Dodaj do ulubionych

drenaz uszu, Chorzow, dr Kawalski

15.11.10, 10:59
Witam, mam pytanie odnosnie drenow. Pisalam juz na innym forum, ale nikt mi nie odpowiedzial, wiec moze tutaj ktos mi cos doradzi.
Na poczatku roku wypadly mojej corce dreny (zabieg byl robiony w Kajetanach i dreniki trzymaly sie ok. pol roku). Przed nami wizja kolejnego drenazu, gdyz plyn sie zbiera (efekt ciagle nawracajacych infekcji z katarem), trabka sluchowa jest niedrozna i co za tym idzie gorszy sluch. Mam wiec pytanie do mam, ktorych pociechy mialy zabieg w Chorzowie (sa krotsze terminy i myslimy o zabiegu tym razem w innym osrodku). Interesuje mnie jakie opinie macie na temat tego osrodka, bylismy u dr Kawalskiego i chcemy u niego robic ten zabieg. Dowiedzielismy sie, ze skoro pierwsze dreny wypadly to nalezy teraz zalozyc dreny stale, kilkuletnie (tytanowe-tak sie to chyba nazywa), jednak nie moge znalezc zadnej informacji jakie sa plusy i minusy takiego drenazu. Ktos mial doswiadczenie z takimi stalymi drenami?
Prosze doswiadczonych rodzicow o podzielenie sie opiniami w tej kwestii.
Z gory serdecznie dziekuje za info.
Obserwuj wątek
    • mama_kubka Re: drenaz uszu, Chorzow, dr Kawalski 15.11.10, 13:32
      takie dreny stałe to dreny paparella, może łatwiej ci będzie z taką nazwą coś wyguglować smile.

Mój syn najprawdopodobniej będzie miał takie:

- można założyć taki dren tylko do jednego ucha
      - kontroluje je się co pół roku mniej więcej
      - usuwa po latach operacyjnie

i więcej nie wiem, niestety.
      • domiska75 Re: drenaz uszu, Chorzow, dr Kawalski 22.11.10, 11:09
        Minus drenów stałych - trzeba je wyjmować operacyjnie, są bardziej inwazyjne niż te zwykłe, ale z zasady siedzą w uchu dłużej. Mój synek był operowany w Kajetanach 2 razy - w wieku 3,5 i 5,5 lat. Miał zwężenie kanalików słuchowych, podobno dość "popularną" wadę. Za pierwszym razem dreny wypadły po pół roku, potem przez jakiś czas było ok i płyn znów zaczął się zbierać. Za drugim razem też z pół roku, ale od tej pory (syn ma teraz 9 lat) wszystko jest ok. Lekarz tłumaczył mi, że takie zwężenie zazwyczaj samo mija przed 7 rokiem życia. W naszym przypadku potwierdziło się. Myślę, że wszystko zależy od przyczyny zbierania się płynu - u nas młody nigdy nie miał np. zapalenia ucha, to były tylko zwykłe infekcje...Pozdrawiam cię serdecznie i życzę zdrówka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka