kaliaa 13.12.05, 16:56 e-kadry.dashofer.pl/?sect=art&id=1289&wa=kip1208&sid=1209902343 super z tego wynika ze sie zalapalysmy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ninjo Re: luższy macierzynski 13.12.05, 17:04 z tego co zrozumialam, dotyczy tych, ktore wciaz beda na macierzynskim 1/01/2006, tak? Wtedy wchodzi w zycie ta ustawa? Mi sie konczy urlop juz 26/12/2005, to chyba sie nie zalapie. czy zle mysle? Odpowiedz Link Zgłoś
thmwag1 Re: luższy macierzynski 13.12.05, 17:10 Oby to była prawda, ja mam macierzyński do 01.01.2006 włącznie więc jak sie załapię to chyba pójdę wysłać totka Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul Re: luższy macierzynski 13.12.05, 18:03 super ale w sumie to mojej sytuacji wiele nie zmieni, bo macierzyński kończy mi się 23 stycznia a jako że pracuję w szkole i mam ferie od 1 lutego to miałam w planach załatwienie L-4 na ten tydzień do ferii...tak czy siak wróce po feriach do pracy-ale cieszę się z Wami- tymi które się załapały i współczuję Tym , które niestety nie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
miodzio_k buuuuuuuuuuuuuuuuuu 13.12.05, 18:16 buuuuuuuuuuuuuu ja się nie załapię Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: buuuuuuuuuuuuuuuuuu 13.12.05, 18:18 miodzio a czemu sie nie zalapiesz przeciez rodzilas 09 09 ? bralas juz przed porodem macierzynski? Odpowiedz Link Zgłoś
miodzio_k Re: buuuuuuuuuuuuuuuuuu 13.12.05, 18:22 No nie ale mi kończy się macieżyński 29.12. Czy coś żle wyliczyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
kajda3 Re: luższy macierzynski 13.12.05, 19:55 Tylko czy już ustawa weszła w życie??? Odpowiedz Link Zgłoś
nie_zapominajka1 Re: luższy macierzynski 13.12.05, 20:01 Tylko czy ktoś wie kiedy to wchodzi w życie? Bo nigdzie nie jest napisane, że 1 stycznia, tylko, że w przyszłym roku. Mnie macierzyński kończy się 11 stycznia, więc pytanie czy się załapię? Odpowiedz Link Zgłoś
canis_1976 Dziś wpłynął projekt ustawy 13.12.05, 21:04 właśnie dziś chyba wpłynął projekt ustawy do sejmu, jak tylko pokaże się wersja elektroniczna to Wam napiszę... wszystko zależy od tego w którym dniu wejdzie ustawa w życie, na pewno sejm jej nie rozpatrzy przed końcem roku, zasadą jest że daje się jakieś vacatio legis, więc równie dobrze może to dotyczyć osób którym urlop macieżyński w dniu 1 lutego ale może tez być, że ustawa wejdzie w życie z mocą wsteczną... i ... no wszystko da się wyczytać z projektu Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: Dziś wpłynął projekt ustawy 14.12.05, 10:42 Czyli musimy cierpliwie czekac,a rozumie ze ustawa mowi o tym ze jednak 1 dzien jest dłuższy urlopu czyli 113 a nie 112 ,tak? Odpowiedz Link Zgłoś
canis_1976 Re: Dziś wpłynął projekt ustawy 14.12.05, 14:30 Z projektu na stronach internetowych wynika że chyba żadna z Was się nie załapie ustawa wchodzi w życie 14 dni od dnia ogłoszenia a przejdzie proces legislacyjny gdzieś najwcześniej za 2 miesiące więc... no cóż ... może gdy będzie kolejne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
mala67 Re: Dziś wpłynął projekt ustawy 14.12.05, 15:18 kurcze a ja sie jak glupia cieszylam i wszytskim trabilam a teraztylko rozczarowanie!! ewa Odpowiedz Link Zgłoś
lolita27 Re: Dziś wpłynął projekt ustawy 14.12.05, 18:13 No moje drogie byłam dzis w kadrach w pracy potwierdzono mi ze mam urlop maciezynski dluzszy. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_zi Re: luższy macierzynski 14.12.05, 18:22 a co to za różnica te pare dni... Ja rozumiem cieszyć się jakby to miały być dodatkowe 3 miesiące... Ja mam swoją firmę i wracam od stycznia na "pół etatu", na 4-5 godzin. Dokarmiam już małą aby poradziła sobie opiekunka. Nie ma mowy o butelce. Mam nadzieję, że moja mleczarnia zniesie tą przerwę w pracy. Jeśli chodzi o ustawy to canis ma rację. Każda ustawa wchodzi w życie po podpisaniu przez prezydenta po zazwyczaj 14 dniach, czasem po miesiącu. Wejdzcie sobie na stronę prezydenta i sprawdźcie czy podpisał. A na stronach sejmu pewnie jest ustawa, można sprawdzić po ilu dniach wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: luższy macierzynski 14.12.05, 18:38 Vacatio legis dla ustawy to rzeczywiście 14 dni przeważnie ale czasem bywa też, że i dłużej. Ale bywa też i tak, ze ustawa wchodzi w życie z dniem publikacji. Trochę się na tym znam, mimo że nie jestem ustawodawcą czyli jakimś posłem durnym. Dla mnie ma to duże znaczenie te 2 tygodnie też dobre, zeby zostać dłuzej z małym człowiekiem a właściwie później wylądować na tym bezpłatnym wychowawczym, bo nie dam rady 5 godzin do pracy dojeżdżać i jeszcze po 10 godzin pracować Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaa256 Re: luższy macierzynski 15.12.05, 14:14 czytałam dziś projekt ustawy - faktycznie wchodzi 14 dni po ogłoszeniu, ale niestety do ogłoszenia jeszcze trochę czasu minie. Czytałam porządek obrad sejmu na grudzień i niestety nie ma w nim trzeciego czytania ustawy, z tego wynika, że dopiero na posiedzeniu styczniowym ustawa zostanie przyjęta, a do tego jeszcze trzeba doliczyć czas opublikowania w DzU no i te 14 dni. Także pewnie żadna z nas wrześniówek się nie załapie. Jeśli się mylę proszę poprawcie mnie, bo ja strasznie bym chciała się załapać na te 2 dodatkowe tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś