Dodaj do ulubionych

echo serca płodów

26.04.05, 14:00
Czy miałyście takie badanie?
Moja ginka zaleca przy ciąży bliźniaczej. Ale lekarka, która to robi
powiedziała, że jak usg jest prawidłowe, to wskazań nie ma i mogę przyjśc do
niej prywatnie, jak bardzo chcę. Koszt - 300 zł
Jak myślicie - robić czy nie?
Obserwuj wątek
    • situsia Re: echo serca płodów 26.04.05, 15:30
      Ja miałam kilkakrotnie robione to badanie pod koniec ciąży, ale w szpitalu,m za
      darmo. Nie wiem, czy jest aż takie potrzebne. Po prostu bada się pracę serca
      dzieci, szukają jednego i drugiego serduszka, z czym u nas czasem były
      problemy, bo przecież dzieci zmieniały położenie, jeden synek lubił spać w
      trakcie badania, więc serduszko pracowało zbyt wolno. To badanie przy
      bliźniakach trwało dosyc długo, nawet do pół godziny. No, ale nie wiem, co to
      za aparatura za 300 zł. Ta moja była stara, psuła się, więc to badanie to był
      dla mnie duży stres, choć oczywiście po badaniu, jak wyniki były dobre, to się
      cieszyłam i uspokajałam.
    • aglask Re: echo serca płodów 26.04.05, 16:51
      Jeżeli Twoja ginekolog uważa, że takie badanie jest potrzebne, to czemu nie
      zrobi Ci tego sama, chociażby w jakiejś przychodni przyszpitalnej, bo chyba w
      jakimś szpitalu pracuje. A w którym tygodniu ciąży jesteś?
      • sula_i_komary Re: echo serca płodów 27.04.05, 08:49
        Witam!
        Miałam robione Echo serca ale tylko dlatego,że w badaniach wyszła nietolerancja glukozy...a wady serca częściej występują gdy matka choruje na cukrzyce.Postanowiono robić te badania profilaktycznie.Badanie miałam robione w szpitalu (2x) i nie trwało bardzo długo.
        Postaraj się zdrobić je w szpitalu (ciąże bliźniacze zazwyczaj są przecież pod szczególnym nadzorem i nie powinno być z tym problemu smile)
        pozdrawiam
        sula i chłopaki
        Jaś i Wojtuś skończyli 2 miesiące
    • anzielinska Re: echo serca płodów 27.04.05, 13:51
      Ja miałam w zeszłym tygodniu. Owszem- prywatnie kosztuje to 300 złotych; mnie
      się udało dostac skierowanie od lekarza z przychodni i poszłam na karową do dr
      Dangel (wszyscy ja polecają). Leżałam tam bita godzinę i miałam juz wszystkiego
      dość.Mam nadzieję, że to właśnie dlatego wyszło, że druga dziewczynka ma
      tachykardię (tętno 180). w każdym razie zostałam zapisana na kolejna wizyte
      kontrolną.Uważam, że to badanie jest bardzo pomocne- na prawdę dobrze oglądaja
      serduszka- wszystkie zastawki, przepływy, naczynia itp. Musi to jednak robić
      kardiolog a nie zwykły ginekolog. Spróbuj postarać się o skierowanie- a nuż się
      uda za darmo????
      Pozdrawiam
      • kunna Re: echo serca płodów 28.04.05, 11:31
        Wlasnie - to badanie musi robic kardiolog prenatalny, a nie ginekolog. Za darmo
        mozna zrobic jak sa jakies dodatkowe wskazania - a u mnie jest to tylko ciaza
        blizniacza, przebiegajaca prawidlowo. Z takim skierowaniem mozna ew. starac sie
        o darmowe, ale terminy to 2 miesiacecrying Moge juz do tego czasu urodzicwink
        Wiec chyba zapisze sie na to platne, zeby potem nie miec wyrzutow sumienia.
        • mamamilka Re: echo serca płodów 28.04.05, 21:04
          Ja obecnie jestem w 20 tyg. Lekarz skierowal mnie na USG (to bardzo dokładne) w
          19 tygodniu, ale na badanie echo serca było jednak za wcześnie i bedziemy je
          mieć w zaczętym 22 tygodniu. Bliźniaki są jednojajowe dwuowodniowe ale
          jednokosmówkowe wiec moze dlatego- poza tym nie mam szczewgólnych wskazań Usg
          OK.Nie wiedziałam, że może to długo trwać.
          • dorrit Re: echo serca płodów 29.04.05, 11:02
            Ja nie mialam, gdyz ciaza przebiegala prawidlowo, moj stan zdrowia byl w
            normie, a usg wylapywalo normalna prace serc i innych narzadow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka