Dodaj do ulubionych

kto siada??

05.05.06, 23:02
Mam pytanko ile wasze pociechy miały jak zaczęły siadać bo Olek ma 7 m-cy i
13 dni i siedzi ale bardzo niepewnie...
Obserwuj wątek
    • szeko Re: kto siada?? 05.05.06, 23:05
      siada? ale samo z pozycji do raczkowania ?
      czy siedzi bo je posadzono ?

pytam bo to wielka roznica
      • agusiakrz Re: kto siada?? 05.05.06, 23:08
        nie sam jeszcze nie siada czasem tylko ale to w wózku i musi się mieć o co
        zaprzeć nóżkami!!!
    • szeko Re: kto siada?? 05.05.06, 23:13
      czyli pytanie brzmi kto siedzi posadzony smile

jak naszego posadze to siedzi calkiem stabilnie, czasami go gibnie w prawo lub
      w lewo ale dzielnie walczy o utrzymanie pionu choc zdarza mu sie glebe zaliczyc
      ze sie tak wyraze smile

zastanawiam sie tylko czy mozna sadzac niemowle ktore jeszcze samo tego nie
      umie robic czyli teoretycznie nie jest na to gotowe - co z kregoslupem? co na
      to fachowcy czyt. pediatrzy ktoras mama wie ?
      • agusiakrz Re: kto siada?? 05.05.06, 23:16
        moze i sadzanie nie jest dobre ale z drugiej strony przecież w spacerówce też
        siecko siedzi a przecież 7-miesięczne dziecko nie da się zadekować do
        głębokiego smile
        • szeko Re: kto siada?? 05.05.06, 23:19
          to prawda smile

u nas teraz siedzenie jest number one wiec nie walcze z maluchem
          a do niedawno bylo lezenie na brzuchu
          • sasza71 Re: kto siada?? 05.05.06, 23:28
            pediatrzy, rehabilitanci, neurolodzy i inni czrodzieje nie zalecaja sadzania
            dziecka dopóki ono samo nie siada-z pozycji do czworakow przez tzwn. siad
            boczny badz ukosny.
            ja ich slucham-staram sie nie stwarzac wielu okazji by Filip siedzial sam-
            chyba,ze na moich kolanach zgodnie z zaleceniami lekarza(profilaktyka NDT).
          • aciki Re: kto siada?? 05.05.06, 23:29
            No to Maksio teraz tylko na brzuchu, siedzenie ma w nosie, jak go posadzę to od
            razu 'schodzi do parteru' i zasuwa w kólko, i do przodu coraz częściej.
    • mamusia_chlopczyka Re: kto siada?? 06.05.06, 07:51
      a ja słyszałam że jak sadza się dziecko i siedzi stabilnie to można już je
      sadzać... mój Staś tak siedział jak miał około 5 miesięcy, natomiast sam usiadł
      z pozycji raczkowania, ale potrzymując się rękami o podłogę 6 miesięcy, ale tak
      prawdziwie, że sobie siedzi i się bawi i nie dotyka rączkami podłogi to dzień
      przed 7 miesiącem...
      • ninjo Re: kto siada?? 06.05.06, 14:14
        wydaje mi sie, ze jednak prawidlowym zaleceniem jest nie sadzanie dziecka
        dopoki samo nie zacznie siadac. Nawet jesli nam sie wydaje, ze stabilnie
        siedzi. Kwestia jezdzenia w spacerowce moim zdaniem nic nie zmienia; w
        spacerowce przeciez mozna oparcie ustawic pod katem 45 stopni (nie powinno byc
        wyzej).
        • kuncwotek Re: kto siada?? 06.05.06, 15:36
          Zuza ma 7 mies. i 12 dni i sama siedzi, oczywiście nie tak stabilnie jak
          dorośli, ale wytrzymuje bardzo długo. Na wszelki wypadek kładę za Nią koc albo
          poduchę, żeby nie udeżyła się w główkę jak się przechyli i upadnie. W wózku
          sadzam Ją nieraz bez oparcia a Ona wtedy trzyma sie rączkami za gondolkę i się
          rozgląda, albo jedną rączką się bawiwink Siedzi już od ok 3 tyg.
    • wandalina Re: kto siada?? 06.05.06, 15:41
      My siedzimy bez podparcia juz okolo miesiaca, a od od dwóch tygodni siadamy
      same z pozycji do raczkowania. To teraz hit łacznie z podciąganiem sie do
      stania przy meblach.
      • aisza24 Re: kto siada?? 06.05.06, 16:20
        kacper tez siedzi sam sztywno odkad skonczyl 6 i pol mies.od okpolo 2 tyg sam
        siada z pozycji lezacej opiera sie na lokciu i podnosi
        • jagodzia24.09 Re: kto siada?? 06.05.06, 17:16
          Mój Kacperek posadzony siedział odkąd skończył 6 m-cy i tydzień, a siada sam od
          10 dni również podpierając się na łokciu (mamy 7 i 1/2 m-ca)

Pozdrawiamy wszystkie mamy Jagoda z Kacperkiem
    • tin_t Re: kto siada?? 06.05.06, 21:07
      Piotrula posadzony nigdy sam nie siedział więc go nie sadzałam. sam usiadł z
      leżenia!, kiedy miał 7 miesięcy bez tygodnia, od tamtej pory siada i siedzi
      przepięknie i od tamtej pory jeździmy w spacerówce i siedzimy w krzesełku do
      karmienia.
      • liniosek Re: kto siada?? 07.05.06, 14:51
        moja niunka jescze nie siedzi samodzielnie gibie sie na lewo i prawo,wiec ja
        nie sadzam jakos ja siedzenie nie bardzo interesuje.Gdy podtrzymuje ja jak
        siedzi zaraz ja to nudzi i i mocno sie przechyla i marudzi zeby ja
        polozyc.Uwielbia za to jak lezy i sie przekreca wtedy jest ok.Czy ktoras
        dzidzia tez tak ma?
        • gosia152 Re: kto siada?? 07.05.06, 15:56
          Igor od ok. dwóch tyg. podnosi się z lezenia na brzuchu do siadanie, albo od
          razu ustawia sie do raczkowania, od kilku dni powoli zaczyna raczkowaćsmile
    • maretina Re: kto siada?? 08.05.06, 20:05
      pewnie siedzi od jakiegos tygodnia. za 8 dni konczy 8 miesiac.
      • efka30 Re: kto siada?? 08.05.06, 23:13
        Jak posadzone siedzi,to mozna sadzac,Ja sie balam,ale rehabilitantka
        powiedziala że "siedzi jak drut" i mozna sadzac.
        Więc siedzimy od 2 tygodni.Mamy 7,5 mies

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka