mariola233 24.08.10, 10:46 mojej corce czesto robi sie afta w buzi taka biala plamka i ja to strasznie boli smaruje to fioletem mam pytanie co zrobic zeby jej sie tak czesto nie robily te afty ma co najmniej raz w tyg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mapsik Re: afty u 8-latki 24.08.10, 21:45 Witaj ja leczę tą przypadłość płynem "Aftin" (chyba inaczej się pisze-w tej chwili nie mam buteleczki w domu). Po podaniu od razu ból ustępuje i na długi czas jest spokój. Ja na sobie też spróbowałam, wyskakują mi krosty na języku np. po oblizaniu paluszków dzieciaków-dla mnie rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: afty u 8-latki 24.08.10, 22:52 Wprowadź witaminy z grupy B na dłużej. Poza tym dobrze aby zmienić pH w buzi-kropla cytryny po umyciu ząbków. U nas nie pomagały żadne fiolety ani aftiny. skuteczny okazał się dopiero Solcoseryl (drogi). Odpowiedz Link Zgłoś
ruda110 Re: afty u 8-latki 30.08.10, 15:24 Przez trzy lata walczyłam z aftami u mojej córki. Stsowałam kilka preparatów: "fiolecik", aftin, tantum verde, balsam szostakowskiego, wszystkie z marnym skutkiem. Wszystko skończyło się gdy pani w sklepie ze zdrową żywnością poleciła mi miód (mieszanka kitu, mleczka i pyłku pszczelego), którym zaczęłam te afty smarować. Miód leczył je dosłownie z godziny na godzinę. Mała lizała języczkiem miód z łyżeczki. Daję jej tą mieszankę także do zjedzenia (pół łyżeczki wieczorem). Od tamtego czasu, gdy jakaś afta próbowała się pojawić traktowałyśmy ją miodem i po kłopocie. jest on dość drogi, ok. 100 zł słoiczek, ale uważam, że warto. Wiem jednak, że czasem coś pomaga komuś, a nam nie. Nam się udało znaleźć lekarstwo, czego wam też życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
anet01 Re: afty u 8-latki 13.09.10, 14:07 U nas również zakwaszanie pomaga,codziennie wkraplaj sok z cytryny do buzi dziecka albo tak jak ja robie juvit C wkraplam do ust dziecka z 3 razy dziennie po 2 kropelki i od tamtej pory spokój.Probiotyki też wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
dotis35 Re: afty u 8-latki 24.09.10, 00:04 Ja wypróbowałam ostatnio nowy plasterek na afty, który łagodzi ból i sam się rozpuszcza. Warto spróbować- mnie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
adelajda31 Re: afty u 8-latki 01.10.10, 00:41 Ja też kupiłam nowe plasterki, bo skusiła mnie reklama. Mam afty, zwłaszcza w okresie osłabienia, a potrzebuję szybkiego środka na ból i gojenie. dotis35 napisała: > Ja wypróbowałam ostatnio nowy plasterek na afty, który łagodzi ból i sam się ro > zpuszcza. Warto spróbować- mnie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
best.michalina Re: afty u 8-latki 13.10.10, 16:17 A jakie to plasterki dotis35?? dotis35 napisała: > Ja wypróbowałam ostatnio nowy plasterek na afty, który łagodzi ból i sam się ro > zpuszcza. Warto spróbować- mnie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś