Dodaj do ulubionych

naczyniak jamisty

21.10.10, 14:02
Witam!
Jest tu może jakaś mama, której dziecko ma naczyniaka jamistego (truskawkowego)??
Mam kilka pytań:
1. czy dziecko ma więcej niż 1 naczyniak?
2. Czy naczyniak się wchłania u Waszych dzieci?
3. Czy kolejne dziecko też obciążone jest naczyniakiem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: naczyniak jamisty 21.10.10, 14:47
      Moja córka jako niemowlę miała taki naczyniak.
      Naczyniak był jeden. Nie wchłonął się - został chirurgicznie usunięty ze względu na umiejscowienie (obok oka) i fakt, że się powiększał, a w dodatku przy byle zadrapaniu mocno krwawił.
      Czy kolejne dziecko może być obciążone - nie mam pojęcia. Moje drugie dziecko naczyniaka nie miało.

Zerknij tu, może znajdziesz jakieś interesujące Cię informacje:
      forum.gazeta.pl/forum/f,20428,_NACZYNIAKI_.html
    • blaszany_dzwoneczek Re: naczyniak jamisty 21.10.10, 15:40
      Moja córka ma trzy. Pojawiły się parę tygodni po urodzeniu, przez krótki czas się powiększały, potem długo się nie zmieniały. Największy ok. 1x1 cm na pleckach i dwa mniejsze na główce, teraz są pod włosami. Nie przejmowałam się nimi ze względu na niekłopotliwe umiejscowienie. Teraz córka ma 3 lata, wszystkie trzy w ostatnim czasie znacząco przybladły, ale się nie zmniejszyły, ten największy na plecach może bardziej płaski się zrobił. Nie mam kolejnego dziecka póki co.
    • rolly_mo Re: naczyniak jamisty 21.10.10, 20:49
      Moja córa miała trzy. Na skroni pod włosami, na dekolcie i na paluszku u stópki. Pojawiły się zaraz po urodzeniu. Powiększały się przez jakiś czas (taka malina). Lekarka nam powiedziała, że jeśli sie nie wchłonie to można pomyśleć o zabiegu. Ale na szczęście wchłonęły się wszystkie i dziś nie ma śladu, a zaczęły zanikac ok. drugiego czy trzeciego r.ż.
      Nie wiem ile lat ma Twoje dziecko, ale poczekaj czy się wchłonie (nie pamiętam do którego r.ż. mniej wiecej to powinno nastąpić). Oczywiście obserwuj i starajcie się go nie rozdrapać, bo te naczyniaki bardzo krwawią. Zabieg robi się wcześniej jeśli bardzo rośnie (bo rośnie też razem z dzieckiem) lub jest w newralgicznym miejscu np. koło oka, gdzieś w obrębie paska od spodni (bo bardzo często się go podrażnia przy ubieraniu) itp.
    • gusia210 Re: naczyniak jamisty 21.10.10, 20:50
      mój ma a w zasadzie miał pod stopą.Wchłonął się w okolicach 3rż.
    • makumi Re: naczyniak jamisty 24.10.10, 21:16
      Synek miał jednego ale dość wypukłego. Wchłonął się już prawie całkowicie (synek ma 3,5 roku). Lekarz mówił, że ewentualny zabieg ok. 7 roku zycia.
      Drugie dziecko nie ma tego problemu.
    • joanka-r Re: naczyniak jamisty 24.10.10, 21:19
      ''Czy kolejne dziecko też obciążone jest naczyniakiem?''
      to nie jest dziedziczne, to tak jakbys pytała czy twoje 2 dziecko będzie miało pieprzyki na ciele , bo pierwsze ma piegi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka