Dodaj do ulubionych

Butelki -kiedy kupić?

31.10.06, 09:55
Witam!
Bardzo chciałambym się dowiedzieć kiedy zaopatrzyłyście się w buteki dla
swoich dzieci. Kupowałyście przed porodem czy po? Ja bardzo chcę karmić swoje
dzieciaczki piersią ale nie wiem czy dam radę, bo opinie są bardzo różne na
ten temat i zależą od indywidualnych możliwości każdej z nas. Jak kupiłyście
to jaki rodzaj butelek wybrałyście AVENT czy CANOPOL? Ile sztuk zakupiłyście
tych 125ml i 250ml? Może to trochę śmieszne pytania ale chcę poznać Wasze
zdanie tym bardziej, że w pierwszych dniach jest dużo pracy przy dzieciach i
trudno sie będzie wyrwać z domu na zakupy , a zamawiając przez internet też
trzeba swoje odczekać.
Obserwuj wątek
    • tusia21 Re: Butelki -kiedy kupić? 31.10.06, 10:07
      Ja na pewno kupię wcześniej, bo chcę dokarmiać.
      Przy pierwszej córce miałam aventu i pewnie przy tych pozostanę. Najmniejsze na
      początek
    • piegoosek Re: Butelki -kiedy kupić? 31.10.06, 10:28
      slyszalam o Canpolowskich, ze zle sie zakrecaja, lepiej wybrac Avent, osobiscie
      chyba zdecyduje sie na drBrowna, podobno rewelacyjne!
      www.allegro.pl/item135255835_butelka_antykolkowa_dr_brown_120_ml_szeroka_szyjka.html
    • anna_sla Re: Butelki -kiedy kupić? 31.10.06, 10:38
      Ja kupiłam dość wcześnie, bo na 3 m-ce przed prawidłowym terminem (2 m-ce przed
      porodem). Ja wiedziałam, że będzie problem z pokarmem, ponieważ córki też nie
      wykarmiłam. Kupiłam wówczas 6 butelek 125ml (2 miałam po córce) i szczerze
      mówiąc najtańsze jakie były. A duże mam po córce, jak będzie za mało to się
      dokupi kiedy będą potrzebne... Avent? Jest drogi i nie zawsze sprawdzalny, moja
      córa absolutnie ich nie chciała i niepotrzebnie tylko wydałam kasę. Chłopcy zaś
      dostali bardzo podobne butelki do Aventu (od mojej koleżanki) i również ich nie
      chcą, więc proponuję butelki o małych smoczkach.. No więc na początek
      conajmniej 4 butelki proponuję, żeby nie wtopić kasy gdy nie będą potrzebne -
      przydadzą się potem do herbatek - jak będą potrzebne to dokupisz potem..
    • marcia_sm Re: Butelki -kiedy kupić? 31.10.06, 16:04
      Ja nie zdażyłam kupić przed porodem, bo urodziłam w 33 tyg. Butelki to szybki
      zakup, ale moim maluchom butelki aventa absolutnie nie pasowały, natomiast
      koleżanki córeczka pije tylko z niej. Moje bliżniaki piją z butelek
      Canpolowskich. Pozdrawiam.
    • aditi_00 Re: Butelki -kiedy kupić? 31.10.06, 16:08
      Polecam kupienie przed porodem. Z karmieniem różnie może być a tak przynajmniej
      mama i tata będą spokojniejsi.
      Używaliśmy od początku Aventu i bardzo sobie chwalimy smile
      • shemsi1 dylemat. 31.10.06, 16:55
        tez jestem na tym etapie smile
        własnie sie zastanawiam nad laktatorem aventu i tam są dołączone butelki chyba 2
        jak im spasują, to szybko jakieś dokupię, boję się że po prostu nie beda chciały
        aventu.
        Jedne dzieci go chcą, inne nie. Mój mały np nie chciał tego smoka ciągnąć.
        On niby jest jak cyc, a Adam nie wiedział jak go ssać.
        I jest dylemat.
      • paulaaaab Re: Butelki -kiedy kupić? 06.09.19, 12:33
        z kolei moja znajoma kupiła bebito.pl/butelki/0,tommee-tippee takie butelki i jej bąbelek nie miał za dużych problemów, żeby się przestawić wink
    • darias2 Re: Butelki -kiedy kupić? 31.10.06, 17:31
      Dziękuję za wypowiedzi. Ja zastanawiam się nad kupnem butelek z Aventu chociaż
      Wasze opinie mnie przestraszyły że wyrzucę pieniadze.
      Piegoosek te butelki które proponujesz są bardzo drogie dasz gwarancję że
      maluchy będą z nich piły? Przy butelkach Aventu też można karmić piersią i
      dokarmiać butelką a jest tańsza. O butelkach Canpolu nie można tego chyba
      powiedzieć?
      Shemsil nie polecam laktatora z Aventu, miałam go przy pierwszym dziecku i
      wogóle nie ściągał pokarmu/ było to 5 lat temu może teraz jast udoskonalony?/
      Ja kupie laktator w aptece do ręcznego odciagania, 5 lat temu miałam pożyczony
      i był rewelacyjny/ale trzeba się na pracować/ A może macie jakieś doświadczenie
      z laktatorem elektrycznym który nie zawodzi?
      • aditi_00 Re: Butelki -kiedy kupić? 31.10.06, 17:40
        Avent ma bardzo fajne zestawy startowe, które zawierają:
        - 2 butelki AVENT 260ml ze smoczkiem MINI
        - 2 butelki AVENT 125ml ze smoczkiem MINI
        - 2 smoczki do butelek MINI
        - 1 smoczek do uspokajania (0-3m)
        - 1 szczoteczka do czyszczenia butelek

Kosztuje ok 63 zł na allegro smile
      • piegoosek Darias 01.11.06, 15:23
        niestety nie dam ani reki, ani glowy, ze sa ok, bo sama jestem na tym etapie co
        Ty smile ale slyszalam, ze sa super, mozna zawsze kupic jedna, czy dwie dla proby i
        w razie czego kupic inne...
        ja tak zrobie!
    • mama_blizniakow butelki,butelki 31.10.06, 20:04
      Napisze jak było u nas.

Będąc w ciązy kupiłam 6 albo 8 małych butelek Aventa-akurat była wtedy jakas
      tam promocja na kupon z gazety po 5 zl czy za darmo?nie pamietam dokladnie ale
      jakos tak.
      dzieci urodzilam w 35 tyg-nie umialy za dobrze same oddychac nie mowiac o
      samodzielnym jedzeniu.Gdy juz przyszedl czas na butelki-zaniosłam Aventy do
      szpitala ale one miały za twarde smoki dkla dzieciako0w-nie umieli z nich
      ciagnac.Pielegniarki poradziły aby kupic Nuki i faktycznie kupilismy Nuki na
      piewrsze nauki jedzenia z butki.
      Pozniej pomalu dzieci przestawily sie na Aventy z ktorych do dzisiaj pija
      mlekowink)
      Miałam rowniez laktator reczny Aventa-ktory baaardzo sobie chwalilam.
      Pierwsze sciagania pokarmu to byl maly koszmar bo przy nalozonej
      silikonowej/gumowej nasadce moja piers nie zassywala sie jak powinna-droga prob
      i bledow przy zdjetej nasadce wszystko bylo super.

Mysle ze przy nastepnym dzieciaczku w ruch pojda albo rowniez Aventy alno Nuki-
      zobaczymy co maluchowi sie bardziej spodoba.
      napewno nigdy nie kupie butelek czy innych produktow Canpola.
      Kupilam raz jeden jedyny 2 butelki i jak nalalam do nich wrzatek aby je
      wyparzyc to zaczely tak smierdziec ze nadawaly sie tylko do wyrzuceniasad

Mam nadzieje ze pomoglam w wyborze
      Pozdrawiam
      Anna
      • ciri_77 A ja z kolei chwalę Canpola 31.10.06, 20:15
        u mnie sprawdza się znakomicie smile
        Na początek kupiłam 2 małe butelki seria "balonik" samosterylizujące się w
        mikrofalówce. Dziewczyny urodziłam końcówce 37 tygodnia, nie miały żadnych
        problemów ze ssaniem i butelek zaczęłam używac chyba po miesiącu - przepajałam
        herbatką. W trzecim miesiącu zaczęłam dziewczynki dokarmiać, bo zaczęły
        strasznie szybko rosnać a mojego mleka było troszkę za mało. Dokupiłam jeszcze
        dwie sztuki 250 ml, tez balonik.
        Chyba wiele zalezy od dzieci, moim smoczki canpola odpowiadają i lubią z nich
        pić (sa w pełni przestawialne z piersi na butlę i odwrotnie). Mnie canpol
        odpowiada bo ma szerokie szyjki i łatwo je umyć, poza tym sprawdził sie u nas
        system sterylizowania w mikrofalówce.
        Od przyszłego tygodnia wprowadzam soczki a potem kleik do mleka, więc dokupiłam
        dodatkowe smoczki (do tej pory dziewczyny używają noworodkowych) i ustniki, żeby
        z małych buteleczek zrobić kubki.
        Acha, ja wyprawke (caluteńką, łącznie z pampersami, wypranymi i wyprasowanymi
        ubrankami i mlekiem "na wszelki wypadek") miałam skompletowaną w 7 miesiącu, w
        rodzinie były dwa porody bliźniacze właśnie w 7 m-cu i wolałam byc przygotowana.
        Ale na szczęście dotrwałam prawie do samego końca smile
    • evitta_2006 Re: Butelki -kiedy kupić? 31.10.06, 21:27
      Nie kupuj!!Karmienie piersią bliźniąt to najwygodniejsza sprawa na świecie!!
      Bedziesz miała tyle na głowie i będziesz bardzo zmęczona i wtedy okazuje się że
      takie karmienie jest super!!Nir wyobrażam sobie przy opiece na bliźniakami
      dodoatkowego wyparzania butelek, rozrabiania mleka itp.No i pomyśl o
      kosztachsmile.Nie słuchaj że nie dasz rady psychicznie, że to męczy, że zabraknie
      Ci mleka itp.Moje maluchy mają po 5 miesięcy i cały cza ciągną cyca, a ja przy
      okazji wróciłąm do wagi sprzed ciążysmile.Walczyłam że by wzięły cyca i zajęło mi
      to 3 dni i 3 noce!Gryzły mnie nieziemsko - urodziły się wcześniej i przez 2
      pierwsze doby były na sztucznym mleku.Ale udało się. I teraz zamiast biegać za
      sztucznym mlekiem, myć i sterylizować butelki, gotwać smoczki i takie tam,
      patrze jak mje maluchy świetnie się bawią, i cieszą się gdy podnoszę
      bluzkęsmile.Wszystko zależy od tego czy naprawdę będziesz chciała karmić
      piersią.Karmienie nie zależy o d piersi tylko od Twojej psychiki.Pamiętaj o tym
      i Bądz dzielna!!POWODZENIA!TRZYMAM KCIUKI!!
      • agiq Re: Butelki -kiedy kupić? 01.11.06, 11:22
        a ja sądze ze lepiej kupić choć ze 2-4 przed porodem, to az tyle kasy nie jest
        żeby była wyrzucona w błoto, zresztą zawsze mogą się przydać później na
        herbatkę jeżeli dasz radę karmić tylko piersią. Moje urodziły się w 35 i 5 dni
        ale nie umiały dobrze ssać i juz w szpitalu była najpierw sonda a potem uczenie
        picia z butelki i z piersi. Teraz karmię mieszanie i nie mają problemu z
        przestawianiem się z jednego na drugie. A butelki mam dr Brownsa i są super,
        mam też dwie Aventu bo kupiłam je łacznie z laktatorem i są bznadziejne dla
        moich córek bo nie chcą ssać tych wielkich i twardych smoczków. Ale to juz
        kwestia dzieci. A laktator Aventu jest dobry jak się ściąga pokarm
        sporadcznie, jak potrzeba ściągać regularnie (ja zawoziłam pokarm do szpitala)
        albo dużo to idealna jest elektryczna Medela.
      • anna_sla do evitta 01.11.06, 19:11
        karmienie piersią to nie tylko kwestia psychiki.. Ja wolałam nie mieć mleka a
        pokarm mam..

P.S. teraz widzę jak na mnie naskakujecie ;P
    • beciatwin Re: Butelki -kiedy kupić? 01.11.06, 13:23
      Witam. Ja kupiłam na początek po 5 zł dwie mini butelki chyba Gerbera (choć nie
      jestem pewna firmy -sprawdzę ) o poj 40 ml takie ciupcie akurat do dokarmiania
      na początek ,super sprawdziły się w szpitalu - starałam się jak najczęściej
      karmić piersią i jak najmniej dokarmiać -karmiłam tylko 7 m-cy bo moje maluchy
      mają skazę białkową i nie wytrzymałam dłużej diety.Teraz maluszki mają 16 m-cy.
      Butelki kupiłam ok.30 tyg.ciąży.
    • darias2 Re: Butelki -kiedy kupić? 01.11.06, 14:06
      Dziękuję bardzo za Wasze wypowiedzi. Ja moją starszą córkę karmiłam piersią
      przez 13 m-cy więc nie miałam problemu z butelką. Teraz też najchętniej
      karmiłabym piersią bo wiem jaka to wygoda, ale bliźniaki to nie jedno dziecko i
      najbardziej przeraża mnie że nie wyjdę z łóżka bo najpierw jedno przez 1,5h a
      potem drugie 1,5h i znowu od początku. Co do butelek to może faktycznie warto
      mieć pod ręką jakieś tańsze i zobaczyć jak maluchy będą z nich pić.
      evitta_2006 możesz napisać jak u Ciebie wyglądały początki z karmieniem?
      • shemsi1 ja miałam podobnie 01.11.06, 14:36
        pierwsze dziecko przez 15 mcy ciągło tylko cyca, ale trojaczków nie dam rady
        poza tym chcę też na męża część obowiązków zrzucić big_grin
        zobacze te z nuka i gerbera.
        Mały tez nie chciał aventu ssać, chyba za gruby smok, niby anatomiczny do cycka
        podobny a nie wiedział jak go ssać.
        Już kupiłam laktator avent, tam są 2 butle gratis więc nie muszę z aventu
        dokupywać bo po co.
        Tylko się zastanawiam własnie jakie te butle dokupić. Zobacze na allegro te z nuka.
    • anna_sla nie wiem co macie do laktatora Avent 01.11.06, 19:14
      Jest super hiper, ale trzeba go stosować systematycznie przez conajmniej 10
      minut (mniej więcej tak czesti i tyle co trwa karmienie dziecka) i mleczko
      płynie przecudnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka