filimoni 29.08.05, 22:32 Dzisiaj byłam u gina, robil mi USG i wyszlo, że mój synek ma główkę na 38 tydz a ja jestem w 36, mój lekarz nic na to nie powiedział ale ja się denerwuję .Czy którejś wyszło na usg podobnie? Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
youngeva Re: Duża główka???? 30.08.05, 00:37 USG obarczone jest takim duzym bledem, ze ja za bardzo nie przejmuje sie tym co mi mowia. a dziecie mzoe byc po prostu spore - ot co. moze urodzisz wczesniej, czego serdecznie zycze, bo ja juz prawie przeterminowana! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Duża główka???? 30.08.05, 08:47 To jest bardzo częste. Pisałam już niejednokrotnie, że zarówno moje pierwsze, jak i drugie dzieci mają większe główki, niż reszta ciałka. Synek w 38 tc. miał głókę na 42 tygodnie Urodził się z obwodem 39 cm. Córeczka obecnie też ma główkę większą o 2 tyg. Chodzę do dobrych specjalistów od USG (obecnie Makowski, przedtem Roszkowski) i nie widzą w tym nic niepokojącego. Pod koniec ciąży tak bywa. Co innego, jakby ta dysproporcja pojawiła się od początku.... W moim przypadku lekarz powiedział, że musi Pani spojrzeć na męża i na siebie - jest to raczej uroda rodzinna (ja mam obwód 58 cm, czyli dość dużą głowę jak na kobietę, a mąż też jest z tych dużych chłopów). Pozatym podczas porodu koście czaszki schodzą się, żeby dzidzia mogł przecisnąć się przez kanał rodny (synek przy urodzeniu miał mniejszy obwód niż wychodziło na USG 2 dni wcześniej właśnie z tego powodu) Nie martw się, będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia152 Re: Duża główka???? 30.08.05, 08:58 mi na usg w 36tc wyszlo ze nożka jest na 35tc a głowka na 33, bylo dwoch lekarzy i żaden nie stwierdził że coś jest nie tak, powiedzieli ze dziecko nie będzie duże(pierwsze też nie było) i tyle; w poprzedniej ciąży dwa dni przed porodem lekarz powiedzial ze z obwodu glówki wychodzi że urodzę za miesiąc, dzidzia urodziła się z obwodem 36, Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: Duża główka???? 30.08.05, 09:56 nie ma co panikowac, mój synuś tez ma dużą główkę - większą o 2 tyg niż reszta. Pytałam lekarkę ale powiedziała że to nic nienormalnego. Zresztą pisałyśmy już tutaj gdzieś o tym Uszki do góry, wszystko będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: Duża główka???? 30.08.05, 11:01 nie ma co sie bac, bardzo czesto tak jest, ze rozne czesci ciala sa w roznym "wieku". U mojej kolezanki byla nawet wieksza dysproporcja i ona sie az zaczela bac, ze cos nie tak, ale okazalo sie, ze, oczywiscie, zupelnie niepotrzebnie, wszystko bylo w najlepszym porzadku Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: Duża główka???? 30.08.05, 13:05 U mnie to samo - główka większa od całości o 2,5 tygodnia. Z Julkiem miałam tak samo - wielki się chłop urodził z obwodem główki niezgorszym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
filimoni Re: Duża główka???? 30.08.05, 15:25 Dzięki dziewczyny ,uspokoiłyście mnie i już się nie boję, choć zastanawiam się jak taki duży łepek przejdzie przez taką małą dziurkę... Pozdrawiam-Ania Odpowiedz Link Zgłoś
bgoralska Re: Duża główka???? 31.08.05, 08:52 U mojej bratowej było podobnie. Jej Mateusz miał dużą głowę jak sie urodził (pewnie po dzidku )Mój syn z kolei miał odwrotnie - na usg główka i brzuszek pokazywały 36 tydz. a reszta na 41 tydz. i urodził się szczuplutki (waga zgodna z usg) z długimi nogami i małą główką. Odpowiedz Link Zgłoś