09.02.11, 12:33
witam was moja córka 2,5 ma gradówkę nie wiem co robić jesteśmy już na antybiotyku i robię okłady z herbaty i masaż napiszcie co dalej
Obserwuj wątek
    • marghot Re: gradówka 09.02.11, 12:34
      cóż to za jednostka chorobowa?
      nie spotkałam się z taką nazwą

skoro masz antybiotyk, to bylas ulekarza, ktory zapewne powiedział Ci co dalej...
    • slonko1335 Re: gradówka 09.02.11, 12:39
      nic dalej, stosujesz leki przepisane przez lekarza i masz nadzieję, że zejdzie po nich, jak nie to możłiwe że trzeba będzie usunąć. Mojemu zeszło po trzeciej z kolei maści a już miał być kierowany na zabieg.
      • jbielu Re: gradówka 10.02.11, 19:19
        poza tym co lekarz zaleci nie zrobisz nic. mój synek ma gradówkę już dwa miesiące. ma zewnętrzną, więc wygląda okropnie. najpierw nagrzewaliśmy a potem masowaliśmy, ale nie pomogło. w końcu gradówka trochę się otworzyła i zaczęła sączyć. w tej chwili robimy okłady z rumianku (aby rozmiękczyć i pozbyć się strupa) a następnie masujemy aby jak najwięcej się z niej wysączyło. dwa razy dziennie używamy maści floxal, bo mamy stan zapalny (było bardzo zaczerwienione). widzimy w końcu poprawę. wg okulisty jeszcze jakieś 1,5 miesiąca.
        do zabiegu kwalifikują się z reguły gradówki wewnętrzne i zamkniete.
        • tututka Re: gradówka 10.02.11, 21:05
          U nas "coś" wyglądające jak gradówka pojawiało się średnio co miesiąc, półtora. Raz maści pomagały lepiej, raz gorzej. Po kolejnym razie zrobiliśmy wymaz z oka. Okazało się, że był gronkowiec i paciorkowiec. Odpowiedni antybiotyk sprawił, że od roku mamy spokój.
      • majam114 Re: gradówka 16.02.11, 16:34
        a jak długo stosowac te masc bo w ulotce jest napisane ze do 10 dni
        • slonko1335 Re: gradówka 16.02.11, 19:11
          i tyle stosowałam-dokładnie 10 dni. Nie macie iść na jakąś kontrolę, bo ja poszłam w ten 10 dzień jak nie zeszło i dostałam coś innego.
    • mimka23 Re: gradówka 11.02.11, 08:40
      Masz w domu złotą obrączkę? Potrzyj nią raz dziennie tę gradówkę. Nie zaszkodzi, a może pomóc-ja tak pozbyłam się gradówki z powieki u siebie.
    • meggi80 Re: gradówka 11.02.11, 20:41
      U nas floxal maść do oka, a później ugotowane jajko przykładane do powieki, oczywiście jak spąła, bo normalnie to nie dałaby sobie 3mać 10 min. Wydgląda lepiej, mam nadzieję, że będzie tylko lepiej i obędzie się bez zabiegu, czego i Tobie życzę.

fotoforum.gazeta.pl/u/meggi80.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka