Dodaj do ulubionych

Jak długo mozna stosować syropy??

18.11.10, 14:21
podpowiedzcie mi jeszcze proszę..Bo moj 5-latek m-c temu mial katar, co za tym poszło tez i kaszel, ktory trwał 3 tygodnie.Osłuchowo czysty bo co tydzien szlismy do kontroli.. (przez ostatni tydzien dostawał na noc Sinecod+inhalacje z soli fizjologicznej +syrop prawoslaz+Zyrtec)..Kaszel ładnie ustapił ale z 2 dni temu znowu zaczał lekko "katarzyc"..lekarka przepisąła narazie Calcium+Zyrtec..Tylko ze dzis pojawil sie lekkie kaszel, zapewne znowu od tej wydzieliny i moje pytanie brzmi czy moge znowu włączyc małemu syrop prawoślaz bo u nas ładnie działałi ewentualnie jakby doszedł kaszel na noc to Sinecod czy 2 tydzien to juz za duzo na stosowanie tych leków?..Narazie do pediatry nie dzwonie ani nie ide bo sytuacja nie jest powazna a zapomniałm jej sie spytac???..Dodam ze pije herbatke majerankową i siemie lniane...
Obserwuj wątek
    • brandia Re: Jak długo mozna stosować syropy?? 18.11.10, 14:45
      Mój 2-latek też ma nawracające kaszelki. Ze wzgledu na to i fakt, że ma tylko 2 latka to my stosujemy syropy homeopatyczne typu Drosetux lub Stodal. Sinecod jest już mocniejszym specyfikiem i ja bałam się swojemu malcowi go dawać dłużej, niż tydzień - lepiej nie ryzykować. Polecam - można je stosować dłużej i bezpiecznie. Do tego na kaszel dobry jest np. sok z czarnego bzu - my dolewaliśmy do herbaty. No i nacieraliśmy piersiki i plecy maścią rozgrzewającą.
    • mikams75 Re: Jak długo mozna stosować syropy?? 18.11.10, 16:27
      nasz lekarz zawszeb powtarza zeby takie specyfiki podawac tydzien, ale to dwulatka, ze starszymi nie wiem jak jest, ale tez mi sie wydaje ze 2 tyg. to za dlugo, bo nawet sobie samej nie serwowalabym lekow przez tyle czasu.
      • luna333 Re: Jak długo mozna stosować syropy?? 18.11.10, 17:57
        a ten sinecod na noc to niby po co? To lek owszem hamujacy odruch kaszlu ale to w przypadku kiedy dzieciak się dusi całą noc od kaszlu a nie pokasłuje. Prawoślazowy możesz dawać, ewentualnie jeśli to kaszel od kataru to możesz testować na 5 latku Actitrin(smaczniejszy) lub Actifed to to samo on obkurcza błony śluzowe nosa i mniejsza kaszel w dawce ok 3ml
        • mikams75 to do mnie? n/t 18.11.10, 19:57
          • luna333 Re: to do mnie? n/t 18.11.10, 22:08
            nie, tekst dotyczy przecież 5 latka. Gwoli ścisłości mój kiedyś sinecod brał przez 3 tyg ciurkiem, tyle że w kroplach i o dziwo ten w kroplach działał lepiej niż ten w syropie acz nie polecam eksperymentów na dziecku bez konsultacji z lekarzem. Syrop prawoślazowy czy prawoślazowo-malinowy Rubital nie zaszkodzą ale bardziej skupiałabym się na solidnym oczyszczaniu nosa i pozbywaniu się kataru. Lekarka z tego co widzę zapisała same odczulacze.
            • inezz11 Re: to do mnie? n/t 19.11.10, 07:16
              dzieki wielkie ....narazie Sinecodu nie stosuje bo nie ma potrzeby(a tez jak juz to stosuje kropelki)...daje juz tylko Zyrtec i sol morską do noska oraz Buderin...Inhalujemy raz dziennie sola fizjologiczną...Ranki sa ciezkie bo strasznie kaszle, pewnie od tego kataru.
              • luna333 Re: to do mnie? n/t 19.11.10, 07:59
                ale jak kaszle rano? Osłuchowo czysto? Pewnie mu po nocy spływa wydzielina i próbuje ją odkrztusić, może lepiej podać rano lek rozrzedzająco - wykrztuśny typu ambroksol i oklepać plecki.
        • dorotatop Actitrin 19.11.10, 08:19
          mój lekarz przepisał go 2 latkowi waga 15 kilo nie wiem czy ma znaczenie ale lekarz pytał niezbyt smaczny ten syrop ale działa rewelacyjnie katar i kaszel przeszedł po 3 dniach dawka 3 ml 3 razy dziennie
          • luna333 Re: Actitrin 19.11.10, 08:36
            Actitrin jest pyszny(smak coli) w porównaniu do Actifedu(smak jeżynowy ponoć), ten to dopiero ma syfny smak (skład ten sam tylko Actifed droższy). Ale przy infekcji kataralnej jest świetny faktycznie. Zasadniczo z tego co pamiętam jest to syropek od 7lat, ale w zmniejszonej dawce można go podawać dzieciom. No i właśnie, ja również preferuję dostosowanie dawek leków do wagi dziecka. Tylko on też ma w składzie antyhistaminik, więc jak ktoś stosuje zyrtec to wypadałoby się skonsultować z lekarzem czy może go podawać jeśli daje np. zyrtec.
            • inezz11 Re: Actitrin 19.11.10, 09:19
              dziecko osłuchowo czyściutkie...a co do tego Actitrin to jaka dawka?
              dziecko 5 lat , waga 20 kg?
              moze spytam farmaceuty w aptece czy mozna dawac tez przy tym Zyrtec bo u lekarza bylam 2 dni temu i teraz akurat nie ma tej lekarki...
              • luna333 Re: Actitrin 19.11.10, 11:19
                mojemu 5 latkowi też ok 23 kg daję ok 3-4 ml czyli niepełną łyżeczkę, akurat stosuję z zyrtec i nic się nie dzieje, co najwyżej dzieciak senny może być. Dawka dla 7-12 latka to 5 ml tak więc daję trochę mniej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka