Dodaj do ulubionych

Program szczepień dla wcześniaków?

15.01.07, 15:03
B.proszę o info w tej sprawie, spotkałam się z opinią, że takowy istnieje, i
wówczas np Hib jest bezpłatny.
Obserwuj wątek
    • agiq Re: Program szczepień dla wcześniaków? 15.01.07, 15:08
      my się szczepimy w Janie pawle w Krakowie i tu być może załapiemy się na
      program dla wczesniaków dotyczący pneumokoków, dowiemy się w lutym. Za Hib
      płacimy. Myslę że zależy to od placówki w jakim programie uczestniczy i na co
      sa pieniążki.
      • agiq Re: Program szczepień dla wcześniaków? 15.01.07, 15:09
        ale za darmo mamy DTaP (acellularna DTP a nie pełnokomórkowa)
        • anjazzielonego pyt. do Agiq 19.01.07, 08:01
          Agiq,
          my mieszkamy blisko, bo w Bochni.
          czy nie orientujesz się, ten program w JP jest finansowany przez miasto czy NFZ?
          Dzieci urodziły się w tym szpitalu, czy po prostu wybrałaś tam poradnię? Fajnie,
          że DTaP macie za darmo, i to acelularną, czytałam,że ta jest bezpieczniejsza.
          • agiq anjazzielonego 19.01.07, 09:19
            ta acellularna to przez NFZ ogólnie dla wszystkich wcześniaków, natomiast te
            pneumokoki na które czekamy to ma być jakis grant finansowany przez miasto -
            miał sie rozstrzygnąc w grudniu. dzieci urodziły sie na Kopernika i dam mi
            powiedziano zebym je szczepiła w wojewodzkiej poradni w JP tylko ze potrzebne
            jest skierowanie, moja pediatrka dala skierowanie bez problemu.
            • anjazzielonego Znowu Anja do Agiq 22.01.07, 07:02
              Agiq,
              zadzwonię dziś do NFZ, bo nasz pediatra nic nie wie o DTap za darmo dla
              wcześniaków... Szczepienie już za tydzień, jeśli uda mi się uniknac wydatku 2 x
              po bodajże 120 zł, będzie dobrze... Mam nadzieję, że dziś się dowiem
              ostatecznie, na co można (albo nie można) liczyc.
              • agiq Re: Znowu Anja do Agiq 22.01.07, 08:15
                zadzwoń do JP; 614 24 73 albo 614 24 74 najlepiej poproś z lekarzem zp. z dr
                Czajką i się dowiedz czy możesz tam szczepić i co musisz mieć.
      • agata.30 Re: Program szczepień dla wcześniaków? 25.01.07, 09:59
        Witam.
        Jestem z Krakowa,termin mam na 4.03 tak ze szczepienia to odległy temat ale
        prosze napisz mi anjazzielonego co dowiedziałas sie dzwoniąc do JP w sprawie
        szczepień?dzięki
    • rosaanna Re: Program szczepień dla wcześniaków? 15.01.07, 18:23
      Nasz pediatra przed jakimikolwiek szczepionkami w rejonie wymagał zaświadczenia
      o neurologa, że można zacząc szczepienia naszych dzieci.
      Jeśli pytasz o ewentualną możliwośc bezpłatnych szczepionek HIB to są takowe
      możliwe (z tego co mi wiadomo w każdym punkcie szczepień) jeśli ma się
      zaświadczenie od neurologa że w przypadku Twoich dzieci właśnie takie się
      zaleca. Tylko w razie co dopilnuj, żeby zawierało ono wszysytko co należy bo w
      naszym przypadku brakowało jakiegoś szczegółu i wraz musieliśmy płacic... ech...
      Pozdrawiam
      Ania - mama Mai i Kamila
      • izek26 Re: Program szczepień dla wcześniaków? 15.01.07, 23:21
        no cóż my pierwsz a dawkę dostaliśmy za darmo z tego powodu,że nasza pani
        oielęgniarka powiedziała,skoro jesteśmy rodziną wielodzietną(5 osób) to należą
        nam się bezpłatnie.Ale akurat mieli taką możliwość a drugą nie wiem.Jutro idę z
        małym do lekarza to się dowiem jak to jest dokładnie,bo iść z bliźniakami i
        jeszcze jednym dzieckiem to już człowiek nie wie o co ma się spytać,i co się w
        ogóle dzieje
        • izek26 Re: Program szczepień dla wcześniaków? 17.01.07, 14:55
          dowiedziałam sę ,że jeżeli dostaliśmy jedną dawkę to "musimy" dostać następne na
          takich samych zasadach
    • dee_di Re: Program szczepień dla wcześniaków? 21.01.07, 23:02
      A czy któras z was wie co i jakw Warszawie?
      urodzilam 7 stycznia dwóch pieknych meżczyzn smile Maksymiliana i Marka
      czekam na jakies info
      • rosaanna Re: Program szczepień dla wcześniaków? 22.01.07, 14:58
        Ja jestem z Warszawy i do bezpłatnych szczepień HIB potrzebowaliśmy
        zaświadczenia od neurologa.
        Pisałam już o tym wcześniej.
        Jak masz jeszcze jakieś pyt. to proszę. Jeśli tylko potrafię, chętnie pomogę :o)
        Pozdrawiam
        Ania - mama Mai i Kamila
        • matkapolka74 Re: Program szczepień dla wcześniaków? 25.02.07, 12:08
          Wracam do tematu - bardzo proszę o bliższe informacje, tzn. co konkretnie
          powinien napisać neurolog w zaświadczeniu, żeby bliźniaki wcześniaki mogly mieć
          bezplatne szczepionki. Jakiś czas temu wspomnialam o tym naszej pani neurolog i
          ta stwierdzila, że są to "opowieści z mchu i paproci" więc dalam sobie spokój i
          za trzy dawki szczepionki x 2 płaciłam.
          pozdrawiam,
          Monika, mama Kuby, Krzysia i Marysi
          • anjazzielonego Re: Program szczepień dla wcześniaków? 25.02.07, 15:34
            Ja mogę potwierdzic, że NA PEWNO dla wcześniaków urodzonych z b. niską masą
            urodzeniową jest za darmo DTPa - czyli acelularna, bezkomórkowa " wersja"
            szczepionki. W ramach NFZ wszystkie dzieci dostają wersję zwykłą, komórkową, a
            tą lepszą można kupic w punkcie szczepień za 50 zł (mówię o rodzicach dzieci,
            którym się nie należy). My wykłóciliśmy się z pediatrą, w końcu dowiedział się w
            sanepidzie, że faktycznie mamy rację - bo punkt szczepień zamawia szczepionkę w
            sanepidzie. Są 3 dawki tej szczepionki w odstępach 6 tygodniowych,
            zaoszczędziliśmy 300 zł.
            • anjazzielonego HiB 25.02.07, 15:36
              Z rozporządzenia bodajże min. zdrowia jasno wynika, że HiB jest bezpłatny TYLKO:
              - dla dzieci z domów dziecka
              - w przypadku rodzin wielodzietnych, tj. mających 3 dzieci i więcej. Ale uwaga!
              Tylko od 3-go dziecka w górę się nie płaci, za pierwszą dwójkę trzeba zapłacic.
              Koszt od 35-50 zł.
              • matkapolka74 Re: HiB 26.02.07, 23:10
                Dziękuję za wyczerpujące informacje. Wychodzi na to, że gdybym byla bardziej
                stanowcza też bym zaoszczędziła - moje wcześniaki bliźniaki urodziły sie z wagą
                po kilogramie każde, więc w sumie im sie należało. Spelniamy też kryteria
                dzietności, bo mam starszego synka. Mówi sie trudno, muszę częściej zaglądać na
                forum.
                Pozdrawiam,
                Monika, mama Kuby, Krzysia i Marysi
              • marcia_sm Hib 27.02.07, 18:45
                Czyli kobietki napiszcie proszę mam bliźniaki 16 lutego skończyli 2 latka waga
                urodzeniowa Julci 1500gram a Oliwierka 1700gram czy nam się należy taka
                szczepionka wiem że w tym wieku dzieci dostają jedną dawkę proszę o odpowiedź
                Podrawiam Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka