Dodaj do ulubionych

katar a gorszy sluch

11.12.10, 22:23
hej chcialam sie was zapytac czy mozliwy jest gorszy sluch przy katarze? syn od wrzesnia poszedl do przedszkola. prawie caly czas choruje od pazdziernika ma non stop mokry kaszel, pare razy bylam u pediatry ale osluchowo wszystko ok. dodam ze syn jest alergikiem. wlasnie ostatnio nasza alergolog powiedziala ze moze miec poczatki astmy i refluks. ale to inna historia. we czwartek wieczorem zaczal mi bardziej kaszlec i dostal kataru w nocy zlapala go goraczka wiec dostal syrop potem jeszcze raz sie to powtorzylo zas syrop i w piatek juz wieczorem bez goraczki i w sumie gdzies od tego czwartku zauwazylam ze gorzej slyszy. za pare dni mam wizyte u alergolog ktora jest tez laryngologiem takze dowiem sie od niej wszystkiego, ale bardzo sie tym zaniepokoilam i chcialam sie was zapytac czy ktoras z was miala cos takiego ze swoja pociecha.
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 22:39
      Oczywiscie, ze katar ma i to wiele wspolnego ze sluchem... niesteysad Przewlekly nawracajacy sie katar moze zbierac sie i ,,saczyc w Uchu" . Ja poszlabym do laryngologa. A nie boli go ucho? Sproboj nacisnac w okolicach chrastki tuz obok wejscia do ucha. Podotykaj uszka, jesli bola, to ja bym nie czekala tylko poszla szybko doszpitala na ozbe. Przewlekly katar jest najczestrza przyczyna zapalenia ucha. Jesli bakteryjny, to tym bardziej.
      • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 22:41
        Pewnie lekazr Ci to zleci jak nie to powinnas zrobic dziecku badanie sluchu w celu wykrycia zalegajacych plynow w uszach.
      • natasha23 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 23:13
        dodam ze on ma ciagle ten katar przezroczysty takze nie wiem co jest tak jak i nie wiem co jest z tym lekrzem bo dziecko 2 miesiac mi kaszle na mokro osluchowo ok ale nie wiadomo z czego i tak to jest z tymi lekarzami juz ostatnio zastanawialam sie nad robalami ale nie wiem czym i jak sie odrobacza
    • joshima Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 22:41
      natasha23 napisała:

> hej chcialam sie was zapytac czy mozliwy jest gorszy sluch przy katarze?
      Od kataru to nie wiem, ale od trzeciego migdału to niestety tak. Czasem z tego powodu się go usuwa, gdyż sądzi się, że taki "nadwrażliwy", ciągle powiększony trzeci migdał może uszkodzić słuch na stałe.

W każdym razie, skoro będziesz u laryngologa, to niech zwróci na ten migdał uwagę. Czasem robi się dzieciom specjalne badanie za pomoca kamery włożonej przez nos. Od tyłu lepiej widać smile
    • dagmira Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 22:42
      U mojej czterolatki też to zaobserwowałam. Nie chorowała ale trochę kaszlała miała katar, nic poważnego. Zaczęła narzekać na ucho - lekkie zapalenie i kropelki ale ciągle słabiej słyszała. Jesteśmy po badaniu słuchu - diagnoza płyn w uszach jakiś się zebrał. We wtorek idziemy do laryngologa. A poza tym, że gorzej słyszy - okaz zdrowia.
      • dagmira Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 22:45
        i jeszcze mi się przypomniało co mówiła lekarka - żeby zwrócić uwagę żeby dziecko nie wciągało jak ma katar bo potem zaraz na uszy 'przechodzi'.
        • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 22:50
          No, to jasna sprawa, trzeba non stop chodzic i smarkacsad Ja przezywam z moim udreke, juz Frida napastuje go co chwile i obsesyjnie wyciagam gulesmile
          Tak w ramach sprostowanie to chcialam dodac, ze bakteryjny katar zaraz moze wlez na uszy. Pozostale, wirusowe czy alergiczne to dluzszy processmile
        • tijgertje Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 21:21
          Wlasnie przy smarkaniu bardzij w uszy idzie. Lepiej pociagac, malo eleganckie, ale zdrowszewink
          • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 21:37
            Nie wiem skad masz takie info ale strasznie niezdrowesad Katar kazdego rodzaju powinno sie za kadzym razem dobrze wysmarkac. W przeciwnym razie wydzielina zalegajace np. w zatokach czy uszach moze doprowadzic do oplakanych skutkow! Moj syn dostaje leki rozrzedzajace wydzielinie, tak aby wszystko posplywalo mu z uszu. Przy konkretnie-zapaleniu ucha-nalezy pamietac, ze nie moze dziecko dmucha na raz z 2 dziurek!!! Tylko na przemian: jedna zatykamy chuteczka, a z drugiej wydmuchuje.
          • jakw Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 21:41
            Na pewno trzeba przed smarkaniem nos udrożnić. Próba wysmarkania zatkanego nosa rzeczywiście spowoduje ekspresowe przeniesienie bakcyli do uszu . Niestety, czasem trudno ustalić czy nos jest na pewno drożny.
            • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 21:43
              Dlatego ja zawsze przed wysmarkiwaniem sie pryskam mu do noska sol morska z manganem.
              • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 21:46
                A powracajac jeszcze do tych,, plynow w uszach". To ponoc badajac czlowieka nawet tydzien po katarze, takie urzadzenie moze wykric zbieranie sie ich. Takze trudno okreslic co jest przyczyna takiego stanu, jaki jest. Tym bardziej, ze tak jak mowie, co 10 dni ma katar ostatniosad dodatkowo mysle, ze do zapalenia ucha doszlo za posrednictwem miedzy innymi tego ciala obcego. Trudno to zidentyfikowac.
                • jakw Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 22:02
                  Wiesz, jeśli młody nadal będzie miał te płyny w uszach to chyba jednak laryngolog powinien obejrzeć 3-ci migdał (co, niestety, proste nie jest). Zwłaszcza jeśli syn miał te 2 zapalenia ucha/uszu w niezbyt odległym czasie. A i sam 3-ci migdał w przypadki ponadnormatywnego powiększenia sam w sobie może przyczyniać się do częstych infekcji.
                  • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 22:12
                    Migdlay ma ok. Zapalenie ucha mial raz, przeszlo 4 tyg. temu. Laryngoog widzial go 2 tyg temu. Uszy sa ok, ale tak jak pisalam badanie na obecnosc plynow wykazalo, ze sa. Tyle, ze byl chyab 2 dni po infekcji kataru.
      • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 22:47
        Jak idziesz na kolejna kontrole, to pamietaj ze takie badanie sluchu nie jest wiarygodne jesli w ciau ostatnich 10 dni dziecko przechodzila jakas infekcje np. katar. Tak poinformowala mnie laryngolog kiedy mialam sprawdzana obecnosc plynow w uszach. Nie matrw sie, jak plyny zejda, to corka bedzie lepiej slyszec. Tylko kurcze z tym jest problem, bo ciagle powracajacy katar ,,przedszkolny" utrudnia wydalanie sie tych plynow. Ja ma co drugi tydzien problem z katarem. Jak pojde w styczniu na kontrole, to tez pewnie w trakcie kolejnej infekcji albo zaraz po niejsmile
        • natasha23 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 23:06
          dzieki za odpowiedz jak bede u niej to dowiem sie wszystkiego wlasnie sie zastanawialam przed chwila ze przeciez syn byl pare razy w zyciu przeciebiony i nie zwrocilam nigdy uwagi zeby gorzej slyszal takze moze faktycznie ma cos w tym uchu ale na ucho nie narzeka ze boli nawet jak dotkne. no zobacze co mi powie ale strasznie sie martwe bo on jest slabego zdrowia.
          • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 23:18
            Nie martw sie na zapas, choc wiem ze z tym bywa ciezkosad Moze on sobie wsadzil cos do tego ucha? Moze czyscilas go wacikami i jakas czesc zostala w uchu? Dziecko mojej kolezanki mialo cialo obce w uchu. Jak wyplukali je okazalo sie ze to maly kawaleczek wacika.Tez gorzej slyszalo.
            • natasha23 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 23:26
              bardzo zadko mu czyszcze tymi wacikami ale tylko jak ma juz na zewnatrz zeby to zebrac i razej nie wepchal sobie nic bo mam wrazenie ze jakby oba uszka mial jednakowo zatkane. mnie sie zdazylo na wiosne tak jak mialam katar to ponad tydzien mialam przytkane uszy i potem samo przeszlo takze mam nadzieje ze to ten katar je zatkal i ze nic tam sie nie robi dzieki za odpowiedzi
    • camel_3d Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 23:30
      mozlilwe... ja kiedy mam katar mam kompletnie zatkane uszy...
      • natasha23 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 23:33
        tez mam taka nadzieje bo jesli by nawt mial o zapalenie ucha to chyba po podaniu 2 dawek syropu na goraczke by mu nie przeszlo. a bylo tak pieknie dopoki nie zaczal chodzic do przedszkola no ale preczej czy pozniej i tak bysmy musieli przejsc to
      • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 11.12.10, 23:37
        Tylko wiecie co, dorosly czlowiek ma torche inaczej uksztaltowana budowe ucha! Male dziecko ma jeszcze nie wyksztalcona np. trabke sluchowo. To sprawia, ze przy takich katarowych zbieraniach sie w uszach plynow i przy np. przewianiu tego czy ataku bakterii duzo latwiej dochodzi do zapalenia uszusad Ja juz to przerabiama z malym i sporo sie nasluchalam na ten temat, dlatego nie bagatelizowalabym sprawy. Wiadomo, w skrajnosci tez nie mozna popadaj ale lepiej miec reke napulsiesmile
        • jakw Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 21:36
          Zjawo, być może twoje dziecko ma "po prostu" przewlekłe zapalenie ucha/uszu? A czy laryngolog jakoś oceniał 3-ci migdał? Bo to ma, niestety, zwiazek.
          Przy samym katarze (i troszkę po) dziecko ma prawo gorzej słyszeć. Nie musi mieć przy tym zapalenia ucha. Ale jeśli katar minął parę dni wcześniej a słuch nadal jakby gorszy to oczywiście trzeba wybrać się do laryngologa.
          • zjawa1 Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 21:41
            Moje dziecko, ma co 10 dni katar na tel jak teraz juz wiem wirusowym. Do zakazen dochodzi w przedszkolu. Raz mial zapalenie ucha. Procz tego, tak jak u mojej znajomej znaleziono cialo obce, tez najprawdopodobniej wacik, choc nie wiem skad, skoro nie czyszcze mu tym uszu?
            W chwili obecnej uszy ma zdrowe. Sluch tez ok. Ostatnie badanie na obecnosc plynow w uszach wykazalo, ze niby tam sa. Ale sam laryngolog powiedzial, ze badanie to nie jest wiarygodne tuz po infekcji. Mimi wszystko podaje mu krople rozrzedzajace ewentualna wydzieline zalegajaca. Takze uszy sa ok.
    • mamakasi3 Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 08:52
      to normalne kiedy sa zajęte zatoki,mała też tak miała,długo trwało.idź może do laryngologa?
    • jakw Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 09:38
      Oczywiście, że może być przy katarze (oraz trochę po) gorszy słuch.
    • schere Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 14:28
      Moje dziecko miało gorszy słuch po przedszkolnych katarach. Najadłam się strachu, obleciałam ze 3 laryngologów, którzy stwierdzili, że opuchły kanaliki słuchowe od kataru właśnie.
      A okazało się, że zrobiły mu się straszliwe korki z woskowiny w uszach, które usunęła pani laryngolog w państwowej przychodni.
      Jak ci "za pieniądze" tego nie zauważyli do dzisiaj nie wiem.
    • moofka Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 15:14
      bardzo prosta zaleznosc
      i bardzo niebezpieczna niestety
      ja podejrzewalabym nawet wysiekowe zapalenie ucha - cierpi na nie ogromna liczba dzieci
      a ze objawy sa dosc slabe dla doroslych bywa zaniedbane
      zrobcie badanie sluchu na poczatek
      ale nie daj sie zbyc lekarzowi, niech wykluczy zapalenie jesli chce czekac na niewiadomoco bez leczenia
      • lupa_87 Re: katar a gorszy sluch 12.12.10, 21:04
        Nos z uszami są powiązane, a częste katary mogę powodować przeróżne chroby uszu, które min. powodują pogorszenie lub utratę słychu - przejściową lub trwałą.
    • mondovi Re: katar a gorszy sluch 13.12.10, 10:01
      możliwe jak najbardziej. mój syn tak przechodził katar + przy powiększonym 3. migdale.
      • izabelcia1979 Re: katar a gorszy sluch 13.12.10, 14:00
        Ja byłam w podsobnej sytuacji i nie miało to nic z trzecim migdałem wspólnego syn łapał taką infekcję 4 razy do roku chodziliśmy po lekarzach ,po roku tej tułaczki i po roku w przedszkolu przeszło ni powtórzyło się więcej ma teraz 11 lat ,a przy zwkłym katarze zawsze ma przytkane uszy
        • natasha23 Re: juz po wizycie 13.12.10, 22:55
          a wiec nasza alergolog ktora tez jest laryngologiem obejrzala mu uczy, nos, gardlo i stwierdzila ze ma duzo plynu w uczach i dlatego zle slyszy a w tym jednym jest bardziej gesty i zolty, ma zapalenie gardla oraz ropną wydzieline z nosa w duzej ilosci. przepisala mu leki w tym antybiotyk powiedziala ze po tym powinno byc dobrze ale obawia sie ze to na chwile i ze znowu sie powtorzy a wtedy bedzie musiala sie blizej przyjzec 3 migdalkowi i powie czy usunac i przy okazji zalozyc drenaz do tego ucha czy nie takze za 2 m-ce ide do kontroli bo czeka nas za miesiac wizyta w szpitalu pod kątem alergi i refluksu takze mam nadzieje ze mu przejdzie bo bede musiala ten szpital przelozyc, ale jestem juz wystarczajaco przerazona jak powiedziala mi w jaki sposob powinni mu zbadac ten refluks.
          • tijgertje Re: juz po wizycie 14.12.10, 00:11
            natasha23 napisała:

jestem juz wystarcza
            > jaco przerazona jak powiedziala mi w jaki sposob powinni mu zbadac ten refluks.

Mozesz zdradzic ten sposob? Moj mlody mial badanie w majace wyluczyc lub potwierdzic refluks i bardzo mu sie podobalo. Ciagle mu sie cofalo z zoladka do gardla, wyszlo, ze wszystkiemu winna jest nietolerancja laktozyuncertain
          • agnieszka369 Re: juz po wizycie 14.12.10, 12:07
            Witam,u nas też po przebytych katarach syn ma wodę w uszach,narazie leczymy lekami ,jest lepiej bo słuch się poprawił ale błony bębenkowe nadal wciągnięte. W międzyczasie wyszedł przerośnięty 3 migdał.Czekamy co dalej.Jeśli płyn nadal będzie to będzie miał drenaż uszu i usunięcie 3 migdała.
            • natasha23 Re: juz po wizycie 14.12.10, 14:19
              my tez dostalismy leki po ktorych ma mu przejsc ale powiedziala tez ze obawia sie ze to tylko kwestia czasu kiedy znowu powroci ten plyn wtedy obejrzy tego migdalka i powie co dalej oraz zaloża mu drenaz do ucha

a co do refluksu to powiedziala ze zazwyczaj to robia usg przed i po jedzeniu i na podstawie tego badania oceniaja ale to nie jest miarodajne dlatego ona uwaza ze najlepsza metoda jest (nie pamietam nazwy) wsadzenie rurki z kamera przez nos i przez dobe monitoruja czy cos sie tam dzieje. tego sie boje bo to moje dziecko jak juz widzi lekarza to strasznie sie boi, ale mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze narazie to chce zeby mu ten plyn zszedl dzieki dziewczyny za odpowiedzi
              • pitu_finka Re: juz po wizycie 14.12.10, 21:40
                Moja córka jest 2,5 miesiąca po zapaleniu ucha a śladowa ilość płynu ciągle jest
    • kaeira Re: katar a gorszy sluch 14.12.10, 21:36
      Proponuje się zapoznać z polecanym prez naszą lekarkę i sprawdzającym się u nas
      aparacikiem Otovent
      www.axfarm.com.pl/pl/produkt/otovent-1x5/
      • zjawa1 A, tak z czystej ciekawosci? 15.12.10, 00:02
        Czym to sie rozni od zwyklego smarkania, na przemiennie w chusteczke?
        • zjawa1 Re: A, tak z czystej ciekawosci? 15.12.10, 00:27
          Zreszta przyczyna ujemnego cisnienia w uszach, w tym wypadku jest zalegajacy plyn. Z reguły plyn ten jest ,,zgestnialy" i trzeba go rozrzedzic za pomoca srodkow farmakologicznych tak, zeby splyna i zostal wysmarkany. Samo ,,dmuchanie w balonik" wg. mnie absolutnie nic nie daje. Wystarczy smarkac w chusteczek plus rozrzedzajace srodki farmakologiczne-lepszy efektsmile Kolejna firma, ktora chce wg. mnie zarobic na ,,niby cudzownym urzadzeniu". Zreszta nawet to smarkanie plus farmakologi daja 50% pewnosci, ze niewydolna trabka przy ciaglych infekcjach ktaralnych czy alergicznych cos pomoze. Dlatego stosuje sie drenaz w ostatecznosci.
          • jakw Re: A, tak z czystej ciekawosci? 15.12.10, 08:51
            Dlatego należałoby przyjrzeć się 3-ciemu migdałowi. Bo jeśli ten blokuje ujście trąbek Eustachiusza to rozrzedzanie płynu, smarkanie/dmuchanie czy lasery będą po prostu nieskuteczne.
        • jakw Re: A, tak z czystej ciekawosci? 15.12.10, 08:45
          zjawa1 napisała:

> Czym to sie rozni od zwyklego smarkania, na przemiennie w chusteczke?
          Prawdopodobnie tym, że dziecko widzi ile jeszcze ma przez ten nos przedmuchiwać powietrze.
          • zjawa1 Re: A, tak z czystej ciekawosci? 15.12.10, 10:56
            U nas migdaly zostly sprawdzone w pierwszej kolejnosci!
            A powracajac do ,, cudownego balnika", to wkurza mnie jak dodatkowo lekarze wciskaja kit o cudownych dzialaniach takich rzeczy.
            • kaeira Re: A, tak z czystej ciekawosci? 15.12.10, 20:44
              Dla kogo kit, dla tego kit.
              Ja tego próbowałam, i sama czułam zasadniczą różnicę między tym a np. dmuchaniem w chusteczkę, a małej się uszy odtykały, i przestawały zatykać przy stałym użytkowaniu.
              Nie wiem jak ten Otovent działa, ale działa.
              Polecała to nie tylko nasza pediatra, ale i laryngolog u której byłyśmy.
              • natasha23 Re: A, tak z czystej ciekawosci? 15.12.10, 22:58
                ja sie tez zastanawiam na jakie zasadzie to dziala? przeciez tak samo i tyle samo razy mozna dmuchac w chusteczke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka