Dodaj do ulubionych

angina i ciąąąąg dalszy

17.05.10, 14:06
Wyżalę się....Od środy mój 4-latek miał ciężką anginę. Dostał
sumamed forte. Nic nie jadł prawie 3 dni. Od soboty je, ale słaby
jest tak, że nadal leży. Był chudy przed chorobą, a teraz to płakać
mi się chce jak na niego patrzę.
W sobotę zauważyłam, że nie reaguje na to co do niego mówimy...
Ogłuchł na jedno ucho, więc polecieliśmy do szpitala i tam diagnoza,
że zapalenie ucha i nic nie zmieniać tylko nadal podawać antybiotyk
do poniedziałku. Ale do dziś go pobolewa i nie słyszy, więc znów
jedziemy do laryngologa. I jakieś grzybiczne odczyny w buzi.
Od piątku też zero wypróżnień (czy to kwestia antybiotyku?? czy
tego, że jeść zaczął od soboty?).
Ja już nie wiem co najpierw za lek mu podawać - czy przeciwbólowy,
czy antybiotyk, czy krople do nosa, czy osłonowy na żołądek, czy ten
na grzybicę czy coś na wypróżnienie....
Zmartwiona mama sad
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: angina i ciąąąąg dalszy 17.05.10, 14:12
      Jak ucho boli to przeciwbólowy jak najbardziej, antybiotyku też przerywać sama
      nie powinnać ale jak ucho boli to możłiwe że zmienić trzeba będzie bo summamed
      raczej pierwszym rzutem w zapaleniu ucha nie jest, no i osłonowe coś koniecznie
      ale nie razem z antybiotykiem tylko dwie godzinki wcześniej albo później.Co
      macie na grzybicę? flukonazol czy nystatynę? to bym dawała ze dwie godziny po
      antybiotyku. do nosa dwa razy dziennie rano i wieczorem chyba że lakarz inaczej
      zaleca. Na wypróżnienie nic nie dawaj sama już mu tam leki rewolucję zrobią -
      wystarczy.
      • najma78 Re: angina i ciąąąąg dalszy 17.05.10, 14:34
        Nie je to i sie nie wyproznia, do jedenia nie zmuszaj, daj cos lekko strawnego
        ale jesli je tylko odrobinke lub wcale to normalne podczas infekcji. Summamed to
        antybiotyk zatrzymujacy namnazanie sie bakterii, stosuje sie go w infekcjach
        gornych drog oddechowych oraz infekcjach narzadow rodnych, podaje sie osobom
        uczulonym na penicyline. Na angine o ile jest prawidlowo rozpoznana to
        penicylina wlasnie, chyba ze dziecko jest uczulone. Jesli antybiotyk zostal zle
        dobrany lub to nie angina a infekcja wirusowa to doszlo do powiklan. Probiotyk
        mozna podac ale kilka godzin po antybiotyku co do lekow przeciwgrzybicznych to
        jaki jest cel ich stosowania jesli grzybica nie wystepuje? Nystatyna to
        antybiotyk dzialajacy na grzyby, nie stosowalabym na wlasna reke, a juz na pewno
        nie prewencyjnie.
        • slonko1335 Re: angina i ciąąąąg dalszy 17.05.10, 14:56
          bicznych to
          > jaki jest cel ich stosowania jesli grzybica nie wystepuje? Nystatyna to
          > antybiotyk dzialajacy na grzyby, nie stosowalabym na wlasna reke, a juz na pewn
          > o
          > nie prewencyjnie.

Najma ma grzyba w buzi - leki przeciwgrzybiczne typy nystatyna czy flukonazol są
          u nas na receptę, więc chyba lekarz to zalecił, przynajmniej ja tak zrozumiaam...
          • najma78 Re: angina i ciąąąąg dalszy 17.05.10, 15:06
            Slonko jesli lekarz przepisal leki antygrzybiczne to grzybica wystepuje bo chyba
            nie zapobiegawczo? Wiem, ze chodzi o grzybice jamy ustnej, przelyku, gardla itp.
            • slonko1335 Re: angina i ciąąąąg dalszy 17.05.10, 15:40
              W sumie ciekawe czy to angina bakteryjna, bo może całość infekcji jest
              grzybiczna. Moich znajomych córka tak miała, białe czopy na migdałach, gardło
              zawalone - po trzech antybiotykach gdy nie było poprawy lekarka wreszcie wymaz
              zleciła i okazało się, że to grzybica.
    • lacitadelle Re: angina i ciąąąąg dalszy 17.05.10, 14:48
      nie jestem lekarzem, ale z tego co wiem, jeżeli po 3 dobach stosowania
      antybiotyku nie ma poprawy (u Was znaczące pogorszenie), to należy rozważyć
      zmianę specyfiku.

Synek ostatnio miał anginę, dostał zinnat i poprawa była już po pierwszej dobie,
      ale on się z wszystkie szybko wylizuje. Ja miałam po nim i szło mi dużo wolniej,
      ale równo po 3 dobach augumentinu ustąpiło.
    • izabellaz1 Re: angina i ciąąąąg dalszy 17.05.10, 15:44
      A Twój synek jest uczulony na penicylinę?

Jeśli antybiotyk od kilku dni nie daje poprawy, to nadaje się do zmiany.
      • izabellaz1 Re: angina i ciąąąąg dalszy 17.05.10, 15:45
        + wymaz z gardła czy miał robiony i antybiogram?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka