anjaa00 05.12.05, 13:44 czy Wasze maluchy łapią zabawki w raczki?bo moj synek niedlugo konczy 3 miesiace i nawet moich palcow nie lapie i nie wiem czy to za wczesnie?chyba powinien juz lapac powoli?jak to jest u Waszych pociech? pozdrawiam anjaa00 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika9710 Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 14:06 sama chwyta smoka, szarpie pieluchę, na której leży, misia przytulankę, palce jak podstawię, ale zabawek jeszcze nie łapie. Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 14:08 Moja tez szapie pieluche, ale to robi chyba nie do konca swiadomie. Natomiast mniej wiecej 3 tygodnie temu na pewno swiadomie lapala zabawke wiszaca na palaku (przez kilkanascie minut). Niestety od tego czasu sie to nie powtorzylo. Teraz ma rowno 3 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia-81 Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 15:22 Moja łapie moje palce, chwyta za ubranie tego kto ją trzyma i łapie smoczek - ale to ostatnie raczej nieświadomie. Zabawek nie łapie.Ma 2.5 m-ca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anjaa00 Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 15:38 a nie no to pieluche tez szarpie,trzyma mnie za ubranie podczas jedzenia itp ale nie lapie mocno moich palcow ...dźwiga głowke do siadania i chcialabym mu pomóc ale nie chce mnie zlapac dzieki,widze,ze to moze jeszcze za wczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 16:03 Akurat z zaciskaniem paluszkow to jest tak, ze to jest odruch bezwarunkowy (kiedys byl potrzebny, zeby sie malpka mogla mocno trzymac futra mamy, jak ta skakala po drzewach) i on z czasem zanika (wlasnie w okolicy 2-3 miesiaca). Wiec tym, ze dziecko juz nie zaciska paluszkow tak, jak wczesniej, to nie musisz sie martwic, wrecz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
alciafedo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 22:23 moj Karol caly czas sciska piastki i to wlasnie nie dobrze (ma skonczone 3 miesiace) ale bedziemy cwiczyc Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 22:25 moja mala tez niestety zaciska te piastki. Alicja sama bedziesz cwiczyc czy chodzisz na rehabilitacje z karolem? Odpowiedz Link Zgłoś
alciafedo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 22:43 bylam dzis u lekarza rehabilitacji bedziemy cwiczyc w przychodni 2 razy w tygodniu a reszta w domu mamy tez jutro usg przez ciemiaczko zeby sprawdzic bedzie mial rehabilitacje 3 metodami jakies dwie cwiczeniowe i trzecia to masaz ja juz go kiedys pokazywalam znajomej rehabilitantce prywatnej ona powiedziala to samo ze jest troche naiety ale ze to sie od cwiczen cofnie wiec zalatwilam sobie w przychodni kolo domu ona jest bardzo dobra ale tu w przychodni mam za darmo Jesli chcesz to moge Ci podac numer do tej Pani Iwony (dwie mje kolezanki u niej cwicza ) Odpowiedz Link Zgłoś
kulusia Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 23:00 jak jeszcze(oprocz piastek sie to wzmozone napiecie wyraza?bo antol ostatnio ciut sie w palak wygina i nie wiem czy juz sie martwic, czy jeszcze nie... Odpowiedz Link Zgłoś
alciafedo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 23:23 wiesz kazde dziecko jest inne ale on przegina sie w prawo ( tzn skraca odleglos od baru do bidra to sie robi taki niby palak) powedzial nam ze to u malych dziec sie szybko cofa od cwiczen a potem jest ciezej pza tym on ma jeszcze rozstem miesnia brzucha i na to tez bedzie cwiczyl podobno duzo dzieci to ma moi bracia tez to mieli w srode mam pierwsze cwiczenia to opiwiem ale mysle ze warto lepiej mu pomoc pprawic postawe teraz ja go to nie boli niz potem Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: chwytanie w raczki 06.12.05, 09:01 alicja mozesz dac mi do niej numer i powiedz jeszcze ile kosztuje wizyta i gdzie sie odbywa. Odpowiedz Link Zgłoś
miodzio_k Re: chwytanie w raczki 06.12.05, 09:41 Julia tez ma kontakt z rehabilitantem. cwiczymy z nia w domku. Cwiczenia wg ndt-bobath Odpowiedz Link Zgłoś