Dodaj do ulubionych

chwytanie w raczki

05.12.05, 13:44
czy Wasze maluchy łapią zabawki w raczki?bo moj synek niedlugo konczy 3
miesiace i nawet moich palcow nie lapie i nie wiem czy to za wczesnie?chyba
powinien juz lapac powoli?jak to jest u Waszych pociech?
pozdrawiam
anjaa00
Obserwuj wątek
    • monika9710 Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 14:06
      sama chwyta smoka, szarpie pieluchę, na której leży, misia przytulankę, palce
      jak podstawię, ale zabawek jeszcze nie łapie.
      • ninjo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 14:08
        Moja tez szapie pieluche, ale to robi chyba nie do konca swiadomie. Natomiast
        mniej wiecej 3 tygodnie temu na pewno swiadomie lapala zabawke wiszaca na
        palaku (przez kilkanascie minut). Niestety od tego czasu sie to nie powtorzylo.
        Teraz ma rowno 3 miesiace.
    • gusia-81 Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 15:22
      Moja łapie moje palce, chwyta za ubranie tego kto ją trzyma i łapie smoczek - ale to ostatnie raczej nieświadomie. Zabawek nie łapie.Ma 2.5 m-ca.

Pozdrawiam
      • anjaa00 Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 15:38
        a nie no to pieluche tez szarpie,trzyma mnie za ubranie podczas jedzenia itp
        ale nie lapie mocno moich palcow ...dźwiga głowke do siadania i chcialabym mu
        pomóc ale nie chce mnie zlapac winkdzieki,widze,ze to moze jeszcze za wczesnie
        • ninjo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 16:03
          Akurat z zaciskaniem paluszkow to jest tak, ze to jest odruch bezwarunkowy
          (kiedys byl potrzebny, zeby sie malpka mogla mocno trzymac futra mamy, jak ta
          skakala po drzewach) i on z czasem zanika (wlasnie w okolicy 2-3 miesiaca).
          Wiec tym, ze dziecko juz nie zaciska paluszkow tak, jak wczesniej, to nie
          musisz sie martwic, wrecz przeciwnie smile
          • alciafedo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 22:23
            moj Karol caly czas sciska piastki i to wlasnie nie dobrze (ma skonczone 3
            miesiace) ale bedziemy cwiczyc
            • kaliaa Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 22:25
              moja mala tez niestety zaciska te piastki. Alicja sama bedziesz cwiczyc czy
              chodzisz na rehabilitacje z karolem?
              • alciafedo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 22:43
                bylam dzis u lekarza rehabilitacji bedziemy cwiczyc w przychodni 2 razy w
                tygodniu a reszta w domu

mamy tez jutro usg przez ciemiaczko
                zeby sprawdzic
                bedzie mial rehabilitacje 3 metodami jakies dwie cwiczeniowe i trzecia to masaz

ja juz go kiedys pokazywalam znajomej rehabilitantce prywatnej
                ona powiedziala to samo ze jest troche naiety ale ze to sie od cwiczen cofnie
                wiec zalatwilam sobie w przychodni kolo domu

ona jest bardzo dobra
                ale tu w przychodni mam za darmo

Jesli chcesz to moge Ci podac numer do tej Pani Iwony (dwie mje kolezanki u
                niej cwicza )

• kulusia Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 23:00
                  jak jeszcze(oprocz piastek sie to wzmozone napiecie wyraza?bo antol ostatnio ciut sie w palak wygina i nie wiem czy juz sie martwic, czy jeszcze nie...
                  • alciafedo Re: chwytanie w raczki 05.12.05, 23:23
                    wiesz kazde dziecko jest inne ale on przegina sie w prawo ( tzn skraca odleglos
                    od baru do bidra to sie robi taki niby palak)
                    powedzial nam ze to u malych dziec sie szybko cofa od cwiczen a potem jest
                    ciezej
                    pza tym on ma jeszcze rozstem miesnia brzucha i na to tez bedzie cwiczyl
                    podobno duzo dzieci to ma moi bracia tez to mieli
                    w srode mam pierwsze cwiczenia to opiwiem
                    ale mysle ze warto lepiej mu pomoc pprawic postawe teraz ja go to nie boli niz
                    potem
                • kaliaa Re: chwytanie w raczki 06.12.05, 09:01
                  alicja mozesz dac mi do niej numer i powiedz jeszcze ile kosztuje wizyta i
                  gdzie sie odbywa.
                  • miodzio_k Re: chwytanie w raczki 06.12.05, 09:41
                    Julia tez ma kontakt z rehabilitantem. cwiczymy z nia w domku. Cwiczenia wg
                    ndt-bobath

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka