Dodaj do ulubionych

zacinanie sie u dwulatki

21.03.04, 13:33
mam problem. ostatnio zauwazylam ze moja julka 2- lata zacina sie. mowi np mamo ale, ale ale, ale
,ale ja nie chce, albo aaaaaaa piesek itp przeczytalam gdzies ze to zacinanie rozwojowe i ze to
normalne ale jednak chcialabym sie zapytac mam starszych dzieci moze ich dzieci tez cos takiego
ptrzeszly i wyrosly?
Obserwuj wątek
    • edytka73 Re: zacinanie sie u dwulatki 21.03.04, 15:36
      Przechodzę to samo z moim Kubą (2;3). Zacinanie / jąkanie rozwojowe wynika z
      tego, że dziecko nie jest w stanie nadążyć mową za swoimi myślami i tak
      naprawdę nie należy się tym przejmować. Najlepiej w ogóle na to nie zwracać
      uwagi, czekac cierpliwie aż dziecko dokończ, co zaczęło mówić, nie dokańczać za
      niego ani go nie poprawiać. Najczęściej ta zaburzona mowa pojawia się, gdy
      dziecko jest rozemocjonowane, chce cos szybko powiedzieć, poza takimi
      sytuacjami, na bezpiecznym (domowym) terenie mówi normalnie.
      No i mija - nastawiam się na rok, dwa. Do czasu upłynnienie mowy i wyćwizcenia
      narządów artykulacyjnych.
      Pozr.
      Ed.
      • relkab Re: zacinanie sie u dwulatki 21.03.04, 21:34
        dzieki za odpowiedź. mam nadzieję źe to jest właśnie to jąkanie rozwojowe a nie na stałe . ale moźe
        jednak pójść z nią do logopedy?
        • marzek2 Re: zacinanie sie u dwulatki 21.03.04, 23:29
          Wiesz, kiedy czytałam tytuł Twojego posta, przypomniałam sobie, że nasza
          córeczka też się zacinała! A ja już prawie zapomniałam, jak bardzo się
          martwiliśmy! Było to ewidentnie to jąkanie rozwojowe, połączone z stresem
          powiedzenia dużej ilości rzeczy w krótkim czasie. Zacinała się np zawsze wtedy
          gdy spędzała czas z babcią co było dla niej niesłychanie atrakcyjne i
          ekscytujące. Czytałam trochę o tym, podobno o jąkaniu rozwojowym świadczy np
          fakt, że dziecko zacina się głównie na pierwszych sylabach, literach w zdaniu,
          jeśli ciągle zacina się jednak w środku wyrazu np kiełbaaasa, to może być to
          sygnał do wizyty u logopedy. Najczęściej na szczęście ten typ zacinania się
          znika tak nagle jak się pojawia. Poza tym rady takie jakie już Ci podała moja
          poprzedniczka, samej mówić do niej powoli, nie poprawiać, nie męczyć, nie
          stresować. Ja bym przeczekała, ale jeśli wizyta u logopedy Cię uspokoi - idź.
          • relkab Re: zacinanie sie u dwulatki 22.03.04, 15:20
            mam taką nadzieję źe jej to minie tak szybko jak się pojawiło. mam jeszcze jedno pytanie czy np.
            upadek z fotela (niewielka wysokość ok50 cm ) mógł wpłynąć na to. Ľtak mi powiedziała starsza
            koleźanka i nie wiem czy to prawda , źe upadek moźe coś takiego spowodować. ?łaściwie to po tym
            nawet nie płakała długo tylko chwileczkę i dalej się bawiła w "domeczek na fotelu" jednak to jąkanie to
            rzeczywiście od tamtego dnia , zresztą sama juź nie wiem bo moźe sobie wmawiam. strasznie mi jej
            było dzisiaj szkoda jak rano chciała czymś się pochwalić opiekunce to powiedziała chyba z 10 razy
            " a ja" i dopiero po tym juź normalnie bez zająknięcia dokończyła "byłam u Filipka i babci Eli" naprawdę
            bardzo mnie to martwi wiec jeśli jeszcze któraś z mam takie coś przeszła to prosze o rady i
            pocieszenie. dzięki relka
      • mamahanki Re: zacinanie sie u dwulatki 22.03.04, 14:18
        Moja corka (w czwartek bedzie mial 2 lata) tez sie zacina przy ostatnich
        literach mowi np chodz dz dz dz dz, albo pilka kakaka, pic c c c (nie mam
        polskich znakow wiec prosze o dostawienie sobie w pamieci kresek nad c i z ).
    • jaha_mama_magdy Re: zacinanie sie u dwulatki 23.03.04, 14:59
      Pocieszylyscie mnie troche. Moja Madzia za miesiac skonczy 3 latka, ale od 3
      miesiecy ma takie zaciecia. Nam sie zdawalo ze jest to zwiazane ze stresem.
      Niedlugo ma nam sie urodzic Dzidzius i jakos moze to wplynelo, zaczelo byc
      bardziej widac, mam tez troche problemow z ciaza. Ale faktycznie zacina sie nie
      zawsze i na poczatku.

Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka