ewbert 24.07.07, 12:25 dziewczynki na poczatku nie ulewaly wlasciwie wcale ale od jakiegos tygodnia ulewaja nawet dwie godziny po jedzeniu czy to fefluks?? jak u was sie objawiał?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzyzaniak_dorota Re: czyzby refluks ?? :( 24.07.07, 13:05 A czy odbijają po jedzeniu? Ja swoje maluszki kładę na brzuszkach i czekam aż im się odbije a potem jeszcze troszkę sobie leżą - wtedy to czego za dużo się najadły im wylatuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewbert Re: czyzby refluks ?? :( 24.07.07, 13:22 odbijam je i potrafia odbic kilka razy, ale mimo to ulewaja - moze nie jakies wielkie ilosci ale potrafia kilka razy ulac po jedzeniu nawet dwie godziny poźniej jak je klade na brzuszku to wydaje mi sie ze mniej ulewaja jutro idziemy do pediatry Odpowiedz Link Zgłoś
karlutka Re: czyzby refluks ?? :( 24.07.07, 14:08 U Macka miesiac temu(6 miesiac) przy okazji pobytu w szpitalu stwierdzono refluks. Od poczatku troszke mu sie ulewalo wlasnie nawet po 2h. Wczesniej nie myslalam, ze to moze byc to bo wydawalo mi sie, ze wtedy dziecko czesto ulewa, obficie i slabo przybiera na wadze. A Maciek rosnie jak trzeba. No ale niestety. Usg nie wykazalo zwezenia natomiast badanie tzw. pehametria wykazala, ze jednak jest. Na razie dostajemy tabletki na odpowiednie ph w brzuszku i zobaczymy co dalej. Lekarz powiedzial, ze zeby miec refluks niekoniecznie trzeba bardzo ulewac. Wystarczy, ze pokarm cofa sie tylko do gardla, czy przelyku i nie idzie dalej. Nam to wystarczylo, zeby maciek podczas placzu (zanoszenia sie) stracil na chwile oddech. Nie strasze, ale lepiej sprawdzic Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 09:28 A placza przy tym, marudza? Bo jesli nie, to taki ich urok i juz, jak mowia amerykanskie poradniki, to problem pralniczy, a nie zdrowotny Odpowiedz Link Zgłoś
karlutka Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 10:43 Maluchy przy tym nie placza, ale nie zgodzilabym sie z Toba. Zwezenie przelyku poszerza sie operacyjnie wiec to nie tylko problem pralniczy. Pozatym dzieci z refluksem czesto slabo przybieraja na wadze a to tez problem zdrowotny. W kazdym razie ja tego bym nie lekcewazylam tym bardziej, ze jak juz napisalam moj syn mial problem ze zlapaniem oddechu z powodu pokarmu zalegajacego w gardle. Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 15:36 Hej Karlutka, moja odpowiedz byla na pytanie pierwotne, a nie na Twoje uwagi :- ) Jesli zle przybieraja na wadze, to oczywiscie jest problem, ale jesli nie i nie marudza/ placza, to prawdopodobnie nie jest to nic groznego. U nas tak bylo, teraz juz wiecej siedza i wiecej jedza rzeczy stalych i ulewanie sie zdarza, ale zdecydowanie mniej 'fontannowate'. Odpowiedz Link Zgłoś
ewbert Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 11:13 moje dziewczyny wlasciwie nie marudza, na wadze przybieraja dobrze z oddychaniem tez nie ma problemu teraz daje im mniej mleka (dawalam po 120 ml i zjadaly czasami wiecej czasami mniej, teraz dostaja po 100 ml zjadaja prawie zawsze wszystko ale tak juz nie ulewaja) mam nadzieje ze to tylko to ze zjadaly za duzo a brzuszki za male mimo ze apetyt duzy niestety wizyta u lekarza dopiero w nastepną srode Odpowiedz Link Zgłoś
gosiareczka Re: czyzby refluks ?? :( 25.07.07, 13:08 wszystko zalezy od tego w jakim wieku są dzieci! jedna z moich bliźniaczek baaaardzo ulewała, miałam wrażenie że dokładnie wszystko to co zjadła... nic nie pomagało, dopiero jak zaczęłam stosować nutriton (zagęszczacz do pokarmu bez recepty) to trochę pomogło, choć też czasem zdarzały sie ulewające wpadki.. na szczęscie dobrze przybierała na wadze. wszystko się normuje kiedy dziecko zaczyna przebywać w pionie (czyli od momentu gdy zaczyna siadać), jesli nadal ulewa to moze być refluks... do tego czasu nie martwiłabym się... dodam że po 6 m-cach mojej Paulince wszystko przeszło i nie zdarzyło sie ani razu by ulała. Odpowiedz Link Zgłoś