dulaka 27.01.04, 14:04 No właśnie , co lepiej zamrażać czy pasteryzować jedzonko dla 8 miesięczniaka? Jak zamrażacie albo pasteryzujecie? Pozdrawiam . Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
catalinka Re: pasteryzacja a może zamrażanie? 27.01.04, 14:23 Ja zamrażam. Odlewam np. rosół ( taki bez vegety i z małą ilością soli), odkładam mięsko z rosłu. Zamrażam oddzielnie, oczywiście rosół ma być czysty. Mięsko często już mam zmielone, jeżeli nie to siekam drobno i takie zamrażam. Potem już łatwiej ugotować odrobinę warzyw. Rozmrożony rosół mieszam z mięskiem i warzywami i podgrzewam. Potem rozdrabniam na krem specjalną końcówką robotu. Takie zupki zjadają chętnie moje dwie panny : 11 miesięczna i 3-letnia( leń jeżeli chodzi o gryzienie). Używam różnych mięś : cielęcina, kurczak, indyk , szynka, ale najlepiej lubią królika. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: pasteryzacja a może zamrażanie? 29.01.04, 00:09 Mnie jest tak wygodniej, bo nie gotuję już takich typowych zupek dla bobasa. W zamrażarce mam różne rodzaje mięska i mogę kombinować ze smakami. A warzywa też mam często świeże, bo u nas w domu z teściową robimy tony sałatki warzywnej i jest wtedy marchewka, pietruszka itd. Kilka razy jeszcze jako panna ale gospodyni w domu zamroziłam wywar z warzywami, wszystko skisło i teraz wolę robić to oddzielnie, a rozmrożenie i połączenie to tylko chwilka. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
dulaka Re: pasteryzacja a może zamrażanie? 28.01.04, 09:54 dzięki, ale mam problem, bo zanoszę jedzonko do opiekunki, i dlaczego nie można mrozić juz zmielonychn warzyw z mieskiem i rosołkiem i mrozić to wszysko w słoiczku nap. na 5 dni? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alzowola Re: pasteryzacja a może zamrażanie? 28.01.04, 16:14 a ja mroze ,takie zmielone już ze wszystkim zupki, dla swojej 8 -mio mieś.Zosieńki i jakoś nic sie jej nie dzieje,pewno ze świeze jest lepsze,ale jesli szybko zamrozisz to wszystko będzie OK,moja starsza ma 4 lata i też prez to przeszła i zyjepozdr.olinka2000@aster.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lch74 Re: pasteryzacja a może zamrażanie? 28.01.04, 22:08 Witaj Najlepiej zamrażać np. w kubeczkach po jogurtach. Zamrożone warzywa i owoce (z wyjątkiem bananów) można przechowywać nawet pół roku. Przeciery z dodatkiem mięsa - osiem tygodni, a z dodatkiem mleka - miesiąc. Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
ptyniek Re: pasteryzacja a może zamrażanie? 03.02.04, 12:00 Nasza pani doktor poleca zamrażanie. Można gotować wtedy raz w tygodniu. Pomysł z kubeczkami po jogurtach jest świetny, bo raczej zamrażanie w szklanych słoiczkach po gotowych daniach raczej odpada??? Taki sysyem pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Lepiej chyba pobrykać z dzieciaczkiem czy wypić kawkę niż ślęczęć w oparach rosołków? Pozdrawiamy kasia&mikołajek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10483993 Odpowiedz Link Zgłoś
mama1232 Re: pasteryzacja a może zamrażanie? 03.02.04, 12:46 Skoro można zamrażać w kubeczkach po jogurtach,to czym "zamknąć" ten kubeczek z zupką? Odpowiedz Link Zgłoś