familia1 06.01.04, 15:46 moje dziecko jest po opperacji i leży od 3 tygodni na zapalenie płuc czy ma ktoś podobne sytuacje lub co może wiedzieć na ten temat Dzięki za kazdą odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniesz76 Re: bakteryjne zapalenie płuc 07.01.04, 14:17 Nie wiem czy rozmawiałaś z lekarzem ale zazwyczaj po otwarciu klatki piersiowej następuje zapalenie płuc. U mojego synka stwierdzono dwa tygodnie po operacji, ale nie była to operacja na serce, ale dopiero w innym szpitalu i trwało tak około trzech tygodni. Bardzo długo utrzymywały się zmiany na prawym płucku które było ruszane podczas operacji i dodatkowo jak mi wyjaśnił lekarz wydzielina spływa najpierw do tego płucka. Niestety w ciągu pierwszego pół roku miał jeszcze dwukrotnie zapalenie płuc. A czytałam że płuca powinny odpocząć rok. No i oczywiście nie wolno palić, nawet w innym pomieszczeniu, to chyba z wiadomych względów. Jakbyś miała jeszcze pytania to napisz do mnie. Pozdrowienia. P.S.Wczoraj odpisywałam ale jakoś się nie zapisało. Odpowiedz Link Zgłoś
familia1 Re: bakteryjne odp 09.01.04, 15:13 Cześć dzięki za list. U małego też jedno lewe jest bardziej zmienione właśnie mija drugi tydzień zapalenia i miesiąc po operacji ciągle leżymy na intensynej nie wiem czy wiesz że mały jest noworodkiem ma 1,5 miesiąca czy twoj też. Leży w Krakowie. Nie palimy. A jak teraz się miewa syn . Na razie kończę - Pozdrowionka Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
agniesz76 Re: bakteryjne odp 12.01.04, 11:31 O sorki nie zauważyłam że to tatuś pisze. My jesteśmy z Gdyni a mały ma już rok. U was lewe płucko słabsze bo przy serduszku ruszane pewnie? Mój mały miał operację w pierwszej dobie życia, i przez dwa tygodnie leżał na Intensywnej opiece i nie wykryli zapalenia płuc. Dopiero w drugim szpitalu też na OIOMie tylko że w Klinice Neonatologi( mały jest wcześniakiem) wykryli zapalenie płuc i trwało tak z 3 tygodnie ale po jakiś 4 tygodniach było kolejne, tez trochę trwało. Najgorzej że dziecko musi leżeć w szpitalu, to obligatoryjnie chyba do 6stego miesiąca . I jeszcze jak miał 5 miesięcy miał małe zmiany , po tygodniu zeszły, to takie "zachłystowe" zapalenie płuc. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
familia1 Re: bakteryjne odp 12.01.04, 13:48 Cześć Pozdrowienia z Krakowa mały wraca powoli do formy. Wszystkiego dobrego dla maluszka Mam sąsieda też wcześniak ma 4 lat fajny chłop rozwija się bardzo dobrze tak że u Ciebie też bedzie ok. jak już całkiem wyzdrowiejemy to napisze jeszcze Na razie tyle. Pozdrowienia Paweł Odpowiedz Link Zgłoś