ala_1982 03.01.11, 23:06 Witam. Moj 3 latek ma zapalenie krtani. Pediatra przepisala Augmentin,Hydrocortisonum ( tabletki 3xdziennie), Clemastinum i Drosetux. Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paliwodaj Re: zapalenie krtani 04.01.11, 02:52 moje dzieci czasami niestety maja nawracjacace zapalenie krtani. 6 latek juz bardzo sporadycznie, zapalenie jest lzejsze, kaszel mniej intensywny. Bardziej niepokoi mnie zawsze charakterystyczny dla zapalenia krtani kaszel u 3 latki, jest po prostu mlodsza i mniej wspolracuje podczas uciazliwego kaszlu w srodku nocy. Co do leczenia, raz bylismy leczeni w Polsce, nie pamietam co syn dostal, ale na pewno nie antybiotyk, pewnie kilkanascie syropow wspomagajacych , pozostale przypadki choroby leczylismy w USA Zazwyczaj zapalenie krtani powoduje wirus, u moich dzieci zwykle wystepuje katar, lekkie przeziebienie, brak goraczki no i w nocy objawy zapalenia krtani, byc moze pediatra widzial jakies powody podania antybiotyku??? jezeli dziecko nie ma temperatury, choroba nie trwa dlugo, nie wiem jaki jest powod podania antybiotyku W powazniejszych przypadkach podawany jest lek sterydowy, jak mniemam w Polsce hydrocortisonum. Moje dzieci w 90% przypadkow zapalenia krtani potrzebuja streyd i poza tym nie przyjmuja innych lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: zapalenie krtani 04.01.11, 03:00 Myslimy, ze jak dziecko nie ma goraczki, to nie ma co sie spieszyc z antybiotykiem, takie infekcje sa najczesciej wirusowe. Przerabialismy, nie podawalismy antybiotyku, ani zadnej innej chemii. Inhalowalismy, wietrzyli, wyprowadzali na mrozne powietrze i zawsze przechodzilo samo jak przyszlo. Nie mieszkam w Polsce i tutaj dzieciom do lat 6 syropow nie podaje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zapalenie krtani 04.01.11, 06:45 Sęk w tym,ze 90% zap.krtani jest na tle wirusowym,więc tym samym antybiotyk jest zbędny i bez sensu. Swojego czasu zap.krtani przerabiałam co 2-3 mies.i nigdy nie miał podawanego antybiotyku. Zawsze zaś owijałam w koc i do okna lub wychodziliśmy na balkon,bo przy krtani zimne chłodne powietrze pomaga w obkurczeniu. Poza tym stosowałam Zyrtec/Xyzal,Sinecod na noc jako syrop p/kaszlowy czasami Diphergan ,a na dzień syrop wykrztuśny. Potem nabyłam inhalator i przydał się kilkakrotnie.Inhalacje robiłam z Pulmicortu+Berodual i ew.+Mucosolvan-to wszystko razem. W pokoju ma zakręcone kaloryfery i zawsze zdecydowanie chłodniej. Zap.krtani lubi sie nawracać. Dwukrotnie podałam Fenicort domięśniowo jak nawet inhalacje nie pomogły i obyło się bez szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
morelka1616 Re: zapalenie krtani 04.01.11, 09:40 Mój synek (19mies. teraz) miał już z 5 razy zapalenie krtani. Pierwszy raz wylądowaliśmy nawet w szpitalu, miał 8miesięcy. Tam go inhalowali Dexavenem, Afleganem, Mucosolvanem, a na kaszel Sinecod -syrop przeciwkaszlowy; może być odpowiednik Supremin, na noc dobrze go podawać. Niestety po wyjściu ze szpitala kaszel nie przechodził i poszło na tchawicę, więc mały dostał Augmentin. Następne ataki na krtań były łagodniejsze i lekarze na których trafiałam, albo w przychodni albo na izbie przyjęć zalecali inhalować tym co mam w domu. Akurat miałam Mucosolvan i niestety nie był to dobrany lek, gdyż małemu kaszel krtaniowy przechodził w mokry, z którego ciężko było nam wyjść i raz się skończyło zapaleniem płuc. Za mocno się rozinhalowywał, jeśli można tak powiedzieć. Ostatnio dostaliśmy Pulmicort do inhalacji i jak dla mnie jest to rewelacja na zapalenie krtani, bo już po dwóch dawkach widać poprawę. Jeśli nie schodzi niżej na oskrzela i płuca to wstrzymałabym się z podaniem antybiotyku. Ostatnio jak byłam u laryngologa to lekarka powiedziała, że czasem wystarczy podanie samego Clemastinum. U nas akurat laryngolog stwierdziła, że mały ma gardło refluksowe i będą go czepiać się takie choroby, więc podleczyliśmy go Debridatem i Bioprazolem parę miesięcy i ostatnie zapalenie krtani było łagodne; zaczęło się od katarku, ale tylko małemu zadudniło w gardle i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: zapalenie krtani 04.01.11, 09:43 z tego zestawu wywaliłabym augmentin. zap. kratni w znakomitej większości przypadków jest wirusowe. ja leczę sterydami / jak jest ostro, to pogotowie i zwykle dexaven a potem szpital /, a jeśli zdążę, to pakuję encorton. w chwili obecnej mam do dyspozyji nebulizator i pulmicort w razie W. Odpowiedz Link Zgłoś
ala_1982 Re: zapalenie krtani 04.01.11, 13:01 Maly mial temperature w nocy z soboty na niedziele i w niedziele do poludnia. Osluchowo bylo podobno czysto,wiec tym bardziej sie zdziwilam,ze ma zapisany antybiotyk. Ile dni mam mu podawac te sterydy? Bo z tego wszystkiego zapomnialam. Pediatra mowila,ze przy trudnosciach z oddychaniem i szczekajacym kaszlu,ale on juz tego nie mial po 3 tabletkach i nie wiem czy mam go dalej tym szprycowac czy juz przestac. Zapomnialam Wam napisac,ze nie pozwolila nam wychodzic na dwor Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: zapalenie krtani 04.01.11, 13:54 ala , ja skonataktowalabym sie z pediatra i dopytala dlaczego przepisala antybiotyk, czasami zapalenie krtani schodzi nizej, powstaje zapalenie oskrzeli, pluc, jezeli ona nic podobnego nie stwierdzila ( a mogla cos wysluchac) to z cala pewnoscia poczekalabym z antybiotykiem Warto zostac kilka dni w domu, jezeli to wirus, a pewnie tak, toa jak kazdego wirusa trzeba "wylezec" . No i drugi powod, dziecko moze roznosci wiruska na innych ludzi ze sklonnosciami do tej choroby Sterydy to bardzo delikatna rzecz, uwazam ze nie powinnas pytac o nie na forum, a lekarza, ogolnie nie przyjmuje sie sterydow dlugo. Dzialaja szybko i skutecznie, zazwyczaj tez nie podawalam calej dawki Przy uciazliwym ataku kaszku pomaga albo zimne, albo wlasnie cieple powietrze, trzeba to przetestowac. Czasmi dobrze jest dziecko zabrac do chlodnego pomieszczenia, czasmi dobrze zamknac sie w lazience i odkrecic goraca wode aby wytworzyla sie para. No i zrobic wszystko zeby dziecko nie plakalo, w sensie poteguje to jeszcze dusznosci i przerazenie dziecka ze nie moze wziac glebokiego oddechu. Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: zapalenie krtani 04.01.11, 19:57 Mój 3-latek miał we wrześniu. Wzywałam pogotowie i dostał jednorazowo Hydrocortison w zastrzyku, oraz antybiotyk i Clemastin. Lekarka stwierdziła, że etiologia bakteryjna niewykluczona. Są rozmaite postaci zapalenia krtani podgłośniowe, nagłośniowe, jedno w 90% bakteryjne to drugie wirusowe (nie pamiętam które). Po objawach trudno rozpoznać bezbłędnie, a nasilająca się gwałtownie duszność to nic miłego, więc z dwojga złego lepiej podać. Ja podałam, dziecko szybko wyzdrowiało, incydent duszności się nie powtórzył (tfu!). Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zapalenie krtani 04.01.11, 20:12 Hmm.....idąc Twoim tokiem myślenia bądź lekarki musiałabym swojemu dziecku podawać co 2-3 mies.antybiotyki przez ok.roku czasu,bo taki miewał okres zachorowań na krtań. I zawsze gdy lądowaliśmy u lekarki były to wirusowe zapalenia. Bo niestety,ale zap.krtani lubi się nawracać i nie wiadomo dlaczego u chłopców nieco częściej. Więc z drugiej strony bez przesady z tymi antybiotykami. No,ale my lubimy faszerować zwłaszcza dzieci antybiotykami Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapalenie krtani 04.01.11, 20:40 Co do zestawu leków - mam trochę wątpliwości co do tego antybiotyku. Moja starsza miała skłonności do zapalenia krtani. Za 1-szym razem jechaliśmy w nocy do lekarza i chyba tylko wtedy dostała antybiotyk. Faktem jest, że było to po kilkudniowej infekcji i może lekarz uznał, że już wmieszały się tu bakterie. Przy kolejnych zapaleniach nie lataliśmy już po lekarzach po nocy - otwieraliśmy okno i dawaliśmy clemastinum. I właśnie clemastinum było u starszej głównym lekiem. A zimne powietrze w pokoju stanowiło 1-szą pomoc.Co do sterydów - ja czasem dostaję w przypadku uporczywego kaszlu i jakoś nigdy lekarz nie kazał mi brać tego krócej niż tydzień - najlepiej skontaktuj się z lekarką. Co do wychodzenia na dwór - jeśli dzieciak nie smarcze , nie kaszle i ma normalną temperaturę , a pogoda w miarę bezwietrzna - ja bym chyba wyszła. Zimne powietrze ma dobroczynny wpływ na taką zapaloną krtań. Na pewno warto zadbać o właściwą wilgotność,przykręcić (przynajmniej na noc) kaloryfery i mieć uchylone w okno. Acha, nasilone objawy zwykle przechodziły po 2 dniach max, ale leki zawsze były około tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ala_1982 Re: zapalenie krtani 04.01.11, 22:10 Bardzo dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Maly czuje sie juz duzo lepiej. Nie ma duszacego kaszlu,raczej mokry i nie meczy go czesto. Goraczka od niedzieli nie powrocila,kataru brak. Tylko zostala mu chrypka,bo buzia sie nie zamyka od gadania W sumie to jego 2 zapalenie krtani. Dokladnie rok temu mial to samo. Wysmarowalismy go wtedy pulmexem,bo pokaslywal a skonczylo sie na zapaleniu krtani.Teraz bylo podobnie. Wieczorem pulmex a w nocy szczekajacy kaszel. Kiedy o tym wspomnialam pediatra stwierdzila,ze to moze byc na tle alergicznym. To antybiotyku tym bardziej chyba nie ma potrzeby brac. Sama juz nie wiem. Boli go brzuszek i ma luzne kupki. Oslonowo podaje mu dicoflor 30,ale jutro dam mu jeszcze enterol,bo dobrze na niego dzialal,gdy Maly zabkowal i tez mielismy jelitowe przeboje Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: zapalenie krtani 05.01.11, 00:01 smarowałaś pulmeksem przy kaszlu? przy kaszlu nie wolno smarowac masciami rozgrzewającymi! a skoro posmarowałaś i była sprawa krtani, to faktycznie wygląda na reakcję krtani na maść. co do sterydów - mi lekarz zawsze bardzo dokładnie dawkuje te leki, zresztą, juz sama wiem, jak dawać - zwykle dajemy przez 3 dni, zawsze w dawce malejącej. co do gorączki i antybiotyku, to wirusy tez ją wywołuja. moja córka miała miała przy krtani goraczkę, ale zapalenia były wirusowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapalenie krtani 09.01.11, 14:08 Moja starsza córka miała tendencje do zapalenia krtani w wieku przedszkolnym. Wystarczyło, że poszalała ze znajomymi dziećmi i się zgrzała. Stopniowo z tego po prostu wyrosła. Co oczywiście nie wyklucza tego, że twój może mieć na tle alergicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: zapalenie krtani 05.01.11, 09:41 myślimy ze są różne zapalenia krtani jedne ostre inne łagodne, myślimy ze różnie je dzieci przechodzą. Dla mnie zapalenie krtani to najgorsze choróbsko jakie córka miała. (zapalenie płuc przechodziła dużo łagodniej). U mojej trzylatki niestety często powraca. Za pierwszym razem była 3 tygodnie w szpitalu. I z całego serca przeciwna jestem antybiotykom i strerydom ale krtań tylko raz udało nam sie wyleczyć bez anty a bez sterydów ani razu. Inne dzieci może i wychodzą z tego po podaniu syropku. Nie ma co generalizować Odpowiedz Link Zgłoś
morelka1616 Re: zapalenie krtani 05.01.11, 10:20 Ehh..pisałam wczoraj tu o krtani no i wykrakałam. Dziś mały obudził się z takim dudnieniem i płaczem, podałam mu Clemastinum, bo tylko to miałam. Pojechaliśmy szybko do przychodni i dostał jeszcze Pulmicort. Nie wiem skąd to się wzięło, bo ani kaszlu ani kataru nie ma. Wstrętne choróbsko atakuje znienacka i chyba jednak częściej chłopców. Odpowiedz Link Zgłoś
majutek1980 Re: zapalenie krtani 05.01.11, 21:20 Ja też wczoraj z ciekawości na ten wątek zajrzałam, bo Kuba miała dwa tygodnie temu zapalenie krtani no i chyba sobie samą myślą o ... wykrakałam, bo w nocy już szczekał, dziś u lekarza byłam i ma znów zapalenie krtani.Tym razem leczymy bez antybiotyku tylko na syropkach, ale sama już nie wiem Może tamte poprzednie zapalenie nie zostało dobrze wyleczone?Jak to możliwe,że po dwóch tygodniach ta sama choroba? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: zapalenie krtani 05.01.11, 22:00 oczywiście, że możliwe - zap. krtani roznosi sie kropelkowo, to jest wirus w 99% przypadków. rzadko nadkaża się bakteryjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
darolisek Re: zapalenie krtani 05.01.11, 20:54 Moja córa ma 20 miesięcy W nowy rok obudziła się z takim kaszlem, że szok wezwałam lekarza okazało się że zapalenie krtani Dostała zastrzyki Zinacef i 4 dexaveny, do tego Clemastinum, deflegmin i sinacod Na szczęście juz jest bardzo duza poprawa Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: zapalenie krtani 05.01.11, 21:59 Zinacef na krtań? matko toż to bardzo silny antybiotyk Odpowiedz Link Zgłoś
darolisek Re: zapalenie krtani 05.01.11, 22:42 Tak Zinacef Jutro wieczorem dostanie 11 zastrzyk i w piątek do kontroli W sylwestra nie miała grama kaszlu a jak sie obudziła w nowy rok to chciało ja udusić tak kasłała i do tego jeszcze wysoka temperatura , która juz 3 godziny po podaniu ibum zpowrotem wracała To jest wirus Nasza pediatra mówiła że tak właśnie się dzieje że nawet w trzy godziny potrafi dziecko rozłożyć natychmiastowo Odpowiedz Link Zgłoś
ala_1982 Re: zapalenie krtani 06.01.11, 11:35 Ja swojemu od wczoraj przestalam dawac antybiotyk,sterydow tez juz nie daje,bo praktycznie nie ma juz zadnych objawow,oprocz sporadycznego,mokrego kaszlu.Daje jeszcze clemastinum i syrop od kaszlu. Nie wiem czy dobrze zrobilam,ale narzekal ciagle na brzuszek i mial luzne kupki. Mysle o tym,zeby wyjsc z nim na chwile dzis na dwor,ale nie wiem czy to dobry pomysl. On jest przyzwyczajony do codziennego wychodzenia i juz bardzo prosi,zeby pojsc. Te zapalenia krtani to naprawde okropna rzecz,zwlaszcza u dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
blackolive Re: zapalenie krtani 08.01.11, 23:14 Witaj, mój synek (5 lat) pierwsze zapalenie krtani mial zaraz po swoich 3 urodzinach. Dostał takiego ataku krtani, ze myślałam że mi umrze na rękach. Krtań ścisnęła sie tak bardzo,ze przestawał oddychać, zaczął się dusić, cały zbladł a oczy mu się wywróciły do góry- no masakra. Przyjechało pogotowie, podano mu dexaven domięśniowo i zabrano nas do szpitala karetka na sygnale. ehh szkoda słów. Tam podano mu tylko inhalacje sterydami. Po konsultacji z naszą panią doktor na własne życznie wypisaliśmy sie ze szpitala. Po krtani lubi się zrobic zapalenie oskrzeli a nawet płuc-wtedy toprzez miesiąc nie wyszlibyśmy ze szpitala... Wracając jednak do tematu. Na zapalenie krtani nie daje sie antybiotyku bo to infekcja wirusowa. Dopiero gdy w konsekwencji zapalenia krtani będzie zapalenie oskrzeli bądz płuc wwtdy podaje się antybiotyk. W naszym przypadku przy krtani synek od razu dostaje 5ml Clemastinum, 10 ml wapna i inhalacje z soli fizjologicznej. Gdy jednak krtań przeradza sie w oskrzela/płuca , wtedy rano i w poludnie syrop wykrztusny ( flegamina/ mucosolvan), 2x dziennie inhalacje z soli fiz. z pulmicortem lub z berodulalem albo z jednym i drugim, do tego antybiotyk Klacid i osłonowo Dicoflor , na noc syrop przeciwkaszlowy Sinecod. Życze szybkiego powrotu do zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
maje-k12 Re: zapalenie krtani 11.01.11, 11:00 Moja córcia równiez ma problemy krtaniowe i prawie każda wirusówka gardłowa schodzi na krtań Dostaje encorton, wziewki flixotide, zyrtec oraz sinecod. Dwa lub trzy razy zdażyło się że pediatra dołożyła jej antybiotyk. Gdy zapytałam czy jest potrzebny powiedziała że przy tak silnym kaszlu (a był fatalny) musi dać antybiotyk osłonowo własnie po to aby nie dopuścić do zapalenia oskrzeli czy płuc. poza tym dłuższe podawanie sterydu (kilka dni, tydzień) powinno być połączone z antybiotykiem. Acha, gdy encorton (hydrocortisonum jest u nas za słabe) jest podawany dłużej nie można go odstawić od razu tylko zmniejszać dawkę aż do minimalnej, nawet jezeli kaszel skończy się szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś