aniak-i Re: naturalnie czy cesarka? 11.01.06, 10:29 mąz mnie zaczł wczoraj namawiac na cesarke , bo juz od którejs osoby słyszał o niedotlenieniu płodu lub uszkodzeniu podczas normalnego porodu. ja jak narazie nastawiam sie na naturalnie słyszałam ze tak szybciej sie ma pokarm, i ze brzus sie szybciej wklęsa sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
anja.t Re: naturalnie czy cesarka? 11.01.06, 11:22 Po moich wczesniejszych doswiadczniach będę chyba w któryms momencie prosic o cesarkę. Ale oczywiście nie od razu - jak będę widziała, że nie daję rady to się będę darła ze chcę cesarkę. Tak, ze najpierw próbujcie na pewno naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: naturalnie czy cesarka? 11.01.06, 11:38 Naturalnie, że naturalnie. Mimo, że istnieje ryzyko cc wole psn. Mam skłonność do bliznowców, boję się, że macica źle się wygoi po cc, a chcę mieć jeszcze dwójkę dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: naturalnie czy cesarka? 11.01.06, 16:40 Naturalnie oczywiście, urodziłam jedno to urodzę i drugie. A i oczywiście bez zzo, bardziej się boję wkłucia niż porodu. Mam tylko nadzieję, że od urodzenia synka nic się nie zmieniło w mojej siatkówce, do okulisty dopiero idę . Swoją drogą też chciałabym mieć trójkę, ale cóż po trzydziestce płodność spada, a skoro miałam jużproblemy to ...może sie nie udać . Odpowiedz Link Zgłoś
megan7 Re: naturalnie czy cesarka? 11.01.06, 17:10 A o co chodzi z tą siatkówką? Ja też się nastawiam na naturalny poród, ale narazie staram się o tym nie myśleć (stresuje mnie to baaaaaardzo) Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: naturalnie czy cesarka? 11.01.06, 17:35 NIezależnie od wady wzroku, możesz mieć dobrą siatkówkę, nie zniszczoną i wtedy możesz rodzić siłami natury. A możesz mieć słabą, z tendencją do odklejania i wtedy czeka Cię cc. Dlatego, przed porodem przy jakiejkolwiek wadzie wzroku, musisz iść na konsultację do okulisty. Znam ( tylko wśród swoich znajmych) kobiety które przy wadzie -8 D rodziły siłami natury, przy tej samej wadzie miały cc, lub przy wadzie - 1 D miałe cc, bo siatkówka w takim stanie, że nawet zaparcie i wysiłek przy nim mogły spowodować odklejenie siatkówki. Oczywiście to wszystko pojedyncze przypadki, tak mi sietylko w liczbie mnogiej napisało . Ja sama przy wadzie - 4 D rodziłam sn, siatkówka - ok. Zobaczymy co będzie teraz Odpowiedz Link Zgłoś
megan7 Re: naturalnie czy cesarka? 11.01.06, 20:27 to też będę musiała sprawdzić - mam -2D Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: naturalnie czy cesarka? 11.01.06, 18:24 Twój mąż ma rację jeżeli chodzi o poród naturalny to jest większe ryzyko uszkodzenia dziecka. Moje dziecko zmarło w wyniku komplikacji przy porodzie sn i nigdy w życiu nie narażę mojego drugiego dziecka na podobne cierpienie i śmierć, wolę zminimalizować ryzyko i teraz będę miał cc. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: naturalnie czy cesarka? 11.01.06, 18:54 Nie miałam planowanego cc, ale po tym, co przeszłam przez 16 godzin "naturalnego" porodu, następnym razem na pewno wybiorę cc. Dolargan, zzo (nie zadziałało mimo dwukrotnego podania) i znieczulenie podpajęczynówkowe (nie udało się wbić do końca). W końcu cięcie w znieczuleniu ogólnym. Miałam dość, szczególnie, że po cc lekarze powiedzieli, że jakbym jeszcze parę godzin poczekała, to urodziłabym naturalnie. Sami faceci, więc na pewno wiedzieli co mówią! Majówka 2005 Moja Weronika Odpowiedz Link Zgłoś