Dodaj do ulubionych

Angina, brak poprawy

19.10.10, 20:31
Corka ma 4,5 roku.Od 4-rech dni dostaje antybiotyk Diuracef 3x5ml (waga ponizej 20kg).Przez dwa pierwsze dni choroby miala wys. goraczke-teraz juz nie ma.Gardlo wyglada mniej wiecej tak:
www.esculap.pl/image/F23KZ5SN1GO4/
Dalej ja boli gardlo, nie moze mowic-czy to nietrafiony antybiotyk?
Jeszcze patrzac w ulotce na ta wage dziecka to dawka powinna byc max. 2x5ml (?)
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Angina, brak poprawy 20.10.10, 00:13
      idź do pediatry, nikt Ci na forum nie udzieli odpowiedzi
    • dorek3 Re: Angina, brak poprawy 20.10.10, 09:49
      Dzięki za zdjęcie. Wreszcie zobaczyłąm jak wyglada prawdziwie anginowe gardło. Też polecam kontrole u lekarza chociaż ustąpienie gorączki sugeruje że jednak antybiotyk jest ok. A przy takich czopach to boleć i goic sie będzie dłużej. Ale niech lekarz oceni.
      • patyczako Re: Angina, brak poprawy 21.10.10, 22:36
        a moze to nie angina a np.mononukleoza (objawy bardzo podobne)
        • monika19782 Re: Angina, brak poprawy 21.10.10, 23:34
          Kilka lat temu miałam anginę miałam dosłownie rany w gardle i pomimo ze antybiotyk traafiony to bolało mnie długo, nie mogłam łykać.
          • gre_gre Re: Angina, brak poprawy 22.10.10, 13:39
            Skad wiedzialas ze trafiony, antybiogram byl?
            CO do mononukleozy to w buzi objaw podobny ale brak pozostalych objawow (goraczka minela po 2 dniach(w drugim dniu gor. podany antybiotyk, brak wysypki) mnal tydzien (antyb 3x5ml) a widac jeszcze troche tych bialych plam z tylu na migdalkach+nieduzy katar i kaszel
            • gre_gre Re: Angina, brak poprawy 24.10.10, 20:37
              Jakby robic antybiogram to teraz mozna (jeszcze zostalo do wybrania anybiotyku na dzien, dwa) czy pozniej?Kaszle jeszcze paskudnie, gardlo czerwone ale juz bez tych plamek.
              Wydaje mi sie, ze ta kuracja duracefem jej nie wyleczy, dlatego pytanie o to czy teraz robic go i na jego podstawie przedluzyc "celowanym" antybiotykiem?
              • dorek3 Re: Angina, brak poprawy 24.10.10, 20:43
                Teraz wymaz kompletnie nie ma sensu bo wyjdziei tak jałowy. Zanim odstawisz pokaż małą pediatrze niech oceni.
                • gre_gre Re: Angina, brak poprawy 26.10.10, 23:38
                  Dzieki, ale dalej paskudnie kszle i dopluwa wydzieline.Ponoc to splywa z zatok, tylko skad to sie bierze?( po 10 dniach brania anybiotyku).Czy laryngolog moglby cos tu pomoc?
                • gre_gre Re: Angina, brak poprawy 26.10.10, 23:51
                  Bylem u pediatry, gardlo w miare ok ale dalej paskudnie kaszle i odpluwa wydzieline (takie napady).Niby splywa to z zatok, tylko skad to sie bierze (raczej nie alergia).Niewyleczona angina czy mala wymaga obejrzenia przez laryngologa (jak ponoc zatoki)?Antybiotyk wybrany do konca-10dni.
                  • kasia782 Re: Angina, brak poprawy 27.10.10, 11:15
                    u mnie podobnie, stwierdzona angina czopy, dostałam duomox nie zadziałał po 4 dobach zero poprawy, potem fromilid biorę znow 4 doby i zero poprawy jutro ide znow, co jest? moze jakeis podpowiedzi - fatalnie sie czuje zawalone zatoki, rozbicie. Doam ze plucze gardlo biore inne specyfiki.
                    • gre_gre Re: Angina, brak poprawy 28.10.10, 23:34
                      A ile masz lat, o to podforum dotyczy zdrowia dziecka ?
                      W kazdym razie po skonczonym antybiotyku, byl paskudny kaszel i zolta wydzielina z nosa.Wziela dzis Bactrim i jakby szybko poprawa (przynajmniej na razie tak nie kaszle).Zobaczymy co bedzie dalej.
    • kasikk3 Re: Angina, brak poprawy 03.11.10, 16:56
      A ja myślałam, że moje dziecko miało paskudne anginy - myliłam się! biedne dziecko, zdrowia życzę
      • gre_gre Re: Angina, brak poprawy 01.12.10, 15:08
        Nie bede zakladal nowego teamtu.Skonczyl mi sie Zyrtec i moge wykupic Singular (od alergii).Singular jest lepszy od Zyrtec-u?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka