko nie u siebie. Każdy jest za autostradami,
              tylko nie koło swojej miejscowości. Grupka tubylców nie może
              teroryzować regionu!

I nie gadaj o ptakach w rezerwacie na lądzie, skoro wiatraki mają
              stanąc na morzu, tam gdzie nikt nie mieszka i nikomu tak na prawdę
              nie będą preszkadzać. Po prostu strach ma wielkie oczy. A już
              kiedyś nas urządziliście i zablokowaliście elektrownię w Żarnowcu.
              Efekty dzisiaj widać!
              • cisekp Re: lokalna hołota 20.11.08, 11:24
                wole elekrownie atomowa w zarnowcu niz wiatraki w takiej odleglosci po za tym pisze, ze zgadzam sie na farme wiatrowa w debkach tylko nie w takiej odleglosci od brzegu wiec nie zarzucaj mi, ze mowie farma tak a ale nie umnie. elektrownia atomowa nad jeziorem zarnowiecki byla by miedzy 5 a 10 km od debek wiec podobna lokalizacja. z niej bedzie wiekszy pozytek niz z farmy wiatrowej.
                co do ptakow i rezerwatow to slyszales kiedys o migracji ptakow - no chyba ze myslisz ze sa one przyspawane do ziemi nigdzie nie lataja.
                nie gadaj tez glupot o tym ze to miszkancy zablokowali bydowe atomowki. bylo w tej sprawie referendum i cala polska miala mozliwosc wypowiedzenia sie na ten temat i nie podjela decyzji o kontynuowaniu bydowy. jesli masz pretensje w tej sprawie to miej je do siebie i calego spoleczenstwa ktore zaglosowalao przeciw
              • cisekp Re: lokalna hołota 20.11.08, 11:56
                co do lokalizacji i propozycji oddalenie farmy od brzegu to poczytaj sobie tutaj www.psew.pl/files/antoni_staskiewicz.pdf. w zwiazku z tym,ze nie lubisz czytac calosci to przejdz odrazu do wnioskow ostatnia strona
                • Gość: sicp materiały IP: *.chello.pl 20.11.08, 16:15
                  tu jeszcze inne materiały www.psew.pl/files/microsoft_powerpoint_szefler_obszary.pdf związane zlokalizacją
    • edek_2007 Szum wokół wiatraków w Dębkach 20.11.08, 21:30
      Jestem pod wrażeniem wynikłej dyskusji i dobrze.Natura 2000 to nie wirtualne a
      realne stanowisko do środowiska naturalnego. Jak chcemy aby nasze dzieci,wnuki
      jeszcze oglądały ptaki migrujące , oraz inne stworzenia to zastanówmy sie nad
      lokalizacją każdego urządzenia. Wiem że stanowisko wielu organizacji
      ekologicznych jest także negatywne np Ligi Ochrony Przyrody. Nie można być w UE
      i nie respektować jej prawa.
      Osobiście także nie jestem przeciw ale za inną rozsądna lokalizacją. Czasem
      wydaje mi się ,że urzędy jakby celowo wprowadzają społeczeństwo w konflikt
      niedo0pracowanymi złośliwymi lokalizacjami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka