mmc2 02.02.04, 22:49 Moja 10 tygodniowa coreczka od kilku dni wyraznie zezuje. Czy to normalne w tym wieku? Czy jeszcze brak koordynacji pracy obydwu oczow? Czy prawdziwy zez? Kto moze mi odpowiedziec? Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
knabi-ann Re: zez u niemowlaka 02.02.04, 23:06 Niemowlaki maja prawo zezować, bo nie koordynują jeszcze ruchów gałek ocznych. Nie pamiętam tylko, do kiedy jest to normalne (ale do roczku na pewno) Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: zez u niemowlaka 03.02.04, 09:36 Absolutnie normalne. Zezowanie teraz jest bardziej widoczne, bo dziecko zaczyna sie intensywniej interesowac otoczeniem. Mozna sie zaczac martwic okolo roku, a na razie nie stwarzac okazji do zezowania w rodzaju stawania za glowa dziecka. Dla siedzacych niemowlat dobre sa zabawy typu "nadziewanie" kolek na piramidke, bo wymagaja koordynacji oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
mmc2 Re: zez u niemowlaka 03.02.04, 18:08 Dziewczyny dziekuje za odpowiedz, bardzo mnie uspokoilyscie.isma masz wspaniala coreczke. Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: zez u niemowlaka 03.02.04, 19:16 Cześć!Wszytko to jest ok.Ale radzę Ci obserwować małą, to napewno zauważysz czy jej to przeszkadza, czy nie...Moja Ala miała 7 m-cy jak zezik się pojawial i znikał.poszlismy do okulisty i okazało się, że to dość duża wada ( +6,3 dpt)i od 8 m-ca życia Alusia nosi okularki.Tak więc z tym czekanie do roczku trzeba uważać.Teraz Ala ma 3 latka i zeza nie ma, ale okulary musi nosić...-wada zmniejszyła się do 4 dpt. U twoje córeczki prawdopodobnie jest jeszcze zez fizjologiczny ,ale około 6 m-ca trzeba to sprawdzić u okulisty.Moja okulistka uważa,że nawet 4 m-czne dzieci na zachodzie noszą okulary.Dla mnie 8 m-cy to był szok,ale było wesoło i "egzotycznie".Życzę powodzenia i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ulala72 Re: zez u niemowlaka 03.02.04, 22:40 Fakt, jak po pół roku oczko sie nie ustawi, trzeba pójść do okulisty. Moja córa nie nosi okularków, ale do lepszego oczka zakraplam jej kropelki lekko upośledzające widzenie i zmuszające zezujące oczko do lepszej pracy, czyli ustawiania sie tam, gdzie powinno być. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakubka1 Re: zez u niemowlaka 09.02.04, 10:07 czy mogłabym prosić o namiary do dobrego okulisty, który "zna się" na niemowlakach. Mój 8 miesięczny Kuba tez ma lekkiego zezika. Pediatra kazała czekać do roku, ale może warto sprawdzić u okulisty. Odpowiedz Link Zgłoś
bubu333 Re: zez u niemowlaka 09.02.04, 12:18 Mój Maluszek skończył 7 m-cy i lewe oko strasznie mu ucieka, też szukam dobrego okulisty od "zeza" i "niemowląt". Nie chcę czekać do roku, bo to "uciekanie" może być podobno objawem gorszego widzenia przez to oczko.. Może ktos pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: zez u niemowlaka 09.02.04, 20:33 Hej1Nie wiem skąd jesteście ,ale polecam okulistkę p.Barbarę Korendowicz.Przyjmuje we Wrocławiu - ul.Żeromskiego tel.071 322 72 10.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakubka1 Re: zez u niemowlaka 10.02.04, 08:43 Oj rzeczywiście nie napisałam. Proszę o namiary na okulistę w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś