Dodaj do ulubionych

zez u niemowlaka

02.02.04, 22:49
Moja 10 tygodniowa coreczka od kilku dni wyraznie zezuje. Czy to normalne w
tym wieku? Czy jeszcze brak koordynacji pracy obydwu oczow? Czy prawdziwy zez?
Kto moze mi odpowiedziec? Dziekuje
Obserwuj wątek
    • knabi-ann Re: zez u niemowlaka 02.02.04, 23:06
      Niemowlaki maja prawo zezować, bo nie koordynują jeszcze ruchów gałek ocznych.
      Nie pamiętam tylko, do kiedy jest to normalne (ale do roczku na pewno)
    • isma Re: zez u niemowlaka 03.02.04, 09:36
      Absolutnie normalne.
      Zezowanie teraz jest bardziej widoczne, bo dziecko zaczyna sie intensywniej
      interesowac otoczeniem.
      Mozna sie zaczac martwic okolo roku, a na razie nie stwarzac okazji do
      zezowania w rodzaju stawania za glowa dziecka. Dla siedzacych niemowlat dobre
      sa zabawy typu "nadziewanie" kolek na piramidke, bo wymagaja koordynacji oczu.
      • mmc2 Re: zez u niemowlaka 03.02.04, 18:08
        Dziewczyny dziekuje za odpowiedz, bardzo mnie uspokoilyscie.isma masz wspaniala
        coreczke.
        • madziowy1 Re: zez u niemowlaka 03.02.04, 19:16
          Cześć!Wszytko to jest ok.Ale radzę Ci obserwować małą, to napewno zauważysz czy
          jej to przeszkadza, czy nie...Moja Ala miała 7 m-cy jak zezik się pojawial i
          znikał.poszlismy do okulisty i okazało się, że to dość duża wada ( +6,3 dpt)i
          od 8 m-ca życia Alusia nosi okularki.Tak więc z tym czekanie do roczku trzeba
          uważać.Teraz Ala ma 3 latka i zeza nie ma, ale okulary musi nosić...-wada
          zmniejszyła się do 4 dpt. U twoje córeczki prawdopodobnie jest jeszcze zez
          fizjologiczny ,ale około 6 m-ca trzeba to sprawdzić u okulisty.Moja okulistka
          uważa,że nawet 4 m-czne dzieci na zachodzie noszą okulary.Dla mnie 8 m-cy to
          był szok,ale było wesoło i "egzotycznie".Życzę powodzenia i pozdrawiam.
          • ulala72 Re: zez u niemowlaka 03.02.04, 22:40
            Fakt, jak po pół roku oczko sie nie ustawi, trzeba pójść do okulisty. Moja
            córa nie nosi okularków, ale do lepszego oczka zakraplam jej kropelki lekko
            upośledzające widzenie i zmuszające zezujące oczko do lepszej pracy, czyli
            ustawiania sie tam, gdzie powinno być.
            Pozdrawiam
            • jakubka1 Re: zez u niemowlaka 09.02.04, 10:07
              czy mogłabym prosić o namiary do dobrego okulisty, który "zna się" na
              niemowlakach. Mój 8 miesięczny Kuba tez ma lekkiego zezika. Pediatra kazała
              czekać do roku, ale może warto sprawdzić u okulisty.
              • bubu333 Re: zez u niemowlaka 09.02.04, 12:18
                Mój Maluszek skończył 7 m-cy i lewe oko strasznie mu ucieka, też szukam dobrego
                okulisty od "zeza" i "niemowląt". Nie chcę czekać do roku, bo to "uciekanie"
                może być podobno objawem gorszego widzenia przez to oczko.. Może ktos pomóc?
                • madziowy1 Re: zez u niemowlaka 09.02.04, 20:33
                  Hej1Nie wiem skąd jesteście ,ale polecam okulistkę p.Barbarę
                  Korendowicz.Przyjmuje we Wrocławiu - ul.Żeromskiego tel.071 322 72 10.Pozdrawiam
                  • jakubka1 Re: zez u niemowlaka 10.02.04, 08:43
                    Oj rzeczywiście nie napisałam. Proszę o namiary na okulistę w Warszawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka