sylki 09.06.10, 12:23 Czy można inhalować tym płynem niemowle 3msc? Lekarka przepisała mojej małej 1ml ale słyszałam różne opinie od różnych lekarzy i juz sama nie wiem czy jej nie zaszkodze bardziej niż pomoge. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubo-nia Re: mucosolvan do inhalacji pytanie 09.06.10, 12:38 możesz ale pod warunkiem że później porządnie oklepiesz w przeciwnym razie dziecko może się zalać wydzieliną. Oklepywanie musi być "profesjonalne" trzeba wiedzieć jak to robić takie klepanie po pleckach nie ma sensu. Dzieciątko na kolana główka niżej i klepanie zaczynać pod pachami na wysokości żeber jadąc do góry w kierunku szyji.Ręce ułożone w taką muszle. Mnie oklepywać nauczyła lekarka.Bardzo to się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: mucosolvan do inhalacji pytanie 09.06.10, 12:41 a jak długo jednorazowo oklepywac? bo to chyba umiem robic. i co oznacza, ze moze sie zalac wydzielina? brzmi to strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
kubo-nia Re: mucosolvan do inhalacji pytanie 09.06.10, 12:55 mucosolvan rozrzedza wydzielinę , taką rzadką łatwiej odksztusić ale i łatwiej spływa w dół,oklepywanie po inhalacji w takie pozycji do dołu główką sprawi że rozrzedzona latwiej się oderwie i pójdzie do góry. Moje dzieci zawsze ją odksztuszają już w trakcie oklepywania i czyszczę im po tym nosy (młodszemu fridą). Nigdy nie robiłam tego patrząc na zegarek ale 2-3 minuty jedna strona to napewno. To jest na prawde bardzo skuteczne ale jeszcze raz zaznaczam trzeba dokładnie wiedzieć jak i gdzie klepać żeby nie zaszkodzić. Mnie się też wydawało ze potrafię jak pokazałam to klepanie lekarce to powiedziała że tak to moę sobie męża poklepać i nauczyła jak to robić prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: mucosolvan do inhalacji pytanie 09.06.10, 13:10 Dzięki wielkie To dziwne że lekarka nic nie wspomniała mi o oklepywaniu ech lekarze Odpowiedz Link Zgłoś
kubo-nia Re: mucosolvan do inhalacji pytanie 09.06.10, 15:54 no niestety my matki dużo rzeczy musimy wiedzieć same i zdarza się że niekiedy w jakimś konkretnym przypadku wiemy więcej niż lekarz. Ostatnio podsunęłam lekarzowi przyczynę małej liczby leukocytów u mojego małego- okazało się strzałem w dzisiątke. A lekarz był bardzo zdziwiony skąd ja to wiedziałam- no jak to skąd - z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś