Dodaj do ulubionych

sprawy formalne

06.05.05, 15:59
powiedzcie mi jak to jest jeśli rodzice dziecka nie są małżeństwem rodzi się
dziecko - czy ojciec moze sam zarejestrować dziecko ?, czy matka musi przy
tym byc zeby np. potwierdzić ojcostwo, czy może być problem z nadaniem
dziecku nazwiska ojca jesli rodzice są bez ślubu ?.
Obserwuj wątek
    • boratyna Re: sprawy formalne 06.05.05, 19:19
      moi znajomi mieli taka sytuacje i z nadaniem dziecku nazwiska ojca nie bylo
      najmniejszych problemow ale jak to formalnie zalatwiali to nie wiem, jutro bede
      sie z nimi widziala i zapytam jesli chcesz chyba ze wczesniej jakas bardziej
      zorientowana listopadoweczka udzieli ci odpowiedzi.
      B.
      • madziagirl Re: sprawy formalne 06.05.05, 19:44
        oki dzieki smilesmilesmilesmile
        • jasama3 Re: sprawy formalne 06.05.05, 20:00
          ooo to ja też będę śledzić ten wątek bo jestem w podobnej sytuacji smile
          Chyba że tatuś nie będzie chciał dać nazwiska to się go jakoś przyciśnie ;]
          Pozdrawiam
    • govanka Re: sprawy formalne 13.05.05, 15:35
      Kurcze, nie widzę odpowiedzi, a też jestem zainteresowana tematem, chociaż
      raczej teoretycznie i na wyrost, bo chyba sama bedę optować za tym, żeby moja
      dzidzia miała moje nazwisko (tym bardziej, jeśli będzie chłopiec, wtedy ród
      przetrwa wink), ale jeszcze nie podjęłam ostatecznej decyzji.
      To co? wie ktoś, jak to jest?
    • boratyna Re: sprawy formalne 15.05.05, 19:27
      Sorki ze tak dlugo nie odpisywalam ale spotkanie z ta moja znajoma sie
      przesunelo i dopiero teraz wiem co i jak. Otoz nalezy wspolnie z ojcem dziecka
      stawic sie w odpowiednim urzedzie i miec przy sobie ten papierek ktory sie
      dostaje ze szpitala po urodzeniu dziecka no i oczywiscie koniecznie obydwoje
      swoje dowody osobiste i na miejscu podajecie jak sie ma dziecko nazywac. Jesli
      obydwoje jestescie co do tego zgodni i potwierdzicie podpisami to dziecko bez
      najmniejszego problemu ma nazwisko ojca. Gorsza sprawa jesli ojciec nie bedacy
      mezem nie chce uznac dziecka - wtedy trzeba mu ojcostwo udowodnic, ale jak
      rozumiem to nie ten problem.
      • nornik Re: sprawy formalne 25.05.05, 12:02
        Wszystko o rejestracji znajdziecie w necie smile
        np:
        www.maluchy.pl/artykul.php3?nr=131
        www.bajbus.pl/index.phtml?ids=prawa&kat=rejestracja
        tymczasem pozdrawiam moja kochana boratynke smile
        • jasama3 Re: sprawy formalne 25.05.05, 19:58
          nie zalamujcie mnie ja nic nie dostane nic mi nie przysługuje przy umowie na
          zlecenie załamka kompletna nie dość ze samotna matka to jeszcze bez grosza przy
          duszy sad
          Ale dół...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka