Dodaj do ulubionych

niedoczynność tarczycy-prosze o pomoc

17.02.11, 16:40
kilka dni temu dowiedziałam się,że mój synek (4 latka)ma niedoczynność tarczycy.Miał TSH 5,78
Pediatra od razu dała Euthyrox N25 i za miesiąc do kontroli.Dla mnie to jest wielkie zaskoczenie taki wynik i chciała bym to jeszcze raz sprawdzić(jutro)zrobic jeszcze FT3 i FT4 dodtakowo.
W związku z tym mam pytanie.Czy jutro rano ma zażyważ ten Euthyrox czy nie.Chciałam sprawdzić jaki wyjdzie wynik,a jak zażyje to chyba będzie też nie tak bo będzie działanie leku.
Prosze pomóżcie bo nie wiem czy rano dać tab.czy nie.
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: niedoczynność tarczycy-prosze o pomoc 17.02.11, 17:00
      U mnie było tak, że najpierw robiłam ft3 i 4, a dopiero potem leki. Ważny jest dobry endykronolog. Przed badaniem na hormony nie dawałabym żadnych leków, bo mogą zafałszować wynik. A wynik powinien być szybko. W tym czasie, czy dawać leki to pewnie ja bym podała, w końcu po to szłam do lekarza
      • ammazuko_powrot Re: niedoczynność tarczycy-prosze o pomoc 17.02.11, 19:51
        Pamiętaj też, że TSH może się wahać i za kilka tygodni wynik może wyjść zupełnie inny.
        Dlatego ważne są też inne badania (właśnie ft3, 4)
        Zanim podasz leki zrób badania i poszukaj endokrynologa
    • olaska80 Re: niedoczynność tarczycy-prosze o pomoc 18.02.11, 15:24
      U mojej córki w wieku 12 mc wykryliśmy zupełnie przez przypadek że ma guzy na tarczycy oraz niedoczynność. Ani ja ani mąż nie mamy problemów z tarczyca ale maja ją dziadkowie ze strony męża. Córka jest pod stała opieka endokrynologa. Od 3 lat bierze Euthyrox w różnych dawka zależy od od poziomu TSH. Przez te 3 lata TSH wahało się od 2,5 do 8,58- właśnie w tej chwili. Własnie wczoraj byliśmy u endokrynologa i wyniki mówią co innego a ogólna ocena dziecka co innego. Mała super się rozwija - rośnie - co przy tak wysokim TSH 8,58 jest absurdalne.
      Pani dr mówiła że niestety dziecko choruje, podaje się różne leki, inhalacje i stąd takie zakłamane wyniki. Warto też sprawdzać TSH w jednym labolatorium na tym samym sprzęcie.
      Także najważniejsze to ciągła kontrola wyników i endokrynologa- dobregosmile
      Niedoczynność to nie wyrok śmierci da się z tym żyć....najważniejsze to nie zaniedbać tego.
      • iwonagos Re: niedoczynność tarczycy-prosze o pomoc 23.02.11, 11:18
        Choroby tarczycy są w dzisiejszych czasch bardzo powszechne. Coraz więcej dzieci ma nad, niedoczynność czy guzy. Trzeba być pod stałą opieką dobrego endokrynologa, najlepiej dziecięcego. Jeżeli są guzy, trzeba robić biopsję żebym mieć pewność, że się nie uzłośliwi. Mojej przyjaciółki 12 - letnia córka miała operację wycięcia tarczycy z powodu guzów. Po badaniu histopatologicznym okazało się, że to rak pęcherzykowaty. Dziecko jest pod opieką najlepszego w Polsce ośrodka tarczycowego w Gliwicach. Na razie wszystko jest ok i o by tak dalej.

Wyniki tsh, ft3, ft4 robi się zawsze przed podaniem tabletki z hormonem. Proszę też pamiętać, że euthyrox podaje się na czczo, a dopiero pół godziny potem posiłek. Hormon bardzo ciężko się wchłania i dlatego te pół godziny są takie ważne. Ja sama nie wiedziałam o tym i po operacji całkowitego wycięcia tarczycy brałam hormon i jadałam. Moje tsh było 5 - 8 przy dawce euthyrox 100. Gdy poczytałam na internecie o dawkowaniu i zaczęłam prawidłowo brać hormon, w krótkim czasie przy tej samej dawce tsh spadło do poniżej 1, w tej chwili jest 0,80. Wchłanianie hormonu zaburza też wapń, dlatego nie należy jakiś czas po podaniu hormonu podawać dziecku preparatów z wapniem czy mleka. Proszę poczytać na internecie, jest o tym sporo informacji.
      • iwonagos Re: olaska80 23.02.11, 11:30
        Tak, jak napisałaś, najważniejsza jest kontrola wyników u dobrego endokrynologa.
        Tsh 8,58 jest zdecydowanie za wysokie, ale nie aż tak wysokie, żeby spowodować wielkie problemy ze wzrostem dziecka. Tak wysokie tsh może powodować natomiast szerg innych dolegliwości u dziecka.
        Podawane leki przy chorobie dziecka, inhalacje nie powinny mieć wpływu na wynik tsh, jeżeli przestrzegasz tego półgodzinnego czasu: wzięcie tabletki-posiłek-potem ewentualnie inne leki. Pamiętaj o tym, że skoro dziecko ma guzy na tarczycy, niedoczynność, czyli za wysoki poziom hormonu będzie powodowało wzrost guzów. Jedynie dobrze dobrana dawka hormonu i tsh w normie może spowodować spowolnienie ich wzrostu, bo nie ma praktycznie szans, że guzy zanikną. Dbaj o to, żeby twoje dziecko jak najdłużej miało tarczycę.
        • olaska80 Re: olaska80 23.02.11, 17:02
          Droga iwonagossmile
          dziękuję za radęsmile
          pod opieka endokrynologa jesteśmy od 3 lat - i od 3 lat co 4 mc robimy USG guzów. Guzy ( na poczatku były 3) się nie powiększają a co najważniejsze po ostatnim usg guzy sa już tylko 2 i to zmniejszyły się.
          Co do biopsji to chyba się nie zgodze żeby od razu robić ja dziecku. Jeśli nie ma wskazań klinicznych a guz- zy się nie powiększają rozwój dziecka jest dobry nie ma takiej potrzeby.
          Jesli chodzi o dolegliwości dziecka przy "naszym 8,58 TSH" brak jakich kolwiek niepokojących objawów..co oczywiście jest dziwne ..ale prawdziwe.
          Poki co strzege tej tarczycy u dziecka jak lwica..i mam nadzieję że jak najdłużej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka