Dodaj do ulubionych

Podwyzszone ASO, Crp <40

14.09.10, 14:25
Witam,
Czy wynik ASO 230 (przy normie<150) i Crp 21 wskazuje na przebytą infekcję paciorkowcową?W morfologii jedynie monocyty podwyższone (12, norma do 8).
Rozumiem, że takie Crp wskazuje na infekcję wirusową a więc nie jest to infekcja paciorkowcowa"w toku".Dobrze myślę?
Dodam, że miesiąc temu była angina, leczona Augmentinem, ale teraz niestety gardło znowu czerwone z nielicznymi nalotami.
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Podwyzszone ASO, Crp <40 15.09.10, 12:00
      na CRP się nie znam smile

ale o ASO wiem conieco wink

wynik jest trochę powyżej normy, co wskazuje na przebytą lub obecną infekcję paciorkowcową. zawsze lekarze kazali mi robic ASo dopiero po jakimś czasie, bo samo ASO musi sie podwyższyć przy paciorkowcach i na to nie ma siły, ale najważniejsze jest to, czy opada do normy czy nie.

norma ASO to 200, moja córka po anginach i chorych uszach miewała ASo w okolicach 800, czasem więcej. tak wysokie ASO opadało w ciagu nawet kilku miesięcy. najwazniejsze jest to, czy opada czy nie. po jednej ostrej infekcji ASo spadało z prawie tysiąca do 25 w ciągu 4 miesiecy. badania robiłam co mniej więcej 3 tygodnie.

reasumując - nie wiem, czy takie wyniki moga być wskaźnikiem tamtej starej anginy, czy tego, co sie dzieje teraz. ale wiem, że ASO trzeba kontrolować, żeby zapobiec ewentualnym powikłaniom . paciorkowce to wredne bakterie i bardzo podstępne.
      • an_k_a solaris 15.09.10, 16:32
        Dzięki, solaris- Ty jak zwykle niezawodna smile
        Z tym crp to jest tak, ze taka wartość wskazuje na infekcję wirusową. A z tego co piszesz, ASO może być jeszcze wyższe PO infekcji więc chyba tak jest w naszym przypadku.
        W międzyczasie wyniki zobaczył lekarz i też kazał skontrolować za miesiąc.
        • solaris31 Re: solaris 16.09.10, 09:16
          prosze bardzo wink jak mogę komus służyć swoim niestey bogatym doświadczeniem z chorowaniem u dzieci - to mi miło wink na coś się te choroby córki przynajmniej teraz przydają wink

skoro CRP wskazuje wirusa, to można przyjąć, że ASO jest podwyższone po poprzedniej infekcji. kontroluj, na pewno będzie spadać. i zdrówka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka