Dodaj do ulubionych

toxoplazmoza?

21.11.10, 17:04
Moja znajoma zaraziła sie toksoplazmoza w ciazy tzn w 8 miesiacu zostało wyryto u niej w badaniach i teraz ma biedna stres bo wiadomo ze nie jest dobrze sie ta chorobą zarazic w czasie ciazy ja tez nie wiem jak ja pocieszyc ma brac antybiotyki czy znacie jakies przypadki gdzie kobieta w ciazy miała ta chorobe czy da sie z tego wyleczyc czy jest mozliwosc zeby dziecko było zdrowe mimo zarazenia ta choroba??
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: toxoplazmoza? 21.11.10, 17:17
      tak naprawdę rokowania zależą od tego w którym trymestrze doszło do zakażenia, jest prawdopodobne że dziecko urodzi się z toxoplazmozą wrodzoną
    • ma-gusia Re: toxoplazmoza? 21.11.10, 19:22
      jeżeli do zarażenia toxo doszło w czasie ciąży należy brać antybiotyk i to jak najszybciej, duże prawdopodobieństwo że dziecko urodzi się zdrowe, jeżeli do zakażenia doszło przed ciążą dziecku nic nie grozi i nie trzeba brać leków - sama tak mam
      • jotka_k Re: toxoplazmoza? 21.11.10, 20:01
        chyba bzdury piszesz- mając aktywną toxo lepiej nie zachodzić w ciążę, może dojść do poronienia lub wad wrodzonych płodu
        sama przed zajściem w ciążę brałam kilka miesięcy Rovamycynę bo miałam toxo
        • charlircharlie Re: toxoplazmoza? 21.11.10, 21:25
          Zona mojego kuzyna w czasie cziazy zarazila sie toxoplazmoza w 5 mies. Lekarze bardzo ja nastraszyli...urodzila 5 mies temu calkowicie zdrowego chlopczyka
        • joshima Re: toxoplazmoza? 21.11.10, 23:05
          jotka_k napisała:

> chyba bzdury piszesz- mając aktywną toxo...

Nie aktywną, tylko przebytą (ślady w postaci przeciwciał). Bardzo dużo, jesli nie większość kobiet przebyło toxo przed zajściem w ciążę nawet o tym nie wiedząc.
          • joasiek.1 Re: toxoplazmoza? 22.11.10, 11:10
            O przebytej toxoplazmozie świadczy obecność przeciwciał IgG, a obecność przeciwciał IgM świadczy o toxoplazmozie aktywnej, czyli świeżym zakażeniu. I właśnie aktywna toxoplazmoza jest groźna dla płodu.
            • joshima Re: toxoplazmoza? 22.11.10, 21:49
              Serio ? I uważasz, że o tym nie wiem?
    • joasiek.1 Re: toxoplazmoza? 21.11.10, 22:31
      Wcale nie musi urodzić chorego dziecka. Ważne, że choroba wykryta więc można leczyć. Ważne też, żeby miała lekarza, który orientuje się trochę w temacie, bo tak naprawdę ta choroba jest teraz dość rzadka i ginekolodzy nie błyszczą wiedzą na jej temat. Ja poznałam Toxoplazmozę w pierwszej ciąży "osobiście". Od tej gorszej strony. Wtedy ginekolodzy nawet nie wspominali o tej chorobie i o badaniach na nią w ciąży. Teraz też trzeba się najczęściej upomnieć. Przynajmniej ja tak miałam. Twoja znajoma jest w tej dobrej sytuacji, że chorobę wykryto i będzie leczona. Życzę jej zdrowego dzidziusia.
      • joasiek.1 Re: toxoplazmoza? 22.11.10, 11:04
        Przypomniało mi się jeszcze kilka ważnych rzeczy. Nie wiem, kiedy u Twojej znajomej odkryto toxo i czy miała po tym robione dokładne USG. Lekarz powinien bardzo dokładnie obejrzeć m.in. główkę dziecka i przyjrzeć się oczom czy są symetryczne i równej wielkości (małoocze). A kiedy już urodzi dzidziusia, to niech w szpitalu koniecznie powie, że miała w ciąży czynną toxoplazmozę i niech przebadają dziecko. Zdarza się, że dziecko wygląda zdrowo, a może by chore. Lepiej to przypilnować, sprawdzić i uspokoić się, albo w razie potrzeby leczyć. W szpitalu powinni dziecku:
        - pobrać krew w kierunku toxoplazmozy (na wyniki czeka się czasem kilka dni),
        - zrobić USG główki (wodogłowie, zwapnienia w śródmózgowiu),
        - dać skierowanie do okulisty, który zbada dno oka (uszkodzenia siatkówki).
        I niech nie martwi się na zapas! Bierze leki więc wszystko ma być w porządku!!!!
        • figamarta Re: toxoplazmoza? 22.11.10, 22:18
          Od 5 miesiaca bralam antybiotyk, dziecko urodzilo sie zdrowe, nie zakazone toxoplazmoza.
          Głowa do góry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka