Dodaj do ulubionych

cukrzyca u dziecka

16.02.04, 16:46
dziewczyny czym zewnętrzne objawia się cukzryca. po czym mogę poznać że to
może to paskudztwo?
Obserwuj wątek
    • julianek_2002 Re: cukrzyca u dziecka 16.02.04, 19:38
      Jestem mamą 8-letniego cukrzyka-Dawida, zdążyliśmy się już zaprzyjaźnić z tą
      chorobą nie mieliśmy innego wyjścia.
      Służę pomocą.
      Pierwsze obiawy to:
      "wilcze" pragnienie (mój syn litry wypijał), ciągłe siusianie, nwaet w nocy,
      moczenie nocne, odwodnienie organizmu-suchość i szorstkość skóry ( bardzo
      nieprzyjemna w dotyku), nieprzybieranie na wadze, wręcz chudnięcie z dnia na
      dzień, PRZEDE WSZYSTKIM PRZYKRY ZAPACH Z UST, ZAPACH ACETONU, KWAŚNYCH JABŁEK.
      jEŚLI MASZ JAKIEŚ WĄTPLIWOŚCI TO NAJLEPIEJ JEST ZROBIĆ BADANIE POZIOMU CUKRU WE
      KRWII, SĄDZĘ ŻE LABORATORIA POSIADAJĄ GLUKOMETRY A Z POMOCĄ TEGO URZĄDZENIA
      BADANIE JEST MAŁO INWAZYJNE I SZYBKI WYNIK(MALUTKA KROPELKA KRWII).
      MOŻESZ TEZ SPRÓBOWAĆ SKONTAKTOWAC SIĘ Z PORADNIĄ DIABETOLOGICZNĄ.
      W CUKRZYCY JEST BARDZO WAŻNE JAK SZYBKO ZOSTAJE ONA ROZPOZNANA OD WYSTĄPIENIA
      PIERWSZYCH OBIAWÓW.WIĄŻE SIĘ TO Z DŁUGOŚCIĄ POBYTU W SZPITALU MIN.
      JEŚLI MASZ JAKIEŚ KONKRETNE PYTANIA MOJ ADRES mmdjd@o2.pl
      lub gg 4515580
      mama Dawida i Julka
      • ehhermiona Re: cukrzyca u dziecka 18.02.04, 21:26
        Ja dodam również stany zapalne dróg moczowych, grzybice itd. Oprócz wielkiego
        pragnienia często też olbrzymi apetyt - moje dziecko, zwykle niejadek, przed
        wykryciem cukrzycy zjadało swój obiad, mój, wszystkie serki Danio z lodówki,
        kaszkę....po prostu wszystko "jak leci" i krzyczało, że jest głodne...
        Jednocześnie waga spadała (synek miał pupkę jak kreseczka...żadnego
        zaokrąglenia...)...Między posiłkami spał - ale to były ostatnie dni przed
        trafieniem do szpitala, więc zapadał już w śpiączkę ketonową sad Aha, trzeba
        uważać na częste infekcje - te "banalne" - gardło...bo po nich może pojawiać
        się cukrzyca (autoagresja organizmu). Jeżeli dziecko po takiej infekcji zaczyna
        dużo pić, chudnąć, podsypiać - to jest sygnał alarmowy.
        Ech, od czasu, kiedy moje dziecko zachorowało, wszystkich dookoła podejrzewam o
        cukrzycę...sad
        • martisz Re: cukrzyca u dziecka 25.04.04, 17:37
          U mojego syna było inaczej- po zapaleniu gardła przestał jeść, nie chciał nawet
          pić, nie mógł spać w nocy - rzucał się i płakał, że boli go brzuszek. Wygladało
          na owsiki, a okazao się, że to cukrzyca... Mamy za sobą 1,5 miesiąca choroby.
          • ehhermiona Re: cukrzyca u dziecka 25.04.04, 23:13
            martisz napisała:

> U mojego syna było inaczej- po zapaleniu gardła przestał jeść, nie chciał
            nawet
            >
            > pić, nie mógł spać w nocy - rzucał się i płakał, że boli go brzuszek.
            Wygladało
            >
            > na owsiki, a okazao się, że to cukrzyca... Mamy za sobą 1,5 miesiąca choroby.

A jak szybko od wystąpienia tych objawów rozpoznano cukrzycę?
            Mój synek prawdopodobnie był chory przynajmniej pół roku przed trafieniem do
            szpitala, ale przez większość tego czasu objawy były na tyle niewyraźne, że
            nikomu na myśl nie przyszło robić badań. Gdyby wcześniej zbadano mu krew albo
            mocz, zapewne nie byłoby tych najgorszych objawów, co oczywiście nie oznacza,
            że nie byłoby choroby, ale chociaż jego organizm byłby mniej wyniszczony...
            Aha, i on też rzucał się w nocy na długo przed rozpoznaniem cukrzycy, ale
            ponieważ od czasu odstawienia od piersi nigdy nie spał zbyt spokojnie...Dopiero
            po jakimś czasie doszło do mnie, że to też były objawy choroby...Ech, wolę
            sobie tego nie przypominać...
      • martisz Re: cukrzyca u dziecka 25.04.04, 17:38
        Mamo Dawida-jak długo Dawid juz choruje? Pozdrawiam.Mama małego Krzysia
        • julianek_2002 Re: cukrzyca u dziecka 26.04.04, 16:13
          Dawid choruje od lipca 2002 czyli już prawie dwa lata (a wydaje się, że od
          zawsze...........).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka